FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 maart 2024

Noorse schansspringers winnen in Lahti, zeges voor Kos en Hörl

Voor de liefhebber gaan we nog even een kijkje nemen bij het schansspringen. Het seizoen kruipt langzaam richting een einde, maar in het Finse Lahti stond nog een vol programma gepland: één wedstrijd bij de vrouwen, twee individuele wedstrjiden bij de mannen en een landenwedstrijd voor de mannen.

Vrouwen
In ronde één was Nika Kriznar de sterkste en de Sloveense wist dat keurig af te maken door ook in de finaleronde de beste sprong van iedereen te noteren. Plek twee ging naar de Oostenrijkse Jacqueline Seifriedsberger, voor haar landgenote Eva Pinkelnig, die van de zevende plek nog naar het podium sprong.

Mannen, wedstrijd één
Na de eerste ronde was de leiding in handen van Marius Lindvik, maar de Noor kon de druk toch niet helemaal aan en gleed in de finaleronde zelfs het podium af: vierde. De overwinning was voor Lovro Kos uit Slovenië, die na één sprong nog op de vijfde plek stond. Andreas Wellinger uit Duitsland werd tweede, voor de Japanner Ryoyu Kobayashi. World Cup-leider Stefan Kraft ging volledig de mist in en kwam niet verder dan de 49e en voorlaatste plaats.

Mannen, teamwedstrijd
De Noorse ploeg met Johann André Forfang, Halvor Egner Granerud, Kristoffer Eriksen Sundal en Marius Lindvik was al in de eerste ronde het sterkst en wist die positie in de finaleronde te verstevigen. Noorse winst dus, voor de Oostenrijkers Daniel Tschofenig, Stephan Embacher, Jan Hörl en Stefan Kraft, met op drie de Duitsers Pius Paschke, Stephan Leyhe, Philipp Raimund en Andreas Wellinger. Slovenië werd opvallend genoeg slechts zevende na een aan alle kanten matige wedstrijd van het kwartet - de laatste keer dat Slovenië niet in de top-6 stond was in november 2018, de laatste keer dat het nog slechter ging was de achtste plek op de Spelen van 2010.

Mannen, wedstrijd twee
Het was een behoorlijke windloterij, met regelmatige perioden waarin gewacht moest worden op een acceptabel stukje wind. Voor Jan Hörl maakte dat echter niks uit: de Oostenrijker was in de eerste én tweede ronde het best en pakte dus gewoon verdiend de zege. De Sloveense veteraan Peter Prevc, bezig aan zijn laatste maand als schansspringer, pakte een mooie tweede plek, voor de Pool Aleksandr Zniszczol.

Nu geen toestemming voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee

Grote blijdschap bij de Waddenvereniging: het kabinet heeft besloten dat de NAM nu geen vergunning kan krijgen voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee. Het besluit volgt op jarenlang maatschappelijke verzet en een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, waarin nieuwe zeespiegelstijging scenario’s zijn meegenomen. Tienduizenden Waddenliefhebbers, gemeentes, provincies, bewoners, Unesco, IUCN en natuur- en milieuorganisaties spraken zich uit tegen de voorgenomen nieuwe winning.

De Waddenzee kan het niet aan
Het besluit van het kabinet is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke kennis en scenario’s over de stijging van de zeespiegel in de Waddenzee. Net als de Tweede Kamer drong de Waddenvereniging er op aan dat de nieuwste beschikbare kennis over zeespiegelstijging gebruikt moet worden bij het beoordelen van de aanvraag van de NAM. Dat is nu gebeurd. Na bestudering van de nieuwste wetenschappelijke inzichten adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen het kabinet om niet in te stemmen met de aangevraagde nieuwe winning van aardgas onder de Waddenzee.

Winst voor de natuur en voor mensen die van de Wadden houden
De Waddenvereniging heeft zich samen met een heel veel andere mensen uit Nederland en andere landen ingezet om deze nieuwe gaswinning onder het werelderfgoed Waddenzee te voorkomen. De Waddenzee is een belangrijk natuurgebied voor miljoenen vogels, vissen en andere soorten wereldwijd. Dat deze vergunning nu niet verleend wordt is fantastisch nieuws voor het voortbestaan van de Wadden en alle soorten die er leven.

