FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 maart 2024

Promes op verzoek van Nederland gearresteerd in Dubai

Quincy Promes is in Dubai aangehouden. Nederland gaat om zijn uitlevering vragen, meldt het Openbaar Ministerie.

Promes is in Nederland veroordeeld voor drugshandel, waarvoor hij zes jaar cel kreeg. In een andere zaak kreeg Promes 1,5 jaar cel voor het neersteken van zijn neef.

De aanhouding gebeurde op verzoek van Nederland. Promes zat al een huisarrest uit in Dubai omdat hij in dat land een verkeersongeluk zou hebben veroorzaakt en vervolgens zou zijn weggereden.

Promes woont normaal gesproken in Rusland, waar hij speler is van Spartak Moskou. Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, waardoor Promes lange tijd op vrije voeten bleef. Met de Verenigde Arabische Emiraten heeft Nederland wel een uitleveringsverdrag. Of dat betekent dat Promes daadwerkelijk uitgeleverd gaat worden, is nog onzeker. De afgelopen jaren zou het emiraat meerdere uitleveringsverzoeken hebben afgewezen.

Vorige maand vertrok Promes voor een aantal weken naar Dubai waar zijn club een trainingskamp had belegd. In Dubai kreeg de voetballer huisarrest opgelegd omdat hij doorgereden zou zijn bij een ongeluk waarbij hij zelf betrokken zou zijn geweest.

1300 kilo cocaïne
Vorige maand werd Promes door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor zijn rol bij de invoer van de partijen cocaïne. Medeverdachte Marylio V. (een neef van Promes) kreeg dezelfde straf te horen. Het tweetal zou begin 2020 via de haven van Antwerpen twee partijen drugs hebben ingevoerd. De eerste partij, verstopt in een container met zakken zout, is nooit gevonden. Een tweede partij werd onderschept. Volgens het Openbaar Ministerie zou het gaan om zo'n 1300 kilo. 

Het Openbaar Ministerie legde beslag op negen panden van de oud-Ajacied, die bij elkaar enkele miljoenen waard zouden zijn. Het OM wilde daarmee voorkomen dat Promes zijn huizen verkoopt en opbrengst wegsluist. 

Neef in been gestoken
Afgelopen zomer werd Promes ook al veroordeeld door de rechtbank voor een celstraf van anderhalf jaar voor het neersteken van zijn neef tijdens een familiefeest in Abcoude. Promes zou tijdens het feest in de zomer van 2020 zijn neef in zijn been hebben gestoken na een ruzie over een gestolen ketting. Hij werd in december van dat jaar opgepakt door de politie, maar een paar dagen later werd hij weer vrijgelaten. 

Promes was al een keer eerder dit jaar in Dubai, om zijn verjaardag te vieren. Vanwege zijn veroordeling stond de voetbal internationaal gesignaleerd. Het OM liet begin januari aan NH Nieuws weten toen op de hoogte te zijn dat de oud-Ajacied in Dubai was. 

AT5 heeft de advocaat van Promes om een reactie gevraagd, maar die nog niet gekregen.

Honderden lachgasflessen aangetroffen in garagebox

In een garagebox aan de Industrieweg in Nootdorp zijn dinsdag 12 maart honderden lachgasflessen aangetroffen. Het onderzoek is in volle gang en de politie komt graag in contact met mensen die de afgelopen tijd iets opvallends hebben gezien in de omgeving van de Industrieweg.

De politie kwam de lachgasflessen op het spoor toen agenten een deurwaarder assisteerden bij de ontruiming van het pand vanwege achterstallige huur. Er zijn 633 volle lachgasflessen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. De burgemeester is voornemens het pand te sluiten.

Aanhouding
In het pand trof de politie niemand aan. Een man die zich in de omgeving van de garagebox verdacht gedroeg en vervolgens wegreed, kreeg een stopteken en is aangehouden. Het gaat om een 31-jarige man uit Den Haag. 

Fatbiker gewond naar het ziekenhuis na botsing met verkeersbordenbusje

Een bestuurder van een fatbike heeft bij een botsing met een oplegger van een verkeersbordenbusje op het Diemerplein in Amsterdam zwaar letsel opgelopen. De fietser botste tegen het busje toen dat naar links af wilde slaan.

Het ongeluk gebeurde iets na 16.00 uur vanmiddag. Om de bestuurder snel te kunnen behandelen werd onder meer een traumahelikopter ingeschakeld. Het slachtoffer werd enige tijd later met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het is onduidelijk hoe hij er precies aan toe is.

De plek van het ongeluk was enige tijd afgezet voor onderzoek van de verkeersongevallen-analyse (VOA). 

