FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 maart 2024

Zilver voor Kok en De Boo op WK sprint, Takagi en Ning overtuigend wereldkampioen

In Inzell is vrijdag het wereldkampioenschap sprint voor de schaatsers afgesloten. Na de 500 en 1000 meters van donderdag, werd het riedeltje vrijdag nog eens herhaald en vooral bij de mannen zorgde dat voor een spannende strijd om het eremetaal.

Vrouwen
Femke Kok moest op dag twee 0,46 seconden goedmaken op Miho Takagi, omgerekend naar de 500 meter. Op die kortste afstand evenaarde Kok met 37,07 seconden haar indrukwekkende baanrecord van een dag eerder, maar Takagi zat er met 37,19 dicht bovenop. Op de afsluitende 1000 meter kon Kok vervolgens niet voor een schier onmogelijk wonder zorgen: 1:13,57 tegen 1:13,13 voor Takagi, die daarmee ruimschoots de wereldtitel pakte.

Achter Kok was het brons voor Jutta Leerdam, die op de 500 meter met 37,57 seconden flink wat liet liggen. Haar fenomenale baanrecord op de 1000 meter van 1:12,86 was genoeg voor de afstandswinst, maar niet om Kok in het klassement voor te blijven. Isabel Grevelt werd op de 1000 meter gediskwalificeerd, omdat ze niet met beide schaatsen op het ijs over de finish kwam.

Mannen
De Canadees Laurent Dubreuil voerde het klassement na dag één aan, maar kansen waren er zeker ook nog voor de Chinees Ning Zhongyan (+0,03) en de Nederlanders Jenning de Boo (+0,17) en Kjeld Nuis (+0,29). Op de tweede 500 meter sloeg De Boo toe met een geweldige 34,27 seconden, maar met 34,47 deed Ning met zijn sterke 1000 meter vooral ook bijzonder goede zaken. Dubreuil reed dezelfde tijd, maar voor de Canadees leek dat juist te betekenen dat hij afhaakte in de titelstrijd.

Dubreuil's 1000 meter was inderdaad niet goed genoeg, maar die van Ning zeker wel: met 1:07,11 knalde hij het vijf jaar oude baanrecord van Kai Verbij uit de boeken. De Boo moest dat bijna evenaren, maar dat zat er simpelweg niet in: met 1:07,98 kwam hij flink tekort voor het goud, maar dé revelatie van het seizoen sloot zijn topwinter wel af met fraai zilver. Dubreuil pakte het brons, Nuis moest het met 34,97 en 1:07,65 op de slotdag doen met de vierde plek. Joep Wennemars eindigde na zijn valpartij van donderdag op de 26e plek, maar sloot wel af met een fraaie 1:07,74 - goed voor plek vier - op de 1000 meter.

Skjelmose wint zesde etappe Parijs-Nice, McNulty opnieuw aan de leiding

De zesde rit van Parijs-Nice is gewonnen door Mattias Skjelmose. De Deense kampioen was in een sprintje met drie te snel voor de twee Amerikanen Brandon McNulty en Matteo Jorgenson. McNulty is wel de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

De zesde etappe was een heuvelachtige rit, waarbij in de laatste dertig kilometer nog een steile beklimming lag met Côte de La Colle-sur-Loup van 1,8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10.1%. Op die beklimming was het Bora-hansgrohe dat de aanval zocht. Matteo Sobrero opende met een versnelling, met in zijn wiel ploeggenoot Primoz Roglic. De Sloveen nam een kleine voorsprong, maar zakte daarna ook weer terug tot de andere favorieten. Daarna versnelde Matteo Jorgenson en de Amerikaan zette wel goed door. Jorgenson nam al snel vijftien seconden voorsprong, terwijl de andere klassementsrenners naar elkaar keken.

Jorgenson kreeg daarna vrij snel gezelschap van zijn landgenoot Brandon McNulty en de Deen Mattias Skjelmose en het drietal bouwde hun voorsprong uit, mede doordat de samenwerking in de groep van de favorieten niet goed was. Santiago Buitrago, de nummer twee in het algemeen klassement, behoorde daar niet meer bij vanwege een valpartij.

De voorsprong van Jorgenson, McNulty en Skjelmose was bij het ingaan van de slotkilometer een kleine minuut, waarna Skjelmose in de sprint duidelijk de snelste was voor de twee Amerikanen. McNulty werd tweede, maar is wel weer leider in Parijs-Nice.

Results powered by FirstCycling.com

Vingegaard grijpt de macht in Tirreno-Adriatico

Jonas Vingegaard heeft de macht gegrepen in de Tirreno-Adriatico. In de eerste van de bergritten in de Italiaanse rittenkoers reed de Deen van Visma | Lease a Bike op 29 kilometer van de finish weg en won met meer dan één minuut voorsprong. Vingegaard is ook de nieuwe leider.

Na verschillende sprints in de Tirreno-Adriatico kregen de klimmers voor het eerst deze Tireno-Adriatico de kans. De vijfde etappe was maar 144 kilometer lang, maar in de laatste veertig kilometer moest de San Giacomo beklommen worden, een klim van twaalf kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 12%. Vanuit de start na verschillende aanvallen ontstond er een sterke kopgroep van zes renners.

Het peloton met vooral Visma | Lease a Bike op kop zorgde dat de kopgroep geen grote voorsprong kreeg en aan de voet van de San Giacomo was het zestal bijna weer ingelopen. Ook op de klim bepaalde de Nederlandse ploeg het tempo en na de stevige kopbeurt van Ben Tulett opende Jonas Vingegaard de aanval op vijf kilometer van de streep. Ben O'Connor en Jai Hindley bleven nog het langst in de buurt van Vingegaard, maar niemand kon iets doen aan de suprematie van de Deen. Op de top had Vingegaard een kleine minuut voorsprong, zou dat in de afdaling uitbouwen en won uiteindelijk met 1.12 op Juan Ayuso, die de sprint won voor de tweede plaats. Hindley kwam als derde over de streep. Thymen Arensman reed ook een knappe rit en zou als vijfde finishen.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Verstappen grijpt poleposition in Saudi-Arabië

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Saudi-Abrabië. De Nederlander reed in de kwalificatie naar een tijd van 1.27,472 waarmee hij ruim sneller was dan Charles Leclerc en Sergio Perez.

Het eerste deel van de kwalificatie in Jeddah werd onder steeds beter wordende omstandigheden verreden. Dit betekende dat de tijden steeds sneller en sneller werden. De monteurs bij Sauber deden hun uiterste best om de in de derde vrije training gecrashte Guanyu Zhou de baan op te krijgen. Het team slaagde hierin, maar Zhou kwam een paar seconden tekort om een ronde te kunnen rijden. Ook teamgenoot Valtteri Bottas, Esteban Ocon, Pierre Gasly en Logan Sargeant konden uitstappen.

