FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 maart 2024

Uitslag Almere City - FC Utrecht

Almere City en FC Utrecht hebben zaterdagavond de punten gedeeld. In Almere werd het 1-1 tussen de beide ploegen.

Almere City kende een goede start tegen FC Utrecht. Na drie minuten kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Yoann Cathline. De Franse aanvaller haalde hard uit en via de onderkant van de lat ging de bal het doel in. Een klein kwartier kon Almere City genieten van de voorspong, waarna Sam Lammers de 1-1 maakte.

Na de gelijkmaker hielden beide ploegen elkaar goed in evenwicht. Vlak voor rust en net erna was FC Utrecht gevaarlijk, terwijl Almere City ook kansen kreeg. Voor de thuisploeg was Stije Resink uit een vrije trap dicht bij de 2-1, maar raakte de lat en het bleef 1-1 in Almere.

Uitslag FC Twente - Sparta

FC Twente heeft zaterdag in eigen huis gewonnen van Sparta Rotterdam. De thuisploeg was beter dan Sparta en won uiteindelijk met 2-1.

Halverwege de eerste helft kwam FC Twente in eigen huis op voorsprong. Daan Rots kopte een fraaie voorzet van Michel Vlap binnen. Na het openingsdoelpunt kreeg FC Twente kansen op meer. Vaak stond Sparta-doelman Nick Olij in de weg, maar ook de paal en lat voorkwamen een tweede doelpunt in de eerste helft voor de thuisploeg.

Een kwartier voor tijd kwam FC Twente op een terechte 2-0 voorsprong via Myron Boadu. Toch kwam Sparta vanuit het niets weer in de wedstrijd na een afstandsschot van Pelle Clement. Daarna had Twente het even lastig, maar won uiteindelijk met 2-1 en blijft daarmee stevig op de derde plaats staan in de eredivisie.

Pentagon: geen bewijs van buitenaards leven op aarde

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is er geen bewijs van bezoek door buitenaardse wezens aan de aarde of pogingen om informatie hierover geheim te houden. Dit blijkt uit een rapport van het Pentagon.

Hoewel veel waarnemingen van de zogenoemde 'UFO-waarnemingen', nog steeds onverklaarbaar zijn, is er in de overgrote meerderheid van de gevallen eenvoudigweg een gebrek aan bruikbare bewijzen.

Ook bij de betrokken ministeries zijn er onvoldoende middelen en personeel, aldus het rapport. Het ministerie van Defensie evalueerde onderzoeken van de Amerikaanse overheid naar dergelijke waarnemingen sinds 1945 en bevindingen uit geheime overheidsarchieven. Er is geen bewijs gevonden dat informatie over buitenaards leven is achtergehouden door het Amerikaanse leger. In plaats daarvan lag de nadruk op ‘belangrijkere zaken’, zoals het onderzoeken van Sovjettechnologieën.

Bayer zegt vooruitgang te boeken bij alternatief voor glyfosaat

Het chemiebedrijf Bayer heeft vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een alternatief voor glyfosaat, het controversiële actieve ingrediënt in Roundup. 

De nieuwe stof wordt al getest op planten en zou in 2028 op de markt moeten komen, vertelde CEO Anderson van Bayer aan de ‘Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung'. Het is volgens de CEO de eerste baanbrekende innovatie op dit gebied sinds dertig jaar.

Glyfosaat is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Bayer nam het bedrijf ongeveer zes jaar geleden voor 63 miljard dollar over. Sindsdien is Bayer betrokken bij tienduizenden rechtzaken in de VS. De onkruidverdelger Roundup, die glyfosaat bevat, wordt als kankerverwekkend beschouwd. Bayer ontkent dit. 

Vlasov wint voorlaatste rit Parijs-Nice, McNulty blijft nipt leider

Aleksandr Vlasov heeft de voorlaatste etappe in Parijs-Nice gewonnen. Op de beklimming van de Madone d’Utelle was de Rus de sterkste en won hij met een kleine voorsprong op Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Brandon McNulty verloor wat tijd op de andere klassementsrenners, maar blijft nog wel aan de leiding staan van het algemeen klassement met vier seconden.