Yesilgöz wil met wetgeving voorkomen dat handhavers hoofddoeken dragen

Demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid komt met een speciale ministeriële regeling om te voorkomen dat hoofddoeken bij handhavers, door onder meer de gemeente Amsterdam toegestaan worden. Dat zegt ze tegen EenVandaag

Yesilgöz zou al meerdere gesprekken met gemeentes hebben gehad, maar dat leidde niet tot een voor haar gewenst resultaat. "Het lijkt erop dat we er op een andere manier niet uitkomen", zegt de minister tegen het televisieprogramma. "Ik ga voor deze categorie handhavers een ministerieel besluit nemen."

Ze vindt dat de handhavers neutraliteit moeten uitstralen. De PVV, VVD, NSC en BBB zouden achter de regeling staan en daarmee is er dus een meerderheid voor de regeling. 

Burgemeester Halsema liet half februari weten dat ze religieuze uitingen, zoals hoofddoeken, bij handhavers toe wilde staan. Het zou er onder meer toe leiden dat er meer mensen handhaver willen worden. 

In gemeenten als Utrecht, Arnhem en Tilburg werden hoofddoeken bij gemeentelijke handhavers eerder al toegestaan.

Granaat gevonden in het Sprookjesbos

De Efteling heeft vandaag een deel van het Sprookjesbos gesloten na de vondst van een granaat.

Bij graafwerkzaamheden nabij het sprookje van Doornroosje werd een granaat gevonden. Het gebied rondom de vindplaats, en daarmee dus ook een deel van het Sprookjesbos, werd tijdelijk afgesloten. De EOD werd ingeschakeld en deze heeft het explosief veilig gesteld en zou het buiten de Efteling tot ontploffing brengen.

De granaat is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Rond half elf werd de tijdelijke afsluiting weer opgeheven. Volgens de Efteling zijn bezoekers niet in gevaar geweest.

Alpinetopper Braathen maakt overstap naar Brazilië

Het is misschien wel de meest opvallende 'transfer' van nationaliteiten in vele jaren in de wereld der wintersporten: Lucas Braathen, wereldtopper in het alpineskiën, zal naar alle waarschijnlijkheid vanaf komend seizoen uit gaan komen voor Brazilië.

Braathen brak in het seizoen 2021/22 definitief door met plek vier in het World Cup-klassement op de slalom en reuzenslalom, vorig seizoen won hij op de slalom zelfs het eindklassement en werd hij vierde in het algemeen klassement. Daarbij boekte hij inmiddels vijf overwinningen, waaronder drie vorig seizoen.

Aan het begin van het huidige seizoen, één dag voor de openingswedstrijd, liet de 23-jarige Noor echter weten per direct een punt achter zijn loopbaan te zetten, wegens onenigheid met de Noorse bond. Al snel gingen er wat geruchten over een mogelijke terugkeer, maar dan wel voor het land van zijn moeder, Brazilië.

In de afgelopen maanden werd contact gezocht met de Braziliaanse sneeuwsportbond en vooral deze week ging het ineens hard met de berichten in de wandelgangen. Donderdag zal Braathen een persconferentie houden en het lijkt nagenoeg zeker dat hij daar zijn rentree aan gaat kondigen, maar dan dus wel voor Brazilië.

Het zou Brazilië uiteraard in één klap voorzien van hun beste wintersporter ooit. Het is sowieso een degelijk wintersportseizoen voor het Zuid-Amerikaanse land, dat op de Olympische Jeugdspelen in Zuid-Korea in januari dankzij Zion Bethonico al historisch brons won op de snowboardcross.

Deze is lastig: Terry Kath

Mogge! 

Het moet nu niet te dol worden met mijn aanwezigheid! 

Van dolle pret, naar serieuser, naar de top..

Ik ga het even hebben over Terry Kath. Een heel kort leven, slechts 31 jaar is hiij geworden en zijn dood blijft uiterst bizar. Een spelletje Roulette, van een land dat ik liever niet noem. Hoe wild hij gitaar kon spelen, zo intiem kon hij ook de basgitaar hanteren. Uiteindelijk zou de eigenlijke bassist Peter Cetera een groot deel van de vocalen voor zijn rekening samen in die korte tijd dat ze samen werkten. De geschiedenis van de band Chicago is dermate lang en groot, dat mogen de muziekliefhebbers onder jullie zelf uitzoeken, al denk ik dat de meesten dat wel weten.  

