FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 april 2024

Dak pand Cuijk zakt spontaan in elkaar

In het Brabantse Cuijk stortte vandaag een pand dat al langere tijd leegstond gedeeltelijk in.

Bewoners van de Grotestraat in Cuijk werden zondagmiddag opgeschrikt door het onverwachts instortende dak. Uit veiligheidsoverwegingen werd de omgeving afgezet en werd wegens instortingsgevaar besloten om ook de rest van het pand direct te gaan slopen.

Er waren geen gewonden, wel moesten enkele direct omwonenden tijdelijk hun woning verlaten. Ook moest een nabijgelegen snackbar dicht blijven. Naar de oorzaak van de instorting zal de gemeente onderzoek doen.

Unieke landstitel Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen is voor het eerst kampioen van Duitsland geworden. Door een 5-0 zege vandaag op Werder Bremen is het vijf speelrondes voor het eind niet meer te achterhalen door naaste achtervolger Bayern München.

Na 24 minuten kon het publiek voor het eerst juichen toen Victor Boniface uit een penalty de 1-0 maakte. Toen Granit Xhaka na een klein uur de 2-0 maakte was de wedstrijd wel beslist begon het feest op de tribunes. De ingevallen Florian Wirtz zorgde voor de 3-0 en toen hij ook de 4-0 maakte kwam er al enkele tientallen fans het veld op.

Toen Wirtz in de 89e minuut de 5-0 maakte en daarmee een hattrick kon noteren zorgde dit voor een massale pitch invasion. De scheidsrechter besloot maar meteen af te fluiten en daarmee was de titel een feit. Jeremie Frimpong, normaal basisspeler, begon op de bank maar mocht na iets meer dan een uur alsnog invallen.

'Benzineprijzen schieten omhoog door aanval Iran op Israël'

De aanval van Iran op Israel van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren.

Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

“De verwachting is dat de prijzen omhoog schieten. De vrees was natuurlijk al dat de situatie verder zou escaleren, en dat is nu gebeurd”, zegt Van Cleef. De inname van het containerschip MSC Aries in de Straat van Hormuz door Iran is volgens hem ook een belangrijke gebeurtenis.

Straat van Hormuz cruciaal voor internationale oliehandel
Via die smalle zeestraat vervoeren tankers niet alleen olie uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië, maar ook vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Qatar. Belemmeringen voor de doorvaart daar hebben daarom grote gevolgen voor de olie- en gasprijzen.

Militaire aanvallen in het Midden-Oosten werken het snelst door in de benzineprijzen, omdat die vrij snel worden aangepast aan nieuwe olieprijzen. Ook de gasprijzen dreigen op te lopen, maar dat doet vaak niet direct pijn doordat contracten voor de meeste huishoudens niet dagelijks worden aangepast. Als gas langer duur blijft, dreigt dit volgens Van Cleef ook elektriciteit duurder te maken.

Paul van Selms van benzineprijzenspecialist UnitedConsumers houdt er rekening mee dat een vat ruwe aardolie op de iets langere termijn duurder kan worden dan 100 dollar. Bij wereldwijde conflicten zijn op dit moment belangrijke olielanden betrokken, zoals naast Iran ook Rusland.

Wat het precieze effect daarvan zal zijn op de benzineprijs is volgens hem moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk ook af van bijvoorbeeld de koers van de Amerikaanse dollar, waarmee internationale olietransacties worden afgerekend.

De adviesprijs voor een liter Euro95 is volgens UnitedConsumers nu bijna 2,28 euro. Dat is ruim 20 cent hoger dan aan het begin van dit jaar.

Uitslag Ajax - FC Twente

Een week na de zware nederlaag tegen Feyenoord heeft Ajax zich hersteld door van FC Twente te winnen. Bij rust keken de Amsterdammers nog tegen een achterstand aan in de Johan Cruijff Arena, maar ze wonnen uiteindelijk met 2-1.

Ajax had vorige week in Rotterdam nog met 6-0 verloren en ook bestuurlijk was het erg onrustig in Amsterdam. In de eerste helft was de eerste kans nog wel voor Ajax voor Steven Bergwijn, maar na een half uur stond het 0-1 voor FC Twente dankzij een rake kopbal van Ricky van Wolfswinkel.

Na rust ging Ajax verder met vier verdedigers in plaats van vijf en de Amsterdammers kregen daarna wat meer controle over de wedstrijd. Na een kwartier in de tweede helft kwamen de Amsterdammers langszij. Eerst dacht de thuisploeg nog een strafschop te krijgen, maar die werd na ingrijpen van de VAR omgezet naar een vrije trap. Uit die vrije trap kopte Brian Brobbey raak.

Tien minuten voor tijd kwam Ajax op voorsprong. Na een overtreding op Devyne Rensch kreeg de ploeg van John van 't Schip op aanwijzen van de VAR nu wel een penalty en die werd binnengeschoten door Bergwijn. In de slotfase was het nog billenknijpen voor de thuisploeg en kreeg FC Twente de nodige kansen, maar het bleef 2-1 en de Amsterdammers stijgen naar de voorlopige vijfde plaats. FC Twente blijft op de derde plaats staan.

Roeiploeg pakt goudvloot in World Cup Varese: twaalf boten, elf medailles

In het Italiaanse Varese is dit weekeinde de eerste World Cup van het jaar in het roeien afgewerkt. Op twee klasses na stonden zondag alle A-finales op het programma en dat ging voor Nederland bepaald niet slecht: de Nederlandse ploeg bestond uit twaalf boten, elf daarvan eindigden met eremetaal - vijf keer goud, drie keer zilver en drie keer brons.

Lichte skiff vrouwen
Tosca Kettler kwam in de eerste finale van het weekeinde in actie en lag constant op de derde plek, wat ze netjes af wist te maken. De winst was voor de Britse Olivia Bates, voor Maia Emilie Lund uit Noorwegen.