Zinderende finish snowboardcrossers in World Cup, seizoen gaat richting climax

Voor de snowboardcrossers is het World Cup-seizoen nog in volle gang. Sterker nog, men is er nog maar op driekwart van het aantal wedstrijden, negen van de twaalf zijn inmiddels achter de rug. De afgelopen dagen was men in de Spaanse Sierra Nevada en in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, komend weekeinde wordt er geracet in Montafon in Oostenrijk en een week later staat de World Cup-finale op het programma in het Canadese Mt St Anne.

Sierra Nevada, vrouwen één
Manon Petit Lenoir en Chloe Trespeuch vertegenwoordigden Frankrijk in de finale, Eva Adamczykova stond er namens Tsjechië en de Britse Charlotte Bankes completeerde het veld. Bankes kende geen goede start, maar ging met een heerlijke move al snel naar de leiding. Die stond ze niet meer af en Bankes pakte een overtuigende zege, voor Adamczykova en Trespeuch.

Sierra Nevada, mannen één
Thuisfavoriet Lucas Eguibar werd in de finale vergezeld door de Amerikaan Jake Vedder, Eliot Grondin uit Canada en de jonge en verrassende Duitser Leon Ulbricht. De jonge Duitser kende een topstart en kreeg Grondin achter zich aan, maar na een zinderende finish hield Ulbricht vol voor zijn eerste World Cup-overwinning en überhaupt zijn eerste podium. Grondin werd tweede, Vedder derde. Glenn de Blois bleef steken op de eerste niet-gekwalificeerde plek voor de knockoutronde.

Sierra Nevada, vrouwen twee
Michela Moioli stond voor Italië in de finale, samen met de Australische Josie Baff, de Britse Charlotte Bankes en Chloe Trespeuch uit Frankrijk. Bankes en Trespeuch vochten voor de winst, zo leek het althans: na een aanvaring in de laatste bocht gingen de twee onderuit en kwamen ze pak 'm beet een meter of anderhalf voor de finish tot stilstand. Moioli en Baff schoten er voorbij voor plek één en twee, Bankes kreeg uiteindelijk de derde plek nadat zij snel over de finish rolde.

Sierra Nevada, mannen twee
De Canadees Eliot Grondin stond weer eens in de finale, dit keer met de Oostenrijker Jakob Dusek en de Fransen Merlin Surget en Aidan Chollet. Grondin vertrok razendsnel, maar Surget opende de tegenaanval en nam genoeg snelheid mee uit de laatste bocht om de winst te pakken, de tweede uit zijn carrière. Grondin en Dusek completeerden het podium, Chollet greep er net naast. Voor Glenn de Blois eindigde de racedag in de kwartfinales.

Cortina d'Ampezzo, vrouwen
In de finale stonden de jonge Lea Casta uit Frankrijk, de Tsjechische Eva Adamczykova, Charlotte Bankes namens Groot-Brittannië en de Italiaanse Michela Moioli. Casta ging na een paar bochten onderuit, terwijl Adamczykova de leiding pakte. Bankes kwam echter op fraaie wijze langszij en de Britse pakte de overwinning, voor Adamczykova en Moioli.

Cortina d'Ampezzo, mannen
Julien Tomas stond voor Frankrijk in de finale, Jake Vedder was er namens de Verenigde Staten, Eliot Grondin voor Canada en tot slot stond ook de Australiër Jarryd Hughes in de eindstrijd. Grondin en Vedder vochten een felle strijd uit om de overwinning en het was de Canadees die zijn board nét wat eerder over de finish drukte. Hughes werd derde, Thomas ging onderuit. Glenn de Blois zat er aanvankelijk prima bij, maar sneuvelde in de kwartfinales.

Riiber pakt zesde Koningstrofee in noordse combinatie, World Cup-eindzege voor Hagen

De World Cup in de noordse combinatie nadert haar einde, komend weekeinde wordt het seizoen afgesloten in het Noorse Trondheim. Voor die tijd werden er nog op twee locaties wedstrijden afgewerkt: in het Finse Lahti en in Oslo, waar thuisheld Jarl Magnus Riiber zijn World Cup-eindzege al binnen had en op jacht ging naar zijn zesde 'Koningstrofee', de beker die op de Holmenkollen boven de Noorse hoofdstad te verdienen valt.

Lahti, mannen teamsprint
Terence Weber en Julian Schmid waren het best bij het schansspringen, maar het eerste Duitse team had het loodzwaar op de langlaufloipes en viel opvallend ver terug: negende. Twee Oostenrijkse en twee Noorse teams streden lang met het tweede Duitse team, waarna uiteindelijk Noorwegen-1 (Jens Lurås Oftebro en Jørgen Gråbak) en Oostenrijk-1 (Stefan Rettenegger en Johannes Lamparter) overbleven. Zij streden om de winst en Gråbak was daarbij simpelweg te sterk. De derde plek ging op veertig seconden naar Duitsland-2 met Manuel Faisst en Vinzenz Geiger.

