FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 maart 2024

Drugshandel in provincie Groningen tiert welig door tekorten aan handhavers

De gemeenten buiten de stad Groningen hebben samen te weinig capaciteit om criminele ondermijning aan te pakken. De betrokken ambtenaren worden chronisch overvraagd en de organisatorische kwetsbaarheid bij verlof of vertrek is groot. Dat meldt RTVNoord.nl vrijdag.

Dat is de conclusie van een rapport 'Ondermijning in het Ommeland', gemaakt door Edward van der Torre en Pieter Tops. Naast te weinig ambtenaren, is de overheid in uitgestrekte, dunbevolkte gebieden te afwezig en hebben inwoners weinig vertrouwen in die overheid. Campagnes van de overheid om misdaad te melden werken amper.

Structureel te weinig agenten
Dat maakt de bereidheid om criminele activiteiten en ondermijning te melden laag. Er zijn structureel te weinig agenten, die moeten handhaven in een lastige omgeving. Volgens het rapport zijn agenten terughoudend om naar uithoeken van hun gebied te gaan, omdat ze dan minder snel bij andere meldingen kunnen zijn. Met name de drugscriminaliteit profiteert hiervan.

Drugs & Armoede
Het Groningse platteland is een goede voedingsbodem voor drugscriminaliteit. Er heerst relatief veel armoede, waardoor drugsgebruik aantrekkelijk wordt. Daarnaast zijn mensen in uitzichtloze situaties kwetsbaar voor criminelen: ze verdienen graag een centje bij. Zeker hennep is daardoor gemeengoed geworden: het is een geaccepteerde vorm van landbouw in veel gemeenschappen, zo valt te lezen in het rapport. Omdat de gemeenschappen in dorpen relatief gesloten zijn en men elkaar goed kent, melden inwoners ondermijning vaak niet.

Twee doden door botsing bij Azewijn

Bij een ernstig ongeval waar twee auto's bij waren betrokken bij Azewijn zijn zondagmiddag twee personen om het leven gekomen. De weg is volledig afgesloten vanwege het onderzoek dat de politie is gestart.

Het dodelijk ongeval gebeurde rond 16.00 uur op de Meilandsedijk, de N816 tussen 's-Heerenberg en Azewijn. De hulpdiensten kwamen met meerdere brandweerwagens, ambulances en politievoertuigen ter plaatse. Ook werden er twee traumahelikopters opgeroepen. Twee inzittenden zijn ter plekke aan hun verwondingen overleden, een derde persoon is nagekeken door het ambulancepersoneel.
 
De weg is volledig afgesloten en de politie is begonnen aan een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Ook de identiteit van de betrokkenen wordt onderzocht.
 
Meer fatale ongelukken in de Achterhoek
Dit weekend hebben er meerdere ongelukken met dodelijke afloop plaatsgevonden. Zaterdagochtend is een 82-jarige man uit Borculo overleden na een eenzijdig ongeluk tussen Groenlo en Ruurlo.
 
Afgelopen zondagochtend was er dode te betreuren bij een ongeval bij Aalten. Hierbij kwam een 36-jarige man uit Aalten om het leven bij een eenzijdige botsing in het buitengebied.

Gewonden bij steekpartij in Heerlen

Bij een steekincident in een pand aan de Geerstraat in Heerlen, zijn zaterdagavond twee personen ernstig gewond geraakt. De mannelijke slachtoffers zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Twee verdachten zijn aangehouden.

Laat in de avond ontving de meldkamer een melding over een verdachte situatie in het pand. Al snel bleek het te gaan om een incident waarbij twee personen ernstig gewond zijn geraakt, mogelijk door toedracht van een steekwapen. De politie heeft twee verdachten aangehouden. Hun betrokkenheid bij dit incident wordt onderzocht.