Ik hou het erbij dat monumenteel Robert Lamm, Lee Loughnane en James Pankow van het originele Chicago nog steeds lid zijn, hetzij optreden. De rest zijn meer zakelijk aanwezig. 

Ik vind dat Terry Kath absoluut meer eer verdiend heeft dan dat hem in zijn zeer korte leven ten deel is gevallen. Met name de vele wisselingen in de band na de dood van Terry hebben het echte grote succes uiteindelijk in de weg gestaan. 

Het niveau in ons land is tegenwoordig enigszins matig, laat staan dat wat wat er komend jaar naar het Songfestival gaat. Je denkt ieder jaar dat de muzieksmaak van de Nederlander niet erger kan, maar je wordt iedere keer weer negatief verrast... 

Kijk bijvoorbeeld eens wie er in het achtergrondkoor staan van de 2e song die ik plaats... ook niet de eerste de beste...

Ik wil nu niet echt heel moeilijk doen door te zeggen dat het niveau in ons land qua muziek enigszins bedenkelijk is... 

 

Terugroepactie: walnoten bevatten walnoten!

Groot nieuws voor mensen met een (wal)notenallergie: eet géén walnoten! Supermarkt Dirk heeft laten weten per direct de '1Bite Gepelde walnoten' uit de schappen te halen, want het etiket hierop blijkt per abuis niet het allergeen '(wal)noot' te vermelden.

Cruciaal natuurlijk, want voor mensen die een (wal)notenallergie hebben is het toch wel belangrijk om te weten of er mogelijk sporen van (wal)noten in hun bakje walnoten aanwezig zijn. Mocht je zelf een (wal)notenallergie hebben en per abuis wél (wal)noten bij Dirk hebben gehaald, eet ze dan niet op, je bakje walnoten bevat - in tegenstelling tot wat het etiket beweert - wél walnoten.

Makers Switch-emulator schikken voor 2,4 miljoen dollar

Tropic Haze, het bedrijf achter populaire Nintendo emulators Yuzu (Switch) en Citra (3DS), heeft besloten om met Nintendo te schikken. De emulators van Tropic Haze worden verwijderd en het bedrijf moet tevens een boete van 2,4 miljoen dollar aan Nintendo betalen.

Nintendo diende vorige week een aanklacht in en dat heeft heel snel geleid tot dit resultaat. Games emuleren is juridisch een grijs gebied, maar de klacht van Nintendo is dat Tropic Haze opzichtig de digitale beveiliging van Nintendo omzeilt. Daarbij verdiende Tropic Haze jaarlijks zo'n dertigduizend dollar via Patreon en donateurs kregen als eerste nieuwe builds waarmee ze gelekte games ruim voor de releasedatum probleemloos konden spelen. Volgens Nintendo werd bijvoorbeeld The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom door een miljoen mensen via de emulator gespeeld, en dat was nog voordat de game was officieel was uitgekomen.

Een van de ontwikkelaars van Tropic Haze heeft via Discord op het nieuws gereageerd:

Bauhaus sprint in de regen naar winst in rit drie Tirreno-Adriatico

Phil Bauhaus heeft in natte omstandigheden de derde etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. In een sprint was de Duitser te sterk voor Jonathan Milan. Jasper Philipsen, die dinsdag nog had gewonnen in de sprint, kwam in de laatste kilometer ten val.

De sprinters kregen in de derde etappe in de Tirreno-Adriatico een nieuwe kans. In de finale moest er wel wat geklommen worden, maar niet al te zwaar. Lange tijd in de etappe reden twee renners vooruit, maar ze zouden geen rol van betekenis spelen.

In de finale van de derde etappe bepaalde EF Education - EasyPost het tempo door op een helling de sprinters het moeilijk te maken, maar weinig snelle mannen kwam in de problemen en ze gingen de laatste kilometers in met een negentigtal renners. In de slotkilometer, die ook langzaam omhoog liep, kwam Jasper Philipsen ten val. Phil Bauhaus bleef wel overeind in de sprint en sprintte naar de winst, voor Jonathan Milan.

Results powered by FirstCycling.com

Ghost of Tsushima Director's Cut komt naar pc

Ghost of Tsushima Director’s Cut komt op 16 maart uit voor pc (Steam en EGS). De Director's Cut bevat naast de reguliere game ook de uitgebreide Iki Island-uitbreiding. De port krijgt een adviesprijs van zestig euro.

