FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 april 2024

Mountainbikester Rissveds wint na 5 jaar weer, Blevins de beste bij de mannen

Voor de liefhebber gaan we nog even naar het Braziliaanse Mairiporã, want daar werd zondagavond het eerste World Cup-weekeinde van het jaar voor de mountainbikers afgesloten. De cross-countrywedstrijden stonden op het programma en leverden twee zeer mooie races op, alvorens men naar Araxá trekt, waar komend weekeinde gereden wordt.

Vrouwen
Al vrij snel ontstond een kopgroep van vier dames: Chiara Teocchi uit Italië, de Zweedse Jenny Rissveds en de Amerikaanse rensters Savilia Blunk en Haley Batten. Teocchi haakte richting de slotfase af en in de laatste ronde was het Rissveds die de aanval serieus opende, nadat Batten het daarvoor af en toe al probeerde.

Blunk moest al een tijdje alle registers open trekken om erbij te blijven en haakte na Rissveds' aanval definitief af, maar kreeg plek twee in de schoot geworpen: Batten ging onderuit. Rissveds stoomde door en pakte haar eerste overwinning sinds Lenzerheide 2019, ruim voor Blunk en Batten. Anne Tauber finishte als zevende, Anne Terpstra werd vijftiende en Lotte Koopmans 28e.

Mannen
Na de eerste drie ronden reden de jonge Chileen Martin Vidaurre, Filippo Colombo uit Zwitserland en de Fransen Victor Koretzky en Joshua Dubau voorop, maar zij trokken niet echt door en werden even later vergezeld door de Amerikaan Christopher Blevins, de Nieuw-Zeelander Sam Gaze en nog een Fransman, Jordan Sarrou.

Dubau haakte daar weer af en ook Gaze kon het tempo in de slotfase niet meer volgen, de overige vijf streden in een mooie race om de overwinning. Daarbij was het Blevins die in de laatste ronde de aanval opende en de Amerikaan maakte het fraai af, voor Koretzky en Colombo - Sarrou en Vidaurre completeerden de top-5. Nederlanders stonden er niet aan de start.

15 april, 35 jaar na de ramp in het Hillsboroughstadion

Op 15 april 1989 vond de Hillsborough-ramp plaats. Hierbij raakten door een totaal verkeerde planning van de toestromende supporters een enorm aantal mensen dodelijk bekneld tussen hekken en de toenemende mensenmassa bij de aanvang van een voetbalwedstrijd in het Hillsborough Stadium in Sheffield, South Yorkshire, Engeland.

De ramp voltrok zich tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest in de twee centrale locaties voor staanplaatsen op de Leppings Lane-tribune die waren toegewezen aan Liverpool-supporters. Kort voor de aftrap gaf David Duckenfield, de wedstrijdcommandant van de politie, in een poging om de overbevolking bij de toegangstourniquets te verminderen, opdracht om uitgangshek C te openen, waardoor nog meer supporters naar de staanplaatsen toestroomden. Dit leidde tot een enorme drukte op de tribune waarbij mensen in paniek onder de voet werden gelopen of bekneld raakten tegen de hekken.

De tragedie resulteerde in het overlijden van zevenennegentig fans van Liverpool, variërend in leeftijd van tien tot zevenenzestig jaar oud. Vijfennegentig supporters overleden ter plaatse, de zesennegentigste stierf vier jaar later toen de medische apparatuur werd uitgeschakeld. Het zevenennegentigste slachtoffer overleed 32 jaar later, op 28 juli 2021, aan zijn verwondingen. Dit maakt deze gebeurtenis de ergste ramp in de geschiedenis van het Engelse voetbal.

Na het Heizeldrama in 1985 was dit de tweede stadionramp waaraan Liverpool-supporters werden blootgesteld. Het incident vond plaats tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest, waarbij de wedstrijd in de zesde minuut van de eerste helft werd gestaakt. Als gevolg van dit incident werden alle hekken in Engelse stadions in de hoogste competities verwijderd en werden staanplaatsen vervangen door zitplaatsen, gevolgd door stadions op het vasteland van Europa.

In april 2016 oordeelde een jury dat de doden te wijten waren aan fouten veroorzaakt door het falen van de politie, waarbij de supporters geen schuld troffen. Op 28 juni 2017 werden zes voormalige politiehoofden en een politieadvocaat aangeklaagd in verband met de ramp.

Staanplaatsen
Sinds eind jaren 90 hebben supportersverenigingen gepleit om opniieuw staanplaatsen toe te staan, omdat supporters liever staan dan zitten zodat ze hun emoties beter kunnen uiten. Meer dan dertig jaar na het drama werd er in Engeland een proefproject gestart om staanplaatsen weer toe te staan. Onder strikte maatregelen zijn Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham en tweedeklasser Cardiff City vanaf januari 2022 weer begonnen met staanplaatsen. Het is een delicate balans tussen emotie en veiligheid die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door alle betrokken partijen.

Monument
Tien jaar na de ramp werd een monument bij de toegang van het stadion onthuld. De tekst erop luidt:

"In memory of the 96 men, women, and children who tragically died
and the countless people whose lives were changed forever.
FA Cup semi-final Liverpool v Nottingham Forest.
15th April 1989.

"You’ll never walk alone".

Het monument dient als eerbetoon aan de slachtoffers en herinnert aan de tragische gebeurtenissen die op die fatale dag hebben plaatsgevonden. Elk jaar komen nabestaanden, overlevenden en supporters samen bij het monument om hun respect te betuigen en te herdenken. Het is een plek van rouw, maar ook van solidariteit en verbondenheid binnen de gemeenschap. Ook vandaag zijn er kransen neergelegd ter herdenking van de vreselijke ramp in 1989.