In Q2 veroorzaakte Nico Hülkenberg al na een paar minuten een rode vlag omdat de Ferrarimotor van zijn Haas er mee op hield. Na de herstart werden de tijden rap beter en was het voor Oliver Bearman, de vervanger van de zieke Carlos Sainz een strijd om de top tien te halen. De Ferraricoureur strandde uiteindelijk op 36 duizendste. Ook Alexander Albon, Kevin Magnussen en Daniel Ricciardo waren klaar.

Verstappen ging er in het laatste deel goed voor zitten en zette met een 1.27,472 meteen de toon, ruim voor Perez en Fernando Alonso. In de tweede run verbeterde Verstappen zich niet, maar wist Leclerc nog wel de tweede positie van Perez af te snoepen. Alonso moest genoegen nemen met plek vier, voor Oscar Piastri, Lando Norris, George Russell. Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda en Lance Stroll.

U mag het zeggen (2) A of B

Welkom!  

Ik ga het ietsje moeilijker maken. Van de week hadden we al twee grootheden, ik ga dat nog een keer doen! 

De verhalen zijn te lang om op te noemen. Het vertrek van de frontman hoeft niet altijd negatief te zijn. Lionel Richie heeft daarna een een zeer succesvolle solocarriere gekregen, maar als je daarna als groep zelf daarna niet voor hoeft onder te doen..

Lionel zelf heeft twee nummer 1-hits gescoord, en zijn succsvolle tijd duurt eigenlijk nog steeds voort, alleen wat rustiger aan in de hitlijsten want het Nederlandse publiek heeft echt wel wat anders aan het hoofd.. zoals Hazes jr., of Gordon... en al die verwanten. The Commodores hebben na hun grote hit nog slechts 1x de hitlijsten weten te bereiken, die wel een 7e plaats behaald heeft, namelijk 'Going To The Bank'. Daarna was het direct gedaan. 

Uiteindelijk vond een relatief gezien eeh vrij on.. sorry, (;) .. bekende Bruce Springsteen het pakweg twee jaar geleden een goed idee om een eerbetoon te brengen aan dit nummer. Kosten geen bezwaar. Het verschil tussen de smaak in Nederland in combinatie met de zogezegde talenten, en diegenen die echt wat kunnen is monumenteel wel schrikbarend groot. 

Het is weer aan jullie: A of B.   

Tot ziens! 

Verschoor verliest F2-zege in sprintrace Jeddah

Op het stratencircuit van het Saoedische Jeddah is vrijdag de sprintrace van het Formule 2-weekeinde verreden. Het Nederlandse weekeinde begon daarmee alvast uitstekend, met dank aan Richard Verschoor.

Poleposition was voor Paul Aron, met Richard Verschoor naast hem. Isack Hadjar en Dennis Hauger stonden op rij twee, voor Andrea Kimi Antonelli, Enzo Fittipaldi, Victor Martins en Jak Crawford. Al in ronde één kwam de safety car de baan op: Martins ging de muur in, Crawford werd geraakt door een slecht vertrokken Antonelli en Franco Colapinto én Zak O'Sullivan kwamen niet eens van de grid af.

Na een paar ronden konden we dan echt gaan racen, met Aron, Verschoor, Hadjar, Hauger en Kush Maini voorop. Het duurde niet al te lang voor Verschoor een aanval plaatste en dat leverde gelijk succes op, kort daarop gevolgd door een succesvolle move van Hauger op de derde plek van Hadjar. Na wat mooie acties werd de boel weer even geneutraliseerd: Amaury Cordeel kwam in het achterveld stil te staan.

Verschoor reed beetje bij beetje weg van Aron, die een paar ronden voor het einde werd gepasseerd door Hauger. De Noor wist het gat naar Verschoor echter niet te dichten en dus pakte de Nederlander zijn vierde Formule 2-zege, voor Hauger en Aron.

Update
Verschoor is gediskwalificeerd wegens problemen met de auto en is zijn overwinning dus kwijt, waardoor Hauger de winst pakt.

50 uur werkstraf voor mishandelen agent

Een Drachtster (18) die in de vroege uren van 28 november vorig jaar op de Kaden een politieagent een vuistslag in het gezicht gaf, is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf. De Drachtster moet zich bij de reclassering melden en hij moet een behandeling ondergaan.

De politie van Drachten had in de nacht van 28 november de handen vol aan agressieve stappers. Er braken meerdere opstootjes en vechtpartijen uit. Bij een van die vechtpartijen kreeg een agent een harde vuistslag in het gezicht van de verdachte. Die zag dat iemand die hij kende werd vastgehouden door de politie.

Twee flessen wodka
De klap kwam hard aan, de agent ging onderuit. De dader werd door andere agenten aangehouden. Destijds verklaarde hij dat hij twee flessen wodka op had. Tot verbazing van de politierechter. "Dat is niet waar toch?", vroeg de rechter verbijsterd. Tegen de reclassering had de Drachtster gezegd dat hij een halve fles op had, maar op de zitting leek hij de uitspraken die hij bij de politie had gedaan schoorvoetend te bevestigen.

Drankprobleem
"Ik kan er niet zo goed tegen", bekende hij. Hij heeft een strafblad, met daarop onder meer uitgaansgeweld, mishandeling en diefstallen. De reclassering schatte de kans dat hij opnieuw de fout in kan gaan in als hoog. Begeleiding en een behandeling achtte de reclassering noodzakelijk.

Smartengeld betalen
Dat was ook wat de officier van justitie eiste en wat de rechter oplegde. De rechter ging qua werkstraf wel iets lager zitten dan de officier: die eiste 100 uur werken. De rechter maakte er, rekening houdend met de leeftijd en de belastbaarheid van de verdachte, 50 uur werken van. De Drachtster moet 450 euro smartengeld aan de agent betalen.Die was zelf niet naar de zitting gekomen. De Drachtster had verklaard dat hij niet had gezien dat hij een politieman aanviel. De agent had verklaard dat hij zeker wist dat de verdachte heeft gezien naar wie hij uithaalde.

Zonnepaneelbezitters benadeeld door vrijwel alle energiebedrijven

Zonnepaneelbezitters worden systematisch benadeeld door energiebedrijven in Nederland. Verschillende maatregelen worden ingezet om het voor huishoudens met zonnepanelen duurder of lastiger te maken om een energiecontract af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijk.nl.

De genomen maatregelen tegen zonnepaneelbezitters omvatten het invoeren van terugleverkosten, hogere vaste kosten, het ontbreken van klantenbonussen, de afwezigheid van meerjarige contracten, verhoogde tarieven en lage terugleververgoedingen. Koen Kuijper, de onderzoeker achter de studie, merkt op dat nagenoeg alle energiebedrijven hieraan meedoen, met uitzondering van aanbieders van dynamische energie. Verder constateert hij significante verschillen tussen de energiebedrijven: “Sommige bedrijven hanteren meer ongunstige voorwaarden dan anderen”.

