FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 maart 2024

Ajax houdt zicht op kwartfinales na doelpuntloos gelijkspel tegen Aston Villa

Ajax heeft donderdagavond gelijkgespeeld tegen Aston Villa. In de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen de Engelse ploeg werd het 0-0. Volgende week is de return in Birmingham.

Ajax begon net zoals de laatste twee wedstrijden met vijf verdedigers. Tegen Aston Villa hadden de Amsterdammers de controle. Ze gaven zelf geen kansen weg, maar kreeg zelf ook weinig kansen. Brian Brobbey werd vaak diep weggestuurd, of hij stond buitenspel of de pass kwam niet aan bij de spits. Tien minuten voor de rust werd de spits van Ajax toch gevaarlijk. Na een goede bal van de jarige Jorrel Hato ging Brobbey alleen op de doelman van Aston Villa af, maar schoot in het zijnet. Het was wel de beste kans van de eerste helft.

De tweede helft gaf hetzelfde speelbeeld als in de eerste helft. Ajax had de controle over de wedstrijd zonder zelf veel te creëren. Kenneth Taylor had de beste kans na rust. Na een snelle uitval kreeg Taylor de bal teruggelegd van Borna Sosa, waarna Taylor in de korte hoek schoot. De bal werd echter goed gepakt door Aston Villa-doelman Emiliano Martínez.

Beide ploegen zouden de wedstrijd beëindigen met tien man. Eerst kreeg Ezri Konsa zijn tweede gele kaart vanwege vasthouden. Enkele minuten later moest ook Tristan Gooijer vroegtijdig van het veld na een domme overtreding en kreeg daarbij zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Werkneemster die Horner beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag op non-actief gesteld

Red Bull Racing heeft de werkneemster die Christian Horner, de teambaas van Max Verstappen en Sergio Perez, aangeklaagd van seksueel grensoverschrijdend gedrag deze week op non-actief gesteld. Enkele bronnen bevestigen dit in de paddock in Jeddah waar op dit moment het Formule 1-geweld losbarst voor de tweede ronde van het Formule 1-kampioenschap.

De vrouw in kwestie heeft bekend gemaakt dat ze zich nog altijd beraadt op (juridische) vervolgstappen tegen de uitspraak. Tijdens het onderzoek was de vrouw nog aan het werk in de fabriek van Red Bull Racing, gevestigd in Milton Keynes. Ook werd ze op dat moment gewoon doorbetaald.

Vorige week werd Horner nog door een extern ingeschakelde advocaat vrijgepleit na een intern onderzoek. De druk op Horner nam echter niet af aangezien er een e-mail lekte met screenshots van vermeend Whatsapp-verkeer tussen de vrouw en de teambaas. Jos Verstappen zei op de avond na de race in Bahrein dat de hele situatie 'zo niet door kon gaan' en dat er 'spanning in de lucht blijft hangen' onder de crewleden van het Oostenrijkse team.

Alonso snelste in tweede vrije training

De tweede vrije training in Jeddah is zojuist verreden en Fernando Alonso wist de snelste tijd te noteren. De tweede en derde tijd werden genoteerd door George Russell en Max Verstappen.

Deze sessie begon tien minuten later wegens het controleren van de putdeksels in de pitstraat die mogelijk los waren geraakt. McLaren-coureurs Oscar Piastri en Lando Norris waren de allereersten die de baan opkwamen en niet veel later waren alle overige coureurs aanwezig.

Sergio Perez en Verstappen klokten de eerste serieuze tijden aan, met een gat van drie tienden naar Alonso. Iets later pakte de Spanjaard de snelste tijd van Perez over. De baan werd daarna sneller en veel coureurs wisten hun eigen tijden te verbeteren waaronder Charles Leclerc, Lando Norris en onze landgenoot.

Williams-coureur Logan Sargeant kende een akelig moment met Lewis Hamilton. Snelle handelingen van de Amerikaan kwamen hierbij kijken en kon daarmee een groot incident voorkomen. De stewards hebben dit incident genoteerd en wordt beoordeel na deze training. Niet alleen Sargeant had last van het verkeer, ook Alonso en Sainz hadden het niet makkelijk. Russell kon een langzaam rijdende Yuki Tsunoda en de naderende muur nét ontwijken.

In de laatste dertig minuten van de vrije training begonnen de coureurs aan hun ‘long runs’ en werden de tijden niet meer verbeterd. Hamilton klaagde nog over de radio dat de achterkant los zat en dat de auto geen power meer had.