Oppositie Israël haalt uit naar Netanyahu, 'VS zijn geschokt door onze regering'

De Israëlische oppositiepoliticus Jair Lapid heeft premier Benjamin Netanyahu scherp bekritiseerd. Onder het kabinet van Netanyahu, dat sinds eind 2022 aan de macht is en rechts-extremistische politici omvat, zou Israël volgens Lapid een ‘volledig verlies’ van zijn militaire afschrikkingsvermogen ervaren, schreef de liberaal Lapid op X.

Netanyahu heeft Israël “hopen puin bezorgd van Beeri tot Kirjat Shmona”, schreef Lapid, verwijzend naar een kibboets in het zuiden van Israël die verwoest werd tijdens de bloederige aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, en een kibboets in het zuiden van Israël die onder vuur ligt. Daarnaast wordt het noorden van Israël al maandenlang gebombardeerd door de islamitische Hezbollah-militie. 

De huidige Amerikaanse regering is “geschokt” door het gedrag van de Israëlische regering, zei Lapid maandag tijdens een persconferentie voorafgaand aan een bijeenkomst van zijn Yesh Atid-partij, na terugkomst van een bezoek van een week aan Washington.

“Deze regering, deze premier, is een existentiële bedreiging voor Israël geworden ”, zei Lapid. Ze vernietigden de Israëlische afschrikking. Onze vijanden kijken naar deze regering en ruiken zwakte”, zei Lapid.

“Onze bondgenoten ruiken deze zwakte ook. Ik was vorige week in Washington voor een ontmoeting met topfunctionarissen van de regering. Ze zijn geschokt door deze regering: de onverantwoordelijkheid, het gebrek aan professionaliteit, het mislukte management, de ondankbaarheid”, zei Lapid.

CO2-uitstoot wegverkeer in 2022 met bijna drie procent toegenomen

De CO2-uitstoot van het wegverkeer op Nederlands grondgebied was 26,9 miljard kilo in 2022. Dit is 2,7 procent meer dan een jaar eerder. Tijdens de coronapandemie nam de uitstoot door het wegverkeer af en deze was in 2022 nog steeds 5,6 procent lager dan in 2019. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Het wegverkeer droeg in 2022 voor 17 procent bij aan de totale uitstoot van kooldioxide (CO2). Bijna 57 procent van de CO2-uitstoot door het wegverkeer werd veroorzaakt door personenauto’s. In totaal bedroeg de CO2-uitstoot van personenauto’s 15,3 miljard kilo, ruim 2,8 procent meer dan in 2021.

Daling CO2-uitstoot per kilometer personenauto’s
Personenauto’s legden in 2022 vergeleken met een jaar eerder ruim 5,6 procent meer kilometers af. De CO2-uitstoot per kilometer daalde tegelijkertijd met 3,2 procent. Dit heeft onder andere te maken met een toename van het aandeel elektrisch gereden kilometers.

CO2 uit uitlaatgassen door het wegverkeer ontstaat door verbranding van de in motorbrandstoffen aanwezige koolstof. De CO2-emissie van voertuigen op motorbrandstoffen hangt samen met het verbruik, en dus met het aantal afgelegde kilometers. Ook het gewicht van het voertuig is van invloed op de CO2-uitstoot.

Stijging CO2-uitstoot lichte en zware bedrijfsvoertuigen
Lichte en zware bedrijfsvoertuigen zorgden in 2022 samen voor bijna 41 procent van de CO2-uitstoot van het wegverkeer. De CO2-uitstoot van lichte en zware bedrijfsvoertuigen is ten opzichte van 2021 met respectievelijk 2,6 en 2,9 procent toegenomen. Dit kwam met name door een toename van het aantal afgelegde kilometers van bedrijfsvoertuigen. De CO2-uitstoot per kilometer bleef nagenoeg gelijk.

Uitstoot bussen sterkst gedaald ten opzichte van 2019

Lijn- en touringcarbussen hebben een relatief klein aandeel (1,3 procent) in de CO2-uitstoot van het wegverkeer. Van alle wegvoertuigen lieten ze in 2022, vergeleken met 2019, de sterkste afname in CO2-uitstoot zien van 31,2 procent.

Ook bij personenauto’s nam de CO2-uitstoot af ten opzichte van 2019, met 11,2 procent. Bij de lichte en zware bedrijfsvoertuigen nam die in deze periode juist toe, met respectievelijk 4,0 en 5,2 procent.

Voor Beter OV: 'Stilzetten treinen is symboolpolitiek'

Geweld tegen mensen met een publieke functie is onaanvaardbaar. Dat geldt dus ook voor geweld tegen OV-personeel. Maar het zaterdagavond drie minuten stilzetten van de NS-treinen is slechts symboolpolitiek. Dat vindt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV.

De NS zet zaterdag de treinen drie minuten stil om aandacht te vragen voor de toenemende agressie tegen NS-personeel. Afgelopen zaterdagavond werd een conductrice door een groep jongeren ernstig mishandeld in een trein tussen Delft en Den Haag.