Ghost of Tsushima kwam in juli 2020 uit voor de PS4. Een jaartje later werd de Director's Cut ook op de PS5 gelanceerd. De pc-versie wordt verzorgd door Nixxes. Deze studio uit Utrecht werkt de laatste jaren sowieso vaker aan PlayStation pc-ports, want ze zijn ook verantwoordelijk voor de Horizon en Spider-Man ports.

In Ghost of Tsushima speel je als als Jin Sakai, een van de laatste samoerai in 1274. Hij vecht in deze game namens zijn eiland, Tsushima, tegen de invasie van het Mongoolse rijk.

Pc-versie:

  • Unlocked framerate
  • Ultrawide monitor support (21:9, 32:9 en 48:9)
  • Extra performance met NVIDIA DLSS, AMD FSR 3 of Intel XeSS.
  • DualSense-ondersteuning

Buitrago zegeviert op Mont Brouilly, Plapp pakt gele trui in Pariijs-Nice

Santiago Buitrago heeft de vierde etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Bahrain Victorious was na 183 kilometer de sterkste op Mont Brouilly. Luke Plapp kwam op tien seconden als tweede over de finish en nam de leiderstrui over van Brandon McNulty.

Nadat in de eerste dagen de sprinters aan de beurt kwamen en dinsdag een ploegentijdrit was, stond vandaag de eerste heuvelrit op het programma in Parijs-Nice. Maar liefst zeven hellingen lagen op het parcours en de finish was op Mount Brouily, een klim van drie kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,7%.

Vier renners kozen vroeg in de etappe voor de aanval. Jasper De Buyst, Christian Scaroni, Stefan Bissegger en Mathieu Burgaudeau zijn hun namen. Scaroni was de sterkste klimmer van de kopgroep en bij de eerste passage op de Mont Brouily kwam de Italiaan als eerste boven, maar in de afdaling werd hij ingerekend door het peloton.

Daarna volgde snel een bonificatiesprint en daarin toonde Remco Evenepoel zich de snelste voor Primoz Roglic. De Belgisch kampioen pakte daarmee zes bonificatieseconden, vier seconden waren voor Roglic en twee voor Laurence Pithie. Vlak voor de finale begon kwam David Gaudu ten val. De Fransman werd vorig jaar nog tweede in het eindklassement, maar vandaag verloor hij door zijn valpartij meer dan zes minuten en kan Gaudu een goed klassement vergeten.

Met nog 25 kilometer te gaan opende Luke Plapp de aanval. De Australisch kampioen zag zijn kans en kreeg Santiago Buitrago met zich mee. De twee begonnen aan de voet van de Mont Brouilly met veertig seconden voorsprong. Op die klim was Buitrago de sterkste en won met tien seconden voor Plapp, die wel de nieuwe leider is in Parijs-Nice. In de favorietengroep liet Evenepoel zich een paar keer zien met een paar versnellingen in de laatste kilometer, maar dat was niet lastig genoeg om veel verschil te maken. In een sprintje bergop moest de Belgisch kampioen het afleggen tegen Mattias Skjelmose, die als derde over de finish kwam.

Results powered by FirstCycling.com

'Zoon niet vervolgd voor doodsteken vader in Italië'

Sasha C. (21) die ervan verdacht wordt dat hij in augustus twee mannen, onder wie zijn vader, in Italië om het leven bracht, wordt niet vervolgd. Het Italiaanse OM bevestigt dat aan het Algemeen Dagblad. Het besluit volgt op advies van gedragsdeskundigen, die stellen dat de man op dat moment ontoerekeningsvatbaar was. Zo meldt AT5

Bij de steekpartij kwamen vader Chain-Fa, een 65-jarige docent uit Amsterdam, en Bert ter Horst, een 60-jarige huisarts uit Harderwijk om het leven. Ter Horst was een familievriend van de Amsterdammers en had de twee in zijn vakantiewoning in het dorpje Montaldo di Mondovi te gast.

Nadat de vader door zijn zoon werd aangevallen, probeerde Ter Horst tussenbeide te komen. Beiden raakten dusdanig gewond dat ze de aanval niet overleefden. C. vluchtte daarna de bossen in. Hij werd twee dagen later aangehouden na een klopjacht van de Italiaanse politie. Daar zit hij nog altijd vast.

