FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 maart 2024

Macron: 'veiligheid van Europa staat op het spel'

De Franse president Emmanuel Macron heeft gewaarschuwd voor de gevolgen voor Europa als Rusland een overwinning behaalt op Oekraïne. "Als Rusland deze oorlog wint, zal de geloofwaardigheid van Europa tot nul dalen", zei Macron in een tv-interview in Parijs. In deze oorlog "staat de veiligheid van Europa op het spel", voegde hij eraan toe. Europa moet zich voorbereiden op oorlog als het vrede wil, zei hij. Macron beschreef het Rusland van president Poetin als een vijand die niet zou stoppen bij Oekraïne.

Macron zorgde vorige maand voor ophef toen hij aangaf het gebruik van grondtroepen in Oekraïne in de toekomst niet te kunnen uitsluiten. Veel staatshoofden en regeringsleiders distantieerden zich van deze uitspraak, terwijl anderen, vooral in Oost-Europa, hun steun hiervoor uitspraken. Macron heeft zijn standpunt nu opnieuw bevestigd, maar benadrukt dat de inzet van grondtroepen onder de huidige omstandigheden niet nodig is. "We bevinden ons vandaag de dag nog niet in die situatie", zei Macron. 

"We mogen niet zwak zijn. Maar we zullen nooit het initiatief nemen", voegde hij eraan toe. Rusland kan en mag de oorlog niet winnen, benadrukte hij.

Russische presidentsverkiezingen begonnen

In het verre oosten van Rusland zijn de eerste stembureaus voor de driedaagse presidentsverkiezingen geopend. Het stemmen begon vrijdag om 8.00 uur (lokale tijd, donderdag 21.00 uur CET) op het schiereiland Kamtsjatka en Tsjoekotka. Mensen in het land worden opgeroepen hun stem uit te brengen totdat de laatste stembureaus in Kaliningrad zondagavond sluiten.

De zittende Vladimir Poetin neemt het op tegen drie onbeduidende kandidaten die zich noch tegen het offensief in Oekraïne, noch tegen de toenemende repressie in het land verzetten. Nu alle grote critici van de leider van het Kremlin dood, gevangengezet of in ballingschap zijn, is de herverkiezing van Poetin vrijwel zeker. 

Ajax kansloos uitgeschakeld in Conference League

Ajax is donderdagavond uitgeschakeld in de Conference League. In de return van de achtste finale gingen de Amsterdammers kansloos onderuit tegen Aston Villa. In Birmingham werd het 4-0.

Vorige week werd het nog 0-0 tussen Ajax en Aston Villa en mochten de Amsterdammers hopen op een vervolg in de Conference League, maar in Engeland maakte Ajax een matige indruk. Aston Villa kreeg in de openingsfase al wat kansjes, waarna Ollie Watkins halverwege de eerste helft vanuit een corner de 1-0 maakte. Ajax kon daar weinig tegenover zetten, maar in de extra tijd kregen de Amsterdammers uit het niets een kans op de gelijkmaker via Brian Brobbey, alleen werd zijn inzet van de lijn gehaald.

In de tweede helft besliste Aston Villa de wedstrijd snel. Een kwartier in de tweede helft maakte Leon Bailey de 2-0 en daarna liep de Engelse ploeg uit naar een 4-0 overwinning dankzij goals van Jhon Durán en Moussa Diaby. Op dat moment stond Ajax met tien man na een rode kaart van Sivert Mannsverk.

Door de uitschakeling van Ajax zijn alle Nederlandse ploegen klaar in Europa.

Europa spoort niet

Wanneer je met de auto door Europa rijdt dan dender je grenzen over, haast zonder het te merken. Met de trein verloopt een reis door Europa echter met horten en stoten.

Hoewel bijna iedereen inmiddels wel gelooft dat treinreizen door Europa een groot deel van de personenluchtvaart zouden moeten vervangen, maakt de warboel van nationale spoornetwerken dit niet makkelijk. Nationale belangen liggen niet altijd in lijn met Europese spoorambities. Regels, gewoonten en technologie verschillen verschillen per land.

VPRO Tegenlicht belicht een aantal van de eigenaardigheden die het grensoverschrijdend sporen bemoeilijken. 

Nabestaanden Carlo Heuvelman woedend: 'Vertrouwen in rechtsstaat kwijt'

De ouders en partner van Carlo Heuvelman, die tijdens een vakantie in 2021 op Mallorca om het leven kwam bij geweld, zijn verontwaardigd over de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof sprak vanmiddag hoofdverdachte Sanil B. (22) vrij van betrokkenheid bij de dood van Heuvelman wegens een tekort aan wettig en overtuigend bewijs.

"De uitspraak heeft een diepe impact gehad op hen", verklaarde hun advocaat Edwin Bosch in reactie op de uitspraak tegenover RTL Nieuws. "Ze zijn boos en voelen zich niet gehoord. Eigenlijk hebben ze het vertrouwen in het rechtssysteem verloren. Het klinkt hard, maar zo ervaren ze het wel."

"Het is onbegrijpelijk dat er iemand doodgeschopt wordt en niemand daar verantwoordelijkheid voor neemt. Mijn cliënten kunnen dit gewoon niet accepteren", vervolgde de advocaat. "Het is onmogelijk dat de hele groep van niets weet. Dat is gewoon niet geloofwaardig. Het lijkt erop dat zwijgen nu beloond wordt."

Het Openbaar Ministerie is eveneens teleurgesteld. Justitie had gepleit voor een gevangenisstraf van 10 jaar voor Sanil B. voor de doodslag op Heuvelman en twee pogingen tot doodslag op andere slachtoffers. B. werd vrijgesproken van de dood van Heuvelman. Het hof heeft hem echter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor openlijk geweld en de twee pogingen tot doodslag.

Zie ook: Niemand schuldig bevonden aan dood Carlo Heuvelman, hof spreekt ook Sanil B. vrij

Van Rechtspraak:

Uitgangspunten voor de straffen
Het hof vindt het belangrijk dat gelijke gevallen gelijk worden behandeld, ook als het om straffen gaat. Daarom heeft het hof de landelijk afgesproken oriëntatiepunten (LOVS) voor openlijk geweld als uitgangspunt genomen. Dat is voor een first offender 120 uur taakstraf.