Lees ook: Conductrice zwaar mishandeld door groep jongeren

De NS schrijft in een persbericht onder meer: "De afgelopen jaren heeft NS samen met andere vervoerders al meerdere keren in Den Haag aangedrongen op meer bevoegdheden." Voor Beter OV is van deze zinsnede allerminst onder de indruk. Het is de NS zélf die de BOA-bevoegdheid van de conducteurs heeft wegbezuinigd. Daardoor blijken inmiddels geweldplegers niet te kunnen worden vervolgd omdat de verklaringen van conducteurs die met geweld zijn geconfronteerd bij de strafrechter geen stand houden omdat de conducteurs geen BOA meer zijn. Geweldplegers gaan daardoor te vaak vrijuit, constateert Voor Beter OV.

Ook vindt de reizigersclub de huidige werkwijze van de conducteurs niet meer van deze tijd. Alleen of met zijn tweeën zijn conducteurs niet opgewassen tegen groepen agressieve reizigers, en dus blijven ze maar uit het zicht van de reizigers zitten. Beter zou zijn dat de conducteurs niet meer in iedere trein aanwezig zijn, maar dat ze worden ingezet in controleploegen die in teams van vijf man/vrouw door de trein komen, net zoals bij regionale vervoerders wel gebeurt. De inzet van controleploegen bij de NS gebeurt nog maar zeer mondjesmaat, mede onder druk van de vakbonden, die zich met hand en tand verzetten tegen de hoognodige modernisering van de conducteursfunctie, aldus de reizigersclub.

Ook het argument waarmee de OV-chipkaart ooit aan reizigers en politiek is verkocht, dat de sociale-veiligheidsproblemen daardoor tot het verleden zouden behoren, blijkt onwaar, constateert Voor Beter OV. Nogmaals wordt benadrukt dat geweld tegen OV-personeel absoluut niet mag worden getolereerd.

Rode Kruis: conflict Soedan heeft verwoestende gevolgen voor bevolking

Een jaar lang conflict in Soedan eist een verwoestende menselijke tol. Tienduizenden mensen werden gedood of raakten gewond. Meer dan acht miljoen mensen zijn op de vlucht. Bijna 25 miljoen Soedanezen, bijna de helft van de totale bevolking, heeft momenteel hulp nodig. Er is een acuut tekort aan alles: voedsel, water, medicijnen en brandstof. Daarnaast is de gezondheidszorg enorm verslechterd. Iedere dag verlenen duizenden hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Soedan heet, hulp aan de getroffenen. 

Door het aanhoudende conflict in dit land is de gezondheidszorg in veel delen van Soedan ingestort. Ziekenhuizen moesten sluiten vanwege de onveilige situatie. Er is gebrek aan elektriciteit en schoon water doordat elektriciteitscentrales en waterleidingen kapot zijn geschoten. Mensen drinken noodgedwongen water uit rivieren, wat kan leiden tot ziekte-uitbraken.  

Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Terwijl de wereld er nog amper aandacht voor heeft, neemt de nood in Soedan elke dag verder toe. Veiligheid is een luxe geworden die velen zich niet kunnen veroorloven. Het is op veel plekken zeer gevaarlijk. Er zijn plunderingen, er is seksueel geweld. Iedere dag vluchten duizenden mensen, op zoek naar een veilige plek. Huizen, scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en mensen wonen in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Een crisis op deze schaal mogen we niet vergeten.” 

De klok rond hulpverlenen 
4.000 hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan bieden hulp in alle 18 staten. Tienduizenden mensen kregen al voedsel- en medische hulp. Het Rode Kruis deelt bijvoorbeeld voedselpakketten uit in de hoofdstad Khartoum, biedt cashhulpverlening in West Darfur en bereidt tweemaal daags een warme maaltijd in Noord Darfur. Hulpverleners ondersteunen in ziekenhuizen met medische hulpmiddelen en chirurgische teams. Ook herstelt het Rode Kruis waterpunten en organiseert ze campagnes over het belang van schoon water. Hulpverleners delen overal in het land chlorinetabletten uit om water te zuiveren.   

Hulpverleners helpen ook bij de moeilijke, maar belangrijke taak in het identificeren en waardig begraven van lichamen. In moeilijk bereikbare gebieden liggen stoffelijke overschotten nog steeds op straat. Identificatie wordt steeds moeilijker en daarmee dreigt er jarenlange onzekerheid voor families over wat er met hun geliefden is gebeurd. Het is belangrijk dat lichamen snel geborgd worden om ziekte uitbraken te voorkomen. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op om hulpverleners niet te belemmeren in het uitvoeren van deze belangrijke humanitaire werkzaamheden.  

Miljoenen mensen op de vlucht 
Geen enkel ander conflict ter wereld eist zo'n zware tol als het gaat om migratie. Miljoenen mensen zijn op de vlucht, naar andere delen van Soedan of naar buurlanden Tsjaad, Zuid-Soedan en Egypte. Vluchtelingenkampen aan de grens zitten overvol, er zijn vooral veel vrouwen, kinderen en ouderen. Hulpverleners van het Rode Kruis zorgen voor onderdak, water en voedsel. Ook bieden ze medische en eerste hulp. In Tsjaad werkt een chirurgisch team in het kamp om mensen met schotwonden te opereren.  

Segaar: “Mensen, zelfs kinderen, vluchten vaak alleen en komen uitgeput aan in een andere provincie of buurland. Ze weten niet waar hun familieleden zijn en of zij nog leven. Het Rode Kruis zet in veel vluchtelingenkampen een telefoonverbinding op, zodat mensen contact kunnen opnemen met familie en geliefden. In een jaar tijd waren er al 20.000 emotionele telefoongesprekken tussen familieleden. Ik heb met eigen ogen in buurland Zuid-Soedan gezien hoe belangrijk dat is.” 