Volgens het AD werd C. in Italië de afgelopen maanden uitvoerig gescreend door gedragsdeskundigen, die nu dus oordelen dat hij op het moment van het incident ontoerekeningsvatbaar was. Toch lijkt het er niet op dat hij snel vrijkomt, want diezelfde deskundigen zien C. als 'sociaal gevaarlijk'. De komende tijd zou hij daarom 'onder scherp toezicht komen en intensief behandeld worden', is in de krant te lezen.

MH370: na 10 jaar nog steeds spoorloos

De mysterieuze verdwijning van Malaysia Airlines vlucht MH370 haalde de krantenkoppen over de hele wereld, nadat deze op 8 maart 2014 op weg naar Peking vanuit Kuala Lumpur in het niets verdween.

Ondanks zoekacties over grote delen van de Indische Oceaan en de ontdekking van enige brokstukken puin op het eiland Réunion blijft het lot van het vliegtuig en zijn passagiers en bemanning onbekend.

Nieuwe trailer Dune: Awakening gameplaytrailer in Unreal 5

De Noorse ontwikkelaar Funcom (Conan Exiles, Dune: Spice wars, Dreamfall) heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Dune: Awakening. De trailer laat de wereld van Arrakis zien in Unreal 5.

Dune: Awakening is een open-wereld survival-mmo game. Een genre waar Funcom bekend mee is. De speler moet in Dune: Awakening zien te overleven op de gevaarlijke planeet Arrakis door verschillende survivalelementen zich meester te maken. Ook zul je op zoek moeten naar grondstoffen en materialen, om een basis te bouwen waarmee je jezelf en je spullen kunt verdedigen tegen alle gevaren die op Arrakis te vinden zijn (waaronder het grootste gevaar: andere spelers). Funcom is al een aantal maanden bezig met een Beta voor het spel en geeft aan geen haast te hebben met de ontwikkeling. Er is nog geen releasedatum voor Dune: Awakening, maar het is wel al bekendgemaakt dat het spel uitkomt voor zowel pc, PS5 als Xbox series X|S. Mocht je overigens nog een filmtip willen: Dune: Part 2 is momenteel te zien in de bioscoop.

Amsterdam: D66 wil uitleg over weigeren voorrang woning dakloze zwangere vrouw

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders moet zich als het aan D66 ligt uitspreken over het weigeren van voorrang op een sociale huurwoning voor een dakloze zwangere vrouw. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de kwestie. Zo meldt AT5

De gemeente werd door de voorzieningenrechter teruggefloten, zo bleek uit een uit een vonnis dat vorige week gepubliceerd werd. D66-raadslid Suleyman Aslami vraagt vandaag waarom de gemeente ervoor heeft gekozen om de vrouw geen urgentieverklaring te geven en of er opnieuw naar de zaak gekeken is toen zij in beroep ging.

Neerleggen bij uitspraak
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de gemeente nu een nieuw besluit moet nemen. Als het aan Aslami ligt, moet de gemeente zich 'neerleggen bij de uitspraak van de rechter' en moeten ambtenaren niet verder procederen. Zij vindt dat de vrouw alsnog een urgentieverklaring moet krijgen. 

Aslami wijst erop dat burgemeester Halsema eerder nog zei dat "regels dienstbaar moeten zijn aan onze inwoners' en dat Halsema niet zei te willen 'dat burgers de ervaring hebben tegenover een enorm gemeentelijk apparaat te staan". 

"Indien de wethouder deze casus ook schrijnend vindt, hoe wordt voorkomen dat dit nogmaals voorkomt?", schrijft het D66-raadslid. "Welke geleerde lessen worden getrokken uit dit proces?"

De schriftelijke vragen worden waarschijnlijk over zo'n zes weken beantwoord. 

10:00u koffietijd: La Cuccumella

Jawel! Het is weer tijd voor een bakkie. De ouderwetsche filterkoffie kennen we allemaal wel. Natuurlijk zijn er interessantere manieren om koffie te zetten als je er even de tijd voor neemt.

Als je alleen maar je caffeïne honger wilt stillen, dan kun je natuurlijk snel naar oploskoffie, senseo, en automaten koffie grijpen. Als de smaak er ook toe doet kun je met de espressomachine goed uit de voeten. En dan heb je natuurlijk nog de Bialetti Moka Express of cafetière (ook bekend als de French press) die je een prima koffie leveren, vooral als je zelf even vers koffie maalt.