Lichte skiff mannen
Het was een mooie strijd tussen thuisfavoriet Patrick Rocek en de Duitser Arno Gaus en uiteindelijk ging de winst naar de Italiaan - Peter Strecansky uit Slowakije completeerde het podium.

Twee-zonder vrouwen
Wereldkampioenen Ymkje Clevering en Veronique Meester pakten al gelijk een flinke voorsprong en die stonden ze niet meer af, hoewel Fiona Murtagh en Aifric Keogh in de slotfase nog een beetje in de buurt kwamen. De Ierse boot moest het achter Nederland doen met zilver, voor Hedvig Rasmussen en Fie Erichsen uit Denemarken.

Twee-zonder mannen
Geen Nederlandse boot, wel een mooie finale waarin de Britten Oliver Wynne-Griffith en Tom George met een sterke tweede helft de winst pakten. Roman Röösli en Andrin Gulich uit Zwitserland werden tweede, voor de Denen Frederic Vystavel en Joachim Sutton.

Dubbel-twee vrouwen
Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis begonnen prima en hielden constant een kleine voorsprong, die ze om wisten te zetten in een mooie overwinning. Thea Helseth en Jenny Rorvik uit Noorwegen werden tweede, voor Frauke Hundeling en Sarah Wibberenz namens Duitsland.

Dubbel-twee mannen
Wereldkampioenen Melvin Twellaar en Stefan Broenink begonnen relatief rustig, maar trokken in de tweede kilometer hard door en snelden naar de winst. Plek twee ging naar thuisfavorieten Luca Rambaldi en Matteo Sartori, voor de Ieren Daire Lynch en Philip Doyle.

Lichte dubbel-twee vrouwen
Geen Nederlandse inbreng, maar met het Britse duo Emily Craig/Imogen Grant wel een van de 'zekerste' olympische gouden medailles als winnaars. Italië kon dubbel juichen: plek twee voor Valentina Rodini en Federica Cesarini, voor landgenotes Stefania Buttignon en Silvia Crosio.

Lichte dubbel-twee mannen
Brian Poll en Max Gompel kwamen als enige Nederlandse boot in actie in de B-finale, waarin ze als vierde eindigden. De spannende A-finale werd gewonnen door Stefano Oppo en Gabriel Soares uit Italië, nét voor de Zwitsers Jan Schäuble en Raphael Ireland. Lars Benske en Ask Jarl Tjøm werden namens Noorwegen derde.

Vier-zonder vrouwen
Voor de Nederlandse wereldkampioenen Marloes Oldenburg, Hermine Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra zat het er dit keer niet helemaal in: de ploeg werd wel derde, maar moest beide Britse ploegen voor laten gaan.

Vier-zonder mannen
Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks vochten vooral om de derde plek, maar wisten die strijd met Duitsland wel te winnen. Het gevecht om de winst was een fraaie: Italië had de leiding en hield nog nét stand tegen de favoriete Britse boot.

Dubbel-vier vrouwen
Vicewereldkampioenen Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis waren niet opgewassen tegen de toch wel wat verrassende Oekraïnse winnaressen, maar met een sterk eindschot knokten ze zich wel naar de tweede plek, voor Duitsland.

Dubbel-vier mannen
Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers hadden als wereldkampioenen wat waar te maken en dat deden ze: de oranje boot lag na een rustige start halverwege aan de leiding en pakte overtuigend de winst, voor Groot-Brittannië en Italië.

Acht vrouwen
Een Nederlandse vrouwenacht was er niet, maar de thuisfans konden wel juichen: Italië pakte ietwat verrassend de winst, voor Groot-Brittannië en het op ruime afstand gevaren Roemenië.

Acht mannen
Nederland wist het de Britten als enige lastig te maken, vooral aan het einde. De Britse ploeg pakte wel de winst, maar plek twee was voor Ralf Rienks, Olav Molenaar, Jan van der Bij, Ruben Knab, Sander de Graaf, Jacob van de Kerkhof, Gert-Jan van Doorn, Mick Makker en stuurvrouw Dieuwke Fetter, met Duitsland op plek drie.

Skiff vrouwen
Als zekere gouden medailles bestaan, wat natuurlijk niet zo is, is Karolien Florijn wel de beste Nederlandse troef op de Spelen. De skiffeuse domineerde wederom en de wereldkampioene pakte met overmacht de winst, voor de Duitse Alexandra Föster en Inger Kavlie uit Noorwegen.

Skiff mannen
Op Oliver Zeidler stond geen maat, de Duitser pakte met overmacht de winst. Simon van Dorp lag lang op de tweede plek en wist een aanval van de Italiaan Davide Mumolo nét van zich af te houden.

Uitslag FC Utrecht - Go Ahead Eagles

FC Utrecht heeft zondag uitstekende zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. De ploeg van Ron Jans won dankzij een doelpunt van Can Bozdogan in de blessuretijd met 2-1 van Go Ahead Eagles.

Na vier minuten voetbal kwam FC Utrecht in de eigen Galgenwaard dankzij Sam Lammers al op voorsprong. Het was het alweer de zesde competitiewedstrijd op rij dat de Belgische spits Lammers wist te scoren en daarmee evenaart hij een clubrecord. Na de openingsgoal ging Go Ahead Eagles op zoek naar de gelijkmaker en die zou vlak voor rust vallen. Vlak na een grote kans van Go Ahead-middenvelder Willum Willumsson kopte Gerrit Nauber de 1-1 binnen.

In de tweede helft waren de beide ploegen aan elkaar gewaagd en leek het er ook op dat beide ploegen de punten zou gaan delen, maar in de extra tijd zou FC Utrecht alsnog de drie punten in eigen huis houden. De middenvelder Can Bozdogan kopte raak uit een voorzet en door de zege staat het op de zevende plaats.

Pidcock wint Amstel Gold Race, Van der Poel speelt geen rol

Tom Pidcock heeft de 58ste Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. In een sprintje met vier was de Engelsman te snel voor Marc Hirschi en Tiesj Benoot. Mathieu van der Poel deed nooit mee voor de overwinning.