Buurtonderzoek
In en rond het pand is door de politie onderzoek gedaan. Getuigen worden opgeroepen zich te melden via 0800-TUIG

NASCAR-coureurs Larson en Bell domineren in Las Vegas en Phoenix

In de NASCAR Cup Series zijn weer twee races verreden, zo vroeg in het seizoen. Een goede week geleden kwam men in actie op de Las Vegas Motor Speedway, zondagavond was het feest op de Phoenix Raceway, voor alweer de vierde race van het jaar.

Las Vegas
Polesitter Joey Logano en Kyle Larson stonden op de eerste rij, voor Austin Cindric, William Byron, Bubba Wallace, Chase Briscoe, Martin Truex Jr, Ty Gibbs, Chris Buescher en Christopher Bell. Een klapband van Bell en een schuiver van Buescher, nadat zijn band ontplofte, zorgden in stage één voor cautions. Larson won die stage uiteindelijk, voor Tyler Reddick, Truex, Kyle Busch en Denny Hamlin.

De tweede stage werd een prooi voor Larson, die vrijwel constant op kop reed, voor Reddick, Hamlin, Ryan Blaney en Truex - alleen een flinke glijder van Bell onderbrak de boel richting het einde even. Lange tijd was het vrij rustig, maar een ruime dertig ronden voor het einde gleed Corey LaJoie met een kapotte band de muur in: caution.

Larson was ook na de caution weer oppermachtig en ging op weg naar een zeer dominante zege, alleen Reddick kon hem in de slotfase nog een beetje bedreigen, maar moest het doen met een tweede plek, voor Blaney, Ross Chastain en Gibbs.

Phoenix
Denny Hamlin vertrok vanaf poleposition en had Ty Gibbs naast zich, gevolgd door Chase Elliott, Erik Jones, William Byron, Tyler Reddick, Noah Gragson, Chase Briscoe, Michael McDowell en Carson Hocevar. Al snel ging debutant Derek Kraus in de rondte, waarna Austin Cindric hem raakte: caution.

Gibbs reed vervolgens lange tijd op kop, maar in de slotronden van de eerste stage ging Reddick hem voorbij voor de stagewinst, vóór Gibbs, Hamlin, Jones en Elliott. Hamlin domineerde deel één van de tweede stage, maar werd voorbij gereden door Reddick, die op zijn beurt in de laatste ronden de stagewinst gepakt zag worden door Bell, voor Reddick, Hamlin, Byron en Truex.

De laatste stage begon al snel met een caution voor een spin van Kyle Busch, niet veel later gevolgd door een crash van Joey Logano, die een tik kreeg van John Hunter Nemechek. Niet lang na de herstart werd Hamlin in de strijd om de leiding in de rondte getikt door Reddick, wat weer een caution opleverde.

Truex nam na de herstart de leiding, maar had niet genoeg brandstof en moest veertig ronden voor het einde naar binnen. Bell nam zo de leiding over en hij had wél genoeg brandstof om opvallend ruim de winst binnen te slepen, voor Buescher, Gibbs, Brad Keselowski en Chastain.

'Russisch liefdesspel bruut verstoord door Oekraïense granaten'

Oorlog is kil en harteloos. Twee Russische soldaten die wat genegenheid bij elkaar zochten onder een wrak op het slagveld werden gespot door Oekraïners. Die maakten een bruut einde aan de prille liefde door middel van enkele goed gemikte granaten.

Het filmpje en de ondergeplaatste geluiden in onderstaande Tweet kan als schokkend worden ervaren:

Meer mensen beschermen hun online persoonsgegevens in 2023

In 2023 zei 89 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder maatregelen te treffen om hun persoonlijke gegevens op internet te beschermen. In 2021 was dat 82 procent. Vooral het beperken van toegang tot profielgegevens en berichten op social media is toegenomen. Nederland loopt voorop in Europa in het beschermen van persoonlijke informatie op internet. Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen van het CBS, een onderzoek dat in alle EU-landen op dezelfde wijze wordt uitgevoerd. In 2023 hebben ongeveer 6,5 duizend Nederlanders van 12 jaar of ouder aan deze enquête deelgenomen. 