Vergeten crisis
Door alle crises in de wereld, verdwijnt het conflict in Soedan naar de achtergrond. Miljoenen Soedanezen zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven, maar de financiering voor deze crisis blijft achter. Het Rode Kruis haalde pas 15% van de benodigde 60 miljoen euro op, wereldwijd. 

België onderzoekt EU-parlementariër De Graaff (FvD) op Russische betalingen

Het Belgische federale parket is een onderzoek gestart of Europese politici betaald zijn om Russische propaganda te verspreiden. In dit onderzoek is expliciete aandacht voor twee Duitse en één Nederlandse politicus. De laatste, Marcel de Graaff van Forum voor Democratie, deed onlangs een aantal opmerkelijke uitspraken in het Europees Parlement.

Verharding samenleving te zien in cijfers geweld tegen politie

Agressie en geweld tegen politiemedewerkers blijven op een te hoog niveau. In heel vorig jaar hebben zo’n 12.500 collega’s te maken gehad met een vorm van agressie tot geweld. "Dat is onaanvaardbaar hoog", zegt programmamanager Geweld Tegen Politie Ambtenaren Henk van Dijk. "Dit raakt politiemensen ook in hun privéleven."

Het aantal incidenten met agressie en geweld tegen politieambtenaren (GTPA) is al jaren op een te hoog niveau. Ook het aantal heftige incidenten blijft hoog. "Die hebben grote impact op de collega’s", zegt Van Dijk. "De verharding in de samenleving lijkt zich te vertalen in deze cijfers."

Cijfers
Uit de cijfers blijkt dat de meeste incidenten belediging (5543) betreft. Daarnaast hebben vorig jaar meer dan duizend collega’s melding gemaakt van een vorm van mishandeling. Ook zijn er 152 pogingen tot zware mishandeling geregistreerd, 111 pogingen tot doodslag en 11 pogingen tot moord.

Vuurwerk
Vorig jaar zijn 142 incidenten gemeld waarbij met vuurwerk is gegooid naar dienders. Tijdens demonstraties, bij voetbalrellen en rond de jaarwisseling zijn politiemedewerkers en hulpverleners bestookt met in sommige gevallen zwaar vuurwerk. Zorgwekkend is de ontwikkeling waarin groepen jongeren, onherkenbaar met bivakmutsen op, politiemensen met zwaar vuurwerk belagen. "Gooien met zwaar explosief vuurwerk naar mensen is poging tot doodslag’, benadrukt Van Dijk."

Doxing strafbaar
"Vanuit GTPA kijken we ook naar nieuwe vormen van agressie en geweld tegen politieambtenaren", vertelt Henk. "Denk daarbij aan doxing. Door een nieuwe wet is dat sinds 1 januari strafbaar. We houden dat scherp in de gaten. Waar dat nodig is, nemen we preventieve maatregelen en ondersteunen collega’s die het overkomt zo goed als mogelijk. Het helpt dat doxing nu strafbaar is. Of de nieuwe wet leidt tot minder doxing is nog te vroeg om te zeggen."

Persoonlijk verhaal
Een van de politiemensen die vorig jaar slachtoffer is geworden van geweld, is operationeel expert Mark. Tijdens een aanhouding van een agressieve man raakte hij uit balans en viel hij op de grond. De verdachte schopte hem daarna herhaaldelijk tegen zijn hoofd. Mark is daarvan nog steeds aan het revalideren. In De Telegraaf vertelt hij over het incident en welke gevolgen dat heeft voor hem en zijn gezin en wat de impact is op zijn collega’s. "Hij schakelde niet alleen een diender uit, maar ook de vader van een gezin."

Voorjaarsnota 2024: extra geld voor Oekraïne, decentrale overheden en Defensie

Het kabinet trekt extra geld uit voor Oekraïne, decentrale overheden en Defensie. Voor militaire- en humanitaire steun aan Oekraïne komt 4,4 miljard voor de periode 2024-2026 aanvullend beschikbaar. Decentrale overheden krijgen structureel 715 miljoen vanaf 2026 om de oploop van de opschalingskorting op het Gemeente- en Provinciefonds af te schaffen, waardoor taken en middelen beter in balans zijn. Defensie ontvangt in 2028 incidenteel 500 miljoen extra voor versterking van de luchtverdediging en munitie van de eigen krijgsmacht. Deze extra uitgaven komen uit meevallers op de diverse begrotingen, met als resultaat een gedekte begroting. Het EMU-saldo komt in 2024 uit op -2,5% en in 2025 op -2,8%. De EMU-schuld komt in 2024 uit op 47,2% van het bruto binnenlands product (bbp) en in 2025 op 49,3%.

Dit staat in de Voorjaarsnota 2024 waarmee het kabinet akkoord is gegaan. De nota bevat naast een eerste update van de Miljoenennota 2024 ook een meerjarig beeld van zowel de uitgaven als hoofdlijnen van de inkomsten over 2024 en verdere jaren. Minister van Weyenberg van Financiën heeft de nota vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Van Weyenberg: “De overheidsfinanciën staan er in 2024 beter voor dan op Prinsjesdag vorig jaar werd verwacht. Dit komt enerzijds doordat de economie licht is verbeterd en dat is goed nieuws. En anderzijds doordat er meer onderuitputting is: we slagen er niet in om al het geld dat voor 2024 gereserveerd was, ook uit te geven. Dat komt onder andere door een combinatie van een ambitieuze investeringsagenda en een zeer krappe arbeidsmarkt. Voor de toekomst is het daarom belangrijk dat de begrotingen zo realistisch mogelijk worden opgesteld en goed wordt gekeken of alle plannen wel kunnen worden uitgevoerd.” 