De meeste verdachten krijgen vandaag hogere straffen dan dit uitgangspunt vanwege de mate van geweld, het aantal slachtoffers en de rol van de verdachte. Bij het bepalen van de straffen heeft het hof ook gekeken naar straffen die zijn opgelegd in vergelijkbare zaken. Bij de Mallorca-zaak betekent dit dat de verdachten waarvan de voorlopige hechtenis is geschorst of die op vrije voeten zijn, niet opnieuw gedetineerd raken. S. B. blijft als enige verdachte wel gedetineerd. Hij wordt veroordeeld voor twee keer poging doodslag en twee keer openlijk geweld in vereniging met de andere verdachten.

Schadevergoeding
Het hof wijst de vorderingen tot schadevergoeding, op enkele posten na, toe. De verdachten moeten die samen voldoen aan de slachtoffers en aan de nabestaanden van Carlo. Bij elkaar gaat het om ruim 330.000 euro.

Het geheim van Mallorca
Het Openbaar Ministerie verwijt alle verdachten dat zij geen antwoord geven op de vraag wat er met Carlo is gebeurd. In de media en ook ter zitting is gesproken over ‘het geheim van Mallorca’. Betrokkenen, verdachten en veroordeelden, zouden meer weten over de dood van Carlo dan zij vertellen. Dát dit het geval is, kan niet voor de verdachten worden vastgesteld. Alleen al daarom speelt dit geen rol bij de strafoplegging. Daarvoor is alleen bepalend - en kan ook alleen maar bepalend zijn - wat bewezen is verklaard.

Publieke opinie
Het hof heeft acht geslagen op de extreem indringende wijze waarop verschillende (social) media met deze zaak zijn omgegaan. Op het internet zijn portretten, berichten, reacties en de volledige naamsgegevens van verdachten veelvuldig gedeeld.

Door de publieke opinie zijn sommige verdachten neergezet als daders van het overlijden van Carlo. Een feit waarvoor nu geen veroordeling volgt. Deze informatie kan, ook als het niet klopt, niet of nauwelijks uitgewist worden.

Gelet op de omvang en intensiteit van deze uitingen die in deze zaak zó uitzonderlijk zijn, en veel verder gaan dan waar een verdachte van een strafbaar feit in zijn algemeenheid rekening mee moet houden, heeft het hof een beperkte matiging toegepast op de straffen.

De straffen:
K. B. - gevangenisstraf van 11 maanden, waarvan 83 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren en een bijzondere voorwaarde.
M. T. – gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 50 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.
L. O. – gevangenisstraf van 18 dagen en een taakstraf van 240 uur (subsidiair 120 dagen vervangende hechtenis).
H. B. – gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 118 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.
S. F. - taakstraf 110 uur (subsidiair 55 dagen vervangende hechtenis).
D. v. S. – gevangenisstraf van 11 maanden, waarvan 83 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren en bijzondere voorwaarden.
S. B. - gevangenisstraf 32 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.

PSV uitgeschakeld in Champions League na slechte start in Dortmund

PSV is woensdagavond door Borussia Dortmund uitgeschakeld in de achtste finale van de Champions League. Na een gelijkspel (1-1) in eigen huis verloren de Eindhovenaren op bezoek bij Borussia Dortmund met 2-0.

PSV werd in de beginfase van de wedstrijd volledig overklast door Borussia Dortmund. Ian Maatsen was in de tweede minuut van de wedstrijd al dicht bij de openingstreffer. Het schot van de Nederlandse linksback ging via de hand van keeper Walter Benítez nog op de lat, maar één minuut later was het alsnog raak voor de thuisploeg. Jadon Sancho schoot vanaf net buiten de zestien metergebied raak. Daarna kreeg Dortmund ook kansen op meer via Niclas Füllkrug Donyell Malen, die werden gemist.

Pas na een half uur spelen werd PSV voor het eerst dreigend. Johan Bakayoko zorgde daarvoor, maar zijn inzet werd makkelijk gepakt door de doelman van Dortmund. In de tweede helft bracht PSV-trainer Peter Bosz Hirving Lozano en de Mexicaan was dicht bij de gelijkmaker, maar het afstandsschot raakte de paal. PSV kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en Babayoko zorgde voor nieuw gevaar voor de Eindhovenaren, ditmaal werd zijn inzet knap gekeerd.

Snel daarna leek Dortmund de wedstrijd te beslissen. Uit een vrije trap leek Füllkrug de 2-0 te maken, maar deed dat net in buitenspelpositie en het doelpunt werd terecht afgekeurd. In het resterende kwartier ging PSV op zoek naar de gelijkmaker en in de extra tijd kreeg Luuk de Jong de kans op de 1-1, alleen schoot hij hoog over. In de volgende aanval maakte Marco Reus de 2-0 na een glijpartij van Isaac Babadi.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 11

Iedereen "dreams a dream" van Nicolas Cage deze week, terwijl die bekende musical opnieuw in bioscopen te bekijken is. Maar er zijn in totaal 7 releases deze week, dus laat je vooral inspireren door onderstaand overzicht.

Dream Scenario

Doodgewone professor en eenzame loser Paul Matthews (Nicolas Cage) wordt van de ene op de andere dag een viral celebrity wanneer hij plots verschijnt in de dromen van miljoenen mensen. Hoe en waarom dit gebeurt, is voor Paul een compleet raadsel, maar hij is er niet boos om. Studenten komen eindelijk naar zijn lessen, hij wordt gevraagd voor grote brand deals en de relatie met zijn vrouw is nog nooit zo goed geweest. Maar dan nemen de nachtelijke verschijningen een duistere wending en veranderen ze in gruwelijke nachtmerries.

Bonnard, Pierre et Marthe

Als de schilder Pierre Bonnard op een dag de raadselachtige Marthe ontmoet, is hij op slag verliefd. Onafscheidelijk vanaf de eerste minuut verruilt het stel al snel de kleine Parijse studio voor een groot, afgelegen huis langs de Seine waar Pierre volop kan schilderen. Zijn kunstzinnige vriendengroep heeft echter zijn bedenkingen bij deze nieuwe muze, die de carrière van Pierre weleens in de weg kan zitten. Ondertussen blijft Bonnard in contact met het leven in de stad en zijn vrienden zoals schilder Monet en de rijke kunstliefhebster Misia Godebska. Het idyllische leven verandert wanneer hij de jonge kunststudente Renée ontmoet; een ontmoeting die Marthe ertoe drijft haar lot in eigen handen te nemen. 

