FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 april 2024

Verbazing over 'zwervende kleuter' in Amsterdam: "Te triest voor woorden"

Veel omwonenden van het Bullewijkpad in Amsterdam vinden het onbegrijpelijk dat een kleuter sinds gisteren weg bij de ouders kon zijn zonder dat er door die ouders aan de bel getrokken werd. Inmiddels heeft de moeder zich wel gemeld, maar dat gebeurde dus pas een dag later

"Het is echt bizar dat dat kan gebeuren", zegt een buurtbewoner. "In deze tijd. Met alle hulp die je tegenwoordig hebt. Buren. Familie. Te triest voor woorden."

Een ander: "Ik ben zelf moeder van vier kinderen. En ik moet er niet aan denken dat ik een kind zou missen en er niet naar op zoek zou gaan. Maar we kennen de omstandigheden niet."

Over die omstandigheden wil de politie, die via burgernet de hulp van het publiek inriep, helemaal niets kwijt. Dat zou vaker zo zijn bij zaken in de relationele sfeer. 

Het blijft daarmee dus onduidelijk of de burgernetactie de reden is dat de moeder zich alsnog meldde. In de buurt was het bericht van burgernet bij veel bewoners niet bekend. "Het bericht is bij mij ook niet binnengekomen", vertelde een van de omwonden. "Misschien dat velen het ook niet gehad hebben."

De politiewoordvoerder wil ook niet zeggen of instanties als Veilig Thuis ingeschakeld worden.

Roglic mist laatste bocht maar wint openingstijdrit Baskenland

Primoz Roglic heeft de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland gewonnen. Vlak voor de finish reed de Sloveen van Bora-hansgrohe nog verkeerd, maar nadat hij zich snel omkeerde zou hij de snelste tijd noteren. Hij won voor Jay Vine en Mattias Skjelmose.

Vanwege de weersvoorspellingen gingen bijna alle favorieten voor de tv-uitzending van start. Primoz Roglic behoorde daar ook bij en de 34-jarige Sloveen was bij het eerste tussenpunt de snelste. Daar was hij twaalf seconden sneller dan Juan Ayuso, die tot dan de snelste tijd had neergezet.

Na het tussenpunt bleef Roglic sterk rijden, al leek het voor de finish even mis te gaan voor de Sloveen van Bora-hansgrohe. In de laatste honderden meters reed Roglic de verkeerde kant op, hij realiseerde dat snel en draaide zich snel om en klokte de snelste tijd, al verloor de Sloveen door deze actie wel tien seconden.

Twee andere favorieten voor de eindwinst in de Ronde van het Baskenland, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel, vertrokken na Roglic. Vingegaard verloor vijftien seconden op zijn voormalige ploeggenoot en ook Evenepoel kwam niet aan de tijd van Roglic. De Belgische wereldkampioen kwam in de eerste bocht van de tijdrit ten val en zou uiteindelijk elf seconden verliezen.

Results powered by FirstCycling.com

Lichaam gevonden in het IJ

De Amsterdamse politie heeft vanochtend een lichaam aangetroffen bij een inham van het IJ bij de Grasweg in Noord. Op het moment zijn de duikers nog bezig om het lichaam boven water te halen. Er is nog niets bekend over de identiteit en hoe hij of zij om het leven is gekomen. 

De politie startte afgelopen zaterdag al een zoekactie nadat een passant vrijdag een hoopje kleren aantrof bij de oevers van de IJ-promenade achter Centraal Station in Amsterdam. Na zaterdag en zondag in de omgeving gezocht hebben heeft de politie nu dus iemand aan de overkant aangetroffen. Of het een met het ander te maken heeft is nog niet duidelijk, ook dat is onderdeel van het onderzoek.

Overblijfselen van vermiste Franse peuter Émile gevonden

Het lichaampje van de vermiste tweejarige peuter Emile uit het Franse gehucht Haut-Vernet is gevonden. De peuter was sinds 8 juli vorig jaar vermist. Dit werd gemeld door de lokale omroep BFMTV. Gisteren zijn botten aangetroffen en uit onderzoek is gebleken dat ze van de peuter zijn.

Volgens BFMTV heeft een wandelaar zaterdag een schedel gevonden. De botten zijn vervolgens per helikopter naar een onderzoekscentrum gebracht.

Dit weekend is bevestigd dat het inderdaad om Emile gaat. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend gemaakt. Het is dus niet duidelijk of er sprake is van een misdrijf of een tragisch ongeluk. 