Terugleverkosten
De zogenaamde 'terugleverkosten', die vorig jaar voor het eerst werden geïntroduceerd, vormen een aanzienlijke last voor huishoudens die zonnepanelen bezitten. Een gemiddeld huishouden met tien zonnepanelen levert jaarlijks ongeveer 2.000 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Afhankelijk van de energieleverancier, kan dit neerkomen op extra kosten van ongeveer 20 euro per maand. Kuijper: “Het is vaak verstandiger om energieleveranciers die terugleverkosten rekenen te vermijden. Gelukkig zijn er nog steeds meerdere bedrijven die deze heffing niet in rekening brengen.”

Geen bonus of hoger tarief
Toch moeten consumenten ook bij andere energiebedrijven waakzaam zijn. Sommigen keren bijvoorbeeld geen overstapbonus uit aan klanten die energie terugleveren met hun zonnepanelen. Volgens energievergelijk.nl kan het bedrag dat zonnepaneelhouders hierdoor mislopen, oplopen tot bijna 500 euro. Eén aanbieder gaat nog een stap verder en hanteert hogere tarieven voor stroom én gas, zodra een klant zonne-energie opwekt.

Afwezigheid meerjarig contract
De meest toegepaste maatregel om het voor huishoudens met zonnepanelen minder aantrekkelijk te maken, is het ontbreken van meerjarige contracten (2 of 3 jaar) in het aanbod. Zo bieden onder meer Delta, Eneco, Energiedirect, Essent, Greenchoice geen langlopende stroom- en gascontracten aan voor huishoudens met zonnepanelen, terwijl dit voor nieuwe klanten zonder panelen wel mogelijk is. "De reden voor deze aanpak ligt voor de hand," legt Kuijper uit. "Bij een vast contract van drie jaar kunnen de voorwaarden niet gewijzigd worden. Dit betekent dat het niet mogelijk is om tijdens de contractduur terugleverkosten of een hoger vastrecht te introduceren. Alle grote energiebedrijven overwegen op dit moment het invoeren van dergelijke kosten. Ik verwacht dat tegen het einde van dit jaar alle energieleveranciers op de een of andere wijze terugleverkosten zullen heffen bij zonnepaneelbezitters," licht de expert toe.

Nederlanders op medaillekoers op WK sprint

In het Duitse Inzell is het wereldkampioenschap sprint in volle gang. Vrijdag wordt het toernooi beslist met de tweede 500 en 1000 meters, maar voor die tijd - om 18.30 uur begint het - werpen we nog even een blik op de eerste helft van het kampioenschap.

Vrouwen
Femke Kok snelde in 37,07 seconden naar de winst op de 500 meter, maar de Japanse topfavoriete Miho Takagi zat er met 37,13 bepaald niet ver achter. Op de 1000 meter draaide Takagi het dan ook overtuigend om: ze reed in 1:13,32 een nieuw baanrecord, tegen de 1:14,35 - goed voor plek drie - van Kok, die in het klassement op 0,46 seconden staat, omgerekend naar de 500 meter.

De derde plek in het klassement is in handen van Jutta Leerdam. De regerend wereldkampioene was met 37,41 goed voor de vijfde plek op de 500 meter en pakte op de 1000 meter, zoals verwacht, met 1:13,71 een flinke hap op Kok, waardoor ze in het klassement op twee honderdsten van haar landgenote staat. De Amerikaanse Kimi Goetz staat op 1,42 seconden op plek vier, Isabel Grevelt (+1,75) staat op de zevende plek.

Mannen
Met een meer dan uitstekende 34,47 seconden pakte Laurent Dubreuil uit Canada de winst op de 500 meter, zijn sterkste afstand. Op de 1000 meter hield hij met 1:08,31 en een zesde tijd keurig stand tegen de Chinees Ning Zhongyang, die met 34,82 vijfde werd op de 500 meter en vervolgens de 1000 meter won in 1:07,67 minuten - Ning staat in het klassement op drie honderdsten van Dubreuil.

Jenning de Boo en Kjeld Nuis strijden vooralsnog om het brons. De Boo reed met 34,65 en 1:08,28 de derde en vierde tijd, Nuis kwam met 34,96 en 1:07,90 tot plek negen en drie. In het klassement staat De Boo op 0,17 seconden, voor Nuis (+0,29). Joep Wennemars ging op de 1000 meter onderuit.

Verstappen weer de snelste in laatste vrije training, Bearman maakt F1-debuut

De derde en laatste vrije training is verreden op het circuit van Jeddah. Max Verstappen klokte net als in de eerste vrije training de snelste tijd (1:28.412) en wist hiermee Charles Leclerc en Sergio Perez achter zich te houden. Oliver Bearman maakte zijn Formule 1-debuut bij de renstal van Ferrari.

Bearman, die de zieke Carlos Sainz vervangt voor de rest van het weekend, kwam meteen de baan op om zo snel mogelijk te wennen aan de auto. De jonge Brit is met zijn 18 jaar nu de drie-na-jongste Formule 1-debutant en sluit zich aan achter Max Verstappen en Lance Stroll. Bearman knikkerde met zijn debuut Lando Norris uit de top-3.

Twintig minuten voor het verstrijken van de training schoof Zhou Guanyu hard de baan af, hierdoor werd deze sessie met rode vlaggen stilgelegd. De Chinees kwam echter zonder enige problemen uit de auto maar zal voor controle nog worden onderzocht door de medische staf. De werkzaamheden aan de 'protect barriers' verliepen znel en vijf minuten voor het einde gingen de lampen aan het einde van de pitstraat op groen.

Iedereen, op twee man na, kwam nog snel de baan op voor nog één snelle ronde. Veel verbeterden nog hun persoonlijke rondetijden maar wisten de tijd van Max niet meer te verbeteren. Bearman mag tevreden zijn met zijn eerste ervaring als Formule 1-coureur en sloot deze sessie af als tiende met een achterstand van bijna negen tienden ten opzichte van de snelste coureur.