Uitgaven
Het kabinet blijft missionair handelen op belangrijke dossiers die niet kunnen wachten. Zo stelt het kabinet voor militaire- en humanitaire steun aan Oekraïne voor de periode 2024-2026 in totaal 4,4 miljard euro aanvullend beschikbaar. Verder trekt het kabinet 0,5 miljard euro in 2025 extra uit om recht te doen aan het leed van de getroffen bewoners in het aardbevingsgebied. Voor de hersteloperatie Toeslagen maakt het kabinet ook meer geld vrij, 0,4 miljard euro in 2024 en 0,9 miljard euro in 2025.

Het kabinet heeft meerjarig middelen ter beschikking gesteld om knelpunten aan te pakken in de Nederlandse microchipsector, die deels zijn gefinancierd uit het Nationaal Groeifonds.

De begroting kent enkele grote tegenvallers, zoals kosten voor de crisisnoodopvang van asielzoekers en de gasbaten. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) krijgt voor nieuwe of om bestaande locaties voor (crisis)noodopvang langer open te houden 375 miljoen euro in 2024 en 700 miljoen euro in 2025 extra. Het kabinet verwerkt net zoals bij Voorjaarsnota 2023 de asielraming incidenteel in de periode 2024 tot en met 2026. Het kabinet heeft ruimte gevonden voor de extra uitgaven in meevallers bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het kabinet heeft een deel van de begrotingsmiddelen naar volgende jaren geplaatst. Met deze zogeheten kasschuiven wordt de begroting ook realistischer gemaakt. In totaal is 5,2 miljard euro uit 2024 naar latere jaren geschoven en 4,1 miljard euro uit 2025. In augustus bekijkt het kabinet of meer nodig is om tot een realistische begroting te komen.

Inkomsten
Het demissionaire kabinet heeft besloten om emissievrije personenauto’s vanaf 2026 korting op de motorrijtuigenbelasting te geven van 40%, aflopend naar 35% in 2029 en 30% in 2030. Zo wil het demissionaire kabinet de aanschaf van emissievrije auto’s de komende jaren verder stimuleren.

Bij de inkomsten waren dit jaar tegenvallers. De Kamer draaide eind vorig jaar enkele maatregelen uit het Belastingplan terug, zoals het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen en het afschaffen van energiebelasting voor zware industrie. Dit kostte de staat een half miljard euro in 2025 en bijna een miljard structureel. Voor de dekking van deze tegenvallers heeft het kabinet in deze Voorjaarsnota een technische invulling afgesproken, zoals bijvoorbeeld een hogere energiebelasting voor de hogere schijven en een vermindering op de mkb-winstvrijstelling.

Staatssecretaris Van Rij: “Ons doel was een volledige dekking af te spreken, ook aan de inkomstenkant. Daar zijn we in goede samenwerking in geslaagd. Hierdoor zijn de inkomsten en uitgaven weer in balans. Op dit moment is de technische invulling van de dekking gedaan om het kader te sluiten. Dit betekent dat het kabinet deze dekking in augustus kan heroverwegen en deze tegenvallers op een andere manier kan dekken.”

EMU-saldo
et EMU-saldo voor 2024 wordt geraamd op -2,5% van het bbp. Dit is iets gunstiger dan de raming in de Miljoenennota 2024. Deze verbetering komt voor een deel doordat de planning van meerjarige uitgaven naar latere jaren is geschoven, waardoor deze middelen later tot besteding komen. Dit betekent ook dat deze uitgaven doorwerken in het EMU-saldo in latere jaren. De verwachting is dat het EMU-saldo in 2025 uitkomt op -2,8%. De EMU-schuld komt in 2024 uit op 47,2% en in 2025 op 49,3% van het bruto binnenlands product (bbp).

Met de voorstellen uit deze Voorjaarsnota heeft het kabinet een evenwichtig pakket van uitgaven en inkomsten gemaakt, dat valt binnen de Europese begrotingsregels in 2024 en 2025. Het is aan een volgend kabinet om in deze context verdere keuzes te maken.

F1: Programma ronde 5/24: De Chinese Grand Prix

Het is raceweek! Dit weekend staat de vijfde ronde van het Formule 1-kampioenschap op het programma en deze keer reizen we af naar China. De laatste keer dat de Formule 1 daar is geweest was in 2019. China is de laatste race die verreden gaat worden in het verre oosten. Dit betekent nog één keer vroeg de wekker zetten voor het raceweekend!

Hieronder een overzicht van het raceprogramma in Shanghai:

Datum Tijd Sessie Live
19 april 2024 05:30-06:30 Vrije training F1TV/Viaplay
19 april 2024 09:30-10:14 Sprint kwalificatie F1TV/Viaplay
20 april 2024 05:00-06:00 Sprint race (100km) F1TV/Viaplay
20 april 2024 09:00-10:00 Kwalificatie F1TV/Viaplay
21 april 2024 09:00 Grand Prix F1TV/Viaplay

Tip: Vergeet niet op tijd je team aan te passen in de altijd zo leuke FOK! F1 Manager!

Fun met Funda #290: krijtstreep villa

Of een krijtstreep maatpak inbegrepen is bij de koop maakt de advertentie niet duidelijk. Misschien was de stichter van deze monumentale villa de bedenker van het zebrapad. Vanwaar deze overdenkingen in de introductie? Werp maar eens een blik op de foto's!