De kleine Émile verdween op 8 juli terwijl hij aan het spelen was in de tuin van zijn grootouders in Le Vernet, een dorp met ongeveer 125 inwoners in Zuidoost-Frankrijk. Men vermoedt dat hij vrijwillig vertrok. Burgemeester François Balique verklaarde twee dagen later op de Franse televisie: "De familie was bezig met het voorbereiden om het huis te verlaten voor een uitstapje. Hij maakte van dat korte moment van afleiding gebruik om weg te lopen." Zijn grootouders merkten dat hij er niet meer was toen ze hem in de auto wilden zetten.

Twee buren zagen de peuter nog rond 17.00 uur. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de jongen. Er was al maandenlang een onderzoek gaande naar zijn verdwijning, maar er waren geen grote doorbraken.

Brand in Radboud UMC, 60 patiënten geëvacueerd

In een van de gebouwen van het Radboudumc in Nijmegen heeft zondagavond brand gewoed. Ongeveer zestig patiënten en zeventien personeelsleden worden om rookontwikkeling geëvacueerd en overgebracht naar andere afdelingen, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

De brand woedde in een serverruimte op de zesde verdieping en is inmiddels onder controle. Mensen op de derde, vierde en vijfde verdieping moeten worden verplaatst, aldus de veiligheidsregio. 

Meerdere aanvragen voor grootste windparken op de Nederlandse Noordzee

In de grootste tenderronde voor wind op zee in Nederland tot nu toe zijn meerdere aanvragen ingediend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft meerdere aanvragen gekregen voor beide vergunningen voor windenergiegebied IJmuiden Ver (kavels Alpha en Beta) op de Noordzee. IJmuiden Ver ligt ruim 60 kilometer voor de westkust van Nederland. De twee windparken zullen hernieuwbare elektriciteit produceren en hebben elk een capaciteit van ten minste 2 gigawatt (GW). In totaal wordt in één ronde 4 GW vergund; goed voor ongeveer 14% van het totale huidige elektriciteitsverbruik in Nederland.

Minister Jetten (Klimaat en Energie): “De windsector heeft internationaal te maken met uitdagingen zoals recente prijsstijgingen en hoge rente. Ik ben blij dat ondanks deze ontwikkelingen, meerdere partijen interesse hebben getoond in het bouwen van deze windparken in Nederland. Deze windparken dragen bij aan het behalen van onze klimaatdoelen en energieonafhankelijkheid."

Bijdrage aan natuur en inpassing in energiesysteem
De windparken worden gerealiseerd zonder subsidie. De tenders bestaan uit een vergelijkende toets met een financieel bod. De overheid wil hiermee stimuleren dat de windparken ook een bijdrage leveren aan de natuur op de Noordzee en aan de inpassing in het energiesysteem op land. Daarnaast gelden voor beide kavels criteria over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulariteit.

Verder worden aanvragen beoordeeld op onder meer de zekerheid dat het windpark wordt gerealiseerd. De meeste punten worden toegekend aan criteria met een maatschappelijk doel (85% van totaal aantal punten). Hiermee wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) oplossingsgerichte en innovatieve aanvragen stimuleren. Ook de hoogte van het bedrag dat een bedrijf wil betalen voor het mogen bouwen en exploiteren van het windpark levert punten op (15% van totaal aantal punten). Het is niet de verwachting dat partijen het maximaal gevraagde financieel bod bieden. Een financieel bod is in de tenders opgenomen om te zorgen voor voldoende variatie tussen aanvragen. De winnaar is de partij met de meeste punten.

Beoordeling
Geïnteresseerde ondernemingen en consortia konden een aanvraag indienen tot en met donderdag 28 maart 17.00 uur. RVO beoordeelt de aanvragen in samenwerking met twee expertcommissies. De verwachting is dat in juni 2024 de winnaar(s) van de tenders IJmuiden Ver kavels Alpha en Beta bekend zijn. Het is de verwachting dat de windparken eind 2029 / begin 2030 stroom gaan leveren.

Verbinding naar land
Netbeheerder TenneT gaat twee platforms met twee netaansluitingen binnen het gebied plaatsen (zogenoemde ‘stopcontacten op zee’) om de windparken te verbinden met het Nederlandse elektriciteitsnet op land. Dit zijn de eerste windparken op zee in Nederland met een gelijkstroomverbinding in plaats van een wisselstroomverbinding. Gelijkstroom maakt transport over langere afstanden mogelijk en heeft als voordeel dat er minder elektriciteitsverlies is tijdens het transport.

