FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 maart 2024

Van den Berg sprint naar dagzege in Ronde van Catalonië

Marijn van den Berg heeft met een sterke sprint de vierde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Nederlander van Education-EasyPost won voor Arne Marit en boekte zijn eerste seizoenszege.

Na twee bergetappes, die allebei werden gewonnen door Tadej Pogacar, kregen de sprinters vandaag hun kans. De renners moesten bijna 170 kilometer afleggen in de vierde etappe. Onderweg was er nog wel een beklimming maar wel op honderd kilometer voor de finishstreep.

Na twintig kilometer werd de kopgroep van de dag gevormd. De kopgroep bestond uit drie renners en nam enkele minuten voorsprong, maar met nog dertig kilometer te gaan was het over voor de aanvallers. Daarna waren er nog een paar kleine aanvallen, maar die bleven ook niet vooruit, waardoor in de straten van Lleida gesprint kon worden voor de dagzege.

In die massasprint was het Marijn van den Berg die aan het langste eind trok. De Nederlander won voor Arne Marit en pakte zijn eerste seizoenszege.

Results powered by FirstCycling.com

Foutje bedankt: doorgezaagde gasleiding zorgt voor overlast

Paniek op een industrieterrein afgelopen middag in Wormerveer. Bij een pand, waar in november 2022 nog een felle uitslaande brand woedde, werd een gaslucht geroken.

Omdat niet direct ontdekt werd waar de lucht vandaan kwam, schaalde de brandweer op naar incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS) en kwam met meerdere eenheden ter plaatse. Uit voorzorg werden er 7 units ontruimd door de brandweer. 

Achteraf bleek tijdens werkzaamheden in de loods een gasleiding te zijn doorgezaagd. Het gas was niet afgesloten, terwijl men dacht dat dit het geval was. Een medewerker van Liander kwam ter plaatse om de leiding af te doppen. 

Foutje bedankt: doorgezaagde gasleiding zorgt voor overlast  (Foto: FOK! / DJMO )
Foutje bedankt: doorgezaagde gasleiding zorgt voor overlast (Foto: FOK! / DJMO )Foutje bedankt: doorgezaagde gasleiding zorgt voor overlast  (Foto: FOK! / DJMO )
Foutje bedankt: doorgezaagde gasleiding zorgt voor overlast (Foto: FOK! / DJMO )

China en Rusland maken afspraken Houthi-rebellen over doorvaart Rode Zee

China en Rusland hebben een akkoord bereikt met de Houthi-rebellen in Jemen om hun schepen veilig door de Rode Zee te kunnen laten varen.

Volgens persbureau Bloomberg garanderen de Houthi's dat ze geen Russische of Chinese schepen zullen aanvallen met raketten. De precieze details zijn nog onduidelijk.

Schepen op de Rode Zee worden sinds november herhaaldelijk aangevallen door de Houthi’s. De rebellengroep hebben al eerder laten weten dat hun aanvallen zullen doorgaan totdat Israël zijn belegering en aanvallen op Palestijnen in de Gazastrook beëindigt.

Eén van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld loopt door de Rode Zee. Momenteel is een internationale westerse militaire alliantie ingezet om koopvaardijschepen tegen de Houthi’s te beschermen.

19 aanhoudingen vanwege fraude met coronasubsidie

De FIOD heeft van 11 tot en met 20 maart in verschillende plaatsen in Nederland 19 mensen aangehouden in verband met fraude met coronasubsidie. Ze worden verdacht van het indienen van valse aanvragen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Vermoedelijk is meer dan 1,25 miljoen euro subsidie ten onrechte uitgekeerd. In het onderzoek worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van een vermoeden van onjuiste digitale aanvragen TVL. Bij de aanvragen van de verdachten werden vermoedelijk opzettelijk valse documenten ingediend.