Volledige uitslag van de derde vrije training:

  Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:28.412   13
2 Charles Leclerc Ferrari 1:28.608 +0.196s 16
3 Sergio Perez Red Bull Racing 1:28.906 +0.494s 13
4 George Russell Mercedes 1:28.964 +0.552s 17
5 Lando Norris McLaren 1:28.971 +0.559s 11
6 Fernando Alonso Aston Martin 1:29.038 +0.626s 14
7 Lance Stroll Aston Martin 1:29.127 +0.715s 14
8 Oscar Piastri McLaren 1:29.213 +0.801s 11
9 Lewis Hamilton Mercedes 1:29.268 +0.856s 19
10 Oliver Bearman Ferrari 1:29.306 +0.894s 22
11 Kevin Magnussen Haas 1:29.485 +1.073s 12
12 Pierre Gasly Alpine 1:29.546 +1.134s 13
13 Yuki Tsunoda RB Honda 1:29.572 +1.160s 18
14 Esteban Ocon Alpine 1.29.575 +1.163s 13
15 Nico Hulkenberg Haas 1:29.675 +1.263s 11
16 Daniel Ricciardo RB Honda 1:29.740 +1.328s 15
17 Alexander Albon Williams 1:29.808 +1.396s 13
18 Valtteri Bottas Kick Sauber 1:30.083 +1.671s 21
19 Zhou Guanyu Kick Sauber 1:30.739 +2.327s 12
20 Logan Sargeant Williams     2

Manga kunstenaar Akira Toriyama (68) overleden

Op 1 maart is Akira Toriyama plotseling overleden aan de gevolgen van een acuut subduraal hematoom, een bloeding in de buurt van de hersenen. Zo maakte zijn productiemaatschappij bekend. Zijn uitvaart heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden. Toriyama laat zijn vrouw Yoshimi Kato, ook manga-kunstenaar, en hun twee kinderen achter. 

Na filmmaker Hayao Miyazaki is Toriyama waarschijnlijk de meest invloedrijke Japanse kunstenaar van deze tijd. "Hij bracht manga en anime naar de wereldwijde mainstream en doorbrak de grenzen waarmee de Japanse vertelkunst zich lange tijd afschermde", aldus een Amerikaanse presentator.

De stripreeks Dragon Ball die in 1984 verscheen, groeide uit tot een van de bestverkochte en invloedrijkste Japanse stripseries ooit. De reeks gaat over de jongen Son Goku, die op zoek gaat naar magische ballen, de Dragon Balls. Uit de Dragon Ball-stripreeks zijn ook games, films en series voortgekomen. Een deel daarvan is ook in Nederland uitgezonden.

Toriyama kreeg eerst mainstream erkenning voor het creëren van de populaire mangaserie Dr. Slump, voordat hij Dragon Ball (zijn beroemdste werk) creëerde en optrad als karakterontwerper voor verschillende populaire videogames zoals de Dragon Quest- serie, Chrono Trigger en Blauwe draak. Toriyama wordt beschouwd als een van de auteurs die de geschiedenis van manga hebben veranderd, aangezien zijn werken zeer invloedrijk en populair zijn, met name Dragon Ball, dat door veel mangakunstenaars als inspiratiebron wordt genoemd.

Naast Dr. Slump en Dragon Ball ging Toriyama door met het tekenen van manga, voornamelijk one-shots en korte stukken (100-200 pagina's), waaronder Cowa! (1997–1998), Kajika (1998) en Zandland (2000). Hij heeft ook samengewerkt met andere mangakunstenaars, zoals Eiichiro Oda en Masakazu Katsura, om crossover-shorts en one-shots te produceren. 

Toriyama heeft ook verschillende karakterontwerpen gemaakt voor verschillende videogames, zoals de Dragon Quest- serie (1986-2023), Blue Dragon, Chrono Trigger en enkele Dragon Ball- videogames. Hij heeft ook verschillende personages en mascottes ontworpen voor Shueisha 's, de grootste Japanse uitgeverij, verschillende mangatijdschriften.  

Naast manga-gerelateerde werken maakte Toriyama ook diverse illustraties, album- en boekomslagen, mascottes en logo's.

Tennisvereniging mag uren voor padel niet uitbreiden wegens geluidsoverlast

De rechtbank Noord-Holland heeft in een voorlopige voorziening besloten dat TC Uitgeest de tijden waarop de padelbanen mogen worden gebruikt, niet mag verruimen in afwachting van een beroep hierover.

De club heeft niet aangetoond dat de beperking van de padeltijden tot ledenverlies of zelfs faillissement leidt. 

Geluidsoverlast
De tennisvereniging Uitgeest heeft, naast zes tennisbanen, twee padelbanen. Omwonenden van de tennisvereniging stellen dat het spelen van padel geluidsoverlast oplevert. Zij hebben daarom de gemeente gevraagd daartegen op te treden. Dit heeft de gemeente gedaan. De tennisvereniging mag daarom tussen 7:00 en 19:00 maximaal 4 uur per dag padel laten spelen op haar banen. Vanaf 19:30 is padel helemaal niet toegestaan. Er mag wel overdag en 's avonds worden getennist. De tennisvereniging is het niet eens met deze beperkte mogelijkheden om te padellen. Zij heeft daarom beroep ingesteld bij de rechtbank.

Ook de omwonenden zijn in beroep gegaan, omdat zij vinden dat er (nog) strenger opgetreden moet worden tegen de geluidsoverlast. De tennisvereniging vraagt als voorlopige voorziening om totdat op het beroep is beslist toe te staan dat zij tot 21:00 padel mag laten spelen, of in ieder geval 5,5 uur overdag. Zij vraagt dit omdat zij nu heel beperkt een padelcompetitie kan aanbieden aan haar leden. Hierdoor zullen leden afmaken en zal de tennisvereniging failliet gaan.

De tennisvereniging heeft er ook op gewezen dat er omwonenden zijn die klagen, maar deze omwonenden hebben pas nadat de padelbanen er al waren hun woning gekocht. Zij hadden dus rekening moeten houden met het geluid van padel.

Oordeel van de rechtbank
Naar het oordeel van de voorlopige voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland is er geen noodzaak om nu in afwachting op de behandeling van het beroep de beslissing van de gemeente aan te passen. De tennisvereniging heeft namelijk niet met stukken onderbouwd dat de beperkte padelmogelijkheden  leiden tot verlies van leden of zelfs tot een faillissement. Daarbij zijn er wel mogelijkheden om padel te spelen. Meedoen aan de padelcompetitie kan ook en er kan ook  getennist worden.

Ook laat de rechter de belangen van de omwonenden op dit moment zwaarder wegen dan de belangen van de tennisvereniging. De rechter volgt hierbij niet het standpunt van de tennisvereniging dat de omwonende die pas net naast de het tennis- en padelpark is komen wonen de geluidsoverlast maar heeft te dulden. De rechter heeft hier mee laten wegen dat er voorlopig nog geen geluidscherm gebouwd wordt tussen het terrein van de tennisvereniging en de woningen. Hiervoor zijn namelijk nog niet eens de benodigde vergunningen aangevraagd.

Sainz ontbreekt in Jeddah wegens een blindedarmontsteking, vervanger staat klaar

Carlos Sainz zal vandaag en morgen niet meer in actie komen tijdens het Formule 1-weekend in Jeddah. De Madrileen heeft een blindedarmontsteking opgelopen en moet worden geopereerd.

