FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 maart 2024

Random Pics van de Dag #1223

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Philipsen ook in Classic Brugge-De Panne de snelste

Jasper Philipsen heeft na Milan-Sanremo ook Classic Brugge-De Panne gewonnen. In een hectische sprint was de Belgische sprinter te snel voor zijn landgenoot Tim Merlier. Danny van Poppel werd derde en mocht mee op het podium in de Panne.

De Belgische wedstrijd Classic Brugge-De Panne is een volledig vlakke wedstrijd en doordat de wind vandaag afwezig was stond wel vast dat er een massasprint zou komen. In de eerste uren van de wedstrijd zou er een kopgroep van drie lange tijd vooruit rijden, maar tien kilometer van de finishstreep werd de laatste vluchter bijgehaald en ging er gesprint worden in België.

In de sprint ging het er hectisch aan toe. Danny van Poppel ging de sprint aan met in zijn wiel Jasper Philipsen en Tim Merlier. De twee Belgische sprinters kwamen even in aanraking met elkaar maar bleven overeind, waarna Philipsen wist te winnen voor zijn landgenoot Merlier. Voor Philipsen is het zijn tweede zege in nog geen week tijd, afgelopen zaterdag wist de renner van Alpecin-Deceuninck het eerste monument Milan Sanremo te winnen.

Results powered by FirstCycling.com

Bommelse burgemeester heeft lak aan monumentale status

Het Gelderse Hanzestadje Zaltbommel is gezegend met een aantal momentale panden die het behouden waard zijn. Één inwoner ging bij een verbouwing aan zijn monumentale pand buiten zijn boekje. Deze inwoner bleek nou net de burgemeester van de gemeente te zijn die verklaarde dat hij zich niet bewust was van zijn fout.

Omroep Gelderland heeft nu stukken in handen gekregen waaruit naar voren komt dat burgemeester Pieter van Maaren wel wist dat hij niets mocht veranderen aan de gevels van de monumentale woning. De burgemeester had een vergunning voor de renovatie van de woning. Een toezichthouder kwam er eind 2023 achter dat Van Maaren zich niet aan de vereisten van deze vergunning hield en de kozijnen heeft laten vervangen.

Pogacar heerst in Ronde van Catalonië en wint ook derde etappe

Tadej Pogacar heeft voor de tweede dag op rij een etappe gewonnen in de Ronde van Catalonië. De Sloveen reed op zeven kilometer van de finish weg bij zijn tegenstanders op de zware slotklim Port Ainé en zou winnen met driekwart minuut voorsprong op Mikel Landa. In het algemeen klassement heeft Pogacar ondertussen nu ruim twee minuten voorsprong op Landa.

De derde etappe in de Ronde van Catalonië was een zware bergrit met maar liefst drie zware beklimmingen in een etappe van 180 kilometer. De finish lag op Port Ainé, een klim van de buitencategorie. Vroeg in de aanval waren er verschillende aanvallen en uiteindelijk zou er een sterke kopgroep ontstaan met veel klimmers, maar veel ruimte kregen ze niet van het peloton.

UAE Emirates kreeg onderweg onder meer de hulp van Visma-Lease a Bike en de kopgroep werd ingerekend. Op de slotklim, een klim van 18,5 kilometer en een gemiddelde stijging van 6,8 procent, nam Soudal-QuickStep over en de Belgische ploeg zette een strak tempo neer, waarna Mikel Landa op iets meer dan zeven kilometer de aanval opende. Hij werd gevolgd door Pogacar en de Sloveen liet hem ook direct achter. Pogacar zou uiteindelijk winnen met 48 seconden voorsprong op Landa. Achter Pogacar en Landa reed Wout Poels naar een knappe vierde plaats, met iets meer dan een minuut achterstand op Pogacar.

In het algemeen klassement heeft Pogacar nu een voorsprong van ruim twee minuten op Landa. Aleksandr Vlasov staat derde.