De 19 verdachten, allen ondernemers, hadden de TVL aangifte vermoedelijk niet zelf ingediend. Ze werden benaderd door adviseurs, zogenaamde facilitators die de daadwerkelijke TVL-aanvragen met bijlagen hadden opgemaakt. Voor de ondernemers werd een veel hogere omzet opgegeven dan daadwerkelijk was behaald. Tegen deze facilitators was door de FIOD reeds een strafrechtelijk onderzoek opgestart. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Tegemoetkoming Vaste Lasten
De TVL was bedoeld als tegemoetkoming voor ondernemers die als gevolg van de door de overheid ingestelde coronamaatregelen moeite hadden met het betalen van hun vaste lasten.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 12

Jeetje, wat een lijst deze week! We kunnen weer uit van alles kiezen: comedy-animatie, nucleaire docu, Nederlandse roadmovie, horror, sportdrama. Elf titels in totaal, dus blader er eens rustig doorheen.

Kung Fu Panda 4

Na drie levensgevaarlijke avonturen waarin hij de grootste schurken ter wereld verslaat met zijn ongekende moed en waanzinnige vechtkunsten, wacht Po, de Drakenkrijger (Jack Black) een nieuwe roeping. Dit keer iets veel rustigers, hij is verkozen tot spiritueel leider van de Vredesvallei. Dat brengt wel wat problemen met zich mee. Ten eerste weet Po net zo veel over spiritueel leiderschap als over diëten. En ten tweede moet hij heel snel een nieuwe Drakenkrijger vinden en trainen voor hij zijn nieuwe positie kan innemen. Om het nog erger te maken, duikt er ook nog een kwaadaardige, machtige superschurk op, namelijk de Kameleon (Viola Davis), een kleine hagedis die de vorm van elk wezen kan aannemen, groot of klein. En die Kameleon heeft haar kleine kraaloogjes laten vallen op Po’s Staf der Wijsheid, waarmee ze alle grote schurken die Po naar het geestenrijk heeft gestuurd terug zou kunnen halen. Po moet dus hulp zien te vinden en die vindt hij (soort van) in de vorm van de sluwe, scherpzinnige dief Zhen (Awkwafina). Zhen is een steppevos die Po nogal tegen zijn vacht instrijkt, maar die onmisbare talenten blijkt te hebben. Om de Vredesvallei te beschermen en uit de reptielenklauwen van de Kameleon te houden, moet dit komische, vreemde duo samenwerken. Gaandeweg ontdekt Po dat helden op de meest onwaarschijnlijke plekken opduiken.

Evil Does Not Exist

Takumi en zijn dochter Hana wonen in het dorpje Mizubiki nabij Tokio. Zoals de generaties voor hen leiden ze een bescheiden leven in harmonie met de natuur. Als op een dag bekend wordt dat er plannen zijn om een glamping vlakbij het huis van Takumi te bouwen met gevolgen voor hun watervoorziening, ontstaat er onrust onder de bewoners. De komst van de glamping zal de vreedzame gemeenschap en omliggende natuur voorgoed veranderen en heeft hevige gevolgen voor het leven van Takumi.

De Terugreis

Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

Hotel Mokum

Hotel Mokum is een docufictie over een collectief dat op 16 oktober 2021 het verlaten Hotel Marnix kraakte, midden in het hart van Amsterdam. Gedurende zes weken transformeerde het collectief het hotel tot een thuis, een zelfverklaarde vrijplaats en een oase in een stad verstikt door hypergentrificatie. Op het hoogtepunt van zijn populariteit werd Hotel Mokum ontruimd onder het voorwendsel van brandveiligheid. Het verhaal van Hotel Mokum is geworteld in protest: zowel tegen de huizencrisis en het gebrek aan bestaanszekerheid in de stad, als tegen de criminalisering van kraken in 2010, wat leidde tot de ontruiming van meer dan 300 kraakpanden in Amsterdam alleen al. De film combineert documentaire beelden, archiefmateriaal en gereconstrueerde scènes om een complex en intiem portret te creëren van een hoopvol collectief en de stad die ze proberen terug te winnen.