Lahti, mannen individueel
Rettenegger en Lamparter waren bij het schansspringen een klasse apart en mochten binnen een paar tellen van elkaar beginnen met langlaufen. Nagenoeg de hele tien kilometer werkten ze gezamenlijk af, waarna Lamparter in een heerlijke sprint nog nét Rettenegger van zich af wist te houden. Op vijftig seconden werd het podium gecompleteerd door de Est Kristjan Ilves.

Oslo, vrouwen individueel
Vooraf was weer duidelijk dat het een Noors feestje was: Mari Leinan Lund won het schansspringen en mocht het langlaufen openen, 21 seconden voor Gyda Westvold Hansen en 1:20 minuten voor de zeer snelle Ida Marie Hagen. Die maakte in de eerste 2,5 kilometer een halve minuut goed, maar gooide daarna de turbo nog eens stevig aan, verschalkte Hansen en pakte in het stadion ook Lund voor een zeer indrukwekkende zege én daarmee ook haar eerste eindzege in de World Cup. Lund werd tweede, voor Hansen, die daarmee onttroond is als World Cup-winnares.

Oslo, mannen individueel één
Jarl Magnus Riiber was met afstand de beste op de schans en mocht maar liefst 1:18 voor zijn naaste achtervolger vertrekken. De Noor kwam natuurlijk niet in de problemen en boekte weer een ruime overwinning, terwijl de Oostenrijkers Johannes Lamparter en Stefan Rettenegger, gestart na 1:18 en 1:44 minuten, elkaar op het parcours vonden. Rettenegger had een flink gat gedicht, maar Lamparter had een sterker eindschot en pakte de tweede plek, voor zijn landgenoot.

Oslo, mannen individueel twee
Riiber won ook dit keer het schansspringen en kwam ook dit keer geen seconde in de problemen, de dubbel was weer eens een feit. Lamparter werkte een eenzame wedstrijd af en werd op 1:10 minuten tweede, terwijl Kristjan Ilves uit Estland een achterstand goedmaakte op Franz-Josef Rehrl en de Oostenrijker vervolgens versloeg in de strijd om de derde plek.

Steve Bannon: 'Flip Flop Trump is omgekocht door TikTok-aandeelhouder Yass'

Voormalig Witte Huis-adviseur Steve Bannon heeft Donald Trump bekritiseerd over zijn verzet tegen het verbod op TikTok - en suggereert dat Trump rekening houdt met een miljardair-donor van hem die een groot belang heeft in de Chinese app. 

Bannon, die werd ontslagen als adviseur van het Witte Huis nadat hij een boekje open deed over de toenmalige president werden, plaatste een link op sociale mediasite Gettr naar een nieuwsbericht van Axios met de titel: 'Inside Trump's TikTok flip-flop'.

Update 19.00 uur: Met een overweldigende meerderheid heeft het Huis van Afgevaardigden vandaag besloten dat het Chinese bedrijf ByteDance zijn aandeel in TikTok aan een Amerikaanse partij moet verkopen. Ondanks aanzienlijke lobbywerk door onder andere Donald Trump, en de CEO van TikTok, Shou Zi Chew, viel de stemming in het nadeel van het Chinese bedrijf uit. Ruim 170 miljoen Amerikanen maken gebruik van TikTok. De grote vraag is nu of het wetsvoorstel ook door de Senaat komt, alvorens het voor ondertekening bij president Joe Biden terechtkomt. TikTok zal ook nog alles uit de kast halen om de wet tegen te houden.

Eerdere berichtgeving: "Simpel: Yass Coin," schreef Bannon in het bijschrift. Hij verwees naar Jeff Yass, een belangrijke Republikeinse partijdonor die een belang van 15% heeft in TikTok-eigenaar ByteDance.

Trump werd onlangs door Yass uitgenodigd om te spreken op een bijeenkomst georganiseerd door Club for Growth, een pro-business conservatieve groep die geen verbod op TikTok wil.

Het Axios-verhaal merkte op dat Trump tijdens zijn presidentschap had aangedrongen op een verbod op TikTok vanwege ernstige zorgen over de nationale veiligheid. Maar de voormalige president is nu van mening veranderd, nu het Congres ByteDance wil dwingen TikTok binnen zes maanden af te stoten. "Als je TikTok in de ban doet, zullen Facebook en Zuckerschmuck hun omzet verdubbelen. Ik wil niet dat Facebook, dat vals speelde bij de laatste verkiezingen, meer winst gaat behalen. Ze zijn een echte Vijand van het Volk!" schreef Trump vorige week op zijn Truth Social platform, doelend op Mark Zuckerberg, hoofd van het moederbedrijf van Facebook, Meta.