De voorlaatste rit in Parijs-Nice was een paar dagen geleden ingekort vanwege de slechte weersomstandigheden. De renners moesten nu iets meer dan honderd kilometer afleggen met aankomst op de Madone d’Utelle. In aanloop naar de slotbeklimming van vijftien kilometer ontstond er een kopgroep van twee, maar bij het opdraaien van de slotklim waren ze al ingelopen.

Op de beklimming van de Madone d’Utelle bepaalde lange tijd de ploeg van Remco Evenepoel het tempo. Later nam Ineos over en halverwege de beklimming wist Egan Bernal zes bonificatieseconden te pakken bij een tussensprint. Op vier kilometer van de finish zag Remco Evenepoel zijn kans. De Belgisch kampioen versnelde, maar direct zat Matteo Jorgenson en klassementsleider Brandon McNulty op het wiel van de Belg.

Daarna viel het even stil in de groep van de favorieten en daar profiteerde Aleksandr Vlasov van en nam direct een voorsprong van een tiental seconden. Achter Vlasov zette Wilco Kelderman zich op kop van de achtervolgingsgroep en hield het verschil op vijftien seconden, waarna Evenepoel op twee kilometer versnelde. Klassementsleider McNulty moest passen en zou uiteindelijk een halve minuut verliezen op dagwinnaar Vlasov. Evenepoel won in de achtergrond de sprint voor de tweede plaats, voor Primoz Roglic.

McNulty heeft in het klassement nu een voorsprong van vier seconden op Jorgenson. Skjelmose is derde, op 35 seconden van de leider. Evenepoel staat op één seconde van het podium. Zondag staat de lastige slotrit in Nice op het programma.

Results powered by FirstCycling.com

Poolse minister Buitenlandse Zaken: 'inzet van NAVO grondtroepen mogelijk'

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski heeft zich uitgesproken over de mogelijke inzet van NAVO-grondtroepen in Oekraïne. “De aanwezigheid van NAVO-troepen in Oekraïne is niet ondenkbaar. Ik verwelkom het initiatief van de Franse president Emmanuel Macron”, zei hij in een bericht van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken op X, voorheen Twitter.

Zo'n optie zou kunnen betekenen "dat wij Poetin angst aanjagen, in plaats van dat wij bang moeten zijn voor Poetin."

Ongeveer anderhalve week geleden zei Macron dat hij de inzet van grondtroepen van zijn eigen leger in Oekraïne niet uitsluit. De Poolse premier Donald Tusk benadrukte vorige week ook dat hij geen Poolse grondtroepen naar Oekraïne zou sturen.

Israël bouwt steeds meer illegale nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

Uit een onderzoek van de Wall Street Journal bleek dat Israëlische kolonisten sinds 7 oktober in hoog tempo illegale wegen en buitenposten op de Westelijke Jordaanoever hebben aangelegd. Dit werk wordt soms onder toezicht van bewapende bewaking gedaan, met financiering van de Israëlische regering.

Hoofdstukken:

 0:00 De bevindingen van WSJ: een toename illegaal bouwen

 1:24 Hoe wegen grenzen worden

 2:35 Farkha: een nieuwe weg bedreigt het dorp 

 4:41 Wadi al Seeq: een bedoeïenendorp dat met geweld wordt geruimd 

 6:53 Overheidssteun voor illegale bouw

 8:35 Alonei Shilo: Een illegale weg waar al tien jaar aan wordt gewerkt 

 9:29 Zal Gaza als volgende worden bebouwd door Israël?

Vingegaard bergop opnieuw de beste in Tirreno-Adriatico

Jonas Vingegaard heeft in Tirreno-Adriatico de bergrit naar de Monte Petrano op zijn naam geschreven. De Deen, die vrijdag ook al de beste was en aan de leiding stond van het algemeen klassement, reed halverwege de slotbeklimming weg en won met een kleine halve minuut voorsprong op Juan Ayuso en Jai Hindley.