No Way Up

Wanneer hun vliegtuig neerstort in de Stille Oceaan en aan de rand van een onderwaterravijn tot stilstand komt, zitten Ava en een handvol overlevenden vast in de cabine. Ava moet tegen de verwachtingen in voor zichzelf zorgen, het opnemen tegen bloeddorstige haaien en de moed vinden om de overlevenden van de crash in veiligheid te brengen.

Banel & Adama

Een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt in een afgelegen dorp in Noord-Senegal. Het noodlot slaat toe wanneer de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt. Volgens de tradities moet diens broer, Adama, zijn plaats innemen. Voor Banel is dit een welkome wending, want van jongs af aan is zij verliefd op Adama. Naarmate de twee steeds onafscheidelijker worden, begint Adama zijn plichten als dorpshoofd te verzaken. De geliefden dromen ervan om hun leven in het dorp achter zich te laten en zich in een verlaten huis buiten het dorp te vestigen. Maar wanneer een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en worden hun plannen gedwarsboomd. Met de verwoestende droogte slaat bij Banel de waanzin toe. Haar voortdurend verliefde gefluisterde mantra “Banel en Adama” krijgt meer en meer de klank van een vloek.

Verdwenen Stad

Nooit eerder werd de onthutsende rol van de Amsterdamse tram verteld die collaboreerde met de nazi-bezetter en tienduizenden Joden wegvoerde, waaronder Anne Frank en haar familie. Willy Lindwer en Guus Luijters reisden door de stad met de originele tram die de Joden deporteerde op zoek naar het onbekende verhaal. Ze spraken met de laatste overlevenden die afgevoerd zijn met de tram vanaf de vele ‘schuldige plekken’. Verdwenen Stad geeft een nieuwe en onthullende kijk op de moord op de Amsterdamse Joden.

El Eco

Een wonderschone film die je meeneemt naar het paradijselijke El Eco in Mexico. Hier, hoog boven op een heuvel, heeft een kleine gemeenschap zich genesteld te midden van uitgestrekte natuur. De mannen werken veelal buitenshuis, waardoor de vrouwen en kinderen het ritme van het leven bepalen. Een documentaire waarin je verdwijnt als in de allerbeste speelfilm. Montse, Luz Ma en Sarahí zijn de betoverende hoofdpersonen, die je niet anders dan in je hart kan sluiten. Hoewel ze nog jong zijn, dragen ze al grote verantwoordelijkheden. Stoere puber Montse zorgt met onvoorwaardelijke toewijding voor haar oude oma, Sarahí schittert als lerares voor de kleintjes met haar opmerkelijke kennis en aanstekelijk enthousiasme, terwijl Luz Ma met één blik meer emotie overbrengt dan menig bekende actrice. Een intiem mirakel van een film, waarin je de liefde en warmte voor elkaar letterlijk kan voelen. Hoe spannend het is, om overgeleverd te zijn aan de grillen van de natuur. Een film die de essentie van leven en opgroeien raakt; een groot en intens avontuur. Tatiana Huezo werkte vijf en half jaar aan deze film en levert samen met haar fabuleuze cameraman, een onwaarschijnlijk mooi gefilmd, klein meesterwerk af. Na afloop verlang je enkel terug naar deze unieke plek, alsof je heel even in een paradijs vertoefde, gezien door de ogen van de filmmaker.

Les Misérables (re-release)

Voor deze nieuwe uitgave is de film speciaal geremastered volgens de hoogwaardige Dolby Cinema-standaard met een overweldigende Dolby Atmos-geluidsmix en de sublieme beeldkwaliteit van Dolby Vision. Zo schitterend zag en hoorde je Tom Hoopers meeslepende en spectaculaire interpretatie van Victor Hugo’s epische vertelling nog nooit. De speelfilm bleek in 2012 een onvervalste kaskraker die uit zou groeien tot een van de succesvolste filmmusicals aller tijden, resulterend in een triomf op het Oscar-podium met maar liefst zeven Oscars, waaronder die voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor Anna Hathaway, voor Beste Geluidsmix en Beste Makeup en Haar.

Flitsmarathon in aantocht

Binnenkort hebben alle bomen hun eerste knoppen, laat de boomleeuwerik zich weer horen en zullen de driepoten van de politie weer in de bermen staan. Traditiegetrouw wordt er in de lente de grote Europese flitsmarathon gehouden. Dit jaar vindt ‘Operation Speed’ plaats van 15 tot 21 april, met de flitsmarathon als hoogtepunt van de festiviteiten.

Op vrijdag 19 april is de grote Europese flitsmarathon van het ‘European Roads Policing Network’, ook wel: Roadpol. Tijdens deze marathon gaan agenten door heel Europa 24 uur lang als een malle flitsen, om zoveel mogelijk hardrijders te pakken. Maar liefst 29 landen zijn lid van dit netwerk, inclusief Nederland, België en Duitsland. Daarvan doen er normaliter zo’n vijftien mee.

Ook Nederland doet mee aan de Europese flitsmarathon in 2024
Een woordvoerder van Roadpol vertelt aan TopGear Nederland dat ze geen lijst hebben met alle deelnemende landen van 2024, maar wel kan hij vertellen dat Nederland meedoet. Ook België zal "zwaar en actief" betrokken zijn bij de 24-uurs actie. Achteraf publiceert de instantie de resultaten van de marathon, dus dan kunnen we ook zien welke landen meededen en hoeveel boetes er zijn geschreven.

Zo’n flitsmarathon zal best wat opleveren voor de overheden, maar dat is naar eigen zeggen niet het hoogste doel. Volgens Roadpol zijn de "boetes niet het doel, maar slechts een middel". Het echte doel is om bestuurders bewust te maken van hun gevaarlijke gedrag op de weg. Volgens de organisatie zijn er nog altijd te veel verkeersdoden als gevolg van een te hoge snelheid.