Trump zegt wel voorstander te zijn strengere regels voor TikTok: "We moeten aandacht geven aan privacy en ervoor zorgen dat we de privacy en datarechten van het Amerikaanse volk beschermen." Trump benadrukte echter dat deze zorgen niet uniek zijn voor het Chinese TikTok en noemde Facebook en andere Amerikaanse platforms. "Ze krijgen veel informatie en ze handelen met China, en ze doen wat China wil", zei hij.

De draaikonterij van Trump zet hem op gespannen voet met hooggeplaatste Republikeinen, zoals Sen. Josh Hawley (R-Mo.) en Fox News presentatrice Laura Ingraham. "Ik ben geen fan van Facebook, maar TikTok zit heel anders in elkaar. Het is een achterdeur voor de Communistische Chinese Partij," vertelde Hawley onlangs in een interview.

Poetin: 'Geen onderhandelingen, Rusland is klaar voor nucleaire oorlog'

Hoewel veel mensen denken dat de oorlog stopt als Oekraïne geen munitie of wapens meer tot hun beschikking heeft, denkt Poetin daar anders over. Gewoon doorgaan tot heel Oekraïne veroverd is zijn streven, desnoods door inzet van kernwapens.

Poetin zei in een interview met RIA en de staatstelevisie Rossiya-1  dat als de Verenigde Staten kernproeven uitvoeren, Rusland hetzelfde kan doen. Hij voegde er aan toe dat Rusland militair-technisch klaar is voor een nucleaire oorlog, maar dat op dit moment nog niet "daar op aanstuurt".

Daarnaast sloot hij uit dat er vredesbesprekingen met Oekraïne worden geopend, alleen omdat de munitie van Oekraïne opraakt. Door een groeiend vertrouwen in zijn oorlogsvoering benadrukte de Russische president dat de onderhandelingen zich zouden moeten richten op wat Moskou wil en niet op een staakt-het-vuren waardoor Oekraïne zijn leger kan herbewapenen.

"Het zou belachelijk zijn om met Oekraïne te gaan onderhandelen, alleen maar omdat de munitie opraakt," zei Poetin en voegde eraan toe: "Mogelijke onderhandelingen bieden geen wapenstilstand om Kyiv te herbewapenen, maar een serieus gesprek met veiligheidsgaranties voor Moskou."

Ook benoemde Poetin dat als er Amerikaanse troepen in Oekraïne verschijnen, Rusland ze als interventionisten zal behandelen.

Belgische gevangene dagenlang gemarteld en verkracht door medegevangenen

In Antwerpen is een onderzoek gestart naar vermeende martelpraktijken in de Begijnenstraatgevangenis. Volgens de berichten zouden vijf gevangenen hun celgenoot gedurende meerdere dagen hebben mishandeld en verkracht misbruikt, wat resulteerde in levensbedreigende verwondingen waarvaar hij naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. De vijf medegevangenen van het slachtoffer zijn gearresteerd, drie van hen worden verdacht van poging tot moord.

"Erger dan afrekeningen in het drugsmilieu", zo wordt de dagenlange foltering door ingewijden beschreven. De dader, Filip T., heeft een uitgebreid strafblad en was nauw betrokken bij het drugsmilieu. Het slachtoffer, Roy J., is een veroordeelde verkrachter die vastzit vanwege een moordpoging.

Op beelden die rondgaan is te zien hoe enkele gevangenen hun nieuwe celgenoot, die zij bestempelen als een pedofiel, mishandelen. Het gezicht van de man is ernstig toegetakeld, er werd een bezemsteel in zijn anus geduwd en hij werd gedwongen om zich volledig uit te kleden. Daarnaast dwingen de daders de man om een boterham te eten met hun ontlasting erop.

Gevangenisdirecteur An Janssens liet weten dat ze nog nooit eerder zo'n ernstige mishandeling onder gedetineerden heeft meegemaakt. 

De Belgische oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang hebben woensdag ontslag gevraagd van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) naar aanleiding van de folterpraktijken in de gevangenis van Antwerpen.

Lekke gasleiding bij Eindhoven veroorzaakt veel overlast

In Eindhoven is een beschadigde gasleiding die dreigt te ontploffen. De leiding bevindt zich nabij de High Tech Campus in Eindhoven. Uit voorzorg is een gebied van 200 meter rondom de leiding afgezet en zijn verschillende wegen, waaronder de A2 tussen Eindhoven en Maastricht, afgesloten. Tevens is er een NL-Alert verstuurd.

De gasleiding bevindt zich ter hoogte van de Laarstraat. Volgens Omroep Brabant betreft het een hogedrukleiding van 30 centimeter dik. Door werkzaamheden is de grond onder de leiding verzakt, waardoor een deel van de buis geen ondersteuning meer heeft en is gaan buigen. Een woordvoerder van Enexis, de beheerder van de leiding, meldt dat de gasleiding nu wordt afgesloten om te voorkomen dat er gas vrijkomt bij een mogelijke breuk.