De op het oog in bijzonder goede staat verkerende vrijstaande villa heeft een bijzonder opvallend uiterlijk met dikke witte banen in de voorgevel, metselwerk in een omlijsting waar je de voordeur zou kunnen bedenken, en een zeer rijk gedetailleerde windveer. Het zal zeker een blikvanger in de straat, zo niet het dorp zijn. Er was ooit een huisartspraktijk gevestigd in het pand, maar op dit moment is het een woonhuis.

In contrast met de voorgevel is de binnenkant aanzienlijk rustiger en moderner uitgevoerd. Ook de ruime tuin op het zuiden straalt rust en ontspanning uit. Natuurlijk is er parkeergelegenheid op eigen terrein.

Vind je het wat? Deze strakke, monumentale streepjesvilla kan van jou zijn voor €1,6 miljoen. 

Lavreysen sprint naar Nations Cup-zege, Van der Peet en Dorenbos/Van Schip tweede

In het Canadese Milton is het derde en laatste Nations Cup-evenement van het jaar in het baanwielrennen afgesloten. Dat ging voor de Nederlanders weer prima, met podiumplaatsen op drie van de vier onderdelen die op het programma stonden.

Sprint mannen
In de finale trof Harrie Lavreysen de verrassend sterke Surinamer Jair Tjon En Fa, die in de halve finales overtuigend van Mikhail Yakovlev uit Israël won. Lavreysen was na een spannende eerste heat uiteindelijk echter een maatje te groot en won in twee heats, terwijl Yakovlev de strijd om brons kansloos verloor van de rappe Trinbagoniaan Nicholas Paul. Jeffrey Hoogland ging er in de achtste finales uit tegen de Fransman Rayan Helal.

Omnium vrouwen
De Britse Katie Archibald won de scratch, de tempokoers en de afvalkoers en op de afsluitende puntenkoers kwam ze geen moment meer in de problemen. Ruim achter Archibald streden Letizia Paternoster uit Italië en de Amerikaanse Jennifer Valente om de tweede plek, die op een paar punten naar Paternoster ging. Maike van der Duin reed een degelijk omnium, dat ze afsloot met de zevende plek.

Keirin vrouwen
Met Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw stonden beide Nederlandse deelneemsters in de finale, waarin de van een blessure teruggekeerde Nieuw-Zeelandse wereldkampioene Ellesse Andrews haar macht toonde. Andrews won, maar Van der Peet pakte een mooie tweede plek, voor Lauriane Genest uit Canada en Van de Wouw.

Madison mannen
Yanne Dorenbos en Jan Willem van Schip reden een prima koers, waarin ze hun punten goed wisten te timen: ze pakten een bonusronde en sloten de laatste sprint, met dubbele punten, als winnaars af. Het leverde het Nederlandse duo de tweede plek op, achter de ongenaakbare Belgen Lindsay de Vylder en Robbe Ghys - plek drie was voor Ivo Oliveira en Iuri Leitão uit Portugal.

FOK! Wat een weer: onstuimig weer

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanmiddag na 13:00 trekt er een stevige buienlijn van west naar oost over het land. Bij deze buien kunnen zware windstoten voorkomen, ook is er kans op onweer en hagel. In de avond nemen landinwaarts de zware windstoten af, maar de westelijke kustprovincies houden tot en met de nacht naar dinsdag kans op zware windstoten.

Zware windstoten kunnen lastig zijn voor het verkeer, vooral voor fietsers, (lege) vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan. Ook kan het tijdens een stevige hagelbui kortstondig glad zijn. Verder is er kans op overlast bij buitenactiviteiten zoals (water)sport, recreatie en evenementen.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend wordt het geleidelijk overal bewolkt en volgen er van het westen uit buien. In de loop van de ochtend neemt de kans op onweer, hagel en windstoten toe. De matige zuidwestenwind draait naar een westelijke richting en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer naar krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag is het overwegend bewolkt en trekken er stevige buien van west naar oost over het land. De buien gaan gepaard met hagel, onweer en zware windstoten, vlak aan zee van 80 tot 100 km/u, verder landinwaarts tot rond 90 km/u. De zwaarste buien verlaten aan het eind van de middag het land. Er blijven echter wel buien voorkomen, plaatselijk ook met onweer en hagel. De maximumtemperatuur wordt hooguit 12°C, tijdens buien zakt de temperatuur naar circa 5°C. De wind waait uit het westen en neemt boven land toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5-6, en langs de kust naar hard en mogelijk stormachtig, windkracht 7-8.

Vanavond zijn er naast opklaringen ook nog enkele buien, vooral in de noordelijke helft van het land. Opnieuw plaatselijk met onweer, hagel en (zware) windstoten. De wind uit het westen is matig, in de kustprovincies af en toe vrij krachtig. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Komende nacht blijven er regelmatig buien voorkomen. Wederom met kans op onweer, hagel en langs de (zuid)westkust nog met zware windstoten. De westelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6, en langs de zuidwestkust hard, windkracht 7. De minimumtemperatuur ligt rond de 5°C.


Tot morgen!

                   

Wolken boven de Gustav Maherlaan in Amsterdam (Foto: Pukeko)
Wolken boven de Gustav Maherlaan in Amsterdam (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Historische MotoGP-zege Viñales na prachtige comeback op COTA

Het raceweekeinde op het Circuit of the Americas is zondagavond afgesloten met de Grand Prix of the Americas in de MotoGP. Dat werd misschien wel de mooiste race van het hele weekeinde, met vooral een heerlijke eerste helft van de race.

