FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 maart 2024

Halsema bezoekt Holocaustoverlevende die uitgescholden werd door demonstranten

Burgemeester Femke Halsema is gisteren op bezoek geweest bij Holocaustoverlevende Rudie Corissos, die afgelopen zondag bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam werd uitgescholden door demonstranten.

Cortissos had tijdens de opening een rol bij de inzegening van het museum. Hij kreeg van koning Willem-Alexander een mezoeza (een klein rolletje met daarop een tekst uit de Torah) overhandigd, die hij vervolgens aan de deurpost bevestigde.

Tijdens die plechtigheid werd Cortissos en zijn achterkleindochter uitgescholden door een aantal demonstranten die in de buurt van de ingang stonden. "Ik heb ze laten weten hoe afschuwelijk en onrechtvaardig ik dat vind", laat Halsema weten op Instagram.

"Meneer Cortissos is weerbaar, maar ook geraakt", vervolgt de burgemeester. "Ik heb hem gezegd hoezeer het mij spijt en dat er voor antisemitisme nooit, maar dan ook nooit een excuus is."

Demonstratie
Tijdens de opening werd buiten het gebouw gedemonstreerd tegen de komst van de Israëlische president Yitzhak Herzog. Daarbij werden meerdere antisemitische leuzen gescandeerd. De demonstranten stonden op tientallen meters van de ingang van de Portugese Synagoge, waardoor alle genodigden konden horen wat er geroepen werd.

De vraag of die demonstranten gisteren te dichtbij stonden is al dagenlang voer voor discussie, ook binnen de landelijke politiek. "Het staat eenieder vrij om te demonstreren bij de komst van een staatshoofd uit een ander land", zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) vanmiddag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, "maar hoe daarin woorden als 'Juden raus' en 'kankerjood' passen, wens ik te betwijfelen."

NedTrain hoeft gezondheidsschade door chroom-6 niet te vergoeden

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft beslist dat NedTrain niet aansprakelijk gehouden kan worden voor vermeende gezondheidsschade door blootstelling aan chroom-6. Een groep van 30 voormalig re-integratiemedewerkers wilde een schadevergoeding van het bedrijf als gevolg van door hen gestelde gezondheidsschade.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder dat NedTrain wel smartengeld en schadevergoeding zou moeten betalen, maar dat de hoogte daarvan nog afhankelijk was van de omvang van de schade, die nog niet duidelijk was. Dit zou in een aparte procedure moeten worden vastgesteld.

Waar gaat deze zaak over?
Tussen 2004 en 2010 namen de 30 personen die deze zaak hebben aangespannen, deel aan een re-integratieproject van gemeente Tilburg in het kader van de Wet Werk en Bijstand. Tijdens dit project werden onder meer restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan oude treinstellen. De re-integratiemedewerkers stellen dat zij in die periode zijn blootgesteld aan chroom-6 en dat zij daardoor gezondheidsschade hebben opgelopen. Het chroom-6 zat in de verf die van de treinstellen werd geschuurd, waarbij het schuurstof vervolgens werd ingeademd of ingeslikt.

Onderbouwing van de vordering
De vorderingen van de medewerkers zijn uitdrukkelijk niet ingesteld als collectieve actie, maar als individuele zaken. Desondanks vinden de medewerkers dat hun zaken zich lenen voor collectieve beoordeling. Daarom hebben zij hun vorderingen toegelicht met algemene stellingen en bewust niet met bewijsmiddelen per individu. Zodoende hebben zij aan het hof een geanonimiseerde lijst overgelegd met daarop een globaal overzicht van de werkzaamheden die destijds werden uitgevoerd voor NedTrain en de gezondheidsklachten die bestaan onder deze groep. 

Oordeel van het hof
Het hof wijst de vorderingen af. Gelet op de individuele insteek van de vorderingen, had iedere medewerker voor zich moeten onderbouwen in welke periode hij werkzaam is geweest bij NedTrain, welke specifieke werkzaamheden hij daar heeft verricht en aan welke gezondheidsklachten hij lijdt. Vervolgens hadden de gezondheidsklachten per individu onderbouwd moeten worden met medische stukken. Omdat zij dat niet gedaan hebben, moeten hun vorderingen worden afgewezen. 

Random Pics van de Dag #1215

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

China, Iran, Rusland houden gezamenlijke oefeningen op zee

China, Iran en Rusland zijn maandag gezamenlijke maritieme oefeningen gestart in de Golf van Oman. Het Chinese ministerie van Defensie zei dat de oefeningen gericht waren op het handhaven van de maritieme veiligheid.

De gezamenlijke oefening van de drie marinevloten, genaamd 'Security bond-2024', zal eindigen op 15 maart. Dit is de tweede keer dat China gezamenlijke oefeningen heeft gehouden in de Indische Oceaan sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog.

Politie neemt nepwapen in beslag bij Hans Teeuwen na filmpje over Halsema

In de woning van Hans Teeuwen heeft de politie vanmiddag een nepwapen in beslag genomen. Op beelden die in de woning van Teeuwen gemaakt werden, is te zien dat in totaal zes agenten de woning in het Museumkwartier binnenstappen om het voorwerp in beslag te nemen.

Of het echt om een nepwapen gaat, wordt op het politiebureau onderzocht, vertelt een woordvoerder aan AT5. 

Eerder filmpje
De politie kreeg aan het begin van de middag een melding binnen van iemand die het wapen in een andere video van Teeuwen - een persiflage van burgemeester Femke Halsema - had gezien. Die video werd vandaag aan het begin van de middag gepost. 