Zelf mag ik nog wel eens tussen zetmethoden variëren. Een leuke, smakelijke manier van koffie zetten is de Cuccumella, ook wel Napoletana genoemd. Op het eerste gezicht lijkt deze manier van zetten op de Moka Express, maar dan is deze gelfipt. Het water wordt ook in het potje gekookt, maar in plaats van dat het water door de koffie geperst wordt, draai je het geheel om zodra het water kookt.

Een beetje rommelig
Het systeem van zetten maakt dat het wel wat rommeliger is. Als het water kookt lekt het potje een beetje en dan weet je exact wanneer het tijd is voor de flip; handig, want bij de Moka Express is de timing minder duidelijk en dat kan het resultaat net even wat minder doen zijn. Wanneer je het geheel omdraait, dan loopt er ook even een straaltje water uit. Dan is het nog even wachten tot het geheel is doorgelopen. Schenk vervolgens voorzichtig de koffie uit en genieten maar!

Deze Italiaanse dame doet het even voor.

'Klimaatstaker' krijgt geen korting op belastingaanslag

De rechtbank beslist dat een vrouw uit Overijssel die zichzelf 'klimaatstaker' noemt geen korting op haar belastingaanslag krijgt. Zij wilde die korting omdat zij er bezwaar tegen heeft dat de overheid meer dan 5 procent van het geïnde belastinggeld besteedt aan subsidiëring en bevoordeling van fossiele bedrijven. De rechtbank oordeelt dat de belastingaanslag juist is en niet in strijd is met algemene rechtsbeginselen.

De vrouw deed aangifte voor de inkomstenbelasting volgens de wet en betaalde de opgelegde aanslag. Zij maakte daar bezwaar tegen en stelde beroep in bij de rechtbank, omdat zij wilde dat de overheid zich houdt aan de afspraken die de overheid heeft gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs, om het leven van toekomstige generaties niet in gevaar te brengen. Het handelen van de overheid druiste volgens haar in tegen de beginselen van behoorlijk bestuur, de Grondwet en internationale verdragen.

Algemene beginselen van behoorlijk bestuur niet geschonden
Volgens de rechtbank is er geen rechtstreeks verband tussen de aanslag die de vrouw heeft ontvangen en de zogeheten fossiele subsidies. In feite komen de bezwaren erop neer dat belanghebbende een andere besteding van de belastinggelden wenst, maar daar kan de belastingrechter niet over beslissen. De wetgever houdt bewust de regels over de vaststelling van de belastingaanslag en de besteding van het geld uit elkaar. De belastingrechter ziet hierin geen schending van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Voor zover de vrouw meent dat een daadwerkelijke mogelijkheid ontbreekt om op te komen tegen de beslissing over de besteding van het belastinggeld, moet zij naar de civiele (burgerlijke) rechter.

Nederlandse parlement wil vier in plaats van twee nieuwe kerncentrales

Nederland wil de productie van kernenergie meer uitbreiden dan eerder gepland.

Het parlement in Den Haag heeft dinsdag een voorstel aangenomen dat er vier nieuwe kerncentrales moeten worden gebouwd in ons land. De inmiddels afgetreden regering heeft in 2022 besloten om twee nieuwe reactoren te bouwen. Deze zullen naar verwachting in 2035 gereed zijn. Het parlement geeft de regering nu de opdracht een plan te ontwikkelen voor nog twee extra elektriciteitscentrales die in 2040 op het elektriciteitsnet moeten worden aangesloten.

Momenteel is er in Nederland slechts één oudere kerncentrale in bedrijf. Een groot deel van de elektriciteit komt uit aardgas. Ons land wil in 2040 de benodigde elektriciteit volledig CO2-neutraal produceren.

MSI Claw vanaf nu beschikbaar

De MSI Claw is vanaf nu te bestellen. Het handheld-gameapparaat van MSI gaat de concurrentie aan met onder andere Steam Deck en Asus ROG Ally.