Maverick Viñales zette zijn Aprilia op poleposition, naast de KTM van Pedro Acosta en de Ducati van Marc Marquez. Op rij twee stonden de Ducati's van Francesco Bagnaia, Enea Bastianini en Jorge Martin, voor Aleix Espargaro's Aprilia en de Ducati's van Fabio di Giannantonio en Franco Morbidelli. Marco Bezzecchi, Jack Miller en Alex Marquez vormden rij vier, voor Raul Fernandez, Miguel Oliveira en Alex Rins.

Bij de start verloor Viñales in het gedrang veel plekken, terwijl Acosta de leiding pakte, voor Martin en Miller. Martin schoof naar voren en nam de leiding over, terwijl ook Marc Marquez en Bagnaia langs Acosta gingen. Marquez opende zelfs de aanval op Martin, maar deed dat weer veel te agressief en tikte de Ducati-coureur bijna onderuit - Bagnaia en Acosta profiteerden door Marquez gelijk te verschalken.

Marquez herpakte zich wel en ging terug langs Bagnaia, wat de sterk teruggekeerde Viñales ook deed. De strijd om de winst bleef in volle hevigheid doorgaan: Martin liet zich te grazen nemen door Acosta én Marquez, die zijn machine voorbij de superrookie zette en de leiding pakte - broer Alex Marquez ging een paar plekken achter hem ondertussen onderuit.

De leiding van Marquez duurde niet lang: na amper een ronde aan kop van het veld ging de veelvoudig wereldkampioen wéér eens onderuit, volledig uit zichzelf. Viñales nam ondertussen plek twee over van Martin en begon de jacht op leider Acosta, waar hij in amper een halve ronde al de aansluiting bij wist te vinden - het duurde dan ook niet lang tot Viñales de koppositie in handen nam.

In de voorlaatste ronde kon Bastianini na een foutje van Martin de derde plek pakken, maar de grote ster was Viñales: als eerste rijder in het MotoGP-tijdperk wist hij op een derde verschillende merk te winnen, na zeges op Suzuki en Yamaha was hij nu op de Aprilia de beste. Acosta stond met plek twee wederom op het podium, zijn tweede in drie Grand Prix', Bastianini finishte als derde.

Garcia pakt eerste Moto2-zege, Nederlanders buiten de punten

Ook in de Moto2 is zondagavond geracet in de Grand Prix of the Americas. Op het Texaanse Circuit of the Americas was de spanning wat de overwinning betreft redelijk ver te zoeken, maar dat mocht de pret voor het publiek natuurlijk niet drukken.

Aron Canet had de poleposition in handen en had de Boscoscuro's van Fermin Aldeguer en Sergio Garcia naast zich op de eerste rij. Albert Arenas, Joe Roberts en Marcos Ramirez volgden op rij twee, voor Dennis Foggia, Alonso Lopez en Manuel Gonzalez. Bo Bendsneyder vertrok vanaf plek tien, Zonta van den Goorberg stond op de 24e plek.

Garcia kwam na een sterke openingsronde als leider door, voor Roberts, Foggia en de van plek veertien gekomen Jake Dixon. Canet was ver teruggevallen naar de tiende plek, Bendsneyder zakte zelfs ruimschoots de top-20 uit. Voor Dixon was de vreugde van korte duur, de Brit ging weer eens tegen het asfalt.

Garcia hield keurig stand op plek één, met Roberts die hem als beste wist te volgen - Aldeguer en Foggia streden om de derde plek. Garcia reed overtuigend naar zijn allereerste Moto2-zege, Roberts pakte voor eigen publiek een mooie tweede plek en Aldeguer won de strijd om de derde podiumplek, voor teamgenoot Lopez - Bendsneyder werd achttiende, Van den Goorbergh finishte uiteindelijk niet.

Veijer vanaf podiumplek onderuit in Moto3-race COTA, Alonso domineert

Op het Circuit of the Americas in Texas is zondagavond de Grand Prix of the Americas verreden in de Moto3. Dat leverde uiteindelijk geen Nederlands succes op, hoewel dat er wel enige tijd in zat.

David Alonso vertrok vanaf poleposition, naast Daniel Holgado en Collin Veijer - de Nederlander schoof op naar plek drie, doordat José Antonio Rueda wegens een acute blindedarmontsteking niet van start ging. Joel Kelso, Jacob Roulstone en Matteo Bertelle vormden de tweede rij, voor David Muñoz, Stefano Nepa en Taiyo Furusato.

Alonso pakte met een prima start de leiding, voor Bertelle - die voor de start al twee long lap-penalties aan de broek had - en Veijer. Kelso zat er in de eerste meters goed bij, maar zakte ver weg nadat hij zich verremde - Ivan Ortola en Nepa gingen vervolgens onderuit, waarna Ortola per abuis op de motor van Nepa klom, maar dat had hij gelukkig op tijd door.

Door al het gedrang reed Alonso fors weg van de rest, waar superrookie Angel Piqueras zich had opgewerkt van de zeventiende naar de tweede plek. Veijer streed onder meer met Furusato, die na een paar ronden onderuit ging. Richting de helft van de race had een groepje van vijf zich losgereden van de rest, nog wel ruim achter Alonso: Veijer, Ryusei Yamanaka, Holgado, Piqueras en de teruggekeerde Kelso.