Kort daarna besloot de politie dus zes agenten op de woning van de cabaretier af te sturen. Volgens de politie worden er volgens protocol meerdere agenten op een woning afgestuurd als er sprake is van mogelijk vuurwapenbezit. 

Arrestatieteam
"Het kan zijn dat er bij zoiets meerdere dingen moeten gebeuren, zoals het onschadelijk maken van het wapen, het in beslag nemen van het wapen, of eventueel het aanhouden van de verdachte", aldus de politiewoordvoerder, die ook aangeeft dat er in sommige gevallen zelfs een arrestatieteam gestuurd kan worden. Tot een aanhouding ging de politie uiteindelijk niet over.

Mogelijk wordt Teeuwen later nog gehoord als verdachte. Of dat uiteindelijk ook gaat gebeuren, beslist het OM, aldus de politie.

Minister de Jonge sluit studenten uit van vaste huurcontracten

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is verbijsterd door de keuze van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om studenten uit te zonderen van vaste huurcontracten. Afgelopen november heeft de Eerste Kamer de wet vaste huurcontracten aangenomen, die in werking zal treden per 1 juli 2024. Deze wet maakt een einde aan tijdelijke huurcontracten. LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen: “Tijdelijke huurcontracten leiden tot een kwetsbare positie voor huurders. Doordat een huurder makkelijk het huis uit gezet kan worden, is deze veel gevoeliger voor uitbuiting door huisjesmelkers.”

Studenten zijn echter uitgesloten van de nieuwe maatregel, waardoor zij nog langer in precaire situaties moeten wonen. In een eerdere versie van het wetsvoorstel was er enkel een uitzonderingsgrond voor internationale studenten. Nadat dit juridisch niet mogelijk bleek te zijn, heeft de Jonge ervoor gekozen om alle studenten uit te sluiten van vaste contracten.

LSVb-voorzitter Weehuizen: “Dit vinden wij een absurde conclusie. Alle studenten worden nu gegijzeld door gebrekkig beleid. Het tijdelijk huurcontract voor studenten heeft daarnaast geen enkele toegevoegde waarde. Voor studenten bestaat namelijk al een andere vorm van tijdelijk contract: het campuscontract. Dit is een vast contract dat loopt tot het einde van de inschrijving aan een onderwijsinstelling en biedt al zekerheid aan studenten en flexibiliteit aan verhuurders. Wij roepen de Tweede Kamer daarom op om voor woonzekerheid te kiezen en de uitzonderingscategorie voor studenten te schrappen uit het Wetsvoorstel Vaste Huurcontracten."

Europa is niet voorbereid op snel toenemende klimaatrisico's

Europa is het snelst opwarmende continent ter wereld en klimaatrisico’s vormen een serieuze bedreiging voor onder andere de energie- en voedselzekerheid, ecosystemen en volksgezondheid. Uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA) blijkt dat Europa zich onvoldoende voorbereidt op de grote effecten hiervan. Hierdoor kan het continent voor het einde van de eeuw al te maken krijgen met grote rampen. Onderzoekers van van de Vrije Universiteit zijn bij dit rapport betrokken.

Uit het rapport blijkt dat het beleid en de adaptatiemaatregelen in Europa geen gelijke tred houden met de snelgroeiende risico’s. In veel gevallen zal een stapsgewijze aanpassing niet volstaan. Omdat veel maatregelen voor een hogere klimaatbestendigheid ook veel tijd vergen, lijkt dringende actie noodzakelijk, zelfs voor risico’s die nu nog niet kritiek zijn.

Hotspots voor klimaatrisico’s
Sommige regio’s in Europa zijn hotspots voor meerdere klimaatrisico’s. Zuid-Europa loopt een bijzonder risico om te worden getroffen door bosbranden en de gevolgen van hitte en waterschaarste voor de landbouwproductie, buitenarbeid en de volksgezondheid. Laaggelegen kustgebieden in Europa, waaronder veel dichtbevolkte steden, zijn bedreigd door overstromingen, erosie en insijpeling van zout water.

In de analyse worden 36 grote klimaatrisico’s voor Europa vastgesteld binnen vijf brede clusters: ecosystemen, voedsel, gezondheid, infrastructuur, economie en financiën. Meer dan de helft van de grote klimaatrisico’s die in het verslag worden genoemd, vereisen onmiddellijk meer actie. Acht daarvan zijn bijzonder urgent, voornamelijk om ecosystemen in stand te houden, mensen te beschermen tegen hitte, mensen en infrastructuur te beschermen tegen overstromingen en natuurbranden, en de levensvatbaarheid van Europese solidariteitsmechanismen, zoals het Solidariteitsfonds van de EU, veilig te stellen.

Op tijd juiste beslissingen nemen
Verschillende wetenschappers van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de VU hebben bijgedragen aan het rapport. Zo focusten Elco Koks, Jan Brusselaers, Jeroen Aerts, Kees van Ginkel, Philip Ward, Sanne Muis en Wouter Botzen zich op de hoofstukken over grootschalige overstromingen, kritieke infrastructuur en financiële crisis en instabiliteit.

"De eerste European Climate Risk Assessment benadrukt de urgentie om nu te handelen”, zegt Koks. “Zo is een groot deel van de kritieke infrastructuur van Europa al aan het verouderen en niet ontworpen voor ernstige klimaatextremen die zich nu al voordoen. Bovendien wordt er voor de komende decennia nieuwe infrastructuur gebouwd, die voorbereid moet zijn op de onzekere toekomst die voor ons ligt. Het rapport benadrukt dat we ervoor moeten zorgen dat we op tijd de juiste beslissingen nemen, en dat we niet verstrikt raken in niet-klimaatadaptieve besluitvormingstrajecten die zelfs nog grotere gevolgen kunnen hebben.”