De voorlaatste etappe in de Tirreno-Adriatico was de koninginnenrit met aankomst op de Monte Petrano, een klim van tien kilometer. Vanuit de start probeerde verschillende aanvallers in de vroege vlucht te zitten. Uiteindelijk zou er een sterke kopgroep ontstaan met onder andere Richard Carapaz.

De olympisch kampioen van Tokio begon met een minuut voorsprong aan de slotklim, maar door het werk van Bora hansgrohe werd Carapaz snel gegrepen door de eerste klimmers van het peloton. Jain Hindley zorgde voor de eerste aanval en Juan Aysuo en Jonas Vingegaard volgde de Australiër in het wiel. Halverwege de beklimming was de eerste versnelling van Vingegaard en niemand kon de Deen volgen. Vingegaard reed eenvoudig naar zijn tweede ritzege deze Tirreno-Adriatico en verstevigde de leiding in het algemeen klassement. Daarin heeft hij nu een voorsprong van 1.24 op Juan Ayuso. Hindley volgt op 1.52 van Vingegaard.

Results powered by FirstCycling.com

Macron wil dat de EU abortus in de grondrechten opneemt

Tijdens een emotionele ceremonie ter gelegenheid van de verankering van het recht op abortus in de Franse grondwet zei Emmanuel Macron dat de historische verandering de bezegeling was van een lange strijd voor ‘het recht om lief te hebben, om te kiezen, om vrij te leven’.

In zijn toespraak zei Macron dat hij wilde dat de maatregel zou worden opgenomen in het EU-Handvest van grondrechten en dat het recht op abortus een universeel recht zou moeten worden. 

F1: Uitslag Grand Prix van Saudi-Arabië

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Saudi-Arabië op zijn naam geschreven. De Nederlander pakte zo de tweede zege van het Formule 1-seizoen 2024 voor Sergio Perez en Charles Leclerc. Oliver Bearman verving bij Ferrari de zieke Carlos Sainz en sloot af met een verdienstelijke zevende positie.

Verstappen startte in Jeddah vanaf poleposition en was meteen goed weg. De Nederlander behield de leiding voor Leclerc en Perez. Verder naar achteren behield debutant Oliver Bearman zijn elfde positie, terwijl helemaan achteraan Pierre Gasly met de Alpine op moest geven met een versnellingsbakprobleem. Oscar Piastri pakte al snel plek vier af van Fernando Alonso.

Verstappen trok meteen een gaatje met Leclerc die zijn positie aan Perez verloor. Uit de herhaling van de start bleek dat Lando Norris een valse start leek te maken. Na zeven ronden crashte Lance Stroll vanaf plek negen hard de muur in, waarna een safety car volgde. Uit de herhaling bleek dat Stroll de binnenkant van de muur raakte waarna hij de muur in vloog. Vrijwel alle coureurs maakten van de gelegenheid gebruik om banden te wisselen. Alleen Norris en Lewis Hamilton reden door, waardoor Norris leidde, voor Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Piastri, Alonso, Nico Hülkenberg, George Russell en Guanyu Zhou.

Na negen ronden werd het veld weer vrijgegeven waarbij Verstappen nog niet meteen de inval op Norris inzette. De Nederlander wachtte enkele ronden, waarna hij de Brit passeerde. Daarachter deed Perez hetzelfde bij Hamilton. De Mexicaan moest wel, want hij kreeg vijf seconden aan zijn broek vanwege het hinderen van Alonso in de pits omdat hij te vroeg wegreed uit de pitbox. Kevin Magnussen kreeg zelfs twee straffen van tien seconden, eerst omdat hij Alexander Albon bijna de muur indrukte en daarna omdat hij bij het inhalen van Yuki Tsunoda de baan afsneed en de positie niet terug gaf.

Verstappen trok een gaatje met Perez die op zijn beurt niet te duchten had van Leclerc die wel Norris voorbij was gegaan. Daarachter kwam Piastri Hamilton maar niet voorbij. Buiten de punten was een enorme strijd om plek twaalf met Magnussen die Esteban Ocon, Yuki Tsunoda, Alexander Albon, Logan Sargeant, Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas ophield.