Het makkelijkste is om niet hard te rijden
Wil je tijdens de flitsmarathon geen boete riskeren, dan is de eenvoudigste oplossing om je netjes aan de snelheid te houden. Flitsmeister zal uiteraard uitkomst bieden, maar let op buiten Nederland. In Duitsland mag je bijvoorbeeld de app niet gebruiken. Zelfs als je bijrijder de flits-app aan heeft staan, riskeer je als bestuurder een boete.

Hoe geluid onderwater het verbleken van koraalriffen kan tegengaan

Koraalriffen bieden onderdak aan bijna een kwart van alle mariene soorten, helpen kustlijnen te beschermen en ondersteunen de miljardenindustrie in de visserij en het toerisme.

Deels als gevolg van de klimaatverandering en de overbevissing verbleken koraalriffen in een alarmerend tempo. Zeebiologen bedenken nieuwe manieren om deze verbleking te voorkomen, waaronder het gebruik van een onderwatergeluidssysteem.

Man (78) overleden na 70 jaar in ijzeren long te hebben geleefd

Paul Alexander, een Amerikaanse man die meer dan zeventig jaar in een ijzeren long heeft geleefd, is maandag op 78-jarige leeftijd overleden. Alexander, die online ook wel bekend stond als ‘Iron Lung Man’, bracht de laatste zeventig jaar van zijn leven door in een ijzeren long nadat hij in de jaren vijftig als kind polio had opgelopen.

Bij de inwoner van Dallas, Texas werd polio vastgesteld toen hij zes jaar oud was en hierdoor raakte hij vanaf zijn nek verlamd, waardoor hij niet meer zelfstandig kon ademen. Ondanks dat hij beperkt was tot een ijzeren long van 600 pond, was Alexander een doorzetter met levenslust. Hij behaalde zijn diploma rechten, slaagde voor de balie om advocaat te worden en schreef een boek vanuit zijn ijzeren long.

Alexander heeft op een gegeven moment wel een beetje zelfstandig leren ademen, daardoor kon hij af en toe korte periodes de ijzeren long uit. Daardoor was hij in staat om een restaurant te bezoeken, maar ook naar de rechtbank te gaan om z'n clienten te verdedigen.

Niemand schuldig bevonden aan dood Carlo Heuvelman, hof spreekt ook Sanil B. vrij

Na het vrijspreken van Sanil B voor de dood van Carlo Heuvelman, door het Gerechtshof, is niemand hiervoor veroordeeld. Het gerechtshof in Leeuwarden sprak Hein B. en Mees T. eerder al vrij van betrokkenheid bij de dood van Carlo uit Waddinxveen. Zij zijn wel schuldig aan ander geweld.

Het hof volgt met die beslissing niet de rechtbank, die Sanil B. tot zeven jaar cel had veroordeeld. Twee andere hoofdverdachten, Mees T. en Hein B., zijn toen ook vrijgesproken van betrokkenheid bij Carlo's dood van Carlo.

Het hof liet weten dat het DNA van Carlo op de schoen van Sanil B. geen daderspoor is. Ook de getuigenverklaringen zijn onvoldoende om de 21-jarige man uit Hilversum te veroordelen voor wat er met Carlo is gebeurd.

Andere geweldsdelicten
Het hoger beroep in de zaak draait niet alleen om de dood van Carlo, maar ook om ander uitgaansgeweld in de nacht van 13 op 14 juli 2021 op Mallorca. De groep uit Hilversum is hier wel schuldig aan bevonden. Het leverde straffen op tot ruim vijftien maanden waarvan een deel voorwaardelijk.

Het eerste gevecht vond plaats voor café De Zaak. Verschillende mannen uit Heerhugowaard kregen klappen en een slachtoffer werd op zijn hoofd getrapt. Een poging tot doodslag, oordeelt het hof. Sanil B. is daar wel schuldig aan bevonden.

Bij het tweede gevecht voor bar Bier Express werden Carlo en zijn vrienden aangevallen. De 27-jarige man uit Waddinxveen kreeg klappen en een trap op zijn hoofd. Hij overleed vier dagen later aan hersenletsel in een Spaans ziekenhuis. Een vriend van Carlo was eveneens op zijn hoofd getrapt, maar overleefde het wel. Ook dit is volgens het hof een poging tot doodslag. En ook hier is Sanil B. schuldig aan bevonden.

6 jaar celstraf, tbs en maximale rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeluk

Een 38-jarige Rotterdammer moet 6 jaar de gevangenis in nadat hij op 2 september 2023 een koppel doodreed toen zij op weg waren naar de Wereldhavendagen in Rotterdam.

De rechtbank Rotterdam legt hem ook tbs met dwangverpleging op en hij mag 10 jaar niet meer rijden.

Het dodelijk ongeval
Het ongeval in Rotterdam vond plaats op een zebrapad op de Maasboulevard. Een 74-jarige vrouw en 79-jarige man staken bij groen licht over, toen zij op weg waren naar de vuurwerkshow van de Wereldhavendagen. Op dat moment reed de verdachte met gemiddeld 100 tot 116 kilometer per uur door rood licht en raakte het stel. Het koppel overleed vrijwel direct aan hun verwondingen.

De verdachte stapte deze fatale dag onder invloed van cannabis en een grote hoeveelheid alcohol in zijn bedrijfsauto. In Rotterdam beging hij veel verkeersovertredingen: hij reed veel te hard, reed door rood, negeerde een doorgetrokken streep in een tunnel en reed door een wegafzetting.

Vanwege zijn roekeloze rijgedrag voorafgaand aan het dodelijke ongeluk gaat de rechtbank ervan uit dat hij het risico op de koop toe heeft genomen dat hij kwetsbare verkeersdeelnemers in levensgevaar bracht. De man wordt daarom veroordeeld voor doodslag. Daarnaast wordt de man veroordeeld voor het verlaten van de plaats van het ongeval en gevaarlijk rijgedrag.

Leed voor nabestaanden
De man heeft de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Dat bleek ook uit de indringende slachtofferverklaringen waarin werd verwoord hoe het onverwachte verlies van (groot)ouders voor veel boosheid, verdriet en gemis heeft gezorgd. Dat de slachtoffers geliefd werden bleek ook uit de aanwezigheid van veel mensen in de zittingszaal.