Nauwere samenwerking is van cruciaal belang
De EU en haar lidstaten hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt op het vlak van inzicht in en de voorbereiding op de klimaatrisico’s waarmee zij worden geconfronteerd. Nationale klimaatrisicoanalyses dienen steeds vaker als input voor de ontwikkeling van adaptatiebeleid. Toch is de maatschappij nog onvoldoende voorbereid, omdat de uitvoering van het beleid achterloopt op de snelle groei van de risico’s. Voor de grootste klimaatrisico’s in de analyse, wordt een “gedeelde verantwoordelijkheid” van de EU, haar lidstaten of andere overheidsniveaus aangenomen. In de EMA-analyse wordt benadrukt dat, om klimaatrisico’s in Europa aan te pakken en te verminderen, de EU en haar lidstaten moeten samenwerken, maar ook regionale en lokale niveaus moeten betrekken wanneer dringende en gecoördineerde actie vereist is.

Lees meer op de website van het Europees Milieuagentschap.

Kameroense voetbalbond schorst 62 spelers wegens leeftijdsfraude

Opmerkelijk voetbalnieuws uit Kameroen: de nationale voetbalbond heeft 62 voetballers geschorst nadat de spelers hebben gelogen over hun identiteit en leeftijd. De geschorste spelers mogen nu niet meer meedoen aan de play-offs van de Kameroenese competitie. Eén speler, Wilfried Nathan Doualla, zei dat hij pas 17 jaar oud was, maar blijkt al 31 te zijn.

In totaal zijn 15 clubs in Kameroen nu de dupe door het uitsluiten van frauderende spelers voor de competitie, zij hebben nu 72 uur de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan.

Dit is niet de eerste keer dat Kameroen te maken heeft met beschuldigingen van leeftijdsfraude. Vorig jaar logen 21 leden van de 30 spelers tellende selectie van het land over hun leeftijd voor aanvang van het AFCON toernooi voor spelers onder 17 jaar in Algerije.

Leeftijdsfraude is al lange tijd een zorg voor het Afrikaanse voetbal, waarbij beschuldigingen van te jonge spelers een smet wierpen over verschillende internationale overwinningen.

>

Pro-Oekraïense Russen en Oekraïne vallen Rusland aan

Minstens twee bewapende Russische groepen die voor Oekraïne vechten, zeggen dat ze de grens zijn overgestoken en vanuit Oekraïne aanvallen op Rusland hebben uitgevoerd. Het zijn het “Legion Freedom for Russia” en het “Siberian Battalion” die deze informatie via sociale media verstrekken. Ze bestaan uit Russen die vijandig tegenover het Kremlin staan.

Update 13.20 uur: Het Russische persbureau Ria heeft bevestigd dat er een aanval is geweest door "Oekraïense saboteurs" maar dat de aanval zou zijn afgeslagen. Bij de gevechten zou één inwoner van Tjotkino gewond zijn geraakt. Ook de Russische FSB meldt dat er een aanval vanuit Oekraïne is afgeslagen: daarbij zouden zo'n 100 'militanten' zijn gedood en meerdere pantservoertuigen zijn vernietigd.

De nieuwe inval van vrijwilligersgroepen zou gepaard zijn gegaan met een grote drone-aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied. Volgens het Russische ministerie van Defensie zouden ten minste 25 Oekraïense drones en negen raketten zijn neergehaald, niet alleen boven de grensregio's Koersk en Belgorod, maar ook bij Moskou en Sint-Petersburg. Door de aanvallen is brand ontstaan in de grote Norsi-raffinaderij nabij Nizjni Novgorod, ruim 400 kilometer ten oosten van Moskou. Deze raffinaderij produceert zo'n 11 procent van de benzine in Rusland, en die productie ligt nu gedeeltelijk stil.

Eerder berichtgeving: Het ‘Legioen Vrijheid voor Rusland’ schreef op Telegram: "We zullen ons land stap voor stap van het regime bevrijden. De Russen zullen vredig kunnen slapen zonder bang te hoeven zijn dat de deurbel zal gaan. (…) De Russen zal in vrijheid leven.”Het ‘Siberische bataljon’ schreef ook dat het ‘vrijheid en gerechtigheid zoals beloofd’ naar Rusland bracht.

De informatie is nog niet geverifieerd. Een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst zei in Oekraïense media dat de groepen de operatie onafhankelijk van Oekraïne op Russisch grondgebied uitvoerden.

Er is ook een derde groep bij betrokken: het Russische Vrijwilligerskorps. Het Vrijheid voor Rusland Legioen en het Russische Vrijwilligerskorps hebben al de verantwoordelijkheid op zich genomen voor andere, eerdere grensoverschrijdende operaties. 

De Russische geheime dienst FSB heeft berichten verworpen dat de groepen Russisch grondgebied zijn binnengedrongen. "De informatie die op sociale media wordt verspreid, komt niet overeen met de waarheid", aldus de FSB.

De gouverneur van de Russische regio Koersk, die grenst aan Oekraïne, Roman Starovoyt, liet op Telegram weten dat er een mislukte poging was geweest van een groep om een Russisch dorp te infiltreren. 


Reportage over het legioen door TheTimes: Russische burgers vechten voor Oekraïne tegen het regime van Vladimir Poetin als onderdeel van het Legioen van de Vrijheid van Rusland, een militaire eenheid waarvan de operaties onder toezicht staan van de Oekraïense inlichtingendienst.