De eerste uren van de wedstrijd reed er een kopgroep van vier vooruit. Ze vormden nooit een gevaar voor het peloton en werden op 75 kilometer van de finish ingerekend, waarna er verschillende nieuwe aanvallen waren. Na enige tijd vormde zich er een nieuwe kopgroep, ditmaal drie renners groot: Louis Vervaeke. Mikkel Honoré en Paul Lapeira.

De kogroep nam een goede halve minuut voorsprong op het peloton. Op 43 kilometer werd er door Michal Kwiatkowski een tegenaanval geplaatst en was het Mathieu van der Poel die naar de Pool toereed. Daarna viel het weer even stil tot aan de Eyserbosweg. Op de uitloper van de helling reed er in meerdere schuifjes een groep weg. Eerst waren het Hirschi. Mollema, Madouas en Adrià. Niet veel later zouden onder meer ook nog Bilbao, Pidcock, Benoot en Vansevenant aansluiten en richting de Keutenberg vormde zich een mooie kopgroep en die begon met een halve minuut voorsprong aan de lastige beklimming van de dag.

Op de Keutenberg hield de kopgroep de voorsprong vast en bij de laatste keer Cauberg probeerden verschillende renners de sprong naar voren te maken, maar vooraan kwamen ze nooit meer en reed Van der Poel een kansloze wedstrijd.

Hirschi, Benoot, Pidcock en Vansevenant reden weg uit de kopgroep en met dank aan de motoren kon de achtervolgende groep niet meer terugkomen en besliste een sprint met vier de winst van de 58ste editie van de Amstel Gold Race. Vansevenant ging de sprint als eerste aan. De Belg werd al snel gepasseerd door zijn landgenoot Benoot, maar uiteindelijk was Pidcock de snelste van allemaal en won voor Hirschi.

Results powered by FirstCycling.com

Wehrlein wint tweede ePrix Misano na stilvallen leider in slotronde

Op het circuit van Misano is zondag de tweede ePrix van het weekeinde verreden. Op het World Circuit Marco Simoncelli werd net als zaterdag een heerlijke race afgewerkt, waarin het pas in de laatste paar ronden wat begon te kalmeren.

McLaren-coureur Jake Hughes en Penske-rijder Jean-Eric Vergne stonden op de eerste rij, voor de Porsche van Pascal Wehrlein en de Abt van Nico Müller. Achter hen stonden Sam Bird (McLaren), Stoffel Vandoorne (Penske), Robin Frijns (Envision), Nick Cassidy (Jaguar), Jake Dennis (Andretti) en kampioenschapsleider Oliver Rowland (Nissan) - Nyck de Vries zette zijn Mahindra op de twintigste plek neer.

In de wederom lekker chaotische openingsfase wist Hughes de leiding te behouden, voor Vergne, de sterk vertrokken Cassidy, Wehrlein en Bird. Het bleef net als op zaterdag heerlijk chaotisch en onder meer Vergne en Wehrlein pakten een beurt op kop. Frijns ging redelijk goed mee, tot ronde zeven: hij parkeerde zijn Envision na een iets te hard duel in de grindbak en de safety car kwam de baan op.

Met inmiddels Müller, Wehrlein en Cassidy voorop konden we al vrij snel door en het duurde niet lang voor Rowland zich helemaal naar voren werkte. Vanaf dat moment leek de race zich een beetje te kalmeren: Rowland bleef aan de leiding rijden, Wehrlein en Dennis reden achter hem, voor Müller, Günther en Cassidy.

Rowland was rustig op weg naar de overwinning, maar in de laatste ronde ging dat ineens niet door: de batterij was leeg en zijn auto hield er uit het niks mee op. Wehrlein reed zo ineens naar een duidelijke overwinning, voor Dennis, die Cassidy nét versloeg. De Vries finishte als vijftiende, Rowland haalde de finish niet en zakte in het kampioenschap zo terug tot achter Wehrlein én Dennis.

Uitslag Fortuna Sittard - Feyenoord

Feyenoord heeft tegen Fortuna Sittard een moeizame zege geboekt. Een week na de grote zege tegen Ajax werd het op bezoek in Sittard nu 0-1.

Het was zelfs de thuisploeg die in de openingsfase het beste van het spel had. Veel kansen leverde dat echter niet op terwijl de eerste de beste mogelijkheid voor Feyenoord wel direct raak was, Uit een corner schoot Geertruida via een Fortuna-speler op de paal waarna Hancko in de rebound binnentikte. 

In de rest van wedstrijd viel er weinig te beleven. Beide ploegen wisten lange tijd nauwelijks tot kansen te komen, pas in de slotfase waren beide ploegen nog dicht bij een doelpunt. Zo raakte namens Feyenoord Ivanusec de paal en stuitte Ueda op Verrips. Voor Fortuna kreeg Halilovic nog een mogelijkheid maar zijn schot werd gekeerd door Wellenreuther.

Fortuna Sittard

0 - 1

Feyenoord

     18' Hancko
 
 Gele kaart: Pinto,Sierhuis, (Fortuna Sittard), Stengs,Beelen, Timber, (Feyenoord)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 11.278
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Pinto (Rosier/ 77)
Voet
Fofana
Siovas
Dijks
özyakup (Da Cruz/77)
Lonwijk (Peterson/57)
Duarte
Sierhuis (Halilovic/86)
Córdoba (Oratmangoen/86)
  Wellenreuther
Nieuwkoop (Trauner/77)
Beelen
Hancko
Geertruida
Wieffer
Stengs (Jahanbakhsh/83)
Timber
Minteh (Zerrouki/67)
Gimenez (Ueda/67)
Paixão (Ivanusec/77)

Nederlandse 3x3-basketballers grijpen naast olympische tickets en moeten naar volgend OKT

Het eerste olympisch kwalificatietoernooi voor de 3x3-basketballers heeft voor Nederland niet zo best uitgepakt. Zowel de mannen als de vrouwen stonden in Hong Kong in de halve finales, maar de ploegen wisten beiden niet de finale te halen - de winnaars van de finales plaatsten zich voor de Spelen van Parijs.