De volledige uitslag van de tweede vrije training in Saudi-Arabië:

  Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Fernando Alonso Aston Martin 1:28.827   28
2 George Russell Mercedes 1:29.057 +0.230s 24
3 Max Verstappen Red Bull Racing 1:29.158 +0.331s 27
4 Charles Leclerc Ferrari 1:29.180 +0.353s 25
5 Sergio Perez Red Bull Racing 1:29.300 +0.473s 27
6 Lance Stroll Aston Martin 1:29.336 +0.509s 27
7 Carlos Sainz Ferrari 1:29.455 +0.628s 26
8 Lewis Hamilton Mercedes 1:29.504 +0.677s 22
9 Pierre Gasly Alpine 1:29.528 +0.701s 29
10 Oscar Piastri McLaren 1:29.594 +0.767s 27
11 Yuki Tsunoda RB Honda 1:29.666 +0.839s 28
12 Lando Norris McLaren 1:29.758 +0.931s 23
13 Zhou Guanyu Kick Sauber 1:29.777 +0.950s 27
14 Alexander Albon Williams 1.29.789 +0.962s 28
15 Esteban Ocon Alpine 1:29.901 +1.074s 27
16 Logan Sargeant Williams 1:29.934 +1.107s 27
17 Kevin Magnussen Haas 1:29.985 +1.158s 24
18 Nico Hulkenberg Haas 1:30.077 +1.250s 26
19 Daniel Ricciardo RB Honda 1:30.088 +1.261s 29
20 Valtteri Bottas Kick Sauber 1:30.153 +1.326s 27

Kooij sprint naar tweede ritzege in Parijs-Nice

Olav Kooij heeft in Parijs-Nice zijn tweede etappezege geboekt. De Nederlandse sprinter was in de vijfde etappe de snelste, voor Mads Pedersen en Pascal Ackermann.

In de vijfde etappe van Parijs-Nice kregen de sprinters normaal gesproken de laatste kans. Halverwege de rit moest er wat geklommen worden, maar geen zware hellingen. Zes renners kozen vroeg de aanval en later zouden twee renners aansluiten, maar op tien kilometer van de finish werd de kopgroep ingerekend. Op een klimmetje was onder meer Mads Pedersen in de aanval gegaan. Later versnelde ook Remco Evenepoel, alleen niemand raakte weg en er werd gesprint voor de dagzege in aankomstplaats Sisteron.

In die sprint trok Lidl-Segafredo de sprint aan voor Pedersen. De sterke Deen moest net zoals in de openingsetappe zijn meerdere erkennen in Olav Kooij. De Nederlandse sprinter had zijn sprint perfect getimed en boekte zijn tweede ritzege in Parijs-Nice. Luke Plapp blijft leider in de Franse rittenkoers.

Results powered by FirstCycling.com

Milan sprint naar ritzege in Tirreno-Adriatico en neemt leiderstrui over van Ayuso

De vierde etappe in de Tirreno-Adriatico is gewonnen door Jonathan Milan. De sterke Italiaan was in de massasprint net iets sneller dan Jasper Philipsen en neemt door de bonificatieseconden ook de leiderstrui over van Juan Ayuso.

Net zoals in de etappe van woensdag moesten de renners in Italië meer dan 200 kilometer fietsen. Lange tijd reed er een kopgroep van zes vooruit en kreeg een mooie voorsprong op het peloton. Toch leken de sprintersploegen het onder controle te hebben en was het verschil met nog vijftien kilometer onder de minuut gezakt.

Op dat moment was kopgroep gehalveerd en bleven Mirco Maestri, Alexander Kamp, Jonas Abrahamsen over. De drie renners vochten voor hun kansen en met nog drie kilometer te gaan was het verschil tot vijftien seconden gezakt. In de slotkilometer reed de Noor Abrahamsen met zijn laatste krachten weg bij zijn medevluchters en door de twijfels in het peloton leek hij op weg naar een ritzege. Dat was buiten Tom Pidcock gerekend, de Engelsman ging van vroeg de sprint aan en Abrahamsen werd gegrepen. Jasper Philipsen leek zijn sprint juist getimed te hebben en leek op weg naar zijn tweede ritwinst deze Tirreno-Adriatico, maar vlak voor de streep werd de Belg alsnog gepasseerd door Jonathan Milan.

Naast de ritzege nam Milan door de bonificatieseconden ook de leiderstrui over van Juan Ayuso. Vrijdag is de eerste lastige rit in de Tirreno-Adriatico.