Nederlanders waren voorzichtiger met persoonlijke gegevens op internet plaatsen dan twee jaar eerder. Van de mensen van 12 jaar of ouder heeft naar eigen zeggen 78 procent de toegang tot locatiegegevens beperkt of geweigerd (70 procent in 2021), en heeft 70 procent de toegang tot profielgegevens beperkt (tegen 55 procent in 2021). Ruim 60 procent van de bevolking stond niet toe dat hun persoonlijke gegevens voor commerciële doeleinden werden gebruikt. In 2021 was dit 68 procent.

Ouderen beschermen het minst vaak online persoonsgegevens
Van de 65-plussers is 74 procent actief bezig met de bescherming van persoonlijke informatie op internet, van de 12- tot 65-jarigen doet 93 procent dit. 75-plussers beschermen persoonlijke informatie op internet het minst vaak: 60 procent doet dit.

Meer bezorgdheid over bijhouden internetactiviteiten door anderen
60 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder gaf aan een beetje bezorgd te zijn dat hun online activiteiten door anderen worden bijgehouden, tegen 55 procent in 2021. In 2021 was 30 procent hier helemaal niet bezorgd over, twee jaar later was dat 25 procent. Dit resulteert echter niet altijd in het veranderen van de instellingen van computer, tablet of telefoon om cookies te voorkomen of te beperken. Zowel in 2021 als in 2023 heeft ruim de helft van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder dit wel gedaan. Ook zeggen niet meer mensen software te gebruiken die ervoor zorgt dat online activiteiten niet of beperkt gevolgd kunnen worden; 32 procent deed dat in beide jaren.

Nederland Europees koploper beveiliging persoonsgegevens op internet
Nederland had in 2023 van alle EU-landen het hoogste percentage mensen van 16 tot 75 jaar dat maatregelen nam om persoonlijke informatie op internet te beschermen (92 procent). Het EU- gemiddelde was 67 procent. Onder de Nederlandse bevolking had 81 procent de toegang tot online locatiegegevens beperkt of geweigerd, ook verreweg het hoogste binnen de Europese Unie.

Ook controleren Nederlanders, vaker dan andere Europeanen, de veiligheid van een website voordat ze persoonlijke gegevens achterlaten.

Eneco gaat klanten met zonnepanelen extra kosten in rekening brengen

Ook Eneco gaat klanten met zonnepanelen voortaan extra  kosten in rekening brengen. Volgens de Rotterdamse energieleverancier zijn de kosten die bij het terugleveren van stroom komen kijken namelijk toegenomen. "Deze wil Eneco niet langer volledig verdelen over alle klanten, maar doorberekenen aan klanten met zonnepanelen."

Eneco heeft aangegeven dat de stijgende kosten te maken hebben met de investeringen die nodig zijn om het energienet te versterken en te onderhouden. Klanten met zonnepanelen zullen voorlopig een toeslag van 72 euro per jaar moeten betalen vanwege de extra administratieve en logistieke kosten die gepaard gaan met het terugleveren van de opgewekte energie aan het net. Later volgt er een tarief per kWh zonnestroom dat aan het net geleverd wordt, het is nog niet bekend niet hoe hoog dat tarief wordt.

Eneco heeft aangekondigd dat deze maatregel zal gelden voor nieuwe en bestaande klanten met zonnepanelen. Klanten die al zonnepanelen hebben, zullen binnenkort geïnformeerd worden over de hoogte van de toeslag en hoe dit verrekend zal worden op hun energierekening.

Derdelanders uit Oekraine mogen nog in Nederland blijven en werken

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft in een voorlopige voorziening besloten dat de zogenaamde derdelanders uit Oekraïne ook hun recht op opvang bij de gemeente behouden en nog mogen werken in Nederland.

Zij mogen niet worden uitgezet. Tot er een uitspraak is in hun beroepzaak, moeten zij worden behandeld alsof derdelanders, net als Oekraïniers, nog onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. 