De acties van Magnussen zorgden ervoor dat Haasteamgenoot Hülkenberg een gratis stop kreeg en zo jacht kon maken op punten. Ook Norris en Hamilton stopten waarbij ze op de plekken acht en negen weer naar buiten kwamen. Hamilton ging een rondje eerder en probeerde met alles wat hij in zich had Norris te passeren. Dit lukte niet, waarna het duo op jacht ging naar de verdienstelijk rijdende Bearman.

Na 50 ronden werd Verstappen voor de negende maal op rij afgevlagd als winnaar waarmee hij de leiding in het kampioenschap verstevigde. Achter de Nederlander werd Red Bull-teamgenoot Perez tweede, voor Leclerc. Piastri eindigde na een goede race op plek vier, voor Alonso, Russell, de sterk debuterende Bearman, Norris, Hamilton en Hülkenberg die Haas een belangrijk punt bezorgde.

Fittipaldi wint chaotische Formule 2-race Jeddah, Verschoor 8e na diskwalificatie sprintrace

Op het stratencircuit van Jeddah in Saoedi-Arabië is zaterdag de hoofdrace van het Formule 2-weekeinde verreden. Dat werd een race waarin een safety car en de timing van pitstops cruciaal bleken en waarin tot op het laatst werd geknokt voor de podiumposities.

Kush Maini verving de bij Ferrari in de F1 ingestapte Oliver Bearman op poleposition, naast Jak Crawford. Victor Martins en Enzo Fittipaldi stonden op rij twee, voor Andrea Kimi Antonelli, sprintracewinnaar Dennis Hauger, Isack Hadjar en Richard Verschoor, die zijn zege in de sprintrace in moest leveren wegens een overtreding van de reglementen rondom de mapping van het gaspedaal.

De safety car mocht al na één ronde de baan betreden, want Pepe Marti was in het middenveld in de rondte gegaan en werd aangereden door Roman Stanek, waardoor ze beiden stil kwamen te staan. Maini had ondertussen simpel de leiding behouden, voor Crawford, Fittipaldi, Antonelli, Martins, Hauger, Hadjar en Verschoor en met die volgorde kon de boel twee ronden later hervat worden.

Crawford kwam al vroeg zijn banden inwisselen, niet lang daarna gevolgd door Maini, Fittipaldi en Antonelli. Een spin van Franco Colapinto bracht de safety car even later weer de baan op. Juan Manuel Correa, Amaury Cordeel en Taylor Barnard reden voorop, maar Correa moest zijn stop nog maken. Fittipaldi volgde op plek vier, voor Maini, Crawford en Hadjar.

Fittipaldi ging bij de herstart al gelijk langs Barnard, niet veel later nam hij in één fraaie move ook Cordeel en Correa te grazen. Maini ging ook snel langs Cordeel, terwijl Correa drie ronden voor het einde dan eindelijk zijn stop maakte. Fittipaldi's overwinning kwam niet meer in gevaar, terwijl achter hem hevig werd geknokt om de tweede plek. Die ging nog net naar Maini, voor Hauger, Crawford en Cordeel - Verschoor finishte als achtste.

Deviation Games is niet meer

Deviation Games is niet meer. In 2020 werd de studio opgericht door ontwikkelaars die daarvoor werkten aan Call of Duty. In 2021 ging de studio samenwerken met PlayStation Studios voor een nieuwe exclusive voor PlayStation 5.

In 2022 verliet Blundell, één van de oprichters van de studio, het bedrijf en in 2023 werder er zo'n honderd mensen ontslagen. Via posts op Linkedin wordt duidelijk dat de hele studio nu is opgedoekt. Medewerkers zijn op zoek naar nieuwe functies en geven aan dat de studio haar deuren heeft gesloten.

De game waar Deviation Games aan werkte heeft nooit het daglicht gezien.

Rodelaars sluiten World Cup-seizoen af, Duitsers winnen spannende estafette

In het Letse Sigulda is het World Cup-seizoen voor de rodelaars afgesloten. Waar de bobsleeërs en skeletonners later in maart nog naar de VS trekken, eindigden de rodelaars met wedstrijden op de klassieke Letse baan, waar de meeste World Cup-klassementen al wel redelijk bepaald waren.