Results powered by FirstCycling.com

Grote steden: boa's verkeersboetes uit laten schrijven en zelf flitspalen plaatsen

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben aan het kabinet gevraagd om meer bevoegdheden voor de handhaving van de verkeersveiligheid. De grote steden willen boa's verkeerscontroles laten uitvoeren en zelf flitspalen plaatsen. Ze hopen daarmee het aantal ernstige ongelukken te verminderen en de nieuwe snelheidsregels beter te kunnen handhaven. 

De handhaving van de verkeersregels zijn op het moment landelijk geregeld. Een gemeente kan campagnes starten of maatregelen zoals het aanpassen van de verkeerslijnen of het plaatsen van smileypalen nemen, maar het echte handhaven komt vanuit de politie en het Rijk. Wil de gemeente bijvoorbeeld ergens een flitspaal, dan moet het Openbaar Ministerie dat besluit nemen. Voordat zo'n paal er dan komt moet de gemeente er alles aan doen om duidelijk te maken dat er echt maar 30 mag worden gereden op de wegen en dat is niet alleen met snelheidsborden. 

Maar vanwege de schaarse middelen om nieuwe flitspalen neer te zetten en de beperkte capaciteit bij de politie voor controles, vragen de vier grote steden nu om extra bevoegdheden. Zo willen ze dat boa's snelheidscontroles kunnen uitvoeren en dat zij voertuigen kunnen bekeuren op basis van het kenteken, nu moet elk voertuig eerst worden gestopt voordat er een bekeuring kan worden gegeven. Daarnaast willen ze de keuze hebben om zelf flitspalen te plaatsen in de stad. De inkomsten uit de handhaving hiervan zouden dan weer teruggaan naar een 'verkeersveiligheidsfonds' van de gemeenten zelf. 

Verstappen snelste tijdens de eerste vrije training

Zojuist is op het circuit van Jeddah de eerste vrije training verreden. Red Bull Racing-coureur Max Verstappen wist de snelste tijd op de klokken te zetten met een 1:29:659. De Aston Martin-coureur Fernando Alonso en teamgenoot van Verstappen, Sergio Perez, noteerden respectievelijk de tweede en derde tijd. 

Carlos Sainz, gisteren nog afwezig omdat hij zich niet lekker voelde, stapte vandaag gewoon in zijn auto om deel te nemen aan deze sessie.

Dat het circuit van Jeddah snel en gevaarlijk is weten wij allemaal. Lance Stroll zag de muren heel dichtbij komen en met de linkerband tikte hij de muur aan. Gelukkig viel de schade mee en kon hij de weg vervolgen. De eerste vrije training verliep echter zonder grote problemen. Alle coureurs kwamen toe aan hun ronden en werkten hun schema af.

Om 18:00 staat de tweede vrije training op het programma.

Net als vorige week in Bahrein begint de race in Saudi-Arabië op een zaterdag, dit in verband met de start van de Ramadan op zondag. 

De volledige uitslag van de eerste vrije training in Saudi-Arabië:

  Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:29.659   24
2 Fernando Alonso Aston Martin 1:29.845 +0.186s 24
3 Sergio Perez Red Bull Racing 1:29.868 +0.209s 23
4 George Russell Mercedes 1:29.939 +0.280s 23
5 Charles Leclerc Ferrari 1:30.030 +0.371s 24
6 Carlos Sainz Ferrari 1:30.164 +0.505s 24
7 Lando Norris McLaren 1:30.231 +0.572s 26
8 Lewis Hamilton Mercedes 1:30.236 +0.577s 21
9 Lance Stroll Aston Martin 1:30.580 +0.921s 18
10 Alexander Albon Williams 1:30.747 +1.088s 26
11 Valtteri Bottas Kick Sauber 1:30.783 +1.124s 26
12 Daniel Ricciardo RB Honda 1:30.917 +1.258s 25
13 Esteban Ocon Alpine 1:30.945 +1.286s 27
14 Logan Sargeant Williams 1.30.966 +1.307s 27
15 Oscar Piastri McLaren 1:30.977 +1.318s 22
16 Yuki Tsunoda RB Honda 1:31.036 +1.377s 25
17 Pierre Gasly Alpine 1:31.046 +1.387s 25
18 Zhou Guanyu Kick Sauber 1:31.131 +1.472s 24
19 Nico Hulkenberg Haas 1:31.411 +1.752s 19
20 Kevin Magnussen Haas 1:31.577 +1.918s 18

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 10

Veel lokale producties deze week, met films uit Nederland en België. Daarnaast: films uit Denemarken, de Verenigde Staten en Japan. Hollywood is daarmee voor de verandering eens enorm ondervertegenwoordigd. Waarmee ga jij dat memoreren, dit weekend?