Straf
De rechtbank legt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar op. De rechtbank houdt daarbij rekening met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Daarnaast worden de strafbare feiten de verdachte in verminderde mate toegerekend, zoals geadviseerd door de psycholoog en de psychiater, vanwege meerdere stoornissen die leiden tot impulsief, onverantwoordelijk en roekeloos gedrag. Daardoor valt de straf iets lager uit dan door de officier van justitie is geëist, want het is de verwachting dat de man nog langdurig in de tbs-kliniek zal moeten blijven. Als bijkomende straf legt de rechtbank hem ook de maximale rijontzegging van 10 jaar op.

Ferrari verwelkomt in Imola grote upgrades voor de SF-24

De Italiaanse renstal van Ferrari verwacht tijdens het Formule 1-weekend in Imola hun nieuwe 'extreme' upgrades te verwelkomen. Deze upgrades moeten ervoor zorgen dat het team de kampioenen uit Milton Keynes (Red Bull Racing) in het vizier te houden.

Tijdens de eerste twee kwalificaties van het seizoen wisten de bolides van Charles Leclerc en Carlos Sainz in de buurt van Max Verstappen en Sergio Perez te blijven, maar moesten het tijdens de races afleggen.

Volgens Frédéric Vasseur, teambaas van Ferrari, heeft de SF-24 al grote stappen gemaakt, toch blijkt Red Bull nog een brug te ver. Een spoedige upgrade moeten de beide Ferrari's weer een stuk naar voren te brengen.

In april kunnen de tifosi al een kleine upgrade verwachten, zo zegt Vasseur. Het grote wachten is toch echt tot de thuisrace van Ferrari in Imola, dan worden de bolides voorzien van een vernieuwde vloer en andere luchtinlaten.

Natuurlijk zitten de andere teams niet stil. Eerder deze maand heeft Red Bull al bekendgemaakt dat ze werken aan een grote upgrade. Net als bij Ferrari zal de planning op het circuit van Imola zijn.

Depay schiet Atletico naar kwartfinales Champions League, Arsenal na 14 jaar bij laatste acht

In de Champions League ;ukte het PSV woensdagavond niet om zich langs Borussia Dortmund te spelen in de achtste finales, de Duitsers staan bij de laatste acht. Dinsdag en woensdag werden er in totaal nog drie achtste finales beslist, vorige week stonden de eerste vier beslissingen al op het programma, tijd voor een overzicht van de ploegen die nog in de strijd om de titel zijn.

Bayern München - Lazio Roma
Lazio had thuis met 1-0 gewonnen, maar in München ging het de andere kant op. In de eerste helft opende Harry Kane de score met zijn 50e Europese treffer, binnengekopt via de keeper, en nog voor rust verdubbelde Thomas Müller de voorsprong door met het hoofd een fenomenale volley van Matthijs de Ligt uit een corner binnen te knikken. Na een dik uur rondde Kane een aanval af voor 3-0, waarmee Bayern zich voor de kwartfinales plaatste.

Real Sociedad - Paris Saint-Germain
De Parijzenaren wonnen thuis met 2-0 en trokken naar Spanje, waar Kylian Mbappé na een kwartier een fraaie aanval af wist te ronden: 0-1. Tien minuten na rust zette hij de verdediging te kijken voor 0-2, waarna Mikel Merino via een PSG-voet in de laatste minuten de eer van Sociedad nog een beetje wist te redden: 1-2, ruim voldoende voor een kwartfinaleplek voor PSG.

Manchester City - FC Kopenhagen
In Denemarken won City met 1-3 en thuis hadden ze het aanvankelijk niet veel moeilijker: binnen tien minuten had Manuel Akanji een corner in het doel gevolleerd en schoot Julian Alvarez van afstand - en via de hander van doelman Kamil Grabara - de 2-0 binnen. Een prachtig opgezette goal van Mohamed Elyounoussi bracht Kopenhagen wat terug in de wedstrijd, maar nog voor rust tikte Erlin Håland simpel de 3-1 binnen en daar bleef het verder bij.

Real Madrid - RB Leipzig
Een zuinige 0-1 in Duitsland had Real op voorsprong gebracht, in eigen huis duurde het ruim een uur voor Vinicius op heerlijke wijze de score opende. Krap drie minuten later kopte Willi Orban de gelijkmaker binnen en dus moest Real scherp blijven, maar dat lukte tot het einde: het bleef bij 1-1 en dus gaat Real de kwartfinales in.

Arsenal - FC Porto
Porto had in eigen huis met 1-0 gewonnen, maar in Londen was het Arsenal dat dankzij een goal van Leandro Trossard op slag van rust op 1-0 kwam. Dat bleef de hele wedstrijd zo, ook na de verlenging, en dus moesten er penalties genomen worden. Daarin werd Arsenal-keeper David Raya de held met twee gestopte penalties, waardoor de Londenaren voor het eerst in veertien jaar weer in de kwartfinales van de Champions League staan.

FC Barcelona - Napoli
De twee ploegen speelden in Italië met 1-1 gelijk, maar in Barcelona gingen de Catalanen er gelijk tegenaan: de jonge Fermin Lopez opende de score na een kwartier, amper twee minuten later schoot João Cancelo na een bal op de paal de rebound binnen voor 2-0. Na een half uur tikte Amir Rrahmani van afstand fraai de 2-1 binnen, maar het mocht niet baten en een mooi uitgespeelde aanval leverde in de slotfase de beslissende 3-1 op door Robert Lewandowski.

Atletico Madrid - Inter Milan
Na een 1-0 zege van Inter in eigen huis kwamen de Italianen op voorsprong dankzij een een mooi afgeronde aanval door Federico Dimarco na ruim een half uur. Nog geen twee minuten later trok Antoine Griezmann de stand alweer gelijk en daar bleef het lang bij, tot invaller Memphis Depay een paar minuten voor tijd en kort na een bal op de paal de 2-1 binnen schoot. Penalties moesten er uteindelijk aan te pas komen, waarin Inter er maar liefst drie van de vijf zou missen, waaronder die van Davy Klaassen. Depay en zijn collega's raakten er drie van de vier en dat was voldoende voor een kwartfinaleplek.