De woordvoerder erkent dat deze afsluiting overlast kan veroorzaken, maar het exacte aantal mensen dat hier hinder van zal ondervinden, is nog niet bekend.

De hulpdiensten zijn ter plaatse en werken nauw samen met Enexis om de situatie onder controle te houden en de nodige maatregelen te treffen. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving worden geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

De politie en brandweer zijn aanwezig om de veiligheid van iedereen in het gebied te waarborgen. Ook wordt er gecontroleerd of er sprake is van mogelijke gasophoping in gebouwen in de buurt van de leiding. Mensen wordt gevraagd om alert te zijn en bij eventuele gaslucht direct 112 te bellen. 

De veiligheidsregio benadrukt dat er geen sprake is van een gaslek, maar gezien het potentiële gevaar er meerdere voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Vanwege de wegafsluitingen rondom Eindhoven is er aanzienlijke verkeershinder. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om indien mogelijk het gebied te vermijden en verwacht dat de situatie tot na de avondspits zal voortduren.

U mag ... zeggen (3)

Mogge!

Deze keer trap ik niet in de grap van Sok.  

We zakken af richting Frankrijk. Ik heb een zeer grote liefde voor Frankrijk en haar muziek. 

We gaan het hebben over een nummer van iemand die slechts een zeer korte maar heftige carriere heeft gehad. We hebben het over Daniel Belavoine. Op diverse gebieden enorm talentvol. Niet alleen muzikaal, maar zeker ook politiek gezien. Verder was hij een groot liefhebber van auto-rally's. Aan Parijs- Dakar heeft hij twee keer aan deelgenomen, maar de derde keer was hij als gast aan boord van een helikopter die in een zandstorm terecht kwam en samen met de vier andere personen aan boord kwamen zij om het leven. Hij is maar 33 jaar geworden. 

Politiek gezien lag hij regelmatig flink in de clinch met de toenmalige president Mitterand. Hij begon dat ook te verwerken in zijn muziek. Niet alleen qua teksten, maar ook qua muziek was hij behoorlijk vernieuwend en uitdagend toendertijd. 

Dan maken we een sprong in de tijd. Rond 2015 werd er album gemaakt met veel bekende artiesten. (In Frankrijk) ZAZ coverde dit nummer. En dat heeft ze met verve gedaan. 

Zaz, oftewel Isabelle Geffroy, geniet ook in ons land enige bekendheid. Met name haar doorbraakhit 'Je Veux' hoor je nog wel eens hier en daar. Uiteraard heeft ze veel meer prachtige muziek gemaakt.  

Kiest u maar! 

Tot ziens!  

Uitstoot broeikasgassen 6 procent lager in 2023

In 2023 was de uitstoot van broeikasgassen 6 procent lager dan in 2022. Dit komt vooral doordat de elektriciteitssector 22 procent minder CO2 heeft uitgestoten. Er is minder elektriciteit geproduceerd op basis van steenkool en aardgas. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de uitstoot van broeikasgassen, conform de richtlijnen van de IPCC.

De uitstoot van broeikasgassen lag vorig jaar 34 procent onder het niveau van 1990. In de klimaatwet is de doelstelling vastgelegd dat de reductie in 2030 moet uitkomen op 55 procent.

Uitstoot broeikasgassen elektriciteitssector flink lager
De broeikasgasemissies in de elektriciteitssector waren vorig jaar 22 procent lager dan in 2022. Doordat er meer elektriciteit met wind- en zonne-energie is opgewekt, is er minder elektriciteit met kolen en aardgas geproduceerd. Door de forse emissiedaling daalde ook het aandeel van de elektriciteitssector in de totale broeikasgasemissie van 19 procent in van 2022 naar 16 procent in 2023.

In 2023 heeft de gebouwde omgeving 10 procent minder broeikasgassen uitgestoten dan een jaar eerder. Dat komt door een lager aardgasverbruik. De winters van 2023 en 2022 waren qua temperatuur vergelijkbaar, maar de aardgasprijs voor huishoudens was met name in het eerste half jaar van 2023 nog relatief hoog. Het aandeel van de gebouwde omgeving in de uitstoot van broeikasgassen was vorig jaar 12 procent.

Iets minder uitstoot broeikasgassen industrie
De uitstoot van broeikasgassen door de industrie was 3 procent lager dan in 2022. De industrie gebruikte 21 procent minder kolen en 4 procent minder aardgas, maar meer aardoliegrondstoffen en –producten. De industrie had, met 32 procent, het grootste aandeel in de totale emissies van broeikasgassen. Het overgrote deel hiervan betrof CO2.