Wicked Little Letters

Dear Edith, you foxy ass old whore… Het Britse badplaatsje Littlehampton wordt opgeschrikt door mysterieuze, obscene handgeschreven brieven die in steeds grotere getale en bij steeds meer dorpsbewoners op de mat vallen. De verdenkingen gaan gelijk richting de vrijgevochten en enigszins grofgebekte Rose die hierdoor de voogdij over haar dochtertje dreigt kwijt te raken. Dan sluit een aantal vrouwen uit het dorp de handen ineen om de waarheid boven tafel te krijgen. Wicked Little Letters is een even hilarisch als eerlijk verslag over vrouwen die veroordeeld worden vanwege afwijkend gedrag, maar blijven vechten voor gerechtigheid in het rechtssysteem dat hen volledig uitsluit.

Holly

In Holly werpt de Belgische filmmaker Fien Troch (Home, Kid) opnieuw een blik op de ongrijpbare wereld waarin jongeren (ongewild) terecht komen. Troch levert een indringende speelfilm af met een indrukwekkende hoofdrol van Cathalina Geeraerts. Nadat Holly, een 15-jarig meisje, een dodelijke schoolbrand voorspeld lijkt te hebben, zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt geeft Holly rust, warmte en hoop. Maar al snel verliest ze de grip op haar eigen leven en wordt er steeds meer van haar verwacht. 

The Promised Land

1755, Denemarken. Kapitein Ludvig Kahlen heeft zichzelf als doel gesteld de ongetemde Deense heide leefbaar te maken om in naam van koning Frederik V een kolonie te bouwen. In ruil hiervoor verwacht hij een koninklijke titel met bijbehorende eer en rijkdom. Kahlen heeft er echter al snel een vijand bij. Volgens de meedogenloze landeigenaar Frederik de Schinkel is het stuk grond namelijk al in zijn bezit. Wanneer De Schinkel ontdekt dat twee van zijn arbeiders zijn ontsnapt om zich bij Kahlen aan te sluiten, zweert hij wraak. Kahlen laat zich niet intimideren en gaat de strijd aan, waarbij hij zowel zijn eigen leven als dat van zijn opkomende gemeenschap op het spel zet.

Imaginary

Wanneer Jessica terug verhuist naar haar ouderlijk huis, vindt haar stiefdochter Alice een teddybeer in de kelder waar ze een hechte band mee opbouwt. De spelletjes die ze met Chauncey de beer speelt beginnen onschuldig, maar nemen al snel een sinistere wending. Terwijl het gedrag van Alice steeds zorgwekkender wordt, ontdekt Jessica dat Chauncey meer is dan een denkbeeldig vriendje in de vorm van een onschuldige teddybeer. Chauncey is niet denkbeeldig en hij is niet je vriend!

Future Me

In hoeverre is het mogelijk om een vrij mens te worden, ondanks het verhaal dat je met je meedraagt? In Future Me stelt filmmaker Vincent Boy Kars zichzelf centraal en onderzoekt hij - door middel van therapie, psychodrama en zijn cinematografische verbeelding - hoe hij is geworden tot de persoon die hij nu is, en wie hij wil zijn in de toekomst.

Alreadymade

Was het marketing, mystificatie of misogynie waardoor het kunstwerk Fountain zo beroemd werd? Wat begon als een zoekgeraakt object van een anonieme maker, werd uiteindelijk het meest invloedrijke kunstwerk van de 20e eeuw. Speculaties over een vrouwelijke auteur komen en gaan. Maar wie is zij? Wat is echt, en wat is waar, in dit geval? De twijfels over de oorsprong van dit 'readymade' kunstwerk lopen parallel met de waarde van de talloze kopieën die zich in de depots van musea voor moderne kunst bevinden. Kan de ontdekking van één enkele brief dit alles veranderen in de toeschrijving aan een vrouw die haar tijd ver vooruit was? In Alreadymade worden originaliteit, auteurschap en identiteit ter discussie gesteld, net als Fountain (1917) dat een eeuw geleden deed, alleen nu met behulp van hedendaagse techniek. 

Almanak - Vrouwen om van te Houden

Almanak, Vrouwen om van te houden is een boeiende collectie van vier korte films die diep ingaan op de veelzijdige ervaringen van vrouwen vanuit hun verschillende achtergronden en omstandigheden. In Last Bus vecht een aantal vrouwen voor hun leven. Gevangen in een bus tijdens een militaire staatsgreep in Zuid-Amerika, worden de gegijzelden gedwongen om hun innerlijke demonen onder ogen te zien terwijl ze worstelen met angst, wanhoop en tegenstrijdige ideologieën. In Burdenontmoeten we twee vrouwen die vanuit het Oostblok naar Nederland zijn gekomen. Terwijl de één alles doet voor haar carrière en bang is zich te binden in een relatie, leidt de ander een huiselijk maar - door de taalbarrière - geïsoleerd bestaan. Als de oorlog begint, komen de vrouwen nader tot elkaar. In Vogels weet alleenstaande moeder Nina zich niet goed meer te verhouden tot haar volwassen wordende dochter Simone. The Knock on the Door gaat over twee vrouwen die samen een gezin willen beginnen. Dit brengt bij één van hen onverwachte emoties naar boven die te maken hebben met ervaringen uit haar verleden.