FOK! Wat een weer: droog, zonnig en zacht

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het droog en is er veel ruimte voor de zon. In het noorden is mogelijk wat meer bewolking aanwezig. De wind komt uit het zuiden en is overwegend matig.

Vanmiddag is het vrij zonnig en droog, er zijn ook velden met dunne wolken. Later neemt in het westen de bewolking toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C langs de noordwestkust tot 19°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuiden en is matig.

Vanavond blijft het droog. Pas aan het einde van de avond kan er in het westen een bui voorkomen. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Komende nacht zijn er enkele buien. De minimumtemperatuur is ongeveer 11°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, aan zee vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Lente op Schouwen (Foto: Scherpschutter)
Lente op Schouwen ((Archief)foto: Scherpschutter) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Inflatie daalt naar 2,8 procent in februari

Consumentengoederen en -diensten waren in februari 2,8 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In januari was de inflatie 3,2 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van februari is hetzelfde als bij de snelle raming die op 1 maart is gepubliceerd.

Inflatie daalt door prijsontwikkeling voedingsmiddelen
De prijsontwikkeling van voeding zorgde voor een daling van de inflatie. Voedingsmiddelen waren in februari 0,3 procent duurder dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen 2,1 procent hoger dan vorig jaar. De kleinere prijsstijging komt vooral door de prijsontwikkelingen van brood- en graanproducten, groenten en vlees.

Prijzen meubelen lager
Ook de prijsontwikkeling van woonproducten zoals meubelen en huishoudelijke artikelen had een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Prijzen van deze productgroep waren in februari gemiddeld 2,7 procent lager dan vorig jaar. In januari was de prijsdaling op jaarbasis 0,5 procent. De grotere prijsdaling van deze productgroep komt met name door de prijsontwikkelingen van meubelen voor in het huis en niet-elektrische keukenartikelen (zoals pannen).

Motorbrandstoffen duurder
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een verhogend effect op de ontwikkeling van de inflatie. In februari waren motorbrandstoffen 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari waren de prijzen 4,3 procent hoger dan een jaar eerder. Een liter Euro 95 kostte gemiddeld 1,97 euro in februari, in januari was dat 1,91 euro. De prijs van een liter diesel nam toe van 1,74 euro in januari naar 1,81 euro in februari.

Tekort aan noodzakelijke antibiotica nog lang niet opgelost

Apotheken en ziekenhuizen hebben te maken met een dringend tekort aan essentiële antibiotica. Het gaat om drankjes en poeders van veelgebruikte antibiotica als amoxicilline en claritromycine, die onder andere gelden als de eerste keus bij longontsteking.

Het probleem speelt al langere tijd. Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen vraagt inmiddels aan artsen deze middelen zo terughoudend mogelijk voor te schrijven, en patiënten maximaal één verpakking per keer mee te geven. Dat meldt de Volkskrant. Lees verder bij Skipr.

Random Pics van de Dag #1216

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Opnieuw topmanager Lukoil overleden onder verdachte omstandigheden

De lijst met mysterieuze sterfgevallen onder topmanagers uit de Russische energiesector blijft groeien. Deze keer gaat het om de 53-jarige Vitaly Robertus, vicepresident van de oliegigant Lukoil. Hij is de vierde hooggeplaatste medewerker van het bedrijf die overlijdt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Er is geen doodsoorzaak genoemd. 

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne stapelen de mysterieuze sterfgevallen onder topmanagers uit de Russische energiesector zich op. Robertus is al de vierde topmanager van Lukoil die onverwacht overlijdt in de afgelopen twee jaar.

In oktober vorig jaar overleed CEO Vladimir Nekrasov op 66-jarige leeftijd - volgens het bedrijf aan een acuut hartfalen. Nekrasov werkte ook tientallen jaren bij Lukoil, maar bekleedde de functie van CEO pas enkele maanden voor zijn dood.

Hij werd aangesteld in 2022 toen zijn voorganger, de toenmalige CEO Rawil Maganov, overleed nadat hij uit een raam van een ziekenhuis in Moskou was gevallen, zoals Russische media meldden. Lukoil schreef destijds dat Maganov was "overleden na een ernstige ziekte". Hij was 67 jaar oud.

Een andere topmanager van het bedrijf, Alexander Subbotin, stierf onder bizarre omstandigheden in mei 2022. Zoals Russische media destijds meldden, stierf de 44-jarige tijdens een occulte behandeling voor alcoholverslaving. Er werd gemeld dat de man een sjamanenechtpaar had bezocht voor een "katerbehandeling" nadat hij te veel alcohol had gedronken. Ze hadden onder andere in zijn huid gesneden en paddengif in de wonden gedruppeld. Subbotin werd ziek en stierf korte tijd later.

In de eerste maanden na het begin van de oorlog stierven ook een groot aantal managers van een andere Russische energiereus, Gazprom. Minstens vijf zakenlieden van het door de staat gecontroleerde bedrijf stierven binnen een paar weken halverwege 2022.

VS: geen signalen dat Rusland kernwapens gaat gebruiken

Vladimir Poetin baart opnieuw opzien met zijn uitspraken over het kernwapenarsenaal van Rusland. Het Kremlin beweert herhaaldelijk dat kernwapens alleen zullen worden gebruikt als het land in gevaar is. Er zijn goede redenen om aan deze bewering te twijfelen - maar de VS gelooft op dit moment niet in het gaan gebruiken van kernwapens.

Het Witte Huis heeft geen aanwijzingen "dat Rusland voorbereidingen treft om een kernwapen te gebruiken in Oekraïne", vertelde woordvoerster Karine Jean-Pierre aan journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

In een interview had de Russische president Vladimir Poetin het kernwapenarsenaal van Rusland geprezen en gewaarschuwd dat hij bereid was om kernwapens te gebruiken als de soevereiniteit van Rusland werd bedreigd. Jean-Pierre merkte op dat Poetin blijkbaar alleen maar "de Russische kernwapendoctrine herhaalde". Deze is al langer bekend en voorziet vooral in het gebruik van kernwapens als "Rusland in gevaar is", d.w.z. wordt aangevallen. Voormalig president Medvedev sprak in dit verband ooit over de "verdediging van de territoriale integriteit", d.w.z. het behoud van Russisch grondgebied.