Tijdelijke bescherming
De voorzieningenrechter behandelde de zaak van een man uit Pakistan, een man uit India en een man uit Ghana. Zij hadden alle drie tijdelijk verblijfsrecht in Oekraïne en vluchtten na het uitbreken van de oorlog naar Nederland. Op grond van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming mochten zij, net als vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit of een permanente verblijfsvergunning, in Nederland verblijven en werken.

In januari 2024 bepaalde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat de derdelanders uit Oekraïne na 4 maart 2024 niet langer onder de richtlijn voor tijdelijke bescherming vallen. De staatssecretaris heeft deze groep daarom laten weten dat zij na 4 maart 2024 niet langer mogen werken en dat zij na 1 april geen recht meer hebben op opvang van de gemeente. Ook is hen meegedeeld dat zij 28 dagen de tijd hebben om Nederland vrijwillig te verlaten. Als zij voor 1 april niet zijn vertrokken, kunnen ze worden uitgezet. Veel derdelanders zijn beroepsprocedures gestart, omdat zij vinden dat zij ook na 4 maart 2024 onder de richtlijn voor tijdelijke bescherming vallen. Ook de mannen in de zaken die de voorzieningenrechter heeft behandeld hebben beroep ingesteld tegen het besluit van de staatssecretaris dat zij Nederland binnen 28 dagen moeten verlaten.  In afwachting van een beslissing op dat beroep, hebben zij de rechtbank verzocht een voorlopige voorziening te treffen, zodat zij voorlopig in Nederland kunnen blijven wonen en werken.

Oordeel van de rechtbank
De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft het verzoek toegewezen. De voorzieningenrechter vindt dat het belang van de derdelanders om voorlopig in Nederland te kunnen blijven, te mogen werken en in de opvang te kunnen verblijven in afwachting van hun beroep, zwaar weegt. De voorzieningenrechter bepaalt daarom dat de derdelanders moeten worden behandeld alsof zij nog onder de richtlijn vallen. Dat betekent dat de gemeente opvang moet blijven verzorgen en de derdelanders in Nederland mogen werken zolang nog niet op de beroepen van de derdelanders is beslist.

De voorzieningenrechter heeft nog geen uitspraak gedaan over de vraag of de staatssecretaris terecht heeft besloten dat de derdelanders Nederland binnen 28 dagen moeten verlaten. Die vraagt ligt voor in de beroepszaken bij de rechtbank.

Paper Mario: The Thousand-Year Door remaster komt in mei

De Switch-remaster van Paper Mario: The Thousand-Year Door komt op 23 mei uit. De Gamecube-klassieker kwam alweer twintig jaar geleden uit, dus het is een mooi moment voor zowel nieuwe als oude fans om dit pareltje (opnieuw) te spelen. Naast nieuwe graphics heeft de remaster ook een bijgewerkte soundtrack.

Nintendo had ter ere van 'Mario Day' nog meer Mario-nieuws. Op 12 maart komen namelijk drie Game Boy-games naar Nintendo Switch Online: Dr. Mario, Mario Golf en Mario Tennis.

Nintendo kondigt tweede Super Mario Bros. animatiefilm aan

Nintendo heeft een tweede Super Mario Bros. animatiefilm aangekondigd. Op 10 maart wordt 'Mario Day' gevierd en niemand minder dan Shigeru Miyamoto greep die kans om via een filmpje het nieuwe filmproject aan te kondigen.

De film moet al op 3 april 2026 uitkomen. De sequel wordt door hetzelfde team gemaakt als de eerste film. Het is geen wonder dat er een nieuwe film komt, aangezien de eerste Super Mario Bros. Movie een omzet van meer dan een miljard dollar heeft opgebracht.