City Hunter the Movie: Angel Dust

Ryo Saeba runt samen met zijn partner Kaori Makimura een privédetectivebureau genaamd “City Hunter”. Deze keer heeft City Hunter een nieuwe missie aangenomen om het mysterie op te lossen rond een uitvinding van het biotechbedrijf Angel Dust. Dit bedrijf verandert mensen door middel van nanomachines in super soldaten.

Buenas Chicas

Billie (Susan Radder) is een superambitieuze junior advocaat met het hart op de tong. Maar nadat ze een belangrijke zaak heeft verpest, dreigt ze te worden ontslagen. Om dit te voorkomen gaat ze met haar beste vriendinnen Allegra (Noël van Kleef) en Coosje (Britt Scholte) op wijnreis naar het zonnige Spanje. Billie’s werkelijke doel? Haar baan behouden door de Spaans-Nederlandse wijnboer Bruno (Juvat Westendorp) te overtuigen om zijn wijngaard op te geven en zijn grond te verkopen aan Billie’s cliënten die daar een golfresort willen bouwen. Eenmaal in Spanje loopt echter niets zoals het moet en tot overmaat van ramp staat Billie’s collega en ex-geliefde Rogier (Thijs Boermans) ook nog onverwachts op de stoep.

's Werelds oudste fossiele bos ontdekt aan zuidkust van Engeland

Britse wetenschappers hebben in de hoge zandstenen kliffen langs de kust van Devon en Somerset het oudste fossiele bos ter wereld ontdekt dat op 390 miljoen jaar oud wordt geschat.

De gefossiliseerde bomen zien eruit als palmen, maar zouden dunne stammen hebben gehad met een hol hart, aldus de onderzoekers. De resten werden ontdekt in de Hangman Sandstone Formation bij Minehead, vlakbij een Butlin's vakantiekamp.

Dit fossielenbos is ongeveer vier miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder, deze werd in 1920 ontdekt in een zandsteengroeve bij Gilboa in de staat New York.

Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Cardiff zeiden dat deze oeroude planten - Calamophyton genaamd - "prototypes" zouden zijn geweest van hedendaagse bomen.

New York zet Nationale Garde in na geweldsgolf in de metro

New York zal de Nationale Garde gaan inzetten in de metro om de veiligheid te vergroten. Deze maatregel volgt op een reeks aanvallen op reizigers en personeel van de metro in de afgelopen weken.

De 750 leden van de Nationale Garde zullen assisteren bij het doorzoeken van tassen op drukke metrostations in samenwerking met de politie. Daarnaast zullen nog eens 250 extra agenten worden ingezet vanuit de staat. Forenzen hebben het recht om te weigeren hun tas te laten checken, maar kunnen dan de toegang tot de metro worden ontzegd.

De Nationale Garde bestaat uit reservisten en maakt deel uit van het Amerikaanse leger en de luchtmacht. Ze worden doorgaans ingezet bij natuurrampen maar kunnen ook worden ingezet bij aanhoudende onrust en rellen.

Het aantal misdrijven in de metro's en op metrostations is in februari met ongeveer 15 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit omdat burgemeester Adams vorige maand ruim duizend politieagenten in de metro's liet surveilleren vanwege een aanzienlijke toename van misdaden in en rondom de metro's in januari ten opzichte van dezelfde periode in 2023: van 136 gevallen naar 201.

VN veroordeelt massale ontvoering in Nigeria

De VN-noodhulpcoördinator voor Nigeria, Fall, heeft de ontvoering van ruim 200 ontheemden in Borno in het noorden van Nigeria veroordeeld.

Volgens Fall beschikt hij over informatie dat er veel vrouwen en kinderen zijn ontvoerd. De mensen waren eind februari op zoek naar brandhout toen ze ontvoerd werden zijn door vermoedelijke leden van de islamistische terreurgroep Boko Haram. Sommige mensen zijn sindsdien vrijgelaten, maar van de meesten ontbreekt nog ieder spoor.