Maar Rusland heeft met de oorlog in Oekraïne bewezen dat het ook zonder dreiging in het offensief gaat - en desnoods een bedreiging verzint om zijn eigen aanval te rechtvaardigen.

Kort na de grootschalige invasie van Oekraïne, loog Vladimir Poetin: "We hadden simpelweg geen andere optie om Rusland en ons volk te verdedigen dan de optie waartoe we vandaag onze toevlucht moeten nemen." Oekraïne vormde geen bedreiging voor Russisch grondgebied en er is ook geen bewijs voor beschuldigingen uit Moskou dat Kyiv mensen van Russische afkomst onderdrukt.

De "nucleaire retoriek" van de regering in Moskou sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is "roekeloos en onverantwoordelijk", benadrukte de woordvoerster van het Witte Huis. Vertegenwoordigers van het Kremlin hebben de afgelopen twee jaar herhaaldelijk het gebruik van kernwapens in stelling gebracht.

Zie ook: Poetin: 'Geen onderhandelingen, Rusland is klaar voor nucleaire oorlog'

Tien jaar cel geëist voor om het leven brengen van jonge baby

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen een 35-jarige man uit Laren (NH). Hij wordt ervan verdacht een drie weken oude baby, waar hij de zorg over had, dusdanig letsel te hebben toegebracht dat zij is overleden. De officier van justitie acht doodslag bewezen.

In de ochtend van 6 december 2022 komen hulpdiensten met spoed naar een woning in Laren (NH). De moeder van een drie weken oude baby heeft alarm geslagen omdat het meisje niet reageert op prikkels. Er wordt nog geprobeerd te reanimeren, maar geconcludeerd moet worden dat het kindje is overleden. Direct valt het de hulpverleners en later ook de schouwarts op dat er divers en ernstig letsel is waar te nemen bij het kindje. De schouwarts geeft daarop een verklaring van niet-natuurlijk overlijden af en de politie start onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek.

Geen huis-tuin-en-keuken-ongeval
Bij forensisch onderzoek naar het lichaam van het kindje worden onder meer zeker vijftig bloeduitstortingen, breuken in beide zijden van de schedel, hersenletsel en een breuk in een rib waargenomen. Deskundigen verklaren dat dit niet veroorzaakt kan zijn door zogenaamde huis-tuin-en-keuken-ongevallen of door toedoen van het kind zelf. Ook wordt geconcludeerd dat het letsel, dat de dood van het kindje verklaart, pas rond het overlijden die ochtend is ontstaan.

Reconstructie
Uit het onderzoek blijkt dat de moeder rond drie uur ’s nachts het meisje nog borstvoeding heeft gegeven. Daarna heeft haar partner, de verdachte, de zorg over het kindje overgenomen. In eerste instantie verklaart de man dat hij het kind zonder bijzonderheden rond vier uur in de box te slapen heeft gelegd. Om zeven uur zou hij hebben waargenomen dat het kindje niet meer reageerde en waarschuwde hij zijn vriendin die vervolgens 112 belde. Later wijzigt de verdachte zijn verhaal en verklaart hij dat hij met het kind op de borst op de bank in slaap is gevallen en dat het meisje toen op de grond is gevallen. Vervolgens zou hij tijdens het troosten per ongeluk met haar hoofd tegen een uitsparing in de muur hebben gestoten. Dit scenario is aanleiding geweest voor een reconstructie in de woning. De conclusie hiervan, in combinatie met de bevindingen van deskundigen over de ernst van het letsel, is dat de fatale verwondingen niet kunnen zijn ontstaan op de manier zoals de verdachte die omschrijft, zo stelt het Openbaar Ministerie.

Omdat de verdachte de enige is geweest die de betreffende nacht na drie uur bij het kindje is geweest en de verwondingen daarna moeten zijn ontstaan, houdt het Openbaar Ministerie hem verantwoordelijk voor het toebrengen van het letsel en daarmee voor de dood het kindje. Er kan niet vastgesteld worden wat er precies heeft plaats gevonden de betreffende nacht. Uit alle rapporten en verhoren van deskundigen blijkt echter dat het dodelijk letsel alleen ontstaan kan zijn door een hevige krachtsinwerking, zoals bijvoorbeeld hevig schudden, slaan of stoten. De officier van justitie concludeert dat er een ware geweldsexplosie moet hebben plaatsgevonden, waar de verdachte verantwoordelijk voor is. De man heeft op zijn minst de aanmerkelijke kans aanvaard dat het kindje zou overlijden en heeft zich daarmee in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan doodslag.

Geen openheid gegeven
Omdat de verdachte geen openheid geeft over wat er die nacht daadwerkelijk gebeurd is, kan ook niet met zekerheid worden gesteld wat het motief is geweest. Mogelijk speelden stress, frustraties of slaapgebrek een rol.

Het spreekt voor zich dat het doden van een jong kind dat nog een vol leven voor zich had een zeer ernstig feit is. Het gebrek aan openheid over wat er precies gebeurd is, wordt de verdachte daarnaast zwaar aangerekend. Het Openbaar Ministerie acht daarom een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar passend. Daarnaast is de rechtbank verzocht om ook een zogenaamde gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen. Daarmee kan aan de verdachte na een toekomstige invrijheidstelling noodzakelijke behandeling en begeleiding opgelegd worden.

Namens de moeder van het slachtoffertje is de rechtbank verzocht de verdachte te verplichten een schadevergoeding van 55 duizend euro te betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Hans Teeuwen krijgt in beslag genomen wapen terug van politie

Hans Teeuwen heeft zijn in beslag genomen wapen teruggekregen van de politie, melden verschillende media zojuist. Dinsdagmiddag stapten zo'n zes agenten de woning in het Museumkwartier binnen om het voorwerp mee te nemen. Zo meldt AT5.

De politie deed dat nadat het wapen - volgens Teeuwen zelf gaat het om een luchtbuks - in een Instagram-video gezien werd. In die video persifleerde Teeuwen burgemeester Femke Halsema. Het vuurwapen is waarschijnlijk een verwijzing naar de onklaar gemaakte revolver die enige tijd in de ambtswoning bewaard werd.