Vrouwen singles
Voor eigen publiek stond Elina Vitola na run één op de tweede plek, maar de Letse profiteerde van een flinke fout van Julia Taubitz in run twee en pakte de winst. De Duitse Anna Berreiter werd op 0,074 seconden tweede, voor landgenote Merle Fräbel (+0,115) - Taubitz zakte naar plek negen.

Het eindklassement in de World Cup werd met afstand gewonnen door Taubitz, ruim voor Berreter en de Oostenrijkse Madeleine Egle.

Mannen singles
Ook hier konden de Letse fans juichen: Kristers Aparjods stond na de eerste afdaling nog op plek vier, maar klom met een dijk van een tweede manche helemaal op naar de overwinning. De Duitser Felix Loch werd op 0,146 seconden tweede, voor de Oostenrijker Nico Gleirscher (+0,245).

Het World Cup-klassement was al binnen voor de Duitser Max Langenhan, die wegens een rugblessure verstek liet gaan bij de finales. Aparjods sloot het jaar fraai als tweede af, voor Loch.

Vrouwendubbels
Een Duitse dubbel: Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal domineerden, Dajana Eitberger en Saska Schirmer werden op 0,254 seconden tweede. De derde plek was voor Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk op 0,283 seconden van de winnaars.

Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië eindigden als vierde, maar dat was ruim voldoende voor de eindzege in de World Cup, vóór Degenhardt/Rosenthal en Eitberger/Schirmer.

Mannendubbels
Nog een Letse overwinning: Martins Bots en Roberts Plume domineerden in Sigulda en wonnen er opnieuw, met twee keer de snelste run. Tobias Wendl en Tobias Arlt uit Duitsland eindigden op 0,095 seconden, de Oostenrijkers Thomas Steu en Wolfgang Kindl gaven al 0,386 seconden toe.

Steu en Kindl scoorden wel ruimschoots voldoende voor de eindzege in de World Cup, daarvoor was überhaupt finishen eigenlijk al wel genoeg. Wendl/Arlt werden tweede, voor Bots/Plume, die het seizoen afsloten met drie zeges in Sigulda.

Estafette
Bij de Oostenrijkse starter Lisa Schulte ging het gelijk fout, dus de weg lag open voor de rest. Duitsland pakte na een spannende strijd de winst: Berreiter, Wendl/Arlt, Loch en Degenhart/Rosenthal waren 0,141 seconden sneller dan de thuisploeg met Vitola, Bots/Plume, Aparjods en Anda Upite/Zane Kaluma. Plek drie ging op 1,006 seconden knap naar de Amerikaanse ploeg met Ashley Farquharson, Zach Di Gregorio/Sean Hollander, Tucker West, Chevonne Forgan/Sophia Kirkby.

Niet verrassend was het eindklassement op de estafette voor de Duitsers, met Oostenrijk en de VS ook nog op het podium.

Fun met Funda #288: Parijse charme in Haarlem

Tijdens een snuffelronde door Funda is er weer eens een bijzonder adres boven komen drijven. Deze woning in Haarlem is net even wat anders dan anders, zeker voor een woning in een oud stadscentrum.

De vorm van het pand is een beetje moeilijk, maar er is maximaal gebruik gemaakt van de ruimte die er is om er toch een ruime, bijzondere woning van te maken. De begane grond is helemaal volgebouwd, dus is er geen tuin. Op de eerste verdieping is er echter een fijn dakterras.

Ook de afwerking en inrichting zijn best wel bijzonder te noemen. Er is een architect ingeschakeld om deze in jaren '20 stijl (van de vorige eeuw) met art-deco elementen in te richten, een stijl die al enkele jaren weer flink in opkomst is. "Klein Parijs in de binnenstad van Haarlem" is hoe de makelaar het beschrijft.

Hoewel de stijl wellicht nog bescheiden is doorgevoerd, is de vraagprijs minder bescheiden: voor €1.395.000,- plus de kosten koper kan dit stulpje van u zijn.