In 2014 ontvoerde Boko Haram meer dan 270 schoolmeisjes uit een school in Chibok, van wie er nog bijna 100 worden vermist. In Nigeria ontvoeren gewapende bendes en islamistische groeperingen herhaaldelijk mensen, waaronder schoolkinderen, om losgeld af te persen van hun ouders of de overheid.

Zuid-Afrika daagt Israël opnieuw voor het Internationaal Gerechtshof

Zuid-Afrika heeft een dringend verzoekschrift ingediend bij het Internationaal Gerechtshof om Israël te dwingen humanitaire hulp toe te laten tot de Gazastrook. De regering in Pretoria rechtvaardigde dit vanwege een "wijdverspreide hongersnood" in de kuststrook. Gezien de catastrofale bevoorradingssituatie neemt ook de kritiek uit andere landen toe.

De Israëlische regering liet weten dat er op dit moment meer hulp werd geleverd aan de Gazastrook dan voor het begin van de oorlog.

Mensen met herkomst buiten Nederland vaker door politie gecontroleerd

Mensen die zelf, of van wie een of beide ouders in het buitenland geboren zijn, zeggen vaker dat ze gecontroleerd zijn door de politie dan mensen met een Nederlandse herkomst. Daarbij vinden ze minder vaak dat de politie hen toen rustig, respectvol en correct heeft behandeld. Ook denken ze vaker dat hun afkomst, huidskleur of uiterlijk een reden was voor de controle. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête waarin onder meer gevraagd wordt naar slachtofferschap van criminaliteit, veiligheidsbeleving en de relatie tussen burgers en politie. In 2023 hebben ruim 180 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder aan dit onderzoek deelgenomen. De vragen over politiecontroles zijn in 2023 voor het eerst gesteld.

Tweede generatie vaker gecontroleerd
In 2023 zei 8 procent van de mensen met Nederlandse herkomst dat zij in de afgelopen twaalf maanden gecontroleerd zijn door de politie. Bij mensen die buiten Nederland geboren zijn was dit 9 procent. Bij de tweede generatie (zelf geboren in Nederland, hun ouder(s) in het buitenland) is dat met 11 procent het hoogst. Vooral mensen met in Marokko, Turkije of Suriname geboren ouder(s) gaven dit relatief vaak aan.

1 op 3 jonge tweedegeneratie Nederlands-Marokkaanse mannen gecontroleerd
Jonge mannen worden over het algemeen het vaakst door de politie gecontroleerd. Bij de tweede generatie jonge mannen met in Marokko, Turkije of Suriname geboren ouder(s) gebeurt dat het vaakst. 32 procent van de Nederlands-Marokkaanse jonge mannen (15 tot 25 jaar) is naar eigen zeggen de afgelopen twaalf maanden door de politie gecontroleerd. Van de jonge mannen met Nederlandse herkomst gaf 21 procent aan door de politie te zijn gecontroleerd.

Reden controle vaker onduidelijk bij herkomst buiten Nederland
De meeste mensen die gecontroleerd zijn, zeiden dat de politie hen (bij de laatste keer) vertelde waarom dat was (86 procent). De meesten (89 procent) vonden die reden ook duidelijk. Bij de gecontroleerde mensen met een herkomst buiten Nederland was dit lager: 78 procent was verteld wat de reden voor controle was, 84 procent vond die duidelijk.

Nederlands-Turkse tweede generatie voelt zich minst vaak correct behandeld
De meerderheid (80 procent) van de mensen die zijn gecontroleerd zei dat de politie hen bij de laatste controle rustig, respectvol en correct heeft behandeld. Bij de Nederlands-Turkse tweede generatie vindt 62 procent dat de politie hen tijdens de laatste controle rustig, respectvol en correct heeft behandeld. Bij de Nederlands-Marokkaanse en Nederlandse-Surinaamse tweede generatie was dat respectievelijk 66 en 70 procent.

Afkomst, huidskleur of uiterlijk reden voor controle, denkt 1 op 3 Nederlands-Marokkaanse tweede generatie
Volgens 9 procent van de mensen die zijn gecontroleerd door de politie was hun afkomst, huidskleur of uiterlijk een reden voor de controle. Van de mensen met een Nederlandse herkomst dacht 4 procent dit. Mensen van de Nederlands-Marokkaanse tweede generatie zeiden het vaakst te vermoeden dat afkomst, huidskleur of uiterlijk een rol heeft gespeeld bij de controle (35 procent). Bij de tweede generatie met ouder(s) geboren in Turkije of Suriname was dit 31 procent.