Sainz reisde al ziek af richting Saudi-Arabië en nam woensdag al geen deel aan de verplichte mediadag. Wel kwam hij donderdag in actie tijdens de eerste en tweede vrije training, daar noteerde hij nog een zesde en zevende tijd. Vrijdag verslechterde zijn gezondheid en werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis. Reservecoureur Oliver Bearman zal de rest van het event zijn stoeltje overnemen.

In een kort statement laat het team van Sainz het volgende weten: "Carlos Sainz heeft een blindedarmontsteking en moet worden geopereerd. Vanaf de derde vrije training en voor de rest van het weekend, wordt hij vervangen door reservecoureur Oliver Bearman. Oliver neemt daarom niet verder deel aan het vervolg van deze ronde van het Formule 2-kampioenschap. De Ferrari-familie wenst Carlos een spoedig herstel toe."


Boekel in shock na familiedrama, moeder heeft haar kinderen neergestoken

Het familiedrama dat zich woensdagmiddag afspeelde in Boekel, schokt nog na in de buurt. Bij een steekpartij in een woning aan de Dotterbloem in Boekel kwam jongen (12) om het leven. Zijn zusje (10) werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Update 13.13 uur: De politie maakte bekend dat het 12-jarige jongetje door zijn moeder is neergestoken. Ook stak de 42-jarige vrouw haar 10-jarige dochter. Het meisje is inmiddels buiten levensgevaar.

Eerdere berichtgeving: Eerder op die middag, rond 12.45 uur, kwam een vrouw om het leven op de Noordstraat in Wilbertoord nadat zij met haar auto in aanrijding kwam met een vrachtwagen.

In de woning van de 42-jarige vrouw werden even later de twee slachtoffers (10 en 12 jaar) gevonden. Dit zijn de kinderen van de overleden vrouw.

De politie is inmiddels een groot onderzoek gestart naar de exacte toedracht van de beide gebeurtenissen. Daarbij wordt zowel technisch onderzoek verricht bij de aanrijding in Wilbertoord als in de woning waar het mogelijke steekincident plaats heeft gevonden. Er is nog niemand aangehouden.

Astronomen detecteren 'waterwereld met kokende oceaan' op exoplaneet

Astronomen hebben een verre planeet waargenomen die volledig bedekt zou kunnen zijn met een oceaan van diep water. Deze ontdekking is een stap vooruit in de zoektocht naar leefbare omstandigheden buiten de aarde.

De waarnemingen door Nasa's James Webb ruimtetelescoop (JWST) onthulden waterdamp en chemische kenmerken van methaan en kooldioxide in de atmosfeer van de exoplaneet, die twee keer zo groot is als de aarde en ongeveer 70 lichtjaar van de aarde verwijderd is. Deze chemische mix komt overeen met een waterwereld die het hele oppervlak zou beslaan, en een waterstofrijke atmosfeer, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge.

"De oceaan zou meer dan 100 graden [Celsius] of meer kunnen worden," zei prof. Nikku Madhusudhan, die de analyse leidde. Bij hoge atmosferische druk zou zo'n hete oceaan nog steeds vloeibaar kunnen zijn, "maar het is niet duidelijk of de exoplaneet bewoonbaar zou zijn," voegde hij eraan toe.

Deze stelling wordt verdedigd in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy and Astrophysics Letters, maar wordt betwist door een Canadees team dat aanvullende waarnemingen heeft gedaan bij dezelfde exoplaneet, die bekend staat als TOI-270 d. Zij ontdekten dezelfde atmosferische chemicaliën, maar beweren dat de planeet te heet zou zijn voor vloeibaar water - mogelijk 4.000C - en in plaats daarvan een rotsachtig oppervlak zou hebben met daarop een ongelooflijk dichte atmosfeer van waterstof en waterdamp.

Wie er ook gelijk blijkt te hebben, deze laatste beindingen laten het verbluffende inzicht zien dat James Webb geeft in de aard van planeten buiten ons zonnestelsel. De telescoop vangt het licht op dat door de atmosferen van de planeten wordt gefilterd, en kan daardoor gedetailleerde uitsplitsingen van de aanwezige chemische elementen geven. Op basis hiervan kunnen astronomen zich een beeld vormen van de omstandigheden aan het oppervlak van een planeet - en of daar leven mogelijk zou zijn. Lees meer bij The Guardian.

'Denemarken heeft meer standbeelden van belangrijke dieren dan van vrouwen'

Denemarken wil meer standbeelden van vrouwen gaan plaatsen. De minister van Cultuur van het land zei dat de hoofdstad "meer standbeelden van mythische beesten en paarden" heeft. Volgens de Deense regering zijn slechts 31 van de 321 standbeelden en bustes in Deense steden van vrouwen.

Van de 101 genoemde standbeelden in Kopenhagen zijn er slechts vijf van vrouwen, terwijl er 26 gewijd zijn aan dieren en 70 aan mannen.

De minister van Cultuur, Jakob Engel-Schmidt, heeft toegezegd tot 50 miljoen Deense kronen (5,7 miljoen pond) te gaan besteden aan het corrigeren van de onevenwichtigheid en zal een commissie oprichten om vrouwen voor te dragen als 'standbeeldwaardig'. Bij de aankondiging van dit plan zei hij: "De cijfers spreken bijna voor zich: slechts 31 van de 321 standbeelden en bustes in steden zijn van vrouwen, en in Kopenhagen zijn er meer standbeelden van mythische dieren dan van vrouwen. Het is echt te gek voor woorden."

"Is dit echt het beeld waarmee we de volgende generatie laten opgroeien? Vooral als je bedenkt hoeveel cruciale prestaties in de maatschappij te danken zijn aan vrouwen. We hebben allemaal rolmodellen nodig waar we tegenop kunnen kijken en die ons inzicht geven in ons gedeelde verleden." Hij voegde eraan toe: "Als minister wil ik mijn stem gebruiken om hulde te brengen aan de vele vrouwen in de Deense geschiedenis. Daarom wil ik een commissie instellen om in kaart te brengen aan welke vrouwen we eer moeten bewijzen met standbeelden."

De commissie zal bestaan uit deskundigen, aldus het cultuurdepartement, en zal belangrijke vrouwen uit de Deense geschiedenis benoemen die eerder over het hoofd zijn gezien en geschikte locaties voorstellen.

Engel-Schmidt, die een dochter van drie maanden heeft, zei dat het hem voor de geboorte van zijn kind al was opgevallen dat de meeste beelden in Kopenhagen mannen, paarden en mythische dieren waren. Hij maakte zich zorgen dat toekomstige generaties zouden denken dat Denemarken alleen door mannen is gevormd.