Erdogan belooft na huidige termijn af te treden als president van Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is naar eigen zeggen bezig aan zijn laatste termijn. Hij zegt dat de komende regionale verkiezingen op 31 maart zijn laatste verkiezingen zullen zijn. Dat betekent dat Turkije in 2028 een nieuwe president zal gaan kiezen.

Zijn opmerkingen kwamen tijdens een bezoek van zijn Oekraïense tegenhanger  Zelenskyy. President Erdogan zei ook dat hij bereid was om een vredestop tussen Oekraïne en Rusland te organiseren en dat Turkije zou bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne als de oorlog voorbij is. Recep Tayyip Erdogan leidt Turkije al meer dan twintig jaar en heeft sinds 2002 meer dan een dozijn verkiezingen gewonnen. Zijn huidige ambtstermijn van vijf jaar won hij in de fel omstreden verkiezingen van afgelopen mei. 

Erdogan is nu 70 jaar oud en zal aan het eind van zijn termijn 74 zijn. Als leider van de AK-partij staat Erdogan voor een islamitisch conservatisme en nationalisme. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne laat Erdogan zich vooral van zijn diplomatieke kant zien.

FOK! Wat een weer: minder zon maar wel droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend trekt er van het zuiden uit wat bewolking over het land. Aanvankelijk kan er in het zuidwesten een spat regen uit vallen. In het noorden verloopt een groot deel van de ochtend zonnig. De wind uit het oosten is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Later komt er in het zuiden meer bewolking. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noordoosten tot 15°C in het zuiden. De wind waait uit het oosten en is matig, aan zee eerst nog vrij krachtig.

Vanavond blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit een oostelijke richting en is overwegend matig.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets boven het vriespunt in het noordoosten tot 7°C in het zuiden. De wind komt uit een oostelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

 

Bewolking boven de Purmerdijk (Foto: Pukeko)
Bewolking boven de Purmerdijk (Archief)foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Man uit Druten schuldig aan aanrijding onder invloed van alcohol

De rechtbank heeft een 23-jarige man uit Druten veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 7 maanden en een werkstraf van 240 uur. De man maakte zich schuldig aan het veroorzaken van een verkeersongeluk in zijn woonplaats.  

De man botste op 26 november 2021 in Druten - na op de verkeerde weghelft terecht te zijn gekomen - frontaal op een tegenligger. De bestuurder van die auto raakte daarbij zwaargewond. Uit een alcoholtest bleek dat de man, die beginnend bestuurder was, veel te veel had gedronken. 

Zeer onvoorzichtig rijgedrag
De rechtbank kwalificeert het verkeersgedrag van de man als zeer onvoorzichtig. De officier van justitie vond dat sprake was van roekeloosheid in juridische zin, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Ze oordeelt dat de plaats van het ongeluk geen onoverzichtelijk gedeelte van de weg was. De man verklaarde de macht over het stuur te zijn verloren nadat hij in aanraking kwam met de betonband aan de rechterzijde van de weg. Bij het tegensturen raakte hij op de andere weghelft. Dit was geen bewuste actie. De rechtbank volgt de man in zijn verklaring op dit punt, deze wordt ondersteund door de vastgestelde schade aan zijn auto. Een aanzienlijke overschrijding van de toegestane maximumsnelheid, terwijl de bestuurder onder invloed is van alcohol - zoals hier aan de orde - is op zich niet voldoende om aan te nemen dat sprake is van het in ernstige mate schenden van de verkeersregels. Er is de rechtbank onvoldoende van bijkomende - aan man verwijtbare - omstandigheden gebleken die maken dat geoordeeld moet worden dat in dit geval desondanks sprake is geweest van roekeloosheid.

Impact op man en slachtoffer
Door het veroorzaken van het verkeersongeluk bracht de man niet alleen zichzelf, maar ook de veiligheid van de overige verkeersdeelnemers in gevaar. Hoewel hij het ongeluk niet opzettelijk veroorzaakte en dit ook niet wilde, vond het ongeluk wel plaats. Het slachtoffer moet voortleven met fysieke beperkingen. Het is de rechtbank duidelijk dat het ongeluk ook veel impact op de Drutenaar heeft. Hij neemt hiervoor zijn verantwoordelijkheid. Daarbij heeft hij het slachtoffer zijn excuses aangeboden en geeft aan open te staan voor contact als het slachtoffer daar behoefte aan heeft. 