Het Legioen heeft niet alleen actie gevoerd in Oost-Oekraïne, maar is ook gewapend binnengedrongen in Russische grenssteden in de regio Belgorod, waar het in aanvaring kwam met de troepen van het Kremlin en zelfs kortstondig stukken grondgebied bezet hield.

In Moskou is het Legioen uitgeroepen tot terroristische organisatie en zijn mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 12 jaar omdat ze sabotagedaden in opdracht van het Legioen zouden hebben beraamd.

Hoe zit het met jouw ritmegevoel?

Ritmegevoel, je denkt misschien dat je het niet hebt. Maar er is wereldwijd maar bij 6 mensen vastgesteld dat ze het verschil tussen ritmes écht niet kunnen horen. Iedereen heeft dus wel degelijk ritmegevoel. Sterker nog: uit het onderzoek van Henkjan Honing (onderzoeker muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam) blijkt dat dit niet alleen is aangeleerd, maar aangeboren. Zelfs baby's van een paar dagen oud hebben het door als je iets aan de regelmaat van muziek verandert. En ook sommige apen gaan spontaan bewegen op muziek. Hoe Henkjan hierachter kwam, en waarom we überhaupt ritmegevoel hebben, laat Universiteit van Nederland zien in onderstaande video.

0:00 Heeft iedereen ritmegevoel?
1:25 Waarom hebben wij ritmegevoel?
2:00 Maatgevoel is aangeboren
2:40 Iedereen kan ritme horen, maar niet maken
3:55 Hoe verwerkt je brein ritme?
4:40 Baby's hebben ook ritmegevoel
6:00 Je hersens maken voorspellingen
7:20 Apenonderzoek
8:20 Apen hebben ook ritmegevoel
8:38 Hersenverbindingen creëren ritmegevoel
9:30 Het evolutionaire nut van ritmegevoel
10:50 Conclusie

Politie op zoek naar rechtmatige eigenaar partij juwelen en horloges

De politie in Nederland is op zoek naar de rechtmatige eigenaar danwel eigenaren van een dertigtal gouden juwelen, polshorloges, zilveren munten en parelsnoeren. Deze partij werd op vrijdag 5 januari jl. bij een actie door de Belgische politie in beslag genomen. Het vermoeden is dat het gaat om bij woninginbraak buitgemaakte goederen.

De Belgische politie zag vrijdag 5 januari 2024 een auto met draaiende motor staan op een parkeerstrook nabij Turnhout. De agenten besloten een controle in te stellen. Ze zagen dat er drie mannen in het voertuig zaten die erg zenuwachtig waren. In de auto lagen diverse Gsm’s en simkaarten, een partij gedragen luxe kleding en een kistje met juwelen, polshorloges, zilveren munten en parelsnoeren.

Aanhouding en in beslagname
De drie inzittenden, drie Nederlanders waarvan er één in België woont, werden als verdachten van heling aangehouden. De aangetroffen goederen werden in beslag genomen. Het is echter tot op heden de Belgische politie niet gelukt de herkomst daarvan vast te stellen. De drie verdachten werden omdat ze niet aan een concreet feit gelinkt konden worden weer in vrijheid gesteld.

De hulp is daarom ingeroepen van de Nederlandse autoriteiten omdat het mogelijk om in Nederland gestolen goederen gaat.

Oproep
Herkent u op de bijgaande beelden een of meer sieraden als uw eigendom, neem dan contact op met de politie van de eenheid Zeeland-West-Brabant.

Boeing klokkenluider dood gevonden

Op een parkeerterrein bij een hotel in Charleston, South Carolina is een klokkenluider omtrent het veiligheidsschandaal van Boeing dood aangetroffen.

Hij werkte 32 jaar voor het bedrijf, totdat hij in 2017 met pensioen ging. Door de jaren heen bracht hij meerdere kwaliteits- en veiligheidsproblemen onder de aandacht die door Boeing niet werden erkend. Toezichthouder FAA oordeelde echter dat zijn zorgen tenminste gedeeltelijk terecht waren.

Barnett is overleden aan "zelf toegebrachte verwondingen" volgens de lijkschouwer. De politie doet nader onderzoek.

De 62 jaar oude John Barnett getuigde enkele dagen geleden nog tegen Boeing. Onderstaande videobeelden laten een verklaring van hem zien die mogelijk uit die laatste getuigenis afkomstig zijn.

'Tradwife influencers': terug naar de fifties?

Gelijke rechten voor mannen en vrouwen in partnerschap, op het werk en in de maatschappij - we zijn er nog lang niet, maar we zijn op de goede weg. Of toch niet? Uit een nieuw onderzoek van het markt- en opinieonderzoeksinstituut Ipsos blijkt dat 60 procent van de Duitse mannen vindt dat het genoeg is, tegenover slechts 38 procent van de vrouwen.

Er is een trend naar een terugkeer naar traditionele rollen, vooral onder jongere mensen. Volgens het onderzoek van Ipsos gelooft meer dan een derde van de millennials dat een man die thuis blijft en voor de kinderen zorgt niet mannelijk is. Een trend die ook online wordt gezien.

"Een vrouw heeft twee vragen in het leven: wat moet ik dragen en wat moet ik koken?" De zin komt uit een advertentie uit de jaren 1950. In die tijd was het meestal de man die het geld mee naar huis bracht. De vrouw zorgde voor het huishouden, voor zijn fysieke welzijn en steunde hem, uiteraard altijd goed gekapt en netjes gekleed.