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill

Sasha (Sara Montpetit) is een tienervampier –nou ja, een tiener van 68– met een probleem. In tegenstelling tot haar vader, moeder en zus komen haar hoektanden niet naar buiten als ze honger heeft maar alleen als ze empathie voelt voor haar slachtoffer. Zelf vindt ze zakjes bloedplasma een prima surrogaat, maar haar ouders vinden het echt hoogste tijd dat ze zich tot een echte vampirella transformeert. Dan ontmoet ze Paul (Félix-Antoine Bénard), een chronisch depressieve puber die ervan overtuigd is dat het leven hem niks te bieden heeft en zich daarom als haar gewillige prooi aanbiedt.

Baghead

Als de vervreemde vader van Iris op gruwelijke wijze overlijdt, erft zij zijn verwaarloosde bar in Berlijn. Maar deze erfenis komt tegen een prijs: een 400 jaar oud monsterlijk wezen genaamd 'Baghead' leeft in de kelder, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Samen met haar vriendin Katie moet Iris zien af te komen van haar lot als bewaker van dit gruwelijke wezen.

Nuclear Now

Aangezien de opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen nog altijd gestaag aanhoudt, wordt het tijd voor de mensheid om de confrontatie aan te gaan met kernangst en alle misinformatie rondom deze schoonste, veiligste en snelste energiebron. Voor mogelijke alternatieven voor fossiele brandstoffen hoef je niet ver te zoeken. In de aardkorst, onder onze voeten, liggen uraniumatomen met ongelooflijk geconcentreerde energie. Al halverwege de 20e eeuw maakten Amerikaanse onderzoekers een werkelijkheid van dit potentieel en werd het in eerste instantie voor bommen, maar later ook voor het aandrijven van onderzeeërs gebruikt. Maar net toen de transitie van fossiele- naar kernenergie op gang was, werd het van het pad gebracht door een campagne die het beeld van kernenergie deed kantelen, uiteraard deels gefinancierd door de kolen- en olie-industrie. Zo werd gewaarschuwd voor straling die in praktijk ongevaarlijk is op een laag niveau en werd kernenergie verward met kernwapens om angst te zaaien. Met uitzonderlijke toegang tot de nucleaire industrie in Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten onderzoekt Oliver Stone de mogelijkheden van kernenergie. Zo pleit de iconische regisseur dat kernenergie centraal staat aan ons voortbestaan en het onze kans is om klimaatverandering te stoppen.

Sleeping Dogs

Een voormalig rechercheur (Russell Crowe) met geheugenverlies wordt gedwongen een nieuwe blik te werpen op een brute moordzaak die hij zich niet meer kan herinneren. Maar naarmate het bewijs geheimen onthult die verbonden zijn met zijn vergeten verleden, wordt hij geleid naar een ijzingwekkende waarheid… Soms is het beter om geen slapende honden wakker te maken.

Arthur the King

Atleet Michael (Mark Wahlberg) gooide ooit hoge ogen in de wereld van het adventure racen. In een laatste poging om de toppen van zijn kunnen te bereiken neemt hij met zijn team deel aan een prestigieuze adventure race in Zuid-Amerika. Tijdens de lange epische tocht door de bergen en jungles van Ecuador stuit het team op een gewonde zwerfhond, die ze Koning Arthur noemen. Zelfs onder barre omstandigheden weet de hond hen telkens opnieuw te vinden en blijkt Arthur net zo’n levenslustige doorzetter als Michael zelf. Zullen ze het avontuur overleven en samen de finish bereiken?

Blue Giant

Dai Miyamoto’s leven staat op zijn kop op de dag dat hij jazz ontdekt. Dai, een voormalig basketbalspeler op de middelbare school, pakt een saxofoon en begint dag en nacht te oefenen, vastbesloten om een van de besten aller tijden te worden. Hij verlaat zijn saaie geboortedorp om naar de bruisende nachtclubs van Tokio te gaan, maar ontdekt al snel dat het leven van een professionele muzikant niet voor bangeriken is weggelegd. Zijn passie wint het uiteindelijk van de verwaande maar getalenteerde pianist Yukinori, en nadat Dai zijn vriend Shunji heeft overgehaald om drums te leren spelen, starten ze een nieuw jazztrio waarvan het ruige geluid een rauwe energie bevat die al snel de aandacht trekt van het lokale publiek. Maar wat is er nodig om echt groots te zijn?