Vrouwen
De dag werd geopend met een spannende halve finale tussen Hongarije en Azerbeidzjan, die met 21-19 werd gewonnen door de Azerbeidzjan, spelend met drie gekochte Amerikaanse speelsters. Nederland nam het vervolgens op tegen Polen, maar dat ging geen moment goed: Polen sloeg in no-time een gat en Nederland kwam geen moment meer in de buurt, 12-20.

Azerbeidzjan won vervolgens een zinderende finale na overtime met 18-17 van Polen en mag zich opmaken voor de Spelen, Nederland krijgt op 3 tot en met 5 mei een nieuwe kans op het tweede OKT in Japan.

Mannen
Oostenrijk begon met een zinderende 20-18 overwinning na overtime tegen Nieuw-Zeeland, waarna Nederland aan mocht treden tegen olympisch kampioen Letland. Na een stroef begin kwam Nederland van 5-1 en 11-6 terug tot 11-11 na een score van De Jong, waarna Van der Horst er zelfs 13-11 van maakte. Letland kwam echter terug via twee vrije worpen van Nauris Miezis, waarna Van der Horst voor 14-13 zorgde. Toch ging het nog fout: in een zinderende overtime schoot Miezis, met Nederland op matchpoint, Letland naar de 15-14 zege.

In de finale had Letland het een stukje makkelijker, Oostenrijk werd met 19-14 verslagen. Nederland had zich in eerste instantie niet voor het OKT in Japan geplaatst, maar doordat Letland de finale in Hong Kong won, vervalt hun deelname in Japan en Nederland staat op de eerste plek om die plaats in te nemen.

Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen mogen indien nodig overigens halverwege mei ook nog meedoen met het grote OKT in Hongarije, waar drie startplekken te verdienen zijn.

Contracten F1: Wanneer lopen ze af?

De transfermarkt voor volgend jaar is al in volle gang. Het is maar de vraag of daadwerkelijk de coureurs van dit seizoen volgend jaar nog te zien zijn in de hoogste raceklasse. Lewis Hamilton neemt in 2025 het stoeltje van Carlos Sainz bij Ferrari over en Fernando Alonso verlengde zijn aflopende contract bij Aston Martin voor twee jaar tot 2026. 

Wanneer lopen de contracten van de F1-coureurs nu precies af? Hieronder het volledige overzicht van alle contracten. 

Coureur Huide Team Einde Contract
Max Verstappen Red Bull Racing 2028 (Red Bull)
Sergio Pérez Red Bull Racing 2024
Lewis Hamilton Mercedes 2026* (Ferrari)
George Russell Mercedes 2025 (Mercedes)
Charles Leclerc Ferrari 2026* (Ferrari)
Carlos Sainz Ferrari 2024
Lando Norris McLaren 2027* (McLaren)
Oscar Piastri McLaren 2026 (McLaren)
Fernando Alonso Aston Martin 2026* (Aston Martin)
Lance Stroll Aston Martin Onbekend
Esteban Ocon Alpine 2024
Pierre Gasly Alpine 2024
Alexander Albon Williams 2024
Logan Sargeant Williams 2024
Yuki Tsunoda RB Honda 2024
Daniel Ricciardo RB Honda 2024
Valtteri Bottas Kick Sauber 2024
Guanyu Zhou Kick Sauber 2024
Nico Hülkenberg Haas 2024
Kevin Magnussen Haas 2024

 

* Langdurige contracten die ook na dit jaar nog kunnen doorlopen

Laat ons weten wat jij denkt dat er gaat gebeuren voor 2025 en wie er voor de tien teams gaan uitkomen!

Lavreysen en Hoogland sprinten naar 1-2'tje op keirin in Nations Cup

In het Canadese Milton is zaterdagavond de tweede dag van de derde en laatste Nations Cup van het jaar in het baanwielrennen verreden. Na de succesvolle openingsdag voor Nederland viel er ook op dag twee het een en ander te juichen, zondagavond wordt het evenement afgesloten.

Omnium mannen
Jan Willem van Schip kwam er het gehele omnium niet echt aan te pas. Hij werd wel prima derde in de afvalkoers, de derde wedstrijd, maar in de afsluitende puntenkoers kon hij zich vanaf de zesde plek niet omhoog werken: hij werd zevende. De winst was voor de Brit Ethan Hayter, die zijn leidende positie na drie onderdelen keurig om wist te zetten in de winst. Kazushige Kuboki uit Japan pakte de tweede plek, voor de Fransman Benjamin Thomas.

Sprint vrouwen
Steffie van der Peet ging er in de achtste finales uit tegen de Italiaanse Miriam Vece, maar Hetty van de Wouw schopte het zelfs tot de halve finales. Daarin was Ellesse Andrews uit Nieuw-Zeeland in drie heats te sterk, waarna Van de Wouw de strijd om brons in twee heats verloor van Daniela Gaxiola uit Mexico. Andrews werd in de finale in twee heats verslagen door de ijzersterke Mathilde Gros uit Frankrijk.

Keirin mannen
Jeffrey Hoogland liet zijn beste keirin in tijden zien en schopte het tot de finale, waarin er maar één beter was: Harrie Lavreysen ging vroeg aan en trok een zeer overtuigende sprint door tot aan de finish voor een Nederlands 1-2'tje. De Brit Jack Carlin completeerde het podium op de derde plek.

Madison vrouwen
De grotendeels onzichtbare Maike van der Duin en Lisa van Belle kwamen niet verder dan de negende plek, terwijl het Britse duo Katie Archibald/Neah Evans domineerde. Zij pakten de winst, voor Valentine Fortin en Marion Borras uit Frankrijk en het Amerikaanse duo Jennifer Valente/Lily Williams.

Uitslag Heracles - sc Heerenveen

SC Heerenveen heeft zijn laatste kans gegrepen op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. In de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo wonnen de Friezen met 0-2.