Trend op TikTok en Instagram
De traditionele rolverdeling is nog steeds geen verleden tijd - het is zelfs een trend op TikTok en Instagram. De jonge influencers noemen zichzelf 'tradwives', traditionele vrouwen of huisvrouwen, die de zorg voor huis en haard als het meest wenselijke doel zien.

Carolina Tolstik is een van hen; onder de naam 'Malischka' deelt ze haar dagelijks leven op sociale media, of beter gezegd: een stukje ervan. De 27-jarige voormalige lerares basisschool woont al een paar jaar met haar vriend op Mallorca en omschrijft zichzelf als een 'thuisblijfster'.

Haar posts op TikTok zijn overdreven en humoristisch, zegt ze, en ze ziet zichzelf als een feminist. "Ik zou nooit zeggen dat ik tegen vrouwenrechten ben. Integendeel, ik vind dat iedereen moet doen wat hem gelukkig maakt. En voor mij houdt dat ook in dat ik ervoor kies om huisvrouw te worden. Ik krijg veel aanmoediging van huisvrouwen die zeggen: eindelijk worden we gezien. We worden opgemerkt."

Kritiek wijst ze van de hand: "Natuurlijk is dit polariserend als je als vrouw een zware dag hebt gehad, acht uur op kantoor hebt gezeten, in de regen naar huis bent gefietst. En dan zie je iemand op internet in de stralende zon een taart bakken en zeggen dat dit is hoe mijn dagelijks leven eruit ziet."

Tolstik presenteert zichzelf als een moderne jonge vrouw. Daarentegen zien veel influencers in de tradwife scene eruit als personages uit oude zwart-wit films. Stijve jurken van natuurlijk linnen, gebloemde blouses en zwierige rokken. Omringd door de vrolijke kudde kinderen roeren ze hun zuurdesem in houten schalen, draperen ze liefdevol boeketten bloemen en worden ze nooit moe om de zegeningen van het tradwife leven in woord en geschrift aan te prijzen.

Veel van deze verhalen komen vooral uit de VS. Ze zijn vaak zeer religieus, zien de traditionele rolverdeling als door God gegeven en vrouwen als ondergeschikt aan mannen. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld cosplayers op middeleeuwse markten, die aan het eind van de dag hun leren jerkins uittrekken en weer terugglijden in jeans en T-shirts, lijken deze 'traditionele' vrouwen hun rol 24/7 te leven. In elk opzicht.

'Een terugkeer naar anti-feminisme'
Een wereldbeeld dat Theresa Brückner met grote scepsis bekijkt. De social media-expert uit Berlijn is zelf moeder, actief op Insta onder @theresaliebt en op YouTube en werkt als voorganger voor de kerk in de digitale ruimte in het kerkdistrict Tempelhof-Schöneberg.

"We zien een terugkeer naar anti-feminisme," zegt Brückner. Daar zit een wereldbeeld en ook een ideologie achter. "Vooral in de VS wordt het vaak in verband gebracht met extreemrechts. Het is niet iets onschuldigs en het is niet iets dat alleen maar een beetje pampagras in beeld brengt en op dit punt iets leuks presenteert."

Het gaat erom dat je iets probeert te verkopen, zegt Brückner. "Een patriarchale structuur en een machtsonevenwicht waarbij vrouwen minder waard zijn dan mannen omdat ze ondergeschikt moeten zijn."

Vrouwen die afhankelijk zijn van mannen
Duitse tradwife accounts verspreiden deze denkwijze ook steeds meer. De gebruiker tradwifefactory bijvoorbeeld: "Als mijn man nee zegt, dan is het een nee. Ik discussieer er niet over, ik zeur niet en ik vraag niets. Als mijn man nee zegt, dan is daar altijd een reden voor. Namelijk dat hij mijn kant van de zaak al heeft beoordeeld, een beslissing heeft genomen en een besluit heeft genomen. Verdere discussies en gezeur van mijn kant zou niet alleen respectloos zijn, maar ook leiden tot een gebrek aan vertrouwen in ons huwelijk. Mijn man heeft altijd het laatste woord."

Volgens haar betekent dit ook dat de vrouw financieel afhankelijk is van de man. "Ik ben op mijn hoede voor mannen die altijd verwachten dat een vrouw in loondienst is en het vooral geweldig vinden als een vrouw financieel onafhankelijk is." Ze vindt dat deze mannen zich aan hun verantwoordelijkheden willen onttrekken.

Theresa Brückner zegt: "Natuurlijk kunnen mensen zelf beslissen welke relatievorm ze aangaan. Er schuilt echter altijd een gevaar in een vorm van bescherming. In hoeverre is dit relatiemodel  voldoende om ervoor te zorgen dat een vrouw in staat is om zelf haar boontjes te doppen als haar man er niet meer is en ze er alleen voor staat?"

En wie betaalt het luxe leven?
Veel accounts tonen niet alleen gelukkige gezinnen, maar ook ruime huizen, prachtige tuinen, weilanden en dieren. Voor de social media-expert is dit een indicatie om kritischer te kijken.

"Wat zit erachter? Wat zie je op de achtergrond? Wat voor soort huis is het? Wat zit er financieel achter?" vraagt Brückner. "Als je alleen al googelt op een Thermomix, hoeveel geld dat kost. Dan wordt al snel duidelijk dat je dit niet alleen kunt verdienen door thuis je eigen eten te maken, het moet ook op een of andere manier gefinancierd worden."