Trump heeft maling aan rechterlijke uitspraak en liegt opnieuw over E Jean Carroll

Nadat ex-president Trump meerdere keren op de vingers is getikt door de rechter over het belasteren van mevrouw E. Jean Carroll moest hij haar zo'n $92 miljoen aan schadevergoeding betalen, of dit deponeren bij de rechtbank als hij in beroep tegen de uitspraak wilde gaan. In juni 2019 beschuldigde Carroll president Donald Trump en mediamanager Les Moonves ervan dat zij haar in de jaren negentig seksueel hebben misbruikt. Beiden ontkenden deze beschuldigingen. In mei 2023 werd Trump door een rechtbank schuldig bevonden aan seksueel misbruik en laster. 

Met hulp van een Russische verzekeraar is het gelukt om het miljoenenbedrag te storten bij de rechtbank afgelopen vrijdag. Waarna hij in de avond opnieuw doodleuk zijn riedeltje met beschuldigingen aan Carroll's adres herhaalde tijdens een campagne speech. Trump zei mevrouw Carroll niet te kennen, het waren valse beschuldigingen, ze liegt, blablabla enzovoorts. Kortom, mevrouw Carroll heeft weer alle redenen om opnieuw een zaak te starten, want blijkbaar heeft Trump niets geleerd. Misschien zal een nog hogere schadevergoeding dan $ 92 miljoen hem de mond snoeren over Carroll.

Madrid, 20 jaar na de zwaarste jihadistische aanslag in Europa

Op 11 maart 2004 werden treinen vol forensen bij het binnenrijden van het station Atocha in Madrid geconfronteerd met een reeks zware explosies, waarbij 191 doden en 1800 gewonden vielen in wat nog steeds de grootste jihadistische aanslag op Europese bodem is.

Twintig jaar later zijn de littekens van die dag nog steeds levend in de herinnering van de slachtoffers en van de hele Spaanse samenleving. "Het is een dag die nooit uit mijn geheugen zal worden gewist. Ik zou van minuut tot minuut kunnen vertellen wat er die dag is gebeurd. En de uiteindelijke samenvatting is dat mijn broer werd vermoord in de Santa Eugenia trein," zegt Alejandro Benito.

De 11-M aanslagen in Madrid veroorzaakten een belangrijke verandering in de Europese terreuraanpak. EuroNews sprak met professor Luis de la Corte Ibáñez, een expert in nationale en internationale veiligheid aan de Autonome Universiteit van Madrid.

Netanyahu wuift kritiek Biden weg, 'ik beschadig geen belangen van Israël'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de kritiek van de Amerikaanse president Joe Biden over de hardheid van de militaire actie in de Gazastrook verworpen. In een interview voor Bild, Welt TV en Politico in Jeruzalem zei hij: "Als de Amerikaanse president bedoelt dat ik een privéoorlog voer tegen de wil van de Israëli's in en dat dit de belangen van Israël schaadt, dan heeft hij het op beide punten mis."

In een interview met de Amerikaanse zender MSNBC op zaterdag uitte Biden kritiek op Netanyahu: "Hij doet Israël meer kwaad dan dat hij Israël helpt." De Israëlische regeringsleider heeft volgens Biden wel het recht om Israël te verdedigen en door te gaan met de strijd tegen het islamistische Hamas in de Gazastrook. Maar hij zou "meer aandacht moeten besteden aan onschuldige levens", zei de Amerikaanse president, doelend op het hoge aantal burgerslachtoffers als gevolg van de oorlog in Gazastrook.

Zijn beleid wordt gesteund door een "overweldigende meerderheid" van de Israëli's, zei Netanyahu in het interview. "Zij steunen de maatregelen die we nemen om de resterende Hamasbataljons te vernietigen." De regeringsleider verwees naar het geplande grondoffensief in de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook.

De VS heeft het plan bekritiseerd omdat daar 1,5 miljoen mensen opeengepakt zitten in een heel klein gebied, waarvan de meesten gevlucht zijn uit andere delen van de kuststrook. Deze mensen moeten vóór een offensief in veiligheid worden gebracht. Voor hem is dit een "rode lijn", had Biden gezegd. Hij zou niet toestaan dat nog eens 30.000 Palestijnen sterven als gevolg van de strijd tegen Hamas.