De openingsfase was voor Heracles en de thuisploeg kreeg ook wel enkele mogelijkheden, maar na tien minuten voetballen stond Heerenveen wel met 0-1 voor dankzij Ché Nunnely, die profiteerde van een fout van Sven Sonnenberg. Vlak voor rust leek Sonnenberg bijna zijn fout goed te maken. Uit een vrije trap verlengde de verdediger de bal, maar de lat stond de gelijkmaker in de weg.

Na rust was Heerenveen de gevaarlijkste ploeg en kreeg de kansen, maar het bleef lang 0-1. Heracles mocht daardoor hopen op een gelijkspel en zag tot twee keer toe de 1-1 afgekeurd vanwege buitenspel. Vlak voor tijd besliste Pelle van Amersfoort het duel door de 0-2 binnen te schieten.

Wiebes juicht te vroeg, Vos sprint naar zege in ingekorte Amstel Gold Race

Marianne Vos heeft zondagmiddag de vrouweneditie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlandse was aan de finishstreep net wat sneller dan Lorena Wiebes, die haar armen al in de lucht had omdat ze dacht dat ze won.

Een ongeluk met een politieagent op een motor zorgde ervoor dat de wedstrijd uiteindelijk een uur werd stilgelegd en de wedstrijdjury besloot dat de wedstrijd werd ingekort en werd gereden op het lokale circuit rondom de Cauberg, uiteindelijk moesten de rensters nog 55 kilometer afleggen.

In de korte wedstrijd waren er verschillende aanvallen en uiteindelijk reden drie rensters weg uit het peloton. Yara Kastelijn, Eva van Agt en Ricarda Bauernfeind namen al snel een mooie voorsprong en doordat er weinig samenwerking was in het peloton bleven ze lange tijd vooruit.

In de laatste tien kilometer had de groep nog steeds een minuut voorsprong op het peloton en zag het er goed uit voor het drietal. In aanloop naar de laatste passage van de Cauberg kwam er opeens vaart in het peloton door de ploegen van SD Workx en Lidl-Trek en werd op een aantal kilometer het gat naar de kopgroep gedicht. De laatste keer op de Cauberg werd er geen verschil gemaakt en er werd met een grote groep gesprint voor de winst.

Elisa Longo Borghini begon als eerste aan de sprint. De Italiaans kampioene begon haar sprint in het midden van de weg, maar week snel uit naar de linkerkant, waarbij Lorena Wiebes bijna in de hekken werd gereden door de Italiaanse, maar gelukkig voor Wiebes was er nog een klein gaatje en kon ze net Longo Borghini passeren en leek ze op weg naar de winst. Ze begon ook vroeg met juichen, maar had geen rekening gehouden met Marianne Vos die haar op de finishlijn nog wist te verslaan.

Results powered by FirstCycling.com

Mountainbikers trappen World Cup-seizoen af met fraaie shorttrackraces in Brazilië

Voor de mountainbikers is deze week het nieuwe World Cup-seizoen begonnen. Men trapt het jaar af met een double-header in Brazilië, dit weekeinde begint het circus in Mairiporã, nabij São Paulo. Zaterdagavond werden de shorttrackwedstrijden afgewerkt, zondagavond staan de lange cross-countrywedstrijden op het programma.

Vrouwen
De vrouwen openden het seizoen en dat gebeurde met een mooie wedstrijd, waarin de Britse Evie Richards in de op twee na laatste ronde de gashendel volle bak open trok. Dat was voor de rest simpelweg te veel gevraagd en Richards reed naar een overtuigende zege. De kapotgestreden Australische Rebecca Henderson won het duel om plek twee van de Zwitserse Alessandra Keller, Anne Tauber was op plek acht de beste Nederlandse - Anne Terpstra finishte als zestiende.

Mannen
Bij de mannen bleef de groep beduidend compacter, pas in de slotfase ging het tempo écht serieus omhoog. Dat gebeurde vooral onder leiding van Sam Gaze en het was de Nieuw-Zeelander die in een fraaie sprint de overwinning pakte, net voor de Duitser Luca Schwarzbauer en de Chileen Martin Vidaurre Kossmann, die zo een mooie eerste podiumplek pakte.

Nageeye wint marathon van Rotterdam in nieuw Nederlands record

Abdi Nageeye heeft voor de tweede keer in zijn carrière de marathon van Rotterdam gewonnen. De Nederlander was in 2022 al de beste en was zondag ook weer ijzersterk in zijn laatste grote optreden voorafgaand aan de Olympische Spelen van Parijs. De marathon begon overigens na een minuut stilte: wereldrecordhouder Kelvin Kiptum zou in Rotterdam lopen, maar overleed in februari na een auto-ongeval.

Nageeye zat constant goed in de kopgroep, die beetje bij beetje uitdunde naar een man of acht na dertig kilometer. Het parcoursrecord begon vanaf dat moment wat minder realistisch te worden, maar het ging vooral om de posities en een paar kilometer later viel de groep flink uit elkaar.

Nageeye bleef nog over, samen met de Keniaan Kenneth Kipkemoi en de Ethiopiërs Birhanu Legese en Amedework Walelegn. Legese en Kipkemoi moesten er in de kilometers daarna ook af, waarna Walelegn een klein gaatje sloeg. Nageeye herpakte zich rap, liep terug naar de Ethiopiër en ging erop en erover.

In de laatste kilometer maakte Nageeye er een fraaie ereloop van, waarna hij finishte in 2:04.45 uur,een verbetering van dik tien seconden van zijn eigen Nederlandse record.

Bij de vrouwen was het wat minder spannend: Ashete Bekere uit Ethiopië liep al wat vroeger alleen en pakte de winst in 2:19.30 uur. De Nederlandse titel ging naar Anne Luijten, die op de Coolsingel finishte in 2:28.47 uur, vrijwel zeker genoeg voor een plek op de Olympische Spelen.

Dader steekpartij Sydney had psychiatrische problemen, zijn ouders reageren

De Australiër die gisteren zes mensen doodde in een winkelcentrum, worstelde met psychische problemen. Volgens een woordvoerder had de man last van schizofrenie en stond hij bekend bij de politie. Er wordt geen verband gelegd met terrorisme.