Ambities
In 2022 verhoogde het kabinet de doelstelling voor windenergie op zee van 11 naar ongeveer 21 GW rond 2030. Er zijn hiervoor meerdere gebieden voor windparken op zee aangewezen. Samen leveren deze rond 2030 ongeveer 75% van de huidige elektriciteitsbehoefte van Nederland.

RVO organiseert in opdracht van het Ministerie van EZK de aanvraagprocedure (tenders) voor de vergunningen voor de bouw en exploitatie van nieuwe windparken op zee. Een aantal windparken op zee is al in bedrijf, ook zijn er projecten in aanbouw en in voorbereiding.

Meerdere arrestaties na crash auto's in Dongen

Maandagnacht 1 april 2024 zijn er meerdere personen aangehouden na een crash in Dongen. De auto’s zijn een tijdje achtervolgd door politiemensen omdat zij met hoge snelheid over een industrieterrein reden.

De politie zag rond 04.00 uur drie voertuigen met hoge snelheid op de Swaardvenstraat rijden. Diverse eenheden achtervolgen de auto’s. Op de Eindsestraat in Dongen krijgen zij een stopteken en wordt de weg deels geblokkeerd met een politieauto. Daar rijden de drie auto’s langs met hoge snelheid. Uiteindelijk gaan de auto’s richting de Vierbundersweg in Dongen. Bij de rotonde crasht een voertuig en komt op de kop in de sloot terecht. Een ander voertuig komt in de berm terecht. Een persoon vlucht weg over het nabijgelegen gras. Een 20-jarige man uit Venlo kruipt uit de auto en word daarop meteen aangehouden. Rond 04.20 uur wordt er door een politiehond een verdachte gevonden. Deze 18-jarige man uit Tilburg verstopte zich onder een voertuig, maar werd door hond Fred ontdekt.

Of er inderdaad een derde voertuig bij betrokken en waar deze nu is was zal uit verder onderzoek moeten blijken.

Moskou eist uitlevering Malyuk, hoofd van Oekraïense geheime dienst

Hoewel de terroristische organisatie Islamitische Staat de verantwoordelijkheid heeft geclaimd voor de aanslag op het concertgebouw bij Moskou, blijft Rusland vasthouden aan zijn overtuiging dat Oekraïne verantwoordelijk is. Vooral het hoofd van de Oekraïense geheime dienst, Malyuk, staat in de schijnwerpers.

Rusland heeft geëist dat Oekraïne onder meer het Oekraïense hoofd van de inlichtingendienst uitlevert, volgens Moskou is hij betrokken bij "terroristische aanslagen" op Russisch grondgebied. Zondag herhaalde het ministerie van Buitenlandse Zaken de bewering dat de aanslag op een concertzaal aan de rand van Moskou verband hield met Oekraïne.

Rusland beschuldigde Oekraïne er ook van verantwoordelijk te zijn voor een reeks aanslagen en moorden op zijn grondgebied. Onder verwijzing naar twee internationale antiterreurverdragen verklaarde het ministerie dat het Oekraïne had opgeroepen om "onmiddellijk een aantal mensen te arresteren en uit te leveren", waaronder het hoofd van de geheime dienst SBU, Vasil Malyuk.

De SBU omschreef de eisen van Moskou als "onzin". "Verklaringen over terrorisme zijn bijzonder cynisch als ze uit een terroristisch land komen", verklaarde de geheime dienst. 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Malyuk had toegegeven "de bomaanslag op de Krimbrug in oktober 2022 te hebben georganiseerd" en "details te hebben onthuld over de organisatie van andere terroristische aanslagen in Rusland". De Krim werd in 2014 door Rusland geannexeerd, maar wordt internationaal erkend als onderdeel van Oekraïne.

Het is onduidelijk hoe Rusland zijn eisen aan Oekraïne heeft overgebracht, aangezien Kyiv kort na de militaire aanval in februari 2022 de diplomatieke banden met Moskou verbrak.

Partij Erdogan verliest bij lokale verkiezingen Turkije

Bij de lokale verkiezingen in Turkije lijkt de oppositie een overwinning te hebben behaald in de grote steden. CHP wist te zegevieren bij de burgemeestersverkiezingen in de vijf grootste steden van het land, met name duidelijk in de hoofdstad Ankara en in Istanboel. Landelijk werd het de sterkste partij met meer dan 37 procent van de stemmen, volgens het staatspersbureau Anadolu.