Netanyahu houdt Hamas verantwoordelijk
Volgens de gezondheidsautoriteit in Gaza die onder controle staat van de militante islamist Hamas, is het aantal Palestijnse doden in de oorlog zondag opgelopen tot ruim 31.000. De cijfers maken geen onderscheid tussen burgers en terroristen. De overgrote meerderheid van de slachtoffers waren vrouwen, minderjarigen en oudere mannen, aldus de autoriteit.

Volgens Netanyahu is het aantal burgerslachtoffers veel lager dan de ongeveer 31.000 mensen. Elk burgerslachtoffer is een tragedie, zei hij. Israël deed ervolgens hem alles aan om dit te voorkomen. Hij gaf Hamas de schuld van de Palestijnse burgerdoden. Het Israëlische leger had te maken met een vijand die "er alles aan doet om de burgerbevolking in gevaar te brengen, terwijl wij er alles aan doen om burgers uit de gevarenzone te halen".


Europese wapenimport sinds 2019 bijna verdubbeld

Europese landen hebben hun wapenimport bijna verdubbeld. Dit staat in een rapport van SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute). De onderzoekers vergelijken altijd periodes van vijf jaar. In de jaren 2019 tot 2023 was de vraag naar wapens in Europese landen bijzonder hoog. Enerzijds komt dit door de omvangrijke leveringen aan Oekraïne.

Oekraïne staat wereldwijd op de vierde plaats van landen die de meeste wapens hebben geïmporteerd. Maar dat alleen verklaart niet de stijging van de Europese import, zegt Pieter Wezeman van SIPRI. "De afgelopen tien jaar hebben we gezien hoe de perceptie in Europa van de Russische dreiging letterlijk is geëxplodeerd."

Volgens de onderzoeker zijn alle Europese staten tot de conclusie gekomen dat ze hun militaire capaciteiten moeten uitbreiden. Dit betekende dat ze zowel wapens moesten kopen als importeren. "Want de meeste Europese landen hebben zelf geen uitgebreide defensie-industrie."

Frankrijk voor het de op één na grootste wapenexporteur
Er heeft zich ook een belangrijke verandering voorgedaan in de wapenexport. De VS staat nog steeds aan de leiding, maar het is niet langer Rusland dat de tweede plaats inneemt, maar Frankrijk. Het land verhoogde zijn wapenexport tussen 2019 en 2023 met 47 procent verhogen - vergeleken met de voorgaande periode van vijf jaar. Tegelijkertijd is Rusland afgegleden naar de derde plaats door een afgenomen export.

"Er is ook een aanzienlijke vraag naar wapens buiten Europa geweest en veel landen hebben ervoor gekozen om van Frankrijk te kopen in plaats van Rusland", zegt SIPRI's Wezeman. "Dit kan zowel politieke als technische redenen hebben. China, bijvoorbeeld, is nu in staat om zijn eigen wapens te produceren met een bevredigende kwaliteit en heeft geen behoefte meer aan Russische import."

Lage groei wereldwijd
Een blik op de wereldwijde ontwikkeling van de wapenhandel laat zien dat de wereldwijde groei van de invoer tussen 2019 en 2023 lager is, met zo'n drie procent. De regio's met de meeste wapenimport zijn Azië en Oceanië. Dit komt door de spanningen tussen China enerzijds en Taiwan, Japan, de Filippijnen en Singapore anderzijds, aldus de SIPRI-onderzoeker. Daarna volgen het Midden-Oosten en Europa.

De wapenhandel heeft zowel een economische als een politieke dimensie. Waar je aan verkoopt of van importeert hangt immers nauw samen met je eigen oriëntatie op buitenlands beleid. Hoewel er in Europa veel gesproken wordt over een eigen wapenindustrie met weinig afhankelijkheden, is dit volgens SIPRI-onderzoeker Wezeman een utopie.