Uitstoot broeikasgassen landbouw wat hoger
In 2023 was de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw 2 procent hoger. Dit komt doordat tuinders meer gebruik hebben gemaakt van hun warmtekrachtinstallaties (wkk) op basis van aardgas. Het grootste deel van de emissies door de landbouw betreft echter methaan en lachgas uit vee en land. De uitstoot daarvan bleef vrijwel onveranderd.

De mobiliteitssector stootte ook 2 procent meer broeikassen uit, vooral omdat het verbruik van benzine steeg. De emissies van de mobiliteitssector maakten 20 procent van het totaal uit in 2023.

Klein deel van de emissies door landgebruik
Een klein deel van de broeikasgasuitstoot, ruim 3 procent, hangt samen met landgebruik. Het gaat bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot door veenoxidatie in bodems en de uitstoot behorend bij landgebruiksveranderingen.

De uitstoot van de klimaatsector landgebruik wordt sinds begin 2023 meegenomen in de totale uitstoot van broeikasgassen, omdat het meetelt in het huidige Nederlandse doel om in 2030 de broeikasgasuitstoot met ten minste 55 procent te verminderen. Ook in de klimaatdoelen van de Europese Unie telt landgebruik mee.

Overhaul-mod Dark Souls: Archthrones krijgt demo

De indrukwekkende 'total conversion mod' Dark Souls: Archthrones voor Dark Souls III krijgt aanstaande vrijdag een demo. Het ambitieuze project is al lange tijd in ontwikkeling en de trailer die eerder deze week verscheen oogt veelbelovend.

Dark Souls: Archthrones is een fan-made prequel mod voor Dark Souls III boordevol nieuwe fan-bedachte lore, vijf grote nieuwe gebieden en natuurlijk talloze nieuwe wapens, vijanden en vaardigheden. Ook is er qua graphics het nodige opgevijzeld. Aanstaande vrijdag verschijnt er dus een demo om de mod uit te proberen, de mod zelf is helemaal gratis zodra die uitkomt, al zal je wel over Dark Souls III en de bijbehorende DLC moeten beschikken.

FOK! Wat een weer: motregen, later droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het op veel plaatsen grijs met vooral in het midden en oosten af en toe motregen. In het noorden en oosten is het plaatselijk mistig. Later kan in het westen de zon even doorbreken. De wind is matig, aan zee vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Vanmiddag is er veel bewolking en is de zon maar weinig te zien. Eerst is in het oosten nog wat motregen mogelijk. Verder blijft het droog. Het is met ongeveer 13°C vrij zacht. De wind uit het zuidwesten is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, mogelijk krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond is het droog en breiden opklaringen zich van het zuidwesten uit verder over het land uit. In het noord(oost)en blijft het waarschijnlijk de hele avond bewolkt. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, langs de kust waait het meest vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Vandaag minder regen, we noemen het motregen (Foto: Pixabay)
Vandaag minder regen, we noemen het motregen (Foto: Pixabay) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

PUBG krijgt vernietigbare omgevingen in Unreal 5

PUBG (Player Unknown`s BattleGrounds) stapt eind dit jaar over naar Unreal Engine 5. Hierdoor komen er nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaar Krafton in het spel.

Zo krijgt PUBG onder andere vernietigbare omgevingen, waardoor spelers onder andere delen van gebouwen kunnen vernietigen. Zo wordt het mogelijk om een stuk muur op te blazen waardoor je andere spelers weer op andere manieren kunt aanvallen. Het wordt ook mogelijk om gaten in de grond te graven om zo jezelf te verdedigen. Krafton geeft aan dat er nog meer van dit soort functies worden uitgebracht maar, hoe ver dat gaat wordt door de developers nog intern besproken. Verder wordt er gewerkt aan een platform waarop spelers zelf content kunnen maken voor PUBG. Er wordt aankomend jaar een hoop veranderd aan PUBG. Zo komen er een aantal balance patches, de bots worden wat intelligenter gemaakt en wordt er gewerkt aan betere beloningen voor ranked en clan matches in het spel. Alle punten waar aan gewerkt wordt zijn hier te lezen.

OM eist voorwaardelijke celstraf tegen Richard de Mos voor omkoping

Het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep vindt dat oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui en vijf ondernemers uit Den Haag schuldig zijn ambtelijke omkoping. Volgens het OM hebben de oud-wethouders zich met giften en beloften laten omkopen door ondernemers in ruil voor een voorkeursbehandeling. Ook vindt het OM dat de twee oud-wethouders en twee vastgoedondernemers schuldig zijn aan schending van het ambtsgeheim.