C'è ancora domani

Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s ziekelijke vader in Rome. Het is 1946 en de mensen in de stad balanceren tussen de bevrijdingsroes en de tekorten van de voorbije oorlog. Delia is het zorgende type die heeft leren omgaan met haar tirannieke man. De familie is opgewonden want hun dochter gaat zich verloven. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt die haar moed aanwakkert om te streven naar een beter leven… Geïnspireerd door de verhalen van grootmoeders en overgrootmoeders.

Eis: 3 jaar gevangenisstraf voor dodelijk ongeval door roekeloos rijgedrag

Op 3 september 2023 veroorzaakte een 24-jarige verdachte in ’s Heerenberg een dodelijk ongeluk. Hij reed met hoge snelheid een motorrijder aan. Een getuige verklaarde: ”Hij reed als een gek, hij reed over de persoon heen en reed daarna gewoon door”. De motorrijder overleefde het ongeluk niet. Zijn partner die achterop de motor zat, raakte zwaargewond. Zij loopt nog steeds met een rollator en kan niet werken. Het openbaar ministerie Oost-Nederland eiste vandaag 3 jaar gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 4 jaar tegen de 24-jarige man.

De officier van justitie verwijt hem roekeloos rijgedrag, zonder dat hij in bezit was van een rijbewijs. Ook het verlaten van de plaats van het ongeval waarbij hij anderen in hulpeloze toestand heeft achtergelaten, is hem ten laste gelegd.

Twee agenten van de Koninklijke Mareschaussee zagen op 3 september vorig jaar een BMW die hen tegemoet kwam. Toen zij de BMW wilden controleren, accelereerde de bestuurder snel en vluchtte. De bestuurder reed daarbij minimaal 171 kilometer per uur, waar 60 kilometer per uur is toegestaan en maakte levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres. Bij de achtervolging van de BMW stuitten de agenten van de KMAR plotseling op een rij personenauto’s, die allemaal remden voor de aangereden motor die op weg lag. De BMW knalde verderop tegen een boom. De inzittenden vluchtten weg.

De bestuurder van de BMW, een man die werd herkend door een getuige, werd twee dagen later aangehouden in de buurt van Kleef. Hij is door de Duitse justitie uitgeleverd aan Nederland. Hij heeft bekend dat hij die dag, 3 september, degene was die reed. Bij zijn aanhouding verklaarde hij dat het een ongeluk was.

De officier van justitie: “De bestuurder reed bijna drie maal de toegestane snelheid. Hij deed dit zonder rijbewijs. Getuigen zagen hem zeer gevaarlijke inhaalmanoeuvres maken. Zijn gedrag heeft ingrijpende gevolgen voor de nabestaanden van het slachtoffer. Zijn partner heeft nog altijd overal hulp bij nodig. Ook heeft ze de honden die ze samen met haar geliefde had, weg moeten doen. Zij kon er niet meer voor zorgen. Voor het hele gezin is de impact zeer groot. Zij verloren hun vader en hebben zorgen over hun fysiek beperkte moeder. De verdachte heeft dit leed niet gewild, maar wel veroorzaakt door zijn roekeloze gedrag. Ik vind dan ook dat niet anders gereageerd kan worden dan met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

Steeds meer kritiek op Amerikaanse wapenleveringen aan Israël

Volgens mensenrechtenorganisaties moet de Amerikaanse regering haar eigen wetgeving opvolgen en onmiddellijk stoppen met het leveren van Amerikaanse wapens aan Israël. Human Rights Watch en Oxfam zijn van mening dat Israël de Amerikaanse wapens gebruikt om het internationaal humanitair recht te schenden en hulp voor Gaza tegen te houden. Ook elders wordt de roep om een wapenembargo luider.

Aantal werklozen verder toegenomen

Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden verder toegenomen, met gemiddeld 7 duizend per maand. In februari waren er daardoor 379 duizend mensen werkloos, het hoogste aantal in bijna anderhalf jaar. Meer mensen verloren hun baan en sinds januari zijn er ook relatief veel mensen die op zoek gaan naar werk en niet direct werk vinden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De toename van de werkloosheid sluit aan bij het verslechterde economische beeld van Nederland in februari. UWV registreerde eind februari 174 duizend lopende WW-uitkeringen, 7 duizend meer dan in januari.