Onder de vrouwen die onlangs zijn herdacht met standbeelden bevinden zich de actrice Betty Nansen, die in 1943 overleed, en de schrijfster Lise Nørgaard, die vorig jaar op 105-jarige leeftijd overleed. Hun standbeelden staan respectievelijk in Kopenhagen en Roskilde.

In steeds minder gezinnen is vader de enige kostwinner

In 2023 had in 13 procent van de gezinnen met minderjarige kinderen alleen de vader betaald werk en de partner (vrijwel altijd een vrouw) niet. Dat zijn er in tien jaar steeds minder geworden: in 2013 was 19 procent zo'n eenverdienersstel. Een kwart van de vrouwen die niet werken, zou dat onder voorwaarden wel willen. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

In ruim de helft van de 1,5 miljoen gezinnen met een of meer kinderen tot 18 jaar werkte de vader voltijds (35 uur of meer per week) en de partner in deeltijd (minder dan 35 uur). Dat is in tien jaar tijd licht afgenomen. Wel is er zowel bij vrouwen als mannen een verschuiving van ‘kleine’ (minder dan 20 uur per week) naar ‘grote’ deeltijdbanen (20 tot 35 uur per week). Ook zijn er nu meer gezinnen waarbij beide ouders voltijds óf beide in deeltijd werken.

Voor moeders zijn vooral zorgtaken reden om niet te werken
Van de niet-werkende moeders met een partner was ongeveer 14 procent in 2022 (275 duizend) niet op zoek naar werk én kon niet op korte termijn aan het werk. Bijna de helft van hen zei in de Enquête beroepsbevolking (EBB) dat de zorg voor het gezin of huishouden daarvan de reden was. Dat is in tien jaar tijd weinig veranderd. Ziekte of arbeidsongeschiktheid is ook een belangrijke reden om niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

Van de vaders met een partner werkte 5 procent (104 duizend) niet. Voor ruim de helft van hen was ziekte of arbeidsongeschiktheid de belangrijkste reden om niet te werken. Zorg voor het gezin of huishouden werd door 8 procent van de vaders genoemd.

Vooral baan dichtbij huis zou vrouwen bewegen te gaan werken
Drie kwart van de vrouwen zonder betaald werk zei in 2022, in een enquêteonderzoek voor de Emancipatiemonitor, dat ze niet willen werken. Ook niet als de omstandigheden anders zouden zijn, zoals beschikbaarheid van werk met de gewenste uren of als het huishoudensinkomen niet meer voldoende is.

Een kwart zou onder voorwaarden wel (weer) betaald werk willen doen. Het vinden van een baan dichtbij huis en met de gewenste contracturen worden daarbij het meest genoemd. Ook de mogelijkheid om werk en privé goed af te stemmen en thuis te kunnen werken zijn redenen voor vrouwen om eventueel weer te gaan werken.

Voor vrouwen die in deeltijd werken zou 65 procent onder voorwaarden meer uren willen werken, vooral als het huishoudensinkomen niet meer voldoende is om te leven zoals ze gewend zijn.
Nederlanders kritischer over band met kind door werkende moeder

Van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar was 72 procent het in 2022 (helemaal) eens met de stelling dat een werkende moeder net zo’n warme en veilige band kan opbouwen met haar kinderen als een moeder die niet werkt. Dat is minder dan het gemiddelde van 80 procent in de Europese Unie. In Polen, Finland, Italië, Frankrijk en Denemarken denken mensen het positiefst over de band tussen een werkende moeder en het kind. Over het algemeen zijn mannen het minder vaak eens met deze stelling dan vrouwen. Van de Nederlandse vrouwen was 76 procent het er (helemaal) mee eens, van de mannen 67 procent.

VS wil tijdelijke haven bouwen voor leveren hulpgoederen in Gazastrook

De VS willen een tijdelijke haven in de Gazastrook opzetten om hulp over zee te kunnen leveren aan de bevolking van het Palestijnse gebied. De Amerikaanse president Joe Biden bevestigde overeenkomstige plannen. 

“Vanavond geef ik de Amerikaanse troepen opdracht een noodmissie uit te voeren om een tijdelijke haven aan de kust van Gaza te vestigen die plaats kan bieden aan grote schepen die voedsel, water, medicijnen en noodonderdak vervoeren”, zei Biden gisteren in zijn State of the Union-toespraak voor het Congres.

Volgens berichten in de media gaat het Amerikaanse leger, samen met internationale partners, een pier bouwen aan de kust waar grote schepen zouden kunnen aanmeren om voedsel, water, medicijnen en noodopvang te leveren. De scheepsleveringen zouden de capaciteit bieden van honderden extra vrachtwagenladingen.

De leveringen zullen in eerste instantie via Cyprus plaatsvinden, mogelijk gemaakt door het Amerikaanse leger en een coalitie van partners en bondgenoten. Er zijn echter geen plannen om Amerikaanse soldaten voor dit doel in de Gazastrook te stationeren, aldus het bericht. Volgens informatie van persbureau Reuters steunt Israël de plannen om de haven te bouwen en wil deze samen met de VS coördineren. 

Een corridor voor hulpleveranties aan de Gazastrook wordt vandaag getest met een schip van een hulporganisatie. EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei dat de corridor mogelijk zondag open gaat. De organisatie Open Arms gaat eerst een proefvaart maken. 

Israël staat leveringen over zee toe
Woensdag meldde de Israëlische krant Haaretz dat Israël voor het eerst sinds het begin van de oorlog hulpgoederen over zee wilde laten importeren in de Gazastrook. Israël heeft een overeenkomstige overeenkomst bereikt met niet-gespecificeerde internationale instellingen, aldus Haaretz.

Een woordvoerder van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, maakte woensdag plannen bekend voor hulpvervoer per schip. De EU-toppoliticus wilde deze dagen de haven van Larnaka op Cyprus bezoeken. Van hieruit kunnen hulpgoederen per schip naar de Gazastrook worden gebracht. Er wordt gehoopt dat de humanitaire corridor zeer snel kan worden geopend.

Bevolking Gaza afhankelijk van hulpgoederen
Na vijf maanden oorlog – veroorzaakt door het bloedbad van Hamas – is de humanitaire situatie van de mensen in de Gazastrook catastrofaal. Grote delen van het kustgebied zijn volledig verwoest. Er is nauwelijks voedsel, nauwelijks water en geen reguliere medische zorg.

Hulporganisaties melden dat het vrijwel onmogelijk is geworden om goederen te distribueren in een groot deel van de Gazastrook vanwege moeilijke onderhandelingen met het Israëlische leger, aanhoudende gevechten en een verstoring van de openbare orde. Recentelijk zijn veel Palestijnen gedood en gewond geraakt tijdens het uitdelen van hulp rond een konvooi.

Met het oog op de humanitaire catastrofe zijn de VS dit weekend begonnen de burgerbevolking in de Gazastrook te voorzien van hulpgoederen vanuit de lucht. Jordanië doet dit al heel lang.