De 40-jarige man was onlangs verhuisd van Brisbane naar Sydney. Hij viel gistermiddag mensen aan in een winkelcentrum bij het populaire Bondi Beach. 6 personen kwamen hierbij om het leven, vijf vrouwen en een man. Meerdere mensen raakten gewond waaronder een baby. Een van de doden was een 38-jarige moeder die haar zwaargewonde baby probeerde te redden door die in handen van voorbijgangers te drukken. Het kind is opgenomen in het ziekenhuis.

De ouders van de dader, Joel Cauchi, hebben een verklaring uitgegeven via de politie van Queensland, ze noemden de acties van hun zoon "echt afgrijselijk".

"We zijn absoluut kapot van de traumatische gebeurtenissen die gisteren in Sydney hebben plaatsgevonden," zeiden ze. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de families en vrienden van de slachtoffers en degenen die op dit moment nog behandeld worden. Joels acties waren echt afschuwelijk en we proberen nog steeds te bevatten wat er is gebeurd. Hij vecht al sinds zijn tienerjaren met psychische problemen. We hebben contact met zowel de NSW Police Force als de Queensland Police Service en hebben geen problemen met de politieagente die onze zoon neerschoot, om anderen te beschermen en we hopen dat het goed met haar gaat."

Assistent-commissaris Lowe zei dat de politie van de familie had gehoord dat Cauchi, die schizofreen was, voor de aanval in Sydney in een voertuig of in een backpackershostel had geslapen en dat hij amper contact had met zijn ouders. Cauchi was op 17-jarige leeftijd gediagnosticeerd was met een psychische aandoening en zijn geestelijke gezondheid was de laatste jaren verder achteruit gegaan.

Zie ook: Man steekt mensen neer in winkelcentrum Sydney

Opel, Fiat en Citroën roepen 170.000 auto's terug

Autofabrikant Stellantis, eigenaar van de merken Fiat, Peugeot, Opel en Citroën, roept momenteel ongeveer 170.000 auto's terug. Bij sommige auto's is er een verhoogd risico op het ontstaan van brand. 

Vanwege problemen met de motorbesturingseenheid moeten bepaalde modellen van Opel, Peugeot, Citroën en DS naar een erkende garage. Bijna 170.000 voertuigen wereldwijd worden getroffen door deze terugroepactie. De fout leidt tot een onjuiste verbruiksevaluatie van de AdBlues, wat wordt gebruikt voor de zuivering van uitlaatgassen.

De terugroepactie heeft betrekking op de volgende modellen
De Opel-modellen Mokka, Astra en Grandland worden teruggeroepen, evenals de Peugeot-modellen 208, 308, 3008 en 5008 en de Citroën-modellen C3, C5 Aircross en DS3 en DS4.

50.000 bestelwagens van Opel, Peugeot, Fiat en Citroën vallen onder een tweede terugroepactie. Een lekkende stuurbekrachtigingsleiding kan leiden tot een defecte stuurbekrachtiging en een verhoogd risico op brand. Bestuurders van de Citroën Jumper, Fiat Ducato, Opel Movano en Peugeot Boxer vanaf modeljaar 2023 moeten naar een erkende garage gaan.

Experts: Iraanse aanval doet denken aan tactiek Poetin in Oekraïne

De aanvallen van afgelopen nacht door Iran op Israël doen denken aan de tactieken van Rusland tegen Oekraïne, maar ook aan de acties van de Houthi-militie in de Rode Zee. Experts zijn gealarmeerd.

Het gerenommeerde Institute for the Study of War (ISW), een Amerikaanse denktank, waarschuwt voor een zorgwekkende ontwikkeling in de geopolitieke conflicten in het Midden-Oosten. Volgens hun analyse vertonen de Iraanse aanvallen op Israël opvallende overeenkomsten met de tactische aanpak van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. Deze strategieën zouden gebruikt kunnen worden om te analyseren wat de beste aanpak zou zijn om Westerse lucht- en raketverdediging binnen te dringen.

ISW: Iran leert van Russen en Houthi's
Het Institute for the Study of War wijst op een bijzonder feit: "De Iraanse drone- en raketaanval op Israël laat zien dat Iran heeft geleerd van de Russen en de Houthi's om steeds gevaarlijkere en effectievere aanvalspakketten tegen Israël en de VS te ontwikkelen."

Vooral de Houthi-militie in Jemen zou als inspiratiebron kunnen dienen voor Iran. Deze milities gebruiken combinaties van Iraanse drones en raketten tegen Amerikaanse lucht- en raketafweersystemen, waardoor Iran en de Houthi's hun aanvalstactieken voortdurend kunnen verbeteren.

Het doel van deze aanpak lijkt te zijn om de Israëlische luchtverdediging te overspoelen door het gebruik van een combinatie van Iraanse drones, kruisraketten en ballistische raketten. Bovendien benadrukken gelijktijdige aanvallen van door Iran gesteunde actoren in Libanon en Jemen deze strategische aanpak.

Experts zien parallellen met Russische acties in Oekraïne
De parallellen met Rusland kunnen niet over het hoofd worden gezien. Net als Rusland experimenteert Iran met een mix van ballistische en kruisraketten en Iraanse drones om effectievere aanvalspakketten te lanceren. Het uiteindelijke doel is duidelijk: Amerikaanse en Europese raket- en luchtverdedigingssystemen binnendringen.

De alarmerende bevinding van het Institute for the Study of War is dat het voortdurende gebruik van Iraanse drones door meerdere vijanden van de VS en de zich verdiepende relaties tussen Teheran, Rusland, Noord-Korea en China het gebruik van deze aanvaltechniek tegen de VS en zijn bondgenoten te perfectioneren. Er ontstaat een steeds hechter netwerk van tegenstanders, die elkaar steunen en van elkaars fouten leren.