Het aantal werkenden was eind vorig jaar voor het eerst hoger dan 9,8 miljoen. Het aantal werkenden daalde in februari naar iets minder dan 9,8 miljoen. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden zijn er wel nog 2 duizend mensen per maand bij gekomen met betaald werk. Daarnaast hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om verschillende redenen geen betaald werk.

Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet kort geleden naar werk hebben gezocht en/of daarvoor niet direct beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat vooral om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Gemiddeld daalde het aantal mensen buiten de beroepsbevolking in de afgelopen drie maanden met 7 duizend per maand.

UWV: ook in februari nam het aantal WW-uitkeringen toe
Eind februari verstrekte UWV 173,7 duizend WW-uitkeringen. Dat zijn er 6,6 duizend meer dan een maand eerder (4,0 procent). In februari werden er 22,5 duizend uitkeringen beëindigd, terwijl er 29,1 duizend nieuwe uitkeringen bij kwamen.

Toename WW in alle leeftijdsklassen
Vorig jaar waren er in februari 153,9 duizend WW-uitkeringen, een jaar later in 2024 waren dat er dus 173,7 duizend, een stijging van 19,8 duizend (12,9 procent). In alle leeftijdsklassen nam het aantal WW-uitkeringen toe. De stijging was het grootst voor de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar (23,9 procent), 25 tot 35 jaar (22,0 procent) en 35 tot 45 jaar (18,7 procent). Iets minder sterk was de stijging voor de leeftijdsgroep 45 tot 55 jaar (10,6 procent) en 55 jaar en ouder (3,0 procent).

Werkloosheid onder jongeren nam toe in februari
In februari nam de werkloosheid onder jongeren toe. In januari was 8,2 procent van de 15- tot 25-jarige beroepsbevolking werkloos, terwijl dat in februari 8,7 procent was. De jeugdwerkloosheid nam in de afgelopen twee jaar vaker kortstondig toe om daarna weer te dalen. Wel is de trend bij jongeren licht stijgend. De werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen bleef in februari met respectievelijk 3,1 en 2,2 procent gelijk aan die van januari. Ook in de afgelopen twee jaar veranderden deze percentages minder sterk dan bij jongeren.

Vooral hogere werkloosheid door verlies van werk
De ontwikkeling van de werkloosheid is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Het schema hieronder laat die stromen zien. De figuur daaronder toont de ontwikkeling van die verschillende stromen in de afgelopen maanden.

De werkloosheid kan toe- of afnemen door vier verschillende stromen. Twee van die stromen kunnen de werkloosheid doen dalen. De eerste is de stroom van werklozen die een baan vinden. De tweede is de stroom van werklozen die stoppen met zoeken en de arbeidsmarkt verlaten.

Er zijn ook twee tegengestelde stromen, die de werkloosheid kunnen vergroten. Het gaat om werkenden die hun baan verliezen en om mensen die zich eerder niet aanboden op de arbeidsmarkt en op zoek zijn gegaan naar werk. Als ze niet meteen werk vinden, worden ze deel van de werkloze beroepsbevolking.

De afgelopen drie maanden verloren meer mensen hun baan en sinds januari zijn er ook relatief veel mensen die op zoek zijn gegaan en niet direct werk hebben gevonden.

Jesse Klaver: 'We moeten zelf munitiefabrieken gaan bouwen'

GroenLinks-PvdA-Tweede Kamerlid Jesse Klaver is van mening dat de overheid munitiefabrieken moet gaan bouwen om Oekraïne te helpen de oorlog met Rusland te winnen. Hij sprak dit uit bij Sven op 1.

Volgens Klaver verloopt de levering van granaten en andere munitie moeizaam vanwege een tekort aan grondstoffen en vooral omdat "Europa niet de capaciteit heeft om munitie te produceren".