Verschillen in ervaring met de politie tussen mensen van verschillende herkomstgroepen en generaties kunnen deels te maken hebben met een andere samenstelling van de groepen. De in Nederland geboren tweede generatie is bijvoorbeeld jonger en woont vaker in stedelijk gebied. Daarom is bekeken of uitkomsten samenhangen met verschillen in geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en stedelijkheid van de woongemeente tussen de groepen. Dat bleek nauwelijks het geval. Wel werden na controle voor deze kenmerken de herkomstverschillen in het percentage dat zei door de politie gecontroleerd te zijn kleiner.

11Bit Studios toont gameplay The Alters

Tijdens de Xbox Partner Preview showcase gisteravond is een officiële gameplay trailer getoond van The Alters. De game werd in 2022 al aangekondigd met een CGI trailer, maar nu weten we dus ook hoe het daadwerkelijke spel eruitziet.

The Alters komt van 11Bit Studios, de ontwikkelaar van indie-pareltje This War of Mine en de meedogenloze survival-RTS Frostpunk. Volgens de Poolse ontwikkelstudio is hun nieuwe game in veel opzichten vergelijkbaar met This War of Mine, al zijn zowel de setting als de gameplay totaal anders, wat ook wel blijkt uit de gameplaybeelden.

In The Alters spelen we als Jan Dolski, een typische Jan-met-de-pet die gestrand is op een verre planeet. Het voordeel is dat hij een state-of-the-art mobiele basis tot zijn beschikking heeft die over allerlei geavanceerde snufjes beschikt. Hij kan deze enorme basis alleen niet in zijn eentje besturen. De oplossing: het gebruik van Rapidium, een mysterieuze substantie waarmee Jan kloons van zichzelf kan maken.

Bekijk de trailer hieronder. The Alters verschijnt later dit jaar voor Xbox Series X|S, PlayStation 4 , PlayStation 5 en pc.

Warner Bros. zet meer in op free-to-play en mobile

Warner Bros. Discovert gaming baas J.B. Perrette heeft recent een praatje gehouden over de plannen van Warner Bros. en haar games. Het bedrijf gaat de komende tijd meer focussen op gebieden waar er meer kans op groei is, namelijk free-to-play en mobile.

Perrette noemt Hogwarts Legacy als een recent succes op het gebied van AAA-gaming, maar noemt het allerminst zeker dat een game slaagt. Recentelijk bracht het bedrijf Suicide Squad: Kill the Justice League uit zonder succes. Met grote franchises als Mortal Kombat, Game of Thrones en meer ziet meer kans om mensen voor de langere termijn vast te houden dan 'one-and-done' ervaringen.

Het is een opmerkelijke keuze, gezien de recente successen van de AAA-ervaringen van Warner Bros. ten opzichte van de gefaalde live service titels. De tijd zal leren of de herziene strategie zijn vruchten afwerpt.

Hogwarts Legacy - Environment (Foto: Warner Bros. Games)

Overview trailer voor Princess Peach: Showtime!

Nintendo heeft een overview trailer vrijgegeven voor Princess Peach: Showtime! Wanneer een gezellig uitje naar het theater op brute wijze wordt onderbroken door de 'Grape and the Sour Bunch', is het aan Peach en haar sidekick Stella om het theater te redden.

Centraal staan de transformaties van Peach, van Swordfighter Peach tot Detective Peach. De trailer onthult ook 'Figure Skate Peach' en 'Dashing Thief Peach'. Elke wereld heeft zijn eigen boss fights en zelfs time based challenges, waarmee je cosmetics kunt vrijspelen.

Bekijk de trailer op je eigen gemak hieronder. Princess Peach: Showtime! komt 22 maart uit voor Nintendo Switch. Een demo voor de game is nu beschikbaar op de Nintendo eShop.

Frostpunk 2 komt op 25 juli uit

11 Bit studios heeft gisteren bij de Xbox Partner Preview een nieuwe trailer uitgebracht voor hun aankomende game Frostpunk 2. In de trailer wordt duidelijk aangekondigd dat het spel op 25 juli wordt uitgebracht.

Frostpunk 2 is een city-builder survival game waarin jij als speler voor moeilijke keuzes komt te staan. Je moet ervoor zorgen dat de bevolking van je stad tevreden blijft, iedereen te eten heeft, maar vooral dat het vuur niet dooft in het arctische landschap waarin Frostpunk 2 zich afspeelt. Het spel speelt zich ongeveer 30 jaar na het eerste deel af. Het klimaat is enigszins opgewarmd, maar er zijn flink wat nieuwe gevaren op de loer. Zo speelt politiek een grotere rol dan in het eerste deel omdat je met meerdere facties te doen hebt. Mensen zijn in Frostpunk 2 een veel groter gevaar geworden. Frostpunk 2 komt op 25 juli uit en is vanaf dag een te spelen via Gamepass.