Rijontzegging
Tot slot krijgt de man ook een rijontzegging van 36 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. 

Protest tegen komst Israëlische president tijdens opening Holocaustmuseum

De aanwezigheid van de Israëlische president Yitzhak Herzog bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum, wordt door pro-Palestina organisaties omschreven als een klap in het gezicht. Daarom wordt er een demonstratie georganiseerd tegen zijn komst naar Amsterdam. Herzog wordt internationaal bekritiseerd om zijn heftige uitspraken over de situatie in Israël en Palestina. Zo meldt AT5

"Van de geschiedenis moeten wij leren. Als wij 'nooit meer' zeggen, dan bedoelen wij echt 'nooit meer'. Maar het gebeurt nu, in Gaza." Dat zegt oprichter van de Joodse organisatie Erev Rav, Yuval Gal. Zijn organisatie kondigde ook een protest aan op het Waterlooplein, precies tijdens de openingsceremonie van het Holocaustmuseum.

Ook Robert Soeterik van het Nederlands Palestina Komitee vindt het een slecht idee om de Israëlische president uit te nodigen. "De belangrijkste reden is dat hij recentelijk uitspraken heeft gedaan over de situatie in Gaza", zegt hij. Zo zei de president bij een internationale persconferentie dat hij geen onderscheid maakt tussen de burgers van Gaza en de strijders van Hamas. "Dat is gevaarlijk", gaat Soeterik verder. "Want dat betekent dat de oorlog die Israël voert een oorlog is tegen de bevolking van Gaza als geheel. En dat is een belangrijke voorwaarde om een staat te beschuldigen van genocide."

Een andere Joodse organisatie, het Centraal Joods Overleg, geeft aan de ophef buitengewoon teleurstellend te vinden. "Boosheid over de politiek van de huidige regering van Israël kan wat ons betreft niet worden afgewenteld op de nagedachtenis van de mannen, vrouwen, kinderen en baby's die in de Tweede Wereldoorlog werden vergast omdat ze Joden waren." 

Holocaustoverlevende Max Arpels Lezer deelt die mening; hij vindt de situatie in Gaza onvergelijkbaar met de oorlog van tachtig jaar geleden. "Ik ontken niet dat er veel mensen dood gaan, maar ik vraag me af of je het genocide kunt noemen."

Aangifte door onvrede
De demonstratie organiseert Yuval Gal samen met de pro-Palestijnse mensenrechtenorganisatie Plant een Olijfboom. In een reactie schrijven zij: "Wij zijn werkelijk geschokt dat ervoor wordt gekozen om tijdens de genocide die zich voltrekt in Gaza, de president van het regime dat deze misdaad tegen de menselijkheid bewerkstelligt wordt uitgenodigd. Om nota bene een museum te openen dat zou moeten dienen om mensen wakker te maken dat genocide nooit meer mag gebeuren, met geen enkel volk." Erev Rav en Plant een Olijfboom roepen daarnaast op om aangifte te doen tegen de president en het melden bij het Rijk van de onvrede over de situatie. 

Verschillende organisaties roepen op om de uitnodiging van de president in te trekken, maar dat gaat het Joods Cultureel Kwartier - waar het Nationaal Holocaustmuseum onderdeel van is - niet doen, zo laat de woordvoerder weten. De president is uitgenodigd om de Nederlanders te vertegenwoordigen die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël zijn geëmigreerd. Daarnaast vertegenwoordigt hij de Israëlische instellingen die hebben meegeholpen met het delen van archiefmateriaal voor het nieuwe museum. "Ook andere staatshoofden van bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk zijn uitgenodigd, en natuurlijk zijn er Holocaustoverlevenden bij die in Israël wonen."