'Europa zal zich niet van de ene op de andere dag loskoppelen van de VS'
"Veel Europese landen hebben zwaar geïnvesteerd in wapens uit de VS. En wapens hebben een zeer lange levensduur," zegt Wezeman. Als je nu een F-35 gevechtsvliegtuig in de VS koopt, blijft het zo'n 20 of 30 jaar bruikbaar. "Europa zal zich niet van de ene op de andere dag loskoppelen van de VS, voor zover we op dit moment kunnen zien."

Andere opmerkelijke ontwikkelingen:

  • De invoer van belangrijke wapens door staten in Afrika daalde tussen 2014-18 en 2019-23 met 52 procent. Dit was vooral te danken aan grote dalingen voor twee Noord-Afrikaanse importeurs: Algerije (-77 procent) en Marokko (-46 procent).
  • De wapeninvoer door staten in Afrika bezuiden de Sahara daalde met 9,0 procent. China, dat 19 procent van de leveringen aan Afrika bezuiden de Sahara voor zijn rekening nam, ging Rusland voorbij als grootste leverancier van belangrijke wapens aan de regio.
  • Egypte was in 2019-23 de zevende grootste wapenimporteur ter wereld. Het land importeerde meer dan 20 gevechtsvliegtuigen en in totaal 10 grote oorlogsschepen om zijn militaire bereik te vergroten.
  • Australië was 's werelds achtste grootste wapenimporteur. De wapeninvoer daalde met 21 procent. In 2023 bereikte het land echter een overeenkomst met het VK en de VS over de invoer van ten minste zes nucleair aangedreven onderzeeërs.
  • De VS waren goed voor 69 procent en Duitsland voor 30 procent van de wapenimport door Israël.
  • Gevechtsvliegtuigen zijn het belangrijkste aanvalswapen voor de lange afstand, maar de belangstelling voor langeafstandsraketten neemt toe. In 2019-23 bestelden of selecteerden zes staten raketten met een bereik van meer dan 1000 kilometer, allemaal uit de VS.
  • De wapeninvoer door landen in Noord- en Zuid-Amerika daalde met 7,2 procent. De VS was de grootste importeur in de regio, gevolgd door Brazilië en Canada.

SIPRI is een onafhankelijk instituut voor vredesonderzoek gevestigd in Stockholm. De analisten publiceren sinds eind jaren zestig regelmatig gegevens over wapenverkopen, militaire uitgaven en kernkoppen. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Zweedse staat.

Proef met kleiner stembiljet van start

Bij de Europese verkiezingen zullen een groep Nederlanders een kleiner stembiljet ontvangen om hun stem uit te brengen. In juni zullen vijf gemeenten deelnemen aan een test met een stembiljet waarbij de kiezer twee vakjes moet inkleuren, er wordt een boekje meegeleverd waarin alle namen van de kandidaten staan vermeld.

Dit nieuwe stembiljet is ontwikkeld als reactie op de kritiek op het formaat van het huidige ontwerp. Het huidige stembiljet van de Tweede Kamer was 1 meter breed en 70 centimeter lang, omdat anders niet alle partijen en kandidaten op het papier passen. De demissionaire minister van Binnenlandse Zaken, De Jonge, noemt dit stembiljet een "biljartlaken". Hij geeft aan dat het alleen al lastig is om het biljet op te vouwen. Zelfs de ervaren tellers in het stembureau hebben daar moeite mee.

Unicorn Overlord vanaf nu te spelen + releasetrailer

Het langverwachte Unicorn Overlord is vanaf vandaag te spelen op PS4, PS5, Nintendo Switch en Xbox Series X|S.