Waar is Iran mee bezig?
Voormalig Australisch generaal en militair expert Mick Ryan ziet de acties van Iran ook als een nieuwe strategie. Tot nu toe heeft het land vooral proxies gebruikt in het conflict met Israël, bijvoorneeld Hezbollah. "Israël heeft de raketten van Hezbollah al een tijdje in het vizier," legt Ryan uit op X, "maar zal ze niet allemaal kunnen vernietigen." Dit roept de vraag op of dit een korte, demonstratieve aanval is om de reputatie van Iran in de regio te versterken. "Of zit er meer achter?" vraagt Ryan.

Ryan zet ook vraagtekens bij het eigenlijke doel van Iran en de strategie om dat te bereiken. "Dit is een verandering in de manier waarop ze Israël jarenlang indirect hebben aangevallen," zegt Ryan. Hij wijst er ook op dat de Iraanse aanvallen mogelijk zelfs sympathie opwekken voor Israël, dat eerder werd bekritiseerd voor zijn aanvallen op de Gazastrook.

Een andere vraag die Ryan opwerpt, betreft de mogelijke reactie van Israël: "Hoe stevig zal de vergeldingsaanval van Israël zijn?". Israël heeft al geoefend met langeafstandsaanvallen op Iran. Zou het van deze gelegenheid gebruik kunnen maken om directe actie te ondernemen tegen het kernwapenprogramma van Iran? Te midden van deze grote onzekerheid blijft het de vraag hoe de situatie zich de komende uren en dagen zal ontwikkelen. Zal dit leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten of is de-escalatie nog mogelijk?

Viñales domineert MotoGP-sprint op COTA, Veijer op P4 in Moto3

Op het Circuit of the Americas in Texas is zaterdagavond de sprint verreden van het MotoGP-weekeinde in de Verenigde Staten. Dat werd dit keer niet een al te spannende race, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken. Eerder op de dag werden alle kwalificaties verreden, ook in de Moto2 en Moto3.

Maverick Viñales had zich met overmacht naar poleposition gereden en had rookiesensatie Pedro Acosta en 'King of COTA' Marc Marquez naast zich op rij één. Francesco Bagnaia, Enea Bastianini en Jorge Martin volgden op de tweede rij, voor Aleix Espargaro, Fabio Di Giannantonio, Franco Morbidelli, Marco Bezzecchi, Jack Miller en Alex Marquez.

Viñales begon ijzersterk en had na de openingsronde de leiding in handen, voor Marc Marquez en Acosta - Bastianini en Marquez moesten een klein gaatje laten. Viñales reed alsmaar verder weg en pakte zeer overtuigend zijn tweede sprintzege op rij. Marquez won de prima strijd om de tweede plek, Martin completeerde het podium, voor Acosta en Espargaro.

Zondag gaat de racedag om 18.00 uur van start met de Moto3, waar David Alonso op poleposition staat, naast José Antonio Rueda en Daniel Holgado. Collin Veijer mag vanaf een prima vierde plek vertrekken, naast Joel Kelso en de verrassende Jacob Roulstone.

Om 19.15 uur is het dan de beurt aan de Moto2, met polesitter Aron Canet op de eerste rij, naast de Boscoscuro's van Fermin Aldeguer en Sergio Garcia. Albert Arenas, Joe Roberts en Marcos Ramirez nemen plaats op rij twee, Bo Bendsneyder start vanaf een prima tiende plek en Zonta van den Goorbergh moet het doen vanaf de 24e plek.

De MotoGP begint tot slot om 21.00 uur.

FOK! Wat een weer: iets minder warm maar droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend zijn er zonnige perioden, maar in het zuiden overheerst de bewolking. Het blijft droog. De wind uit het westen is matig, langs de noordkust vrij krachtig.

Vanmiddag is er in het noorden en midden veel ruimte voor de zon, in het zuid(oost)en is er eerst nog vrij veel bewolking aanwezig. De maximumtemperaturen liggen tussen 11°C in het noorden tot 16°C in het zuiden. De wind waait uit het westen is eerst matig en aan de noordkust vrij krachtig, maar neemt in de loop van de middag steeds verder af.

Vanavond neemt vooral in het zuiden en midden de bewolking toe en kan het in het zuidoosten later licht gaan regenen. Eerst is er weinig wind, maar in de loop van de avond gaat de wind uit het zuidwesten waaien en wordt matig, langs de zuidwestkust vrij krachtig.

Komende nacht valt er in het zuidoosten eerst nog wat lichte regen en maakt het noorden kans op een enkele lichte bui. De temperatuur daalt naar waarden rond 6°C. De zuidwestenwind is matig, vlak aan zee vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Meneer en mevrouw bij het vertrekpunt van de pont naar Zaandam (Foto: DJMO)
Meneer en mevrouw bij het vertrekpunt van de pont naar Zaandam (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Iraanse aanval: Israël onderschept merendeel drones en raketten, weinig treffen doel

Iran vuurt volop drones en raketten af op Israël. Het luchtverdedigingssysteem is volledig operationeel en onderschept dreigingen, benadrukt een legerwoordvoerder. Boven de Israëlische hoofdstad zijn verschillende explosies te horen. 

Update 3.30 uur: Volgens het Israëlische leger heeft Iran ongeveer 200 drones en raketten afgevuurd bij de eerste aanval op Israël. Daar waren tientallen grond-grondraketten bij, zei legerwoordvoerder Daniel Hagari. “De overgrote meerderheid van de raketten zijn onderschept door onze raketverdediging buiten de grenzen van Israël”, zei Hagari. Slechts een klein aantal raketten raakte Israëlisch grondgebied. Hierbij raakte een meisje gewond. Volgens Hagari werd ook een militaire basis in het zuiden Israël getroffen en licht beschadigd.

Israëlische gevechtsvliegtuigen onderschepten meer dan tien Iraanse kruisraketten buiten Israëlisch grondgebied, zei de militaire woordvoerder. Ook werden tientallen onbemande luchtvaartuigen buiten Israël onderschept. “de Iraanse actie is nog niet voorbij”, zei Hagari. Er worden nog steeds drones onderschept en er zijn nog raketaanvallen mogelijk. Er zijn nog tientallen vliegtuigen in de lucht. Het leger doet alles wat nodig is om de burgers van Israël te beschermen. 