Results powered by FirstCycling.com

Wilco H. 'martelde' zijn vriendin continu, dochter van 11 moest ingrijpen

Het Openbaar Ministerie spreekt van een 'langdurig horrorscenario' waarin de vriendin van de 41-jarige Wilco H. zich bevond. De Amsterdammer martelde en mishandelde de vrouw en dat komt tot een gruwelijke uitbarsting op 1 oktober 2023. Voor de ogen van hun 11-jarige dochter steekt hij de vrouw meerdere keren in haar rug, nek en hoofd. Het meisje probeert die nacht zélf tussenbeide te komen, maar alleen een telefoontje naar de politie kan het geweld uiteindelijk stoppen. De officier van justitie eist 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de geweldspiraal in een periode van drie maanden. 

"Mijn vader valt mijn moeder aan, er is overal bloed", vertelt het 11-jarige meisje aan de telefoon met iemand van de alarmcentrale. "Ademt ze nog?", vraagt de vrouw. Waarop het meisje - duidelijk in paniek - antwoord dat ze dat niet weet. De opname van het gesprek dat op 1 oktober 2023 is gevoerd, werd vandaag afgespeeld in de rechtbank aan de Parnassusweg. Haar moeder overleeft het, maar raakte heel zwaar gewond en is getekend voor het leven.

Het meisje is vlak voor het telefoontje ooggetuige geweest van de manier waarop H. zijn vriendin met een mes bewerkte. De vrouw werd daarbij in haar rug, nek en hoofd gestoken en aan haar haar door de kamer gesleept. Als de politie bij de woning in Amstelveen komt, zien agenten dat de vrouw haar steekwonden dichthoudt en onder het bloed zit. 

In gesprek met de politie verklaarde de vrouw dat ze in de blik van de man zag dat hij haar wat aan wilde doen. Hij liep naar de keuken, pakte een mes en stak haar daarmee in haar nek waarop het bloed eruit spoot. Het 11-jarige meisje, later verhoord door speciaal opgeleide rechercheurs, lag in bed toen ze haar vader "ik ga je dood maken", hoorde schreeuwen. Het kind probeerde tussen beide te komen en pakte daarbij zelfs een mes uit de keuken. Het lukte niet haar vader te steken omdat het mes niet scherp genoeg was. 

"Ik rende toen weer naar de keuken om een ander mes te pakken, maar dat werkte ook niet. Hij zei 'niet doen', toen ik hem probeerde te slaan", verklaarde het kind. De officier van justitie schetste vandaag een dapper beeld van het meisje. Zij pakte namelijk opnieuw een broodmes en een vleesvork in een poging haar moeder te redden. Toen dat niet bleek te werken belde ze de hulpdiensten. 

Het slachtoffer kon op een gegeven moment naar de buren vluchten. De man was in zijn auto gestapt om naar zijn woning in Amsterdam-Noord te rijden. De politie kon het kenteken in het systeem zetten waarop agenten de achtervolging in konden zetten en de man - onder druk van waarschuwingsschoten - aanhielden. 

Wilco H. bekende vandaag zijn daden voor een deel. Het meeste geweld kwam voor tijdens ruzies, waarbij H. er bij de vrouw op aandrong met informatie te komen over overspel. Iets dat de vrouw altijd heeft ontkend. De man vertoonde volgens het slachtoffer al drie jaar 'stalkerig gedrag vertoond'. In die periode plaatste hij ook een tracker onder de auto van de vrouw. Maar waar hij zijn vrouw beschuldigde van vreemdgaan werd hij veroordeeld tot zeven maanden cel voor de bedreiging en mishandeling van een prostituee.

Op 15 juli 2023 kwam hij weer uit detentie na die celstraf. Zijn vriendin, met wie hij twee kinderen heeft, haalde hem op. De twee waren al ruim tien jaar samen en dus was de vrouw blij dat haar partner weer bij haar zou zijn. "Klaar voor een nieuwe start", verklaarde ze later, maar het ging diezelfde dag gelijk mis. 

Uitbarsting van geweld
Na zijn vrijlating werd de man om de kleinste redenen agressief en beschuldigde haar van vreemdgaan in zijn periode van detentie. De avond van 15 juli was er een feestje, maar op het moment dat de twee in de auto stapten ontstond er ruzie die fysiek werd. "Ik pakte haar vast omdat ik niet in haar telefoon mocht kijken", vertelde H. vandaag.