Klaver benadrukt: "We laten momenteel de markt beslissen over het resultaat van deze oorlog. Bedrijven moeten maar gaan investeren, maar de overheid zit achterover qua produceren. We moeten echt stappen ondernemen. Een oorlog kan niet alleen gewonnen worden door inzet van bedrijven. De overheid moet hierin een grotere rol spelen. Als het nodig is om te investeren in munitiefabrieken, dan moeten we dat doen".

Blinken: gijzelaarsdeal komt steeds dichterbij

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gelooft dat een akkoord in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog en de vrijlating van meer gijzelaars mogelijk is. We komen “steeds dichter” bij een deal, zei Blinken in een interview met een Saoedisch televisiestation tijdens zijn bezoek aan Jeddah. De verschillen tussen de onderhandelingspartners zouden kleiner worden. “Ik denk dat een akkoord dichterbij komt”, zei Blinken.

De VS, Qatar en Egypte bemiddelen al weken tussen de militante islamistische Hamas en Israël. Het doel is een staakt-het-vuren en de uitwisseling van gijzelaars. Blinken maakte duidelijk dat elke overeenkomst afhankelijk zou zijn van de goedkeuring van Hamas. Er ligt een “zeer krachtig voorstel” op tafel, en nu moeten worden afgewacht of Hamas ermee akkoord gaat.

Goudprijs stijgt naar bijna 2031 euro

Voor de eerste keer is de goudprijs gestegen tot boven de 2200 dollar per troy ounce (31,1 gram). Deze stijging is deels te danken aan de voorspelling van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale banken, dat de rente dit jaar in drie fasen kan worden verlaagd.

Op de metalenmarkt in Singapore steeg de goudprijs zelfs tot 2220,89 dollar per troy ounce, wat ongeveer 2031 euro is. Het vorige record van de goudprijs werd eerder deze maand bereikt, toen de waarde van het edelmetaal steeg tot 2141,79 dollar.

Grootste luchtaanval sinds weken op Kyiv

De hoofdstad van Oekraïne, Kyiv, heeft afgelopen nacht de hevigste luchtaanval in weken ondergaan. Gedurende 44 dagen heeft de stad geen Russische aanvallen gehad.

Ondanks dat alle 31 raketten door de luchtafweer zijn onderschept, zijn er toch gewonden gevallen doordat raketdelen naar beneden vielen. In minstens drie wijken zijn de brokstukken neergekomen en hebben flatgebouwen, een industrieel complex en een kleuterschool geraakt, zo verklaarde de burgemeester van Kyiv. De raketten, afgevuurd vanaf Russisch grondgebieden benaderden Kyiv gelijktijdig vanuit verschillende richtingen, zoals vermeld in een officiële verklaring.

7 procent van de jongeren heeft nog nooit een baan gehad

In 2023 had 7 procent van de 2,2 miljoen jongeren van 15 tot 25 jaar nog nooit betaald werk gehad. Vanaf 2021 is het aantal niet-werkende jongeren voortdurend gedaald, vooral de groep die zowel niet op zoek is naar werk als niet direct beschikbaar is om te werken. De meeste jongeren zonder werk volgen onderwijs. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2023 waren er bijna 1,7 miljoen jongeren met betaald werk en 510 duizend zonder werk. Van de jongeren zonder werk hadden er 161 duizend nog nooit gewerkt, dat is 7 procent van alle jongeren. Het percentage dat nooit een baan heeft gehad was het hoogst onder 15-jarigen, namelijk 28 procent. Bij 16-jarigen was dit al lager met 16 procent en bij 17-jarigen was dit 10 procent. Het laagst was dit bij 22-, 23-, en 24-jarigen, van wie 2 procent nooit betaald werk heeft gehad.

Vooral werkloze jongeren hebben recent nog gewerkt
Van de werkloze jongeren (jongeren die zoeken naar werk en ook direct aan de slag kunnen) had 20 procent nog nooit een baan gehad. Bij degenen met een minder grote binding met de arbeidsmarkt (jongeren die niet zoeken én niet beschikbaar zijn voor werk) was dit 40 procent.