Unicorn Overlord is een 2D Tactische Fantasy-rgp in de stijl van Final Fantasy Tactics en Fire Emblem. Unicorn Overlords is gemaakt door het Japanse Vanillaware. De makers van onder andere: Dragons Crown en Muramasa: The Demon BladeUnicorn Overlord vernieuwd het Tactische Fantasy-rgp concept doordat het gevecht systeem compleet vernieuwd is. Zo zijn gevechten in real time en kun je grotere eenheden aansturen in plaats van individuen. Het aantal eenheden dat je kunt inzetten voor de strijd is afhankelijk van je Valor. Dat je kunt halen door het voltooien van veldslagen. Speel als Alain, gebruik de Unicorn Ring, Verzamel bondgenoten, train je soldaten en leid het verzet om het kwaadaardige rijk van Valmore te verslaan. 

FOK! Wat een weer: regenachtig

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De meeste regen valt in het zuiden. In het zuiden en midden is er weinig wind. Elders staat er een matige, aan de noordkust vrij krachtige wind uit het noordoosten.

Vanmiddag blijft het bewolkt en regent het op veel plaatsen, het meest in het midden en zuiden. De middagtemperatuur blijft rond 8°C steken. Er staat op de meeste plaatsen weinig wind. Aan zee staat er een matige wind uit het noordoosten, in het zuidoosten een matige wind uit het zuidwesten.

Vanavond valt er nog af en toe regen. Er staat op de meeste plaatsen weinig wind. Aan zee staat er een matige wind uit het noordoosten, in het zuidoosten een matige wind uit het zuidwesten.

Komende nacht valt er nog steeds af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. In het noorden staat er weinig wind. In de zuidelijke helft komt de wind uit het westen en is matig.

Tot morgen!

                   

De lente is in aantocht (Foto: DJMO)
De lente is in aantocht in Wormerveer (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Oppenheimer is de grote winnaar bij de Oscars

Oppenheimer is de beste film van het jaar, met de beste acteurs, de beste muziek, geregisseerd door de beste regisseur en gefilmd door de beste cinematograaf. Dat vindt althans het deel van Hollywood dat lid is van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, zo bleek vannacht tijdens de uitreiking van de Academy Awards.

De film won veel, maar niet alle, van de prijzen waarvoor het atoomdrama genomineerd was. Dat betekent dat Christopher Nolan, schrijver en regisseur van de film, voor het eerst zelf Oscarwinnaar is (als regisseur) terwijl hij voor het scenario de prijs naar Cord Jefferson zag gaan, voor American Fiction. Cillian Murphy en Robert Downey, Jr wonnen de acteursprijzen voor hun rollen in Oppenheimer, terwijl Emily Blunt de prijs voor beste actrice in een bijrol aan zich voorbij zag gaan, ten gunste van Da’Vine Joy Randolph voor haar rol in The Holdovers. De beste actrice in een hoofdrol werd Emma Stone, voor haar rol in Poor Things.

Nolan stelde zich bescheiden op bij het in ontvangst nemen van de prijs. "Films zijn nog maar iets meer dan 100 jaar oud. Stel je eens voor dat je nog maar 100 jaar schilderkunst of theater hebt. We weten niet waar deze geweldige reis nog naartoe gaat vanaf dit punt, maar het is een eer dat jullie denken dat ik daar een rol van betekenis in speel."

In andere categorieën waren ook enkele noemenswaardige winnaars aan te wijzen: Billie Eilish werd de jongste artiest (22 jaar) die een tweede Oscar won (ze mocht de prijs meenemen voor Barbie-liedje 'What Was I Made For?') en Hayao Miyazaki werd de oudste winnaar (83 jaar) van de beste animatiefilm voor The Boy and the Heron. En met zijn winst voor Oppenheimer werd de van oorsprong Nederlandse Hoyte van Hoytema de eerste Nederlander in elf jaar die een Oscar in ontvangst mocht nemen.

Alle winnaars vind je op de site van de Oscars. Als je de hoogtepunten nog eens wil terugkijken, dan kan dat vanavond (of morgenavond) om 20:30 op de tv-zender FilmBox. En wie Oppenheimer heeft gemist, kan deze vanaf 21 maart bekijken via SkyShowtime.

Oppenheimer wint bij de Oscars
Oppenheimer wint bij de Oscars

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.