Teeuwen werd sindsdien verdacht van verboden wapenbezit, maar de politie laat nu aan AT5 weten dat die verdenking is ingetrokken en dat de cabaretier niet wordt vervolgd.

Nieuw verdienmodel verkort terugverdientijd thuisbatterij

Consumenten met een dynamisch energiecontract hebben een extra mogelijkheid gekregen om geld te verdienen met hun thuisbatterij. Door met hun batterij niet alleen op de stroommarkt (EPEX), maar ook op de zogeheten onbalansmarkt te handelen, daalt de terugverdientijd in potentie naar vier tot zes jaar.

Charged, producent van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij Sessy, is hiervoor een samenwerking aangegaan met Frank Energie, aanbieder van dynamische energiecontracten. De energieleverancier stuurt de thuisbatterijen aan via een slim algoritme. Zo kunnen ze real time handelen op de verschillende elektriciteitsmarkten.

De Sessy is sinds een jaar op de markt. Er zijn er al 2950 van verkocht. Met die thuisbatterij kunnen bezitters van zonnepanelen hun eigen overschot aan groene zonnestroom opslaan voor later gebruik. Maar ze kunnen er dankzij slimme software ook mee handelen op de korte termijn markt voor elektriciteit: de EPEX. Daar varieert de elektriciteitsprijs per uur. Door de batterij te laden als de prijs laag is en te ontladen als de prijs hoog is, verdienen ze dagelijks geld. Dat gaat automatisch.

Dankzij de samenwerking met de batterijleveranciers kunnen klanten van Frank Energie met hun thuisbatterij handelen op de onbalansmarkt. Als individu kan dat niet. Op die markt dienen de batterijen als een buffer om de spanning op het elektriciteitsnet op 50 Herz te houden. Dat is in Europa verplicht. Anders ontstaan stroomstoringen of black-outs. Door de toename van relatief onvoorspelbare wind- en zonne-energie, is er steeds meer onbalans tussen vraag en aanbod op het net. De tarieven die op die markt betaald worden zijn sinds kort veel hoger dan op de EPEX-markt. "Daar zijn de prijzen die je met je thuisbatterij kunt verdienen wat in elkaar gezakt, waardoor de terugverdientijd opliep naar tien jaar. Op de onbalansmarkt nemen de volumes en de prijzen juist toe. Batterijen die daarop inspelen door slim te laden en te ontladen kunnen daarvan profiteren. Dat zorgt voor een extra verdienmodel, waardoor de terugverdientijd van je batterij met de huidige marktomstandigheden weer op vier tot zes jaar komt", zegt CEO Roeland Nagel van Charged.

De mogelijke belastingaftrek op de aanschaf, het voorkomen van de teruglever-heffing voor mensen met zonnepanelen en de toekomstige vergoedingen om congestie op het elektriciteitsnet tegen te gaan, maken de aanschaf van een thuisbatterij volgens hem nog lucratiever. Sowieso hebben de meeste batterijen een garantie van 10 jaar en een nog langere levensduur.

Nederland telt inmiddels 190.000 huishoudens met een dynamisch stroomcontract. In plaats van een vaste prijs voor energie, betalen ze uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Uit een analyse van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VDE) blijkt dat zij in 2023 gemiddeld 1127 euro minder kwijt waren aan hun energierekening dan huishoudens met een variabel contract.

De samenwerking tussen Frank Energie en Charged komt er in de praktijk op neer dat klanten van de energie-aanbieder een Sessy thuisbatterij kunnen aanschaffen en dat kopers van een Sessy een contract met Frank Energie kunnen afsluiten. De energie-aanbieder is eenzelfde samenwerking aangegaan met andere batterijleveranciers in Nederland: Bliq en Accuselect.

Israël wil burgers Rafah evacueren voordat offensief begint

Vóór het uitbreiden van het Israëlische offensief naar de zuidelijke stad Rafah wil het Israëlische leger een groot aantal vluchtelingen uit het gebied elders in veiligheid gaan brengen. Het leger zei dat een aanzienlijk deel van de 1,4 miljoen ontheemde Palestijnen in Rafah en omliggende gebieden naar “humanitaire plaatsen” in het centrum van de Gazastrook zou overbrengen.

Hulpgroepen hebben gewaarschuwd dat een aanval op Rafah tot een humanitaire ramp zou leiden. Israël heeft gezegd dat een aanval noodzakelijk is om Hamas uit te kunnen roeien. Militaire woordvoerder Daniel Hagari zei dat het verplaatsen van mensen naar aangewezen gebieden in coördinatie met internationale actoren een belangrijk onderdeel was van de voorbereidingen van het leger op de invasie van Rafah.

Wilders wordt geen premier van Nederland

Geert Wilders wordt geen premier van Nederland. Hij liet op X weten dat hij de nodige steun miste van de partijen waarmee hij een coalitie wil vormen. 

De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB zijn bereid om in de Tweede Kamer te blijven zitten als er een nieuw (extra-parlementair) kabinet komt. Bronnen rond de partijen zeggen dat de vier dat hebben afgesproken onder leiding van informateur Putters. Op basis daarvan gaan ze nu verder praten.

Dat houdt in dat de winnaar van de verkiezingen, Geert Wilders, geen premier wordt van een nieuw kabinet. Wilders zelf bevestigt het nieuws, volgens hem was er bij de andere partijen onvoldoende steun voor hem als premier.

Ook VVD-leider Yesilgöz, die nu nog demissionair minister van Justitie is, is bereid de Kamer in te gaan, net als Omtzigt (NSC) en Van der Plas (BBB).

De vier partijen volgen daarmee de definitie die veel deskundigen hanteren voor een extraparlementair kabinet. Zo'n kabinet heeft een lossere band met de Tweede Kamer dan een gewoon kabinet en geen gedetailleerd regeerakkoord. De ministers en staatssecretarissen komen in veel gevallen van buiten de politiek, maar kunnen wel lid zijn van een politieke partij.

Een extraparlementair kabinet was vanaf het begin een wens van NSC-leider Pieter Omtzigt. Morgen komt informateur Putters met zijn eindverslag. Daarin zal ook staan omschreven wat de vier partijen precies verstaan onder een extraparlementair kabinet. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.