Vooral werkloze jongeren hadden recent nog een baan: 60 procent van hen had minder dan een jaar geleden nog werk. Dat is minder vaak het geval bij jongeren die niet zoeken én niet beschikbaar zijn voor werk. De semiwerklozen (niet gezocht óf niet beschikbaar voor werk) zitten hier tussenin.

Merendeel werkt niet vanwege studie
In 2023 volgden de meeste niet-werkende jongeren een opleiding of studie. Jongeren die niet zoeken én niet direct beschikbaar zijn, gaven hiervoor als voornaamste reden opleiding of studie (84 procent), gevolgd door ziekte/arbeidsongeschiktheid (10 procent).

Onbenut arbeidspotentieel toegenomen
In het vierde kwartaal van 2023 gaven werkloze jongeren aan dat ze gemiddeld ruim 18 uur per week wilden werken. Bij semiwerklozen was dit met ruim 15 uur wat lager. Dit komt neer op een onbenut arbeidspotentieel van respectievelijk 63 duizend en 36 duizend vte’s bij een werkweek van 40 uur. Vooral onder werklozen is dit de afgelopen twee jaar toegenomen, zowel door een stijging van het aantal werklozen als een verhoogd aantal uren dat ze willen werken. Ook in de eerste maanden van 2024 is de werkloosheid onder jongeren toegenomen.

Meer jonge deeltijdwerkers willen meer uren werken
Het onbenut arbeidspotentieel omvat ook deeltijders die meer uren willen werken. In het vierde kwartaal van 2023 waren dit er onder jongeren 241 duizend. Zij gaven aan gemiddeld bijna 8 uur per week meer te willen werken, wat neerkomt op 46 duizend vte’s. Ook dit aantal is toegenomen; in het vierde kwartaal van 2021 ging het nog om 40 duizend vte’s. Deze toename komt door een stijging van het aantal deeltijdwerkers, en niet zozeer door het aantal uren dat ze willen werken.

FOK! Wat een weer: droog en een wolkje

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en er kan in het oosten eerst lokaal nog een spat regen vallen. De noordwestelijke wind is overwegend matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vanmiddag breekt de zon op steeds meer plaatsen door. In de kustgebieden blijft de bewolking overheersen. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt tussen 9°C in het noordelijk kustgebied tot 13°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind draait van noordwest naar west en is zwak tot matig.

Vanavond wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog. De wind is zwak tot matig uit het westen, later uit het zuidwesten.

Komende nacht is het droog en de zuidwestenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C.

Tot morgen!

                   

Het wordt tijd voor lente (Foto: Karina)
Het wordt tijd voor lente ((Archief)foto: Karina)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

AC

Hamlin wint knotsgekke NASCAR-shorttrackrace vol bandenproblemen op Bristol

Voor de liefhebber keren we nog even een paar dagen terug en wel naar The Last Great Colosseum - de Bristol Motor Speedway. Op de shorttrack werd geracet in de NASCAR Cup Series en dat leverde een heerlijk chaotische race op, met strijd tot in de laatste ronden, vooral doordat de banden het extreem zwaar hadden.

Ryan Blaney vertrok van poleposition, naast de verrassende Josh Berry. Op rij twee stonden Denny Hamlin en Joey Logano, voor Chase Elliott, Chase Briscoe, Michael McDowell, William Byron, Bubba Wallace en Kyle Larson. Byron kwam al vroeg in het gedrang te zitten, wat hem een tik en schade opleverde: caution.

Bijna gelijk na de herstart ging Tyler Reddick in duel om de leiding - met Berry en Wallace - in de rondte. Vlak voor het einde van stage één spinde Kyle Busch, wat voor een caution zorgde en waarmee de stagewinst binnen was voor Ty Gibbs, met Larson, Chris Buescher, Brad Keselowski en John Hunter Nemechek ook in de top-5.

Stage twee werd hier en daar onderbroken door een schuivertje, maar niks wat al te hevig was en in de loop van de stage was Gibbs weer ijzersterk: hij pakte opnieuw de stagewinst, voor Keselowski, Logano, Nemechek en Christopher Bell. Vroeg in de derde en laatste stage zorgde de in het begin nog zo sterke Berry met een glijpartij voor een caution, maar we konden al vrij snel door.