De influencers laten de vraag onbeantwoord.

Tradwife op social media als verdienmodel
In het interview maakt Carolina Tolstik er geen geheim van dat ze financieel onafhankelijk is van haar partner en dat ze ook serieus "naast" haar baan als huisvrouw als influencer werkt - zoals veel tradwives of thuis blijvende meisjes. "Haar dagelijks leven bestaat ook uit filmen, video's bewerken en niet alleen maar matcha latte drinken en aan yoga doen," zegt Tolstik.

Kijkers zien slechts een klein deel. "Maar alles wat er achter de schermen gebeurt - samenwerkingen en contracten en alles erop en eraan - dat wordt helemaal niet getoond. En ik bedoel, wat is het nut? Ik denk niet dat een van mijn kijkers geïnteresseerd zou zijn in mij die zes uur lang aan het werk is op mijn laptop."

Uiterlijke schijn of realiteit
Misschien zou het het beeld van het verdienmodel de brave new housewife world een beetje ontkrachten. Welk advies heeft social media-expert Brückner voor ouders wiens kinderen gefascineerd zijn door deze influencers ? "Het bevorderen van mediawijsheid. Want ook online is niet alles wat het lijkt".

Stoltenberg: 'Oekraïne is dichter dan ooit bij lidmaatschap NAVO'

Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO gelooft dat Oekraïne op de goede weg is naar het NAVO-lidmaatschap en heeft opnieuw gewaarschuwd Rusland niet te onderschatten. 

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft opnieuw bevestigd dat hij van plan is Oekraïne toe te laten tot het bondgenootschap. In een interview met Deutschlandfunk zei Stoltenberg dat hij niet precies kon zeggen wanneer het land zou worden toegelaten: "Maar we werken er hard aan om ervoor te zorgen dat het zo snel mogelijk gebeurt."

Kwart van alle verdachten van misdrijven jonger dan 23 jaar

In 2023 registreerde de politie ongeveer 150 duizend verdachten van misdrijven. Dat is iets minder dan in 2022. Ruim een kwart van alle verdachten was jonger dan 23 jaar. Tussen 2010 en 2018 daalde het aantal jonge verdachten, maar de laatste jaren is het stabiel gebleven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bij de 800 duizend misdrijven die de politie in 2023 registreerde, werden 150 duizend unieke personen aangehouden als verdachte van dat misdrijf. 2 op de 3 van deze verdachten werden al eerder in hun leven door de politie geregistreerd als verdachte.

Het aantal verdachten is hiermee iets lager dan in het jaar ervoor, toen de politie 156 duizend verdachten registreerde. In 2010 werden nog veel meer personen verdacht (272 duizend).

Jongvolwassenen worden naar verhouding het vaakst verdacht van een misdrijf, met 178 per 10 duizend inwoners van 18 tot 23 jaar. Het aantal jonge verdachten is sinds 2010 ook het sterkst afgenomen. Minderjarigen worden ook relatief vaak verdacht van een misdrijf, namelijk met 139 verdachten per 10 duizend minderjarigen.

Sterke daling verdachten geweld en vernieling
Het aantal geregistreerde verdachten van geweldsmisdrijven en van vernieling/misdrijven tegen de openbare orde is sinds 2010 meer dan gehalveerd (respectievelijk -57 procent en -53 procent). Het aantal verdachten van verkeersmisdrijven daalde in dezelfde periode met 21 procent. Bij jongeren (12 tot 23 jaar) is de daling bij geweldsmisdrijven met 64 procent nog sterker. Bij vernieling en openbare orde zijn in 2023 68 procent minder jongeren als verdachte geregistreerd dan in 2010.

Grote verschillen naar opleiding en inkomen
Personen die voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs als hoogst gevolgde opleiding hebben, blijken respectievelijk meer dan 7 en bijna 6 keer zo vaak verdacht van een misdrijf te zijn als gemiddeld. Personen met voortgezet speciaal onderwijs zijn 12 keer zo vaak verdacht van vernieling. Ook minderjarigen met voorgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs als hoogst gevolgde opleiding zijn een stuk vaker verdacht van een misdrijf dan gemiddeld.

Personen die behoren tot een huishouden onder de lage inkomensgrens zijn meer dan 3 keer zo vaak verdacht van een misdrijf. Voor vermogen-, drugs- en (vuur)wapenmisdrijven is dit ongeveer 4 keer zo vaak.

Heerlen telt relatief meeste verdachten, Dinkelland minste
In 2023 woonden naar verhouding de meeste verdachten in Heerlen en de minste in Dinkelland. Landelijk werden 80 verdachten per 10 duizend inwoners geteld tegenover 149 per 10 duizend inwoners in Heerlen en 25 in Dinkelland. Van de vier grote gemeenten woonden in Rotterdam de meeste verdachten (143 per 10 duizend inwoners). In Utrecht lag het aantal verdachten op het landelijk gemiddelde. In de provincie Overijssel woonden naar verhouding de minste verdachten, in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland de meeste.

Skiester Shiffrin oppermachtig bij comeback, Brignone houdt kans op reuzenslalombokaal

In het Zweedse Åre zijn de laatste World Cup-wedstrijden van het seizoen in het alpineskiën afgewerkt alvorens men naar de World Cup-finales gaat, die deze en volgende week in het Oostenrijkse Saalbach gehouden worden. De vrouwen kwamen in Zweden twee keer in actie, de mannen zouden dat in Kranjska Gora doen, maar de Sloveense sneeuw was zo goed als weggespoeld door de regen in de dagen ervoor.