Vijf ronden voor het einde ging Kelso onderuit en een paar bochten later was het helaas ook raak voor Veijer, waarna Yamanaka zijn motor maar nét wist te ontwijken. Alonso kwam niet in de problemen en reed overtuigend naar de zege, ruim achter hem werd de strijd om plek twee gewonnen door Holgado, dertien duizendsten van een seconde voor Piqueras. Veijer finishte uiteindelijk niet.

Witte Huis: 'VS doet niet mee aan aanval op Iran'

Het Witte Huis heeft elke deelname van de VS aan een mogelijke Israëlische vergelding tegen Iran uitgesloten.

"We zijn niet uit op een bredere oorlog met Iran", zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, op NBC's 'Meet the Press', eraan toevoegend dat de Verenigde Staten "dit niet willen zien escaleren".

Volgens een functionaris van het Witte Huis vertelde de Amerikaanse president Joe Biden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om "goed na te denken" over een mogelijke reactie op Iran. Kirby zei dat Netanyahu "goed op de hoogte" was van het standpunt van Biden na een gesprek tussen de twee leiders kort nadat Iran de aanval had ingezet.

Amerikaanse strijdkrachten zeiden dat ze ongeveer 70 drones en tussen de vier en zes ballistische raketten hadden neergeschoten tijdens de aanval van Iran afgelopen nacht.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian zei dat Teheran de VS en andere landen in de regio vooraf op de hoogte had gesteld van de aanvallen op Israël. "Begin zondag hebben we in een bericht aan het Witte Huis aangekondigd dat onze operatie beperkt zou zijn en gericht op legitieme verdediging en het straffen van het Israëlische regime," zei Amirabdollahian op een persconferentie. Hij vertelde dat Iran naburige landen in het Midden-Oosten "72 uur voor de operatie" had laten weten van de aanval op Israël. "We hebben onze broeders en vrienden in de regio, inclusief de landen die Amerikaanse militaire bases huisvesten, laten weten dat we alleen het Israëlische regime wilden afstraffen," zei Amirabdollahian.

"We zijn er niet op uit om het Amerikaanse volk of Amerikaanse bases in de regio als doelwit te nemen," voegde hij eraan toe, maar waarschuwde Amerika om Israël niet te steunen bij een vergeldingsaanval op Iran. Dat zou een Iraanse aanval op Amerikaans doelwit kunnen uitlokken.

Conductrice zwaar mishandeld door groep jongeren

Een groep jongeren heeft zaterdagavond rond 22.30 uur een conductrice in de trein tussen Delft en Den Haag aangevallen. De vrouw werd geschopt, geslagen en met geweld van de trap geduwd.

Na medische behandeling in het ziekenhuis zit ze nu in het gips, volgens vakbond VVMC. Een vakbondswoordvoerder meldt dat de conductrice met een collega in een dubbeldekkertrein achter een groep van ongeveer zes tot acht jongens aan ging. Ze werd hierna van de trap geduwd en ernstig mishandeld terwijl ze op de grond lag. Zelfs een machinist zou klappen hebben gekregen.

Een minderjarige verdachte is gearresteerd en vastgezet.

De zin en onzin van sportdrankjes en eiwitsupplementen

Eiwitshakes, pre-workout drankjes en eiwitsupplementen. In de sportschool kan het niet gek genoeg als het gaat om extraatjes om beter te sporten. Maar hebben die shakes en supplementen wel nut? Of is het eigenlijk grote onzin?

(spoiler: atleten kunnen er baat bij hebben, maar voor de huis, tuin en keuken sporter is het allemaal overbodig)

0:00 Wat is het zin van sportshakes?
0:17 Waarvoor zijn eiwitten nodig?
0:54 Hoeveel eiwit heb je nodig?
1:30 Hoeveel eiwitten zit er in eten?
2:40 Heb je eiwitshakes nodig?
3:09 Wat zijn pre-workout drankjes?
3:57 Bijwerkingen van pre-workout shakes
4:20 Zijn sportshakes nuttig?

Met dank aan Universiteit van Nederland.

De schaduwoorlog tussen Israël en Iran

Iran heeft zondagnacht een aanval uitgevoerd op Israël. Wat betekent deze vergeldingsaanval van Iran voor de stabiliteit in de regio? In deze video analyseert Nieuwsuur de schaduwoorlog tussen Iran en Israël en wordt er naar de onderlinge geschiedenis tussen beide landen gekeken. Want dit is niet het eerste akkefietje. De verhoudingen tussen Iran en Israël zijn al decennia problematisch. Maar de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar, heeft alles verder op scherp gezet.

(Dit is een reportage van: Koen Koopman en Leoni Nijland en is gemaakt voor de vergeldingsaanval van Iran op Israël)

00:00 Intro
00:56 Van vriend naar vijand
05:17 Aanslag Hamas
10:04 Aanslag Iraans consulaat
15:52 Stabiliteit of conflict



Moet er na 2026 een gunstige fiscale regeling blijven voor elektrisch rijden?

Momenteel zijn volledige elektrische voertuigen (EV) vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Dit vervalt in 2026. Bezitters van EV moeten dan de volledige MRB betalen, ook over het gewicht van hun accu's (zo'n 300 tot 600 kg). Het demissionaire kabinet wil een gewichtscorrectie gaan invoeren voor EV, is dat terecht?

Elektrisch rijden ( Foto-Pixabay)
Elektrisch rijden ( Foto-Pixabay)

Random Pics van de Dag #1248

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.