In het middenveld ging het even later in het middenveld fout met Austin Cindric en Ricky Stenhouse, waardoor iedereen toch iets eerder dan gedacht een pitstop kwam maken. Larson viel daarbij weg: tijdens de pitstop rolde een band weg, waardoor hij een straf kreeg en flink veel posities inleverde.

Na de laatste serie pitstops, die een ronde of vijftig voor het einde begon, hadden Hamlin en Martin Truex de eerste posities in handen - Gibbs was volledig weggezakt met bandenproblemen. Een paar ronden lang leek Truex een serieuze aanval te kunnen plaatsen, maar Hamlin hield het af en zijn perfect getimede race - zijn banden waren in de slotronde volledig op - leverde hem een fraaie overwinning op, voor Truex, Keselowski en de op enorme achterstand gezette Bowman en Larson.

Waarom val je niet van je fiets?

Nederland is echt een fietsland. Toch heeft het merendeel van de mensen geen flauwbenul wat ze precies doen zodra ze op dat zadel stappen. Professor Arend Schwab van de TU Delft doet al jaren onderzoek naar de kunst van het fietsen. En als je je daar in verdiept, kom je erachter wat voor een wonder het is dat wij kunnen balanceren op zo'n wankel ding. In deze aflevering legt Arend uit dat jij voortdurend bijna aan het vallen bent en welke natuurkundige krachten je moet overwinnen bij het maken van een bocht.

0:00 Als je fietst overwin je natuurkrachten

1:00 Fietsen moet je leren

1:20 We vallen de hele tijd nét niet

2:00 Hoe balanceer je een fiets?

2:46 Het zwaartepunt balanceren

4:18 Sturen richting je val

5:10 Tijdens het fietsen slinger je continue

6:00 Bochten maken is krachten balanceren

6:40 Experiment bochten maken

7:31 Eerst een beetje naar links, dan pas naar rechts

8:10 Centrifugaalkracht compenseren door te leunen

9:00 Het stuur: een krachtig controlemiddel

9:55 Je bent heel knap als je kan fietsen

Met dank aan UniversiteitvanNederland 

Nederland schaft voor ruim 150 miljoen euro munitie aan voor F-16's Oekraïne

Nederland maakt ruim € 150 miljoen vrij voor de aankoop van munitie voor Oekraïne. Het gaat om lucht-grondwapens voor de F-16’s die naar Oekraïne gaan. Ze kunnen door F-16’s worden gedropt. Deze munitie wordt rechtstreeks bij de industrie aangekocht. Dit maakte minister Kajsa Ollongren bekend naar aanleiding van een bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group (UDCG) van gisteren.

Verder stuurt Nederland opnieuw (al eerder toegezegde) F-16-jachtvliegtuigen naar Roemenië. De toestellen worden daar ingezet voor het trainingscentrum voor Oekraïense en Roemeense vliegers. Het gaat niet alleen om de toestellen zelf, maar ook om alle bijbehorende reserveonderdelen en munitie. Dat meldde Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim gisteren tijdens de bijeenkomst van de UDCG.

Nederland geeft samen met Denemarken en de Verenigde Staten leiding aan de luchtmachtcoalitie van de UDCG. 18 Nederlandse F-16’s zijn beschikbaar gemaakt om in Roemenië te gebruiken voor opleiding. 24 overige Nederlandse F-16’s zijn bestemd voor levering aan Oekraïne. Een deel van die groep wordt daar nu gereed voor gemaakt. Dat gebeurt in samenspraak met partners uit de coalitie. 

Drones
Nederland doet ook een bijdrage van ruim € 200 miljoen op het gebied van drones. Er zijn plannen om een aanzienlijk aantal ISR (Intelligence Surveillance Reconaissance)-drones aan te kopen en die te doneren aan Oekraïne. Dat gebeurt in samenspraak met andere partners en de Oekraïense strijdkrachten. “Deze drones zijn reeds in gebruik en hebben zich bewezen op het slagveld”, aldus minister Ollongren.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.