Onderdrukte emoties in nieuwe trailer voor Inside Out 2

Met de puberteit verandert er veel aan je lichaam... en in je geest. Het vervolg op Inside Out brengt dat in beeld met de introductie van een nieuwe set puber-emoties, zoals te zien is in de nieuwe trailer.

Een van deze nieuwe emoties is Anxiety (Maya Hawke). Deze nieuwkomer zal alles op het hoofdkantoor en daarbuiten opschudden. Door Anxiety is Riley voorbereid op elke mogelijke negatieve uitkomst.

Een andere nieuwe emotie is Envy (Ayo Edebiri). Envy is klein maar weet wat ze wil. Ze is voortdurend jaloers op alles wat iedereen heeft, en ze is niet bang om daar naar te smachten. 

Ennui (Adèle Exarchopoulos) kan het allemaal niks schelen. Verveeld en lusteloos, maar met een goed geoefende oogrol, voegt Ennui de perfecte hoeveelheid tienerapathie toe aan Riley's persoonlijkheid.. als ze daar zin in heeft.

Embarrasement (Paul Walter Hauser) houdt zich graag gedeisd, wat niet gemakkelijk is voor deze potige man met een helderroze huidskleur.

Inside Out 2 is vanaf 17 juli te zien in de Nederlandse bioscopen.

FOK! Wat een weer: veel zon

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er veel zon en droog. De oostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanmiddag veel zon en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noorden tot plaatselijk 12°C in het zuidoosten. De vlagerige oostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond is het droog en vrijwel helder. De oostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het noordoosten tot ongeveer 5°C in het zuidwesten. De wind uit het oosten is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

 

Ochtendlucht van een zonnige dag (Foto: _UserName_)
Ochtendlucht van een zonnige dag (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1211

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Weer meer traditionele criminaliteit

Het aantal mensen dat in 2023 zei slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit, zoals geweld, diefstal en inbraak, en vernielingen, is na een jarenlange daling voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Ook voelden meer mensen zich onveilig dan twee jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête waarin de thema’s slachtofferschap van criminaliteit en veiligheidsbeleving centraal staan. In 2023 hebben ruim 180 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder aan dit onderzoek deelgenomen.

1 op de 5 slachtoffer van traditionele criminaliteit
In 2023 gaf 20 procent van de mensen van 15 jaar of ouder aan slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit. In 2021 was dit 17 procent, het laagste niveau in tien jaar. Het aantal mensen dat in 2023 zegt slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit is daarmee weer bijna terug op het niveau van 2019, het jaar vóór de coronacrisis.

Ook het aantal geregistreerde misdrijven door de politie was hoger dan in 2021. De toename vond vooral plaats in 2022, en in mindere mate in 2023. Tussen 2012 en 2021 was het aantal geregistreerde misdrijven nog met ruim 50 procent gedaald. In 2023 werden weer bijna net zoveel misdrijven geregistreerd als vóór de coronacrisis.

In Groningen sterkste stijging aantal slachtoffers
In de provincie Groningen steeg het slachtoffers van traditionele criminaliteit het sterkst. Zo gaf 21 procent van de Groningers aan slachtoffer te zijn geweest, in 2021 was dit 16 procent. Zeeuwen, Drentenaren en Friezen waren het minst vaak slachtoffer (alle drie 15 procent) en Noord-Hollanders het vaakst (24 procent).

Meeste misdrijven in Amsterdam, minste in Tubbergen
In 2023 registreerde de Amsterdamse politie 61 duizend gevallen van diefstal en inbraak, geweld of vernieling. Dat zijn er 67 per duizend Amsterdammers. In de gemeente Tubbergen (Overijssel) was dit aantal het laagst in verhouding tot het aantal inwoners, namelijk 5 per duizend inwoners. Voor Nederland ligt het gemiddelde op 29 geregistreerde misdrijven per duizend inwoners.

In Flevoland sterkste toename onveiligheidsgevoelens
In 2023 gaven meer mensen aan zich onveilig te voelen in de eigen buurt dan in 2021, respectievelijk 15 en 14 procent. In Flevoland nam het aantal mensen dat zich onveilig voelt het sterkst toe. Friezen voelen zich het minst vaak onveilig (10 procent) en Zuid-Hollanders, Limburgers en Flevolanders het vaakst (alle drie 18 procent).
Ook voelen meer mensen zich in het algemeen onveilig, dus los van een specifieke plek of situatie. In 2021 gaf 33 procent aan zich weleens onveilig te voelen, in 2023 was dit 35 procent.

Inwoners Hoeksche Waard voelen zich het veiligst
In de 55 gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners voelt gemiddeld 19 procent van de inwoners zich weleens onveilig in de buurt. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde (15 procent). In Hoeksche Waard, Súdwest-Fryslân en Meijerijstad voelt minder dan 10 procent van de inwoners zich weleens onveilig. In Heerlen, Rotterdam, Roosendaal, Vlaardingen en Schiedam geeft meer dan 25 procent van de inwoners aan zich weleens onveilig te voelen in de eigen buurt.

8 maart internationale vrouwendag: 20 steden pakken straatintimidatie aan

Op 8 maart maken Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en bestuurders van 20 gemeenten in Arnhem bekend hoe zij de veiligheid en weerbaarheid van vrouwen en meisjes willen bevorderen.

Deze 20 ‘veilige steden’ zetten zich gezamenlijk in voor de veiligheid van meisjes en vrouwen op straat en in het uitgaansleven. Tijdens de bijeenkomst wisselen de bestuurders uit wat ze de komende jaren gaan doen en delen ervaringen en tips. 

Waarom is deze aanpak hard nodig?
• Twee derde van de meisjes en vrouwen (12-25 jaar) is in de afgelopen jaren wel eens lastiggevallen op straat. Ze werden nagefloten of nageroepen en soms ook achternagelopen. Bij mannen en jongens is dit een derde. 

• Bijna 20 procent van de meisjes en vrouwen werd meer dan 5 keer ongewenst nagefloten in een jaar 

• Een derde van de meisjes en vrouwen voelde zich door dit gedrag bang of onveilig. Voor jongens en mannen was dit 6 procent, aldus het CBS. 

Wat zijn de ambities? 
Straatintimidatie beperkt meisjes en vrouwen in hun veiligheid en hun vrijheid, het is voor hen onveiliger om in de openbare ruimte te zijn. Dat moet stoppen. De veilige steden hebben daarbij de volgende ambities: 

• (Seksuele) straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen en meisjes nemen af. 

• Vrouwen en meisjes voelen zich gesteund, veilig en weerbaar in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan. 