Reuzenslalom
Voor eigen publiek was Sara Hector de snelste in de eerste run, maar de Zweedse, die bijna op de piste van Åre opgroeide, kon het net niet bolwerken in de tweede manche: Federica Brignone ging er met 0,33 seconden voorbij en de Italiaanse pakte de overwinning. Voor Hector was er wel de tweede plek, voor de Zwitserse Lara Gut-Behrami (+0,40), die daarmee tot de World Cup-finale zal moeten wachten om zich te verzekeren van de reuzenslalombokaal.

Slalom
Mikaela Shiffrin keerde terug na haar vervelende val in Cortina d'Ampezzo in januari, en in run één was de Amerikaanse alweer de snelste. De verschillen waren nog minimaal ten opzichte van Michelle Gisin uit Zwitserland (+0,02) en de Kroatische Zrinka Ljutic (+0,11), maar in de tweede run ging Shiffrin los: ze won met 1,24 seconden voorsprong op Ljutic en 1,34 seconden ten opzichte van Gisin. Voor Shiffrin was het ruimschoots voldoende om zich te verzekeren van haar achtste slalombokaal in de World Cup.

Langlaufster Karlsson soleert naar 50km-zege in Oslo, Klæbo sprint naar winst

's Werelds beste langlaufers hebben in Oslo weer gestreden om de winst in misschien wel dé klassieker op de World Cup-kalender: de massastart in Oslo, bij de mannen al vele jaren over vijftig kilometer, bij de vrouwen sinds kort ook opgehoogd van dertig naar vijftig kilometer. Dit jaar ging men in de klassieke stijl over de Holmenkollen boven de Noorse hoofdstad, waar het evenement volgend jaar helaas niet gepland staat vanwege het WK in het eveneens Noorse Trondheim.

Vrouwen
Al in de eerste tien kilometer dunde de leidende groep flink uit naar minder dan twintig dames, halverwege waren er nog zo'n tien over en met twintig kilometer te gaan bestond de kopgroep nog uit negen vrouwen. Op dat moment opende Frida Karlsson de aanval en na een paar kilometer kort voor het peloton gelanglaufd te hebben was de Zweedse toch echt vertrokken. Ze soleerde naar een zeer indrukwekkende zege, 1:19 minuten voor landgenote Ebba Andersson, die een kilometer of tien voor het einde los was gekomen uit de groep. De Duitse Katharina Hennig won een paar tellen later de sprint om de derde plek van de Oostenrijkse Teresa Stadlober.

Mannen
Bij de mannen was het beeld lange tijd vergelijkbaar, maar dan met een grotere groep: na dertig kilometer waren er nog twintig mannen over in de kopgroep. Tien kilometer later was dat nog steeds zo, daarna ging het tempo beetje bij beetje de hoogte in, onder meer door aanvallen van de Zweed Jens Burman. Bij het ingaan van de slotkilometer waren er nog tien over en dus moest er gesprint worden, wat dan toch een Noors feest opleverde: Johannes Høsflot Klæbo was oppermachtig en won voor Martin Løwstrøm Nyenget, Pål Golberg, Harald Østberg Amundsen en Didrik Tønseth - Burman was op plek zes de eerste niet-Noor, de Nederlandse Oostenrijker Mika Vermeulen finishte als dertiende.

Biatlete Jeanmonnot wint achtervolging, Jacquelin buigt voor Noren

In het Amerikaanse Soldier Hollow is het voorlaatste World Cup-weekeinde van het biatlon afgesloten. De vrouwen en mannen kregen nog een achtervolging voor de kiezen: de top-60 van de sprint als startopstelling, met twee liggende en twee staande schietbeurten.

Vrouwen
De Franse winnares van de sprint, Justine Braisaz-Bouchet, ging bij de tweede schietbeurt twee keer de mist in en zakte zo terug tot een kleine halve minuut achter de nummers twee en drie: Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen en de Française Lou Jeanmonnot, beiden nog foutloos. Jeanmonnot liet bij schietbeurt drie een misser noteren en kreeg zo gezelschap van de van plek vier gekomen Italiaanse Lisa Vittozzi, die tot dan ook één keer mis had geschoten. Tandrevold haakte af, de Noorse liet drie schijven staan en deed dat bij de laatste schietbeurt nog eens, waardoor ze naar plek elf zakte.

Ondertussen kwamen Jeanmonnot en Vittozzi gezamenlijk aan bij de laatste schietbeurt, waar ze beiden alles raakten. Zo werd er gesprint om de overwinning en daarbij bleek de Française toch de rappere benen te hebben. Zij won, voor Vittozzi en met een ruime minuut voorsprong op landgenote Julia Simon, die van plek zeven naar het podium klom.

Mannen
De Fransman Eric Perrot won de sprint, maar bij begon met een misser in de eerste, tweede en derde schietbeurt en zakte gestaag weg naar plek acht. Zijn landgenoot Emilien Jacquelin opende met tien treffers bij het liggend schieten en pakte zo ruim de leiding, maar verprutste het volledig bij schietbeurt drie. Hij schoot véél te snel en zag er drie mis gaan, waardoor de Noren Sturla Holm Lægreid en Johannes Thingnes Bø hem konden passeren.

De twee Noren arriveerden als leiders bij de vierde en laatste schietbeurt, tien tellen voor Jacquelin, maar waar beide Noren een schijf lieten staan, schoot de Fransman ze dit keer allemaal om. Hij ging zo met tien tellen voorsprong de slotronde in, maar werd daar alsnog gegrepen: Johannes Thingnes Bø was veel te snel en pakte de overwinning, diens broer Tarjei en Lægreid sloten aan bij Jacquelin. In de sprint om plek twee was Tarjei Bø de rapste, Jacquelin wist nog wel net de derde plek te pakken.