Het OM eist daarom tegen oud-wethouders De Mos en Guernaoui voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes en vier maanden, taakstraffen van 240 en 160 uur en geldboetes van 10.000 en 7.000 euro. Ook mogen zij wat het OM betreft gedurende vier c.q. drie jaar geen bestuurlijk ambt bekleden. De vijf verdachte Haagse ondernemers hoorden voorwaardelijke gevangenisstraffen tot zes maanden, werkstraffen tot 240 uur en geldboetes tot 10.000 euro tegen zich eisen. De zeven verdachten zijn eerder door de rechtbank vrijgesproken.

Omkoping
Het onderzoek Tyrus werd eind 2018 gestart na concrete signalen dat in Den Haag horecavergunningen ‘te koop’ zouden zijn. Uiteindelijk bleek na het onderzoek dat dit niet aantoonbaar was, maar in datzelfde onderzoek kwam na ongeveer vijf maanden De Mos als verdachte van omkoping in beeld.

De Rijksrecherche ontdekte dat vijf ondernemers giften deden aan de politieke partij van gemeenteraadsleden De Mos en Guernaoui en dat de ondernemers daar invloed en een voorkeursbehandeling voor terug wilden. Met giften aan de partij probeerden zij de twee politici aan de macht te helpen door hun kansen op het wethouderschap te vergroten, om daar vervolgens voordelen voor hun bedrijven uit te halen. De giften waren hoofdzakelijk financiële donaties van ongeveer 5.000 tot ruim 30.000 euro. Ook regelde één ondernemer voor De Mos een bouwkraan voor een verbouwing aan zijn huis en nam een andere ondernemer De Mos mee op twee luxe boottochten.

De ambtenaren, die na de verkiezingen van maart 2018 wethouders waren geworden, wisten of moesten begrijpen, dat de ondernemers voor hun giften iets terug wilden. Uit berichtenverkeer tussen de verdachten wordt duidelijk dat zij onderling spraken over de giften en achterliggende bedoelingen. Met het doen en het aannemen van die giften creëerden de verdachten gezamenlijk een situatie waarin de beide ambtenaren niet meer vrij en onafhankelijk konden beslissen. Voor zowel de ondernemers die de giften deden als de ambtenaren die de giften ontvingen geldt, dat ze wisten dat er iets voor terug werd verlangd. Dit is omkoping en dat is strafbaar.

Geheime informatie
Volgens het OM hebben de twee oud-wethouders De Mos, Guernaoui en twee vastgoedondernemers zich samen ook schuldig gemaakt aan schending van het ambtsgeheim. De wethouders hebben vertrouwelijke informatie die nog in het college van B&W besproken moest worden, doorgestuurd naar de twee vastgoedondernemers. Beide vastgoedondernemers vroegen daarna om meer informatie en één van hen stuurde informatie door naar iemand anders.

Ook heeft De Mos vertrouwelijke informatie over het nieuwe beleid van nachtontheffingen gedeeld met een horecaondernemer, die zo onmiddellijk als eerste een nachtontheffing kon aanvragen. De Mos heeft ook vertrouwelijke informatie over parkeergarage De Zeeheld gelekt aan een journalist. Naast omkoping en schending van het ambtsgeheim wordt De Mos ook verweten dat hij iemand, die niet in Nederland mocht verblijven, werk heeft laten verrichten terwijl hij moest vermoeden dat deze persoon illegaal in Nederland verbleef.

Politieke invloed met een prijskaartje
Onder het mom van ‘we doen het voor de stad’ hebben de verdachten bewust en herhaaldelijk de wet overtreden. Een ambtenaar mag nooit een gift aannemen als hij weet of moet begrijpen dat de gever daar iets voor terug wil. Als de ambtenaar die gift toch aanneemt is hij niet meer onafhankelijk en objectief. Burgers moeten er juist op kunnen vertrouwen dat besluitvorming op een eerlijke manier plaatsvindt waarbij alle belangen worden meegewogen. In deze zaak hebben de oud-wethouders deze belangrijke spelregel van de democratie geschonden. Dat is niet alleen niet integer, het is ook strafbaar.

De advocaten-generaal daarover: “Deze strafzaak gaat over vriendjespolitiek, over politieke invloed met een prijskaartje. Het dossier laat zien hoe ondernemers weloverwogen, vanuit eigenbelang, een politicus met een onconventionele aanpak en vlotte babbel omhoog stuwen richting de macht. Hoe stukje bij beetje invloed wordt gekocht, hoe achter de schermen wordt genoten als dat lukt, hoe een tweede politicus in het succes wordt meegesleept en hoe ondernemers uiteindelijk daadwerkelijk invloed krijgen op de politieke agenda en op de bestuurlijke besluitvorming. Het dossier in deze strafzaak laat zien hoe machtsbederf in de lokale politiek werkt.”