Update 2.37 uur: Groot-Brittannië kondigde aan dat het meer straaljagers naar de regio zou sturen als reactie op de Iraanse aanvallen. De jets en tankvliegtuigen zouden de troepen versterken die al in het gebied zijn ingezet tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat, aldus de Britse minister van Defensie Grant Shapps. "Deze straaljagers zullen indien nodig alle luchtaanvallen binnen het bereik van onze bestaande missies onderscheppen." Groot-Brittannië exploiteert een luchtmachtbasis op Cyprus.

Eerdere berichtgeving: Zondagnacht ging in Jeruzalem een luchtalarm af, waarna verschillende explosies te horen waren. AFP-verslaggevers meldden dat rond 01.45 uur (lokale tijd, 12.45 uur CEST) minstens vijf explosies werden gehoord boven Jeruzalem. Ook werden explosies in Jericho op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever gehoord. Volgens de Israëlische hulpdienst Magen David Adom zijn er tot nu toe geen meldingen van slachtoffers door de Iraanse aanval.

Legerwoordvoerder Daniel Hagari vroeg de Israëlische bevolking zich "verantwoordelijk en kalm te gedragen zoals voorheen". “Wij zijn sterk en in staat om deze gebeurtenis het hoofd te bieden. De IDF zal al het nodige doen om de burgers van de staat Israël te beschermen”, aldus Hagari. Het luchtverdedigingssysteem is volledig operationeel en onderschept dreigingen waar dat nodig is, ‘ook op dit moment’. Er zijn talloze vliegtuigen in de lucht om elke dreiging af te weren. Hagari waarschuwde voor "explosies tijdens de onderscheppingen en vallend puin." De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem beval alle medewerkers om tot nader order te schuilen.

Volgens het Israëlische leger vuurde Iran meer dan 100 drones af op Israël. Het zal enkele uren duren voordat de drones Israël bereiken. De Iraanse staatstelevisie meldde dat de Iraanse Revolutionaire Garde drones en raketten op Israël heeft afgevuurd.

Volgens Hagari werkt Israël nauw samen met de VS en zijn partners in de regio om de drones ‘aan te pakken en te onderscheppen’. Amerikaanse omroepen meldden dat het Amerikaanse leger verschillende drones heeft neergeschoten die door Iran op Israël zijn afgevuurd. Zowel de VS als Jordanië meldden tientallen drones afkomstig uit de richting van Iran te hebben neergehaald. 

Premier Netanyahu heeft het oorlogs kabinet bij elkaar geroepen. Israël sluit zijn luchtruim, ook andere landen in de regio hebben deze stap gezet. Israël wordt ook vanuit Libanon aangevallen. De Hezbollah-militie zegt raketten te hebben afgevuurd op de door Israël bezette Golanhoogte. Volgens een rapport van persbureau AFP stuurde de Houthi-militie in Jemen ook drones richting Israël.

Op het forum wordt in dit topic uitgebreid gediscussieerd over de Iraanse aanval. 

Zie ook: Iran valt aan, kruisraketten en honderden drones onderweg naar Israël

Drie jaar cel geëist tegen verdachte van helpdeskfraude

"Een hele goede morgen, u spreekt met Kelly Smit van de Rabobank fraude helpdesk. […] Er is een half uur geleden geprobeerd om 1400 euro over te boeken naar een Duitse rekening en wij willen graag controleren of u dat zelf gedaan heeft. […] Bent u in Duitsland [geweest]? Heeft u daar bijvoorbeeld familie, vrienden zitten die dat eventueel uitgevoerd kunnen hebben?”

Aan de lijn was niet Kelly Smit van de fraudedesk van de Rabobank, maar - volgens het OM - een 33-jarige vrouw uit Almere die vandaag terecht stond voor de rechtbank in Lelystad. De verdachte probeerde ook niet om de mevrouw aan de andere kant van de lijn te helpen, maar om haar op te lichten.

Op geraffineerde wijze ontfutselde de verdachte informatie, maakte ze de slachtoffers bang en gaf ze hen veelal opdracht om pinpassen, geld en andere waardevolle spullen klaar te zetten, waarna een handlanger deze op kwam halen. Zogenaamd om ze veilig bij de bank op te bergen. In werkelijkheid zagen de meeste slachtoffers hun spullen nooit meer terug en werd hun bankrekening geplunderd.

Een reeks overwegend oudere dames uit het hele land werd op deze manier slachtoffer van oplichting en diefstal. Samen met anderen veroorzaakte de verdachte een enorme financiële, maar ook emotionele schade. Goed rechercheonderzoek naar aanleiding van een reeks aangiften leidde ertoe dat de verdachte op heterdaad in haar woning kon worden aangehouden. Ze was op dat moment aan het bellen met een nieuw doelwit.        

Uit het onderzoek blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, diefstal en heling. Hierbij waren minstens 57 slachtoffers betrokken. Het onderzoek bevat echter aanwijzingen dat er meer slachtoffers zijn geweest. Omdat ze gestructureerd en langdurig samenwerkte met anderen wordt haar ook het lidmaatschap van een criminele organisatie verweten.  

Gevangenisstraf en vergoeden van schade
De verdachte heeft bij veel van haar slachtoffers groot leed veroorzaakt. Ze raakten niet alleen geld en kostbare en dierbare spullen kwijt, maar vaak ook het vertrouwen in de wereld om hen heen. Financieel gewin was voor de verdachte echter belangrijker. Dit wordt haar zwaar aangerekend. Alles afwegend eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf voor de duur van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. 

Ook is aan de rechtbank verzocht om de verdachte te verplichten een reeks slachtoffers, waaronder een bank, de geleden schade te vergoeden. Het gaat daarbij om een bedrag van in totaal ruim 105 duizend euro.

De rechtbank doet op een later moment uitspraak.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
©FOK.nl e.a.