Nieuwe standen van het F1-kampioenschap na ronde 2 van 24

Het tweede Formule 1-weekend van dit seizoen zit er weer op en de punten zijn weer uitgedeeld. Hieronder de nieuwe tussenstanden van het rijders- en het constructeurskampioenschap. Verder onder dit bericht vind je het schema voor ronde drie in het F1-kampioenschap.

Tussenstand coureurs:

  Coureur Nationaliteit Team Punten
1 Max Verstappen NED Red Bull Racing Honda RBPT 51
2 Sergio Perez MEX Red Bull Racing Honda RBPT 36
3 Charles Leclerc MON Ferrari 28
4 George Russell GBR Mercedes 18
5 Oscar Piastri AUS McLaren 16
6 Carlos Sainz ESP Ferrari 15
7 Fernando Alonso ESP Aston Martin Aramco Mercedes 12
8 Lando Norris GBR McLaren 12
9 Lewis Hamilton GBR Mercedes 8
10 Oliver Bearman GBR Ferrari 6
11 Nico Hulkenberg GER Haas Ferrari 1
12 Lance Stroll CAN Aston Martin Aramco Mercedes 1
13 Alexander Albon THA Williams Mercedes 0
14 Zhou Guanyu CHN Kick Sauber 0
15 Kevin Magnussen DEN Haas Ferrari 0
16 Daniel Ricciardo AUS RB Honda RBPT 0
17 Esteban Ocon FRA Alpine Renault 0
18 Yuki Tsunoda JPN RB Honda RBPT 0
19 Logan Sargeant USA Williams Mercedes 0
20 Valtteri Bottas FIN Kick Sauber 0
21 Pierre Gasly FRA Alpine Renault 0

Tussenstand constructeurs:

  Team Punten
1 Red Bull Racing Honda RBPT 87
2 Ferrari 49
3 McLaren Mercedes 28
4 Mercedes 26
5 Aston Martin Aramco Mercedes 13
6 Haas Ferrari 1
7 Williams Mercedes 0
8 Kick Sauber Ferrari 0
9 RB Honda RBPT 0
10 Alpine Renault 0

Programma: Ronde 3/24 - Formula 1 Rolex Australian Grand Prix 2024 - Melbourne

We dalen af naar het Australische Melbourne, niet alleen de thuisrace van Daniel Ricciardo maar ook van de jonge Oscar Piastri. Dit weekend zoals gebruikelijk een vertrouwd weekend met twee vrije trainingen op een vrijdag, de derde vrije training en kwalificatie op zaterdag en de race op zondag! Niet vergeten je wekker te zetten, want het wordt weer vroeg voor de buis zitten.

Datum Tijd Sessie Live
22 maart 2024 02:30-03:30 Eerste vrije training F1TV/Viaplay
22 maart 2024 06:00-07:00 Tweede vrije training F1TV/Viaplay
23 maart 2024 02:30-03:30 Derde vrije training F1TV/Viaplay
23 maart 2024 06:00-07:00 Kwalificatie F1TV/Viaplay
24 maart 2024 05:00 Grand Prix F1TV/Viaplay

FOK! Wat een weer: wat regen en wat bewolking

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend regent het vooral in het oosten nog af en toe. In het noorden en oosten is er eerst nog plaatselijk mist mogelijk. Van het westen uit wordt het vrijwel overal droog en kan de zon in de zuidelijke helft even te zien zijn. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig in het noorden, elders matig.

Vanmiddag overheerst de bewolking, hoewel de zon soms ook even te zien is. In het zuidwesten gaat het later regenen. De wind is matig en gaat uit het zuidwesten waaien. De middagtemperatuur ligt rond 10°C.

Vanavond zijn er in de zuidwestelijke helft perioden met regen. Verder naar het noordoosten blijft het droog en zijn er enkele opklaringen. De wind komt uit het zuiden en is matig.

Komende nacht trekt een gebied met wat regen noordoostwaarts. Plaatselijk is het mistig. De minimumtemperatuur ligt tussen 4°C in het noordoosten en 8°C in het zuidwesten. De wind is zwak tot matig uit het zuiden. In de zuidwestelijke helft wordt de wind later zuidwest.

Tot morgen!

                   

Ook boven het Noordhollandskanaal "lieve" bewolking, en een zonnetje (Foto: Pukeko)
Ook boven het Noordhollandskanaal "lieve" bewolking, en een zonnetje (Archief)foto: Pukeko)) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1214

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ga toch fietsen!

In sommige landen is het normaler om te fietsen dan in andere. Dat in het platte Nederland bijna elk huishouden wel een fiets bezit is geen nieuws. Het fietsbezit is namelijk nergens hoger dan in het landje waarvan de inwoners erom bekend staan dat ze van 'goedkoop' houden; ook als het om vervoer gaat.

In zekere zin is het misschien nog eerder verbazingwekkend dat 16% van de huishoudens in Nederland géén fiets bezit. Zijn dat mensen die echt niet fietsen, of zijn dat mensen met lease- en huurfietsen? De bron laat het onvermeld.

Duitsland scoort bijna net zo hoog qua fietsbezit (nee, het is niet de fiets van opa). En Japan doet met 78% ook goed mee. In Jordanië is een fiets vrij zeldzaam: met slechts 5% fietsbezit kom je wellicht eerder een woestijnschip tegen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.