AKP van staatshoofd Erdogan behaalde een goede 35 procent van de stemmen. Waarnemers noemden de verkiezingsuitslag een historisch slecht resultaat voor de islamitisch-conservatieve partij. AKP-kandidaten waren echter wel succesvol in verschillende grote steden in Anatolië, zoals Konya en Erzurum. In het zuidoosten van Turkije behaalde de pro-Koerdische DEM-partij een comfortabele voorsprong, onder meer in Diyarbakir. 

President Erdogan heeft in een toespraak erkend dat zijn AK-partij niet het gewenste resultaat heeft behaald en noemt de uitslag een keerpunt. Hij roept de partij op tot reflectie en zei tegen zijn aanhangers bij het partijkantoor in Ankara: "Het Turkse volk heeft gesproken."

Vooral de verkiezingsstrijd in Istanbul werd met spanning gevolgd. De uitkomst van de burgemeestersverkiezingen in de miljoenenstad heeft ook invloed op de komende presidentsverkiezingen in 2028. Erdogan zei eerder zelf: "Wie Istanbul wint, wint Turkije." De strijd om de positie van burgemeester is daarom ook een strijd om het land.

Opnieuw demonstraties tegen Netanyahu

In Israël demonstreerden tienduizenden mensen zondag opnieuw tegen premier Netanyahu. Ze roepen op tot nieuwe verkiezingen – omdat ze geen vertrouwen hebben in een militaire bevrijding van de gijzelaars in de Gazastrook. De premier moest een operatie ondergaan vanwege een hernia.

In Israël gaan de protesten tegen premier Benjamin Netanyahu door. Voor het parlement in Jeruzalem eisten tienduizenden demonstranten nieuwe verkiezingen en een snelle overeenkomst om de gijzelaars vrij te laten die werden vastgehouden door de islamistische terroristische organisatie Hamas. Het Israëlische persbureau N12 News maakte melding van de grootste demonstratie sinds het begin van de oorlog. Zaterdagavond hadden al duizenden gedemonstreerd in Tel Aviv . De geplande grootschalige demonstraties zullen vier dagen duren.

Oppositieleider Jair Lapid had scherpe kritiek op Netanyahu. Het regeringshoofd vernietigt de betrekkingen van Israël met de VS en laat de gijzelaars van Hamas aan hun lot over, zei hij. "Alles voor de politiek, niets voor het land." 

Geen akkoord met Hamas
Netanyahu wees de kritiek op zijn manier van onderhandelen en de oproepen voor nieuwe verkiezingen resoluut van de hand. "De roep om verkiezingen nu, op het hoogtepunt van de oorlog, een moment voor de overwinning, zal Israël verlammen voor ten minste zes maanden, naar mijn idee zelfs acht maanden," zei hij op een persconferentie.

Een nieuwe verkiezing zou ook de onderhandelingen verlammen over de vrijlating van gijzelaars in ruil voor een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog en de vrijlating van Palestijnse gevangenen, zei Netanyahu. Dit zou "het einde van de oorlog bewerkstelligen voordat de doelen zijn bereikt" en dus vooral Hamas in de kaart spelen. Netanyahu maakte nogmaals duidelijk dat hij vasthoudt aan zijn koers: "We zullen Rafah binnenmarcheren en daar alle Hamasleden uitroeien voor de overwinning. De vernietiging van Hamas is een essentieel doel van deze oorlog, inclusief de terugkeer van de gijzelaars."

De gesprekken voor een staakt-het-vuren zijn ondertussen echter vastgelopen. Er kwam geen akkoord met Hamas. Naar verluidt is een Israëlische delegatie vandaag naar Caïro gereisd voor nieuwe besprekingen.

Netanyahu geopereerd aan hernia
Netanyahu is afgelopen week geopereerd aan een hernia. De operatie was succesvol en Netanyahu is nu herstellende, zo heeft het ziekenhuis in Jeruzalem inmiddels bekendgemaakt. De regeringsleider had eerder aangekondigd dat hij snel wilde terugkeren. Minister van Justitie Yariv Levin, die ook vicepremier is, zal tijdens zijn afwezigheid het stokje overnemen.

Volgens zijn kantoor werd zaterdag tijdens een routineonderzoek bij de 74-jarige een hernia vastgesteld. In het verleden is hij vaak in het ziekenhuis opgenomen vanwege gezondheidsproblemen. Afgelopen zomer kreeg hij een pacemaker.