GroenLinks Amsterdam: "Geen respect voor lokale democratie"

De nieuwe GroenLinks-fractievoorzitter in Amsterdam Imane Nadif gaat een activistischere koers varen in Amsterdam. Door de conservatieve wind die er sinds de verkiezingen van november in Den Haag waait, voelt Nadif nog meer die noodzaak, zegt ze in AT5's Park Politiek. "Dat we zoveel klimaatontkenners in de Tweede Kamer hebben zitten, dat heeft effect op ons beleid hier." Zo meldt AT5. 

Nadif is sinds eind januari de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks Amsterdam. Ze is de opvolger van Zeeger Ernsting, die bestuurder is geworden in stadsdeel Oost. Nadif gaat een activistischere koers varen. Of we haar dan op de A10 met Extinction Rebellion kunnen vinden? "Ik heb eerder op een snelweg gestaan, maar ik zeg niet wanneer. Ik heb vaker meegedaan aan acties."

Ze vervolgt: "Als ik kijk naar de houding van Den Haag, dan is dit eerlijk gezegd wel de toon die ik wil gaan aanslaan. Er is een conservatieve wind gaan waaien in Nederland. Ik maak mij daar ernstig zorgen over. Dat we zoveel klimaatontkenners in de Tweede Kamer hebben zitten, dat heeft effect op ons beleid hier. We moeten het volk niet gaan voorliegen met dat alles wel goedkomt. Nee, daarin ben ik wel wat activistischer."

Klimaat
Nadif zegt te begrijpen dat mensen uit wanhoop de snelweg blokkeren. "Het wordt niet makkelijk met de klimaatverandering die op ons afkomt. We moeten harde en strakke maatregelen nemen. Er zijn overal klimaatrampen. Deze winter hebben we ook gezien dat er aan het water zandzakken nodig waren. Het waterpeil gaat alleen maar omhoog. We moeten ons inzetten om deze stad te beschermen."

Ondanks het begrip voor de demonstranten van de fractievoorzitter van de op één na grootste coalitiepartij in de stad, koos Halsema ervoor de blokkade van de A10 Zuid door Extinction Rebellion tweemaal te verbieden. "Haar begrijp ik ook, dat is ook haar taak. Ik ga daar ook niet een enorme strijd van maken. Tegelijkertijd begrijp ik ook de klimaatactivisten in het waarom ze dit doen", aldus Nadif.

Deze week kreeg Amsterdam twee keer de deksel op de neus van Den Haag. Het wietexperiment sneuvelde: de stad werd niet als elfde gemeente toegevoegd, terwijl de voorbereiding voor legale wietteelt en verkoop al vergevorderd was. En woensdag besloot demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan YeÅŸilgöz een uitzonderlijke maatregel te nemen: het lokale besluit om religieuze uitingen bij handhavers toe te staan floot ze terug.

Nadif is ontstemd over de houding van de landelijke politiek. "Ik vind het heel ernstig hoe de Tweede Kamer omgaat met gemeenten. Ze passeren de lokale democratie, ze hebben er geen respect voor."

Sensatie
En: "Ik heb het gevoel dat we in een absurde situatie zitten. Het is een bevoegdheid van de burgemeester, en de raad heeft ermee ingestemd. Niet alleen Amsterdam, maar ook andere gemeenten, hebben het gedaan. Via een omweg wordt door de minister zo gehandeld. Laat het vertrouwen en de bevoegdheid bij de burgemeester."

De GroenLinks-fractievoorzitter noemt het besluit van de minister een vorm van sensatie. "Het slaat echt nergens op. In de tussentijd hebben we een kabinet dat niet gevormd wordt en nu hebben we het wel over deze uitingen. De bevoegdheid ligt bij de gemeente. Ik stel voor dat de minister het bij Den Haag houdt en dat wij gewoon ons werk kunnen doen. Dit is democratisch bepaald en laat ons dat democratische recht ook uitoefenen."

Ze besluit: "Dat de grondwet een discussie is, dat is al ernstig genoeg. Dat we zo diep gezonken zijn in Nederland. We moeten vasthouden aan de waarden van Amsterdam, die vrijzinnigheid mogen we nooit verliezen."

Random Pics van de Dag #1212

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.