FOK! Wat een weer: droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het droog en op veel plaatsen vrij zonnig. Vooral in het noordoosten komt er meer bewolking voor. De wind uit oost tot noordoost is matig.

Vanmiddag ontstaat er meer bewolking, maar de zon is nog geregeld te zien. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noorden tot 10°C in het zuiden. De wind komt uit het oosten en is matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanavond is het droog en klaart het breed op. De oostenwind is matig.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond of net onder het vriespunt. De wind uit het oosten is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Tot morgen!

Ochtendlucht van een zonnige dag (Foto: _UserName_)
Ochtendlucht van een zonnige dag (Foto: _UserName_)

                   

Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)
Het is bewolkt, ook met regen! ((Archief(foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1210

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Minstens 3 matrozen gedood bij Houthi-raketaanval op vrachtschip voor kust Jemen

Het Amerikaanse leger zegt dat minstens drie matrozen zijn omgekomen bij een raketaanval door Houthi's op een vrachtschip voor de kust van Jemen – de eerste doden op de commerciële scheepvaart sinds de rebellen zijn gestart met het aanvallen van schepen in de Rode Zee.

De bemanning van het onder Barbados varende vrachtschip True Confidence zou waarschuwingen hebben genegeerd voordat het schip onder vuur kwam te liggen. Overlevenden werden gedwongen om het schip te verlaten.

De Houthi’s vallen schepen aan als vergelding voor de Israëlische militaire actie in de Gazastrook. De groep, die wordt gesteund door Iran, dwingt het maritieme verkeer om weg te blijven van de Rode Zee en de Golf van Aden, wat een van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld is.

Amerikaanse en Britse aanvallen op Houthi-doelen in Jemen hebben de rebellen tot nu toe niet kunnen weerhouden van hun aanvallen. 

Hoe goed werken medicijnen tegen overgewicht?

Het zou natuurlijk altijd moeten beginnen met een gezonde leefstijl, maar stel dat er een wondermiddel is tegen overgewicht, zou je dat dan moeten willen? In Hollywood zijn spuitjes met bijvoorbeeld Ozempic en WeGovy the talk of the town.

Of je nou Elon Musk bent, Oprah, een Kardashian of Amy Schumer, ze hebben allemaal geprobeerd een shortcut naar gewichtsverlies te vinden. En het klopt dat semaglutide (het werkzame bestanddeel in zulke medicijnen) ervoor zorgt dat je minder gaat eten. Maar is het voor iedereen de oplossing?

Internist-endocrinoloog en co-auteur van het boek 'Vet belangrijk' Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) praat je in deze video helemaal bij over waarom afvallen nooit begint met een spuitje. Want obesitas en overgewicht zitten veel ingewikkelder in elkaar. En als je niet goed weet waar het vandaan komt, dan kom je er niet vanaf met alleen een spuitje (jojo-effect, anyone?). Maar, toch: dit spul kan écht wel wat.

Wil je weten of jij zelf nog een gezond gewicht hebt? Kijk dan op checkoorzakenovergewicht.nl 

0:22 BMI of vetmassa?

0:50 Buikvet is een orgaan

1:24 Ziek buikvet

2:05 Biologisch hongersysteem

2:54 Lekkere-treksysteem

3:32 Bewuste systeem

4:10 Wat gebeurt er bij obesitas?

4:20 Oorzaken van het jojo-effect

4:55 Kan medicatie helpen met afvallen

Dijkstra komt met campagne tegen druggebruik

Demissionair minister Dijkstra (Medische Zorg) gaat in een campagne waarschuwen voor de kwalijke gevolgen van drugsgebruik. De ChristenUnie is enthousiast over de campagne in Rotterdam met de slagzin “Jouw lijntje, zijn liquidatie” en heeft hiertoe opgeroepen in een motie, die is gesteund door een Kamermeerderheid.

Dijkstra vreest dat zo’n campagne drugsgebruik alleen maar normaliseert, maar belooft nu toch met een plan te komen onder druk van de Kamer. “Wie drugs gebruikt, loopt risico’s”, vindt de minister net als de voorstanders van de motie. Gebruikers kunnen niet alleen lichamelijke en psychische schade oplopen, schrijft ze in een Kamerbrief, maar ook in financieel of sociaal opzicht. Dijkstra benoemt ook de gevolgen die te merken zijn op straat, doordat criminaliteit in stand wordt gehouden. Meer hierover bij Skipr

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.