Rovanperä wint slopende Safari Rally Kenya, Neuville houdt leiding in WK

Gedurende het weekeinde is de derde ronde van het wereldkampioenschap rally verreden. Het circus trok naar Afrika, waar de Safari Rally Kenya op het programma stond. Zoals wel vaker werd het een groot avontuur en vooral een behoorlijke afvalrace, waarbij het er vooral om ging de auto heel te houden.

Op vrijdag sloegen er al flinke problemen toe: eerst kampten Thierry Neuville en navigator Martijn Wydaeghe met een lekke band onder hun Hyundai i20, daarna hadden ze last van flinke stof in de auto. Dat was echter niks vergeleken met de problemen bij hun teamgenoten: Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm verloren in proef vijf een half uur met versnellingsproblemen, Ott Tänak en Martin Järveoja leverden welgeteld één proef later twintig minuten in nadat ze een grote rots raakten in een binnenbocht.

Toyota stoomde lekker door: Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen hadden na de vrijdag de leiding in handen, ongeveer een minuut voor teamgenoten Elfyn Evans/Scott Martin en Takamoto Katsuta/Aaron Johnston. Evans verloor op zaterdag in de eerste proef al twee minuten, doordat hij een wiel moest wisselen, even later verloor ook Katsuta flink wat tijd door een lekke band - ook hij had een rots geraakt.

Neuville kon er even van profiteren, maar kreeg vervolgens zelf met technisch malheur te maken en zakte terug naar de vijfde plek. Evans verloor in de laatste proef van de dag nog wat meer tijd door een lekke band, waarna hij ook nog eens vergat zijn handrem eraf te halen. Rovanperä sloot de dag soeverein als leider af, meer dan twee minuten voor Katsuta en meer dan drie minuten voor de rustig uit de problemen blijvende Adrien Fourmaux en Alexandra Coria in de Ford Puma.

Op de slotdag bleven de problemen beperkt tot hier en daar wat foutjes en wat geraakte rotsen, maar in de top-5 veranderde niks meer. Rovanperä boekte een overtuigende zege, Katsuta werd op 1:37 minuten tweede en pakte zijn vijfde podiumplek en voor Fourmaux was er op 2:25 minuten een derde plek, het tweede WRC-podium uit zijn carrière en tevens de tweede op rij.

Neuville won de afsluitende powerstage, voor Tänak, die op zijn beurt zelfs de punten kreeg voor de beste zondag: in de zondagse proeven was de Est vijftien seconden rapper dan Neuville, Rovanperä was daar 1:46 minuten langzamer - hij richtte zich vooral op de winst. Neuville behield de leiding in het WK, Evans staat op zes punten en Fourmaux volgt op meer dan twintig punten.

FOK! Wat een weer: neerslag in het oosten, elders droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en gaat het in het oosten regenen. In het westen blijft het droog en is later de zon misschien te zien. Eerst is er weinig wind, in de loop van de ochtend neemt de wind toe naar matig en waait dan uit het zuidwesten.

Vanmiddag valt er in het noordoosten in de eerste helft van de middag regen. In de rest van het land is het droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Later kan vooral in de zuidelijke helft plaatselijk een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot 14°C in het zuiden. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidwestenwind.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af naar zwak tot matig.

Komende nacht is het eerst overal droog. Later in de nacht komt er in het zuidwesten een enkele bui voor. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidwestenwind.

Tot morgen!

                   

Gijs, de eenzame gans in de Biesbosch (Foto: DJMO)
Gijs, de eenzame gans in de grijze Biesbosch (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Man rijdt zee in bij Miami Beach

Een man reed zondagochtend rond 7:00u lokale tijd een promenade in Miami Beach op. Vervolgens vloog hij met de wagen het water in.

De man zal ergens een verkeerde afslag genomen hebben voordat hij met behoorlijk tempo richting waterkant reed. Een bewoner van een appartement, Andres Asion, hoorde een luide knal en zag toen hij naar buiten keek eerst niets, maar toen hij beter keek een auto te water met de achterklep open.

Volgens Asion was de bestuurder, die met een nat pak op de stoep zat toen de politie kwam, duidelijk onder invloed van drank of drugs. Eerder had de beste man dus ook al eens figuurlijk een verkeerde afslag genomen, toen hij besloot om onder invloed een auto te gaan besturen. De 22-jarige bestuurder is door de politie gearresteerd op verdenking van het rijden onder invloed.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.