Strafeisen in hoger beroep
Bij het formuleren van de strafeisen voor de zeven verdachten in hoger beroep heeft het OM gekeken naar de ernst van de feiten, de context waarin die zich hebben afgespeeld en de persoonlijke omstandigheden van verdachten. Daarnaast is bij de hoogte van de strafeis gekeken naar min of meer vergelijkbare strafzaken. De oud-wethouders zien niet in dat ze verkeerd hebben gehandeld, integendeel, ze vinden dat ze niets fout hebben gedaan. Het OM vindt daarom ook dat zij gedurende een aantal jaren geen bestuurlijk ambt mogen bekleden.

Andrew Tate na proces in Roemenië uitgeleverd aan het Verenigd Koninkrijk

Een Roemeense rechtbank heeft besloten dat ze een uitleveringsverzoek van het Verenigd Koninkrijk voor social media influencer Andrew Tate en zijn broer Tristan zal inwilligen zodra de juridische procedures in Roemenië zijn afgerond. Ook heeft het hof de opdracht gegeven om hen voor nu vrij te laten. De broers werden maandagavond gearresteerd. 

In Roemenië loopt een zaak tegen het tweetal vanwege verkrachting en mensenhandel. De twee worden ervan beschuldigd deel uit te maken van een criminele organisatie. Ze zouden betrokken zijn bij mensenhandel en commerciële seksuele uitbuiting van vrouwen in Roemenië en in andere landen, waaronder in Engeland. De broers weerspraken na hun vrijlating dinsdag ook deze beschuldigingen.

Het Verenigd Koninkrijk had een arrestatiebevel uitgevaardigd en om hun uitlevering gevraagd naar aanleiding van beschuldigingen van seksueel misbruik in de periode van 2012 tot 2015. 

In december 2022 werden Tate en zijn broer in de buurt van de hoofdstad Boekarest gearresteerd. Na drie maanden mochten ze onder huisarrest hun rechtzaak afwachten, ze werden in juni samen met twee Roemeense vrouwen aangeklaagd voor mensenhandel, verkrachting en het oprichten van een criminele organisatie voor de uitbuiting van vrouwen. In augustus bepaalde de rechter dat Tate vrij mocht rondreizen in Roemenië in afwachting van het proces, mits hij het land niet zou verlaten.

Tate is vooral onder jonge mannen populair. In 2022 werden zijn accounts op Facebook, Instagram, TikTok en YouTube geblokkeerd. Volgens Meta, het moederbedrijf van de eerste twee platformen, had Tate de regels overtreden. 

Veel jongeren zien Tate als een controversiële maar charismatische figuur, die hen aanspreekt met zijn uitgesproken meningen en onconventionele benadering van maatschappelijke kwesties. Hij staat vooral bekend om uitspraken die volgens critici vrouwonvriendelijk zijn. 

Tate is nog actief op alternatieve platformen en organiseert ook offline bijeenkomsten en evenementen waar hij zijn ideeën kan delen met zijn volgers. Het is duidelijk dat zijn invloed op de jongere generatie vanuit Roemenië nog steeds significant is.

Had Amsterdam opening van Holocaustmuseum anders aan moeten pakken?

De Tweede Kamer en het kabinet hebben vrijwel unaniem hun afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Overlevenden van de Holocaust en nabestaanden werden geconfronteerd met scheldende Pro-Palestina demonstranten. Had Amsterdam dit anders aan moeten pakken? 

Demonstratie bij opening Nationaal Holocaustmuseum (@ Bob van Keulen op X)
Demonstratie bij opening Nationaal Holocaustmuseum (@ Bob van Keulen 10 maart 2024 op X)

VS gaat artilleriegranaten aan Kyiv leveren, nog geen akkoord over steunpakket

De VS willen Oekraïne voorzien van extra artilleriemunitie ter waarde van 300 miljoen dollar. Dat maakte nationaal veiligheidsadviseur Sullivan in Washington bekend. Er is echter nog steeds geen overeenstemming in het Congres over een aanzienlijk groter steunpakket.

De artilleriegranaten zijn bedoeld om tegemoet te komen aan enkele van de meest urgente behoeften van het Oekraïense leger, zei Sullivan. De munitie wordt naar verluidt gefinancierd via spaargelden bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. De munitie zal de Oekraïense strijdkrachten helpen, maar slechts voor een korte tijd, benadrukte Sullivan.

Pakket ter waarde van 60 miljard dollar wordt nog steeds geblokkeerd
Een langetermijnoplossing voor de ondersteuning van Oekraïne ontbreekt echter nog steeds. De 60 miljard dollar aan hulp die de Amerikaanse president Biden in de begroting heeft ingepland, wordt tegengehouden door de oppositie-Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Deze willen, onder invloed van Trump, meer geld om strengere maatregelen te kunnen nemen tegen de illegale migratie aan de Amerikaanse grens met Mexico. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.