De MSI Claw werd afgelopen januari bij de CES (Consumer Electronics Show) voor het eerst getoond. In tegenstelling tot de Logitech G Cloud en PlayStation Portal heeft de MSI Claw een CPU en GPU aan boord om games native (dus niet afhankelijk van bijvoorbeeld een PS5) te draaien. Verder heeft het apparaat 16 GB LPDDR5 RAM, Intel Arc graphics en 1 TB aan opslag die uit te breiden is met een (micro) SD-kaart. De MSI Claw is uitgerust met een 7-inch FHD IPS scherm met een 120Hz refreshrate. Dat is hetzelfde scherm als de Asus ROG Ally mee is uitgerust. De MSI Claw Ultra 7 kost momenteel € 949,- en de Ultra 5 kost € 829,- MSI heeft aangegeven dat dit de eerste generatie van de MSI Claw is en dat ze het apparaat verder willen gaan ontwikkelen. Er komen dus opvolgers met nieuwe hardware.

Voor de gamer die graag zijn pc-games op de bank of onderweg speelt, is de MSI Claw een mooi apparaat. Hij is wel prijziger dan de Asus ROG Ally (€ 650,-) en de Steam Deck (€ 569,-) (beide prijzen van het middenmodel).

Trump zet overwinning bij voorverkiezingen voort op 'Super Tuesday'

Bij de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in de VS won voormalig president Trump in tal van andere staten. Zijn partijrivaal Haley was alleen succesvol in Vermont. 

Er werd op Super Tuesday gestemd in meer dan 12 staten. Als Haley geen grote successen meer behaalt, is de verwachting dat ze binnenkort uit de race om de Republikeinse presidentsnominatie zal stappen. Dit zou de facto de kandidaatstelling van Trump veiligstellen.

Duel Trump – Biden waarschijnlijk
Hij zou het opnemen tegen president Biden, die bij de Super Tuesday onder de Democraten domineerde en geen serieuze concurrenten in zijn partij heeft.

Op Super Tuesday werd er opnieuw geprotesteerd tegen Bidens standpunt in de Gaza-oorlog. Talrijke stemgerechtigde kiezers stemden daarom blanco in plaats van op Biden te stemmen. Dit was ook het geval bij de voorverkiezingen in Michigan, waar een relatief hoog percentage kiezers met een moslimachtergrond aanwezig zijn.

Biden heeft geen serieuze tegenstanders. Zijn relatief onbekende concurrent Palmer behaalde echter succes in Amerikaans-Samoa. Dit is waarschijnlijk vooral symbolisch: Amerikaans-Samoa zal slechts zes van de ruim 3.930 afgevaardigden leveren die deze zomer naar het congres van de Democratische Partij zullen worden gestuurd. Daar zullen – na afloop van de nationale voorverkiezingen, die tot juni lopen – de presidentskandidaten formeel worden gekozen, net als de Republikeinen.

De daadwerkelijke presidentsverkiezingen vinden plaats op 5 november.

FOK! Wat een weer: mist, later zon

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het oosten van Noord-Brabant en het zuiden van Gelderland komt tot halverwege de ochtend plaatselijk dichte mist voor met zichten van minder dan 200 meter. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

In de tweede helft van de ochtend lost de mist geleidelijk op. geel (Foto: KNMI)

Vanochtend lost de (dichte) mist in de zuidelijke helft langzaam op. Later in de ochtend breekt de zon vooral in de zuidelijke helft af en toe door. In de noordelijke helft overheerst de bewolking en is een spat regen mogelijk. Er is weinig wind, in het noorden en op het IJsselmeer waait het zwak tot matig uit het oosten.

Vanmiddag komt in het midden en zuiden de zon steeds vaker tevoorschijn maar is er ook nog kans op een plaatselijke lichte bui. De middagtemperatuur ligt rond 11°C in het zuiden en midden en rond 9°C in het noorden. Er is weinig wind, in het Waddengebied en op het IJsselmeer waait het matig uit het oosten.

Vanavond hebben we een afwisseling van opklaringen en bewolking, het blijft droog. Er is weinig wind, in het noorden en op het IJsselmeer staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C, maar in langere opklaringen kan het in het noordoosten tot rond het vriespunt afkoelen. De wind uit het oosten tot noordoosten is zwak tot matig.

Tot morgen!

In Noordbroek begon de dag mistig, uiteindelijk won de zon van de mist (Foto: bondage)
In Noordbroek begon de dag mistig, uiteindelijk won de zon van de mist (Archieffoto: bondage)

                   

Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)
Het is bewolkt, ook met regen! ((Archief(foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1209

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.