Celia Okoro, nachtburgemeester van Nijmegen: “Mede dankzij het programma Veilige Steden kan ik me in Nijmegen inzetten om samen met de gemeente, jongeren, ondernemers en makers te werken aan sociale veiligheid, zodat de nacht voor iedereen een periode van zelfexpressie, veiligheid en daarmee vrijheid kan zijn.” 

Wat is het programma Veilige Steden? 
Naroepen, achtervolgen, betasten - meisjes en vrouwen krijgen disproportioneel vaak te maken met onveiligheid in de openbare ruimte en bij het uitgaan. Door het hele land zetten daarom 20 gemeenten zich binnen het programma Veilige Steden extra in voor veiligheid van vrouwen en meisjes. De nadruk ligt daarbij op veiligheid in de openbare ruimte en het uitgaan. 

De 20 gemeenten die aan het programma deelnemen zijn Almelo, Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stimuleert en ondersteunt deze inzet met onder andere cofinanciering.

Aantal verkeersovertredingen in 2023 weer gelijk aan 'pre-corona' tijdperk

Met bijna 8,5 miljoen verkeersovertredingen op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) in 2023, is het aantal verkeersovertredingen voor het eerst weer boven het niveau van voor de coronabeperkende maatregelen. In totaal werden 8.463.917 Wahv-beschikkingen, ook wel bekend als de Mulder-boetes, uitgeschreven. In 2022 waren het er 8.153.043, in het laatste pre-coronajaar (2019) 8.369.480. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) over 2023.

Het merendeel van alle boetes werd uitgeschreven op kenteken, maar in bijna 620 duizend gevallen volgde de boete na staandehouding. Dat was in 7,3% van het totaal, 1% meer dan in 2022.

Grootste stijgers in categorie ‘overig’
Het gros van de boetes werd uitgeschreven voor snelheidsovertredingen, verkeerd parkeren of door rood licht rijden. Maar de grootste stijging zat in de zogenoemde categorie overig (van 974.108 naar 1.210.416). Zo reden fors meer mensen een gebied in waar ze niet mochten komen (autoluwe binnensteden, milieuzones: zo’n 130.000 overtredingen meer) en steeg het aantal bekeuringen voor het niet dragen van een helm met bijna 50.000. Om het aantal ernstige letsels na ongelukken met snorfietsers tegen te gaan werd vorig jaar het dragen van een helm op de snorfiets ook verplicht.

Ook het bellen in de auto en op de fiets werd vaker geverbaliseerd: in totaal steeg het aantal bekeuringen met ruim 21 duizend naar bijna 200 duizend. Ruim 62 duizend waren voor bellen op de fiets (zo’n 9000 meer dan in 2022). De politie heeft het afgelopen jaar fors ingezet op de opsporing van het bellen achter het stuur en op de fiets.

Snelheidsovertredingen
De meeste beschikkingen werden afgegeven voor snelheidsovertredingen: 6.546.450. Dat waren er net iets meer dan in 2022: 6.512.086. Binnen dit totaal is voor het tweede jaar op rij het aantal overtredingen bij een trajectcontrole gedaald: van 2026.939 naar 1.864.402. De daling is vooral zichtbaar op de zogenoemde N-wegen, de provinciale wegen. 2023 was verder het eerste volledige jaar waarin de flexflitsers actief waren. Deze worden tijdelijk ingezet op plaatsen waar op aangegeven van bijvoorbeeld politie of een wegbeheerder gevaarlijke situaties zijn ontstaan. Er werden 472.287 snelheidsovertredingen geconstateerd.

Buitenlandse verkeersovertreders
Het aantal verkeersovertreders met een buitenlands kenteken is in 2023 heel licht gedaald: van 874.539 in 2022 naar 872.368 in 2023. Ook onder deze kentekenhouders werden de meeste overtredingen geconstateerd voor te hard rijden. De meeste overtreders kwamen uit België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Roemenië en Spanje.

Defensie dropt voedselpakketten boven Gaza

Een C-130 transportvliegtuig van de luchtmacht is in Jordanië aangekomen. De komende dagen wordt het toestel ingezet om voedselpakketten boven Gaza te droppen. Ook andere landen doen mee. Dat is vandaag per brief gemeld aan de Tweede Kamer.

De humanitaire situatie in Gaza is de afgelopen weken nog nijpender geworden. Volgens VN-organisaties dreigt sterfte door hongersnood en uitdroging. Er is dringende behoefte aan basisgoederen zoals voedsel.

Nederland blijft zich met internationale partners inzetten voor meer humanitaire hulp aan de bevolking. Het kabinet roept Israël op meer hulp toe te laten. De meest effectieve manier om op grote schaal goederen in Gaza te krijgen is over land. De toegang via de landsgrenzen is te beperkt. Daarom gebeurt dat nu ook via de lucht. Israël gaf toestemming voor de operatie.

Een maand geleden dropte Nederland samen met Jordanië medische hulpgoederen boven Gaza. Die waren bestemd voor een Jordaans veldhospitaal.

Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staat er voor humanitaire hulp of eventuele evacuaties een luchtmachtdetachement paraat in Nederland. Dat geldt ook voor eenheden van de mariniers en de luchtmobiele brigade. 

Zweden nu officieel lid van de NAVO

Zweden is donderdag in Washington toegetreden tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), twee jaar nadat het land besloot dat steun voor het bondgenootschap de beste garantie voor veiligheid voor het Scandinavische land was na de Russische inval in Oekraïne.

De Zweedse premier Ulf Kristersson overhandigde donderdag de laatste documenten aan de Amerikaanse regering, de laatste stap in een langdurig proces om de steun van alle leden veilig te stellen om zich bij de militaire alliantie aan te sluiten.

“We hebben Zweden in letterlijke zin steeds veiliger gemaakt”, zei Kristersson. "En ik ben er trots op premier te zijn, ik heb de taak en de plicht gehad om dat te vervullen." Voor de NAVO is de toetreding van Zweden en Finland de belangrijkste sinds decennia. Het lidmaatschap is  een tegenslag voor de Russische president Vladimir Poetin, die elke verdere uitbreiding van de NAVO heeft willen voorkomen.

Groot-Brittannië levert 10.000 drones aan Oekraïne

Groot-Brittannië wil in totaal 10.000 militaire drones aan Oekraïne leveren.

Dit maakte de Britse minister van Defensie Shapps bekend tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Zelenski in Kiev. Daartoe behoren 1.000 kamikazedrones. Ook komen er onderwaterdrones waarmee schepen kunnen worden aangevallen.

Tsjechië beloofde samen met zeventien andere landen ook 800.000 artilleriemunitie te leveren. Dit zou de komende weken moeten gebeuren, zei president Pavel. Volgens hen is er een aanzienlijk tekort aan munitie in het Oekraïense leger. Een gepland Amerikaans hulppakket voor Oekraïne ter waarde van 60 miljard euro wordt momenteel geblokkeerd door de Republikeinen in het Congres.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.