In de auto stond, tussen de twee, een gebroken fles waarmee hij de vrouw mishandelde. "Ik trok haar denk ik bij haar nek naar me toe en ik zag pas dat ze gewond was toen haar gezicht omhoogkwam. Er kwam zoveel bloed dat we gelijk naar het ziekenhuis zijn gereden", aldus H. Op foto's die vandaag getoond werden is een groot litteken te zien, "een jaap van haar mondhoek tot haar oor", omschrijft de officier van justitie. 

Twee weken later ging het weer mis. H. vroeg de vrouw opnieuw naar overspel en bij elk ontkennend antwoord sneed hij de vrouw op haar lichaam. "Hij was me aan het martelen, vanaf middernacht tot de kinderen wakker werden", verklaarde de vrouw. H. reageerde vandaag op het aantal messteken, uit onderzoek blijkt namelijk dat de vrouw 60 snijwonden had. "Het is bizar, ik heb er geen woorden voor", aldus H. "Ik besef dat ik te ver heen was, ik was totaal de weg kwijt." 

Kinderen getuige
De kinderen van de twee zijn getuige van het geweld. "Ik hoorde dat er geslagen werd en dat mijn moeder riep dat mijn vader moest stoppen. Toen ik wakker werd en beneden kwam zag ik allemaal bloed", aldus de zoon van de twee. 

Het was die dag de verjaardag van het nu 11-jarige meisje: "Toen ik wakker werd zag ik dat mijn moeder in een hoekje op de bank zat. Ze bedekte haar gezicht en ik zag dat mijn vader een mes in zijn zak had. Mijn moeder had heel veel sneeën. Er was allemaal bloed op haar benen, haar lip was blauw van opgedroogd bloed en een ze had een grote snee op haar rug."

Eind september wordt de vrouw opnieuw het slachtoffer van excessief geweld. Ze wordt gewurgd en raakt buiten bewustzijn. Opnieuw ontdekt het 11-jarige meisje dat het geweld heeft plaatsgevonden, maar toen de vrouw weer wakker werd stelde ze haar kind gerust. Ze kon ontsnappen aan de man en rent in haar ondergoed naar buiten en vraagt een man de politie te bellen. Later besluit de vrouw geen aangifte te willen doen waardoor de zaak het Openbaar Ministerie niet bereikt, wel werd door de burgemeester van Amstelveen een huisverbod opgelegd. 

"Het is bijzonder dat verdachte die avond niet is meegenomen. Waarom in deze zaak gereageerd is, zoals gereageerd is, weet ik niet", vertelde de officier van justitie vandaag op zitting. Op de vraag of de betrokken agenten zijn aangesproken op hun handelen laat de officier weten dat er wel gesprekken zijn gevoerd. 

Vuurwapen in mond
Enkele dagen vóór het geweld op 1 oktober, wordt de vrouw opnieuw beschuldigd van vreemdgaan. Om de kinderen buiten de ruzie te houden stapt de vrouw bij haar partner in de auto om een rondje te gaan rijden. Op een gegeven moment pakt H. een vuurwapen en bedreigt het slachtoffer die op dat moment zegt: "Ik wil niet meer. Doe het pistool maar in mijn mond maar zorg dat mijn gezicht nog intact is zodat ik mooi kan worden begraven". Volgens het slachtoffer heeft de man toen het wapen in haar mond gestopt, maar nooit de trekker overgehaald. H: "Ik heb het wel in haar nek of op haar borst gezet om dreigend over te komen om informatie naar boven te halen over het ‘vreemdgaan’." 

Voor al het geweld eiste het Openbaar Ministerie 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie en Richard Korver hebben het over al dan niet mislukte femicide. Richard Korver, advocaat van de slachtoffers meent dat alle seinen op rood staan.

U mag het zeggen (5)

Welkom, beste kikkertjes!  

Iets anders dan gebruikelijk. Niemand minder dan Stevie Nicks komt op 19 juli naar de Ziggo Dome. Solo inderdaad, want na het overlijden van Christine McVie is de kans dat Fleetwood Mac nog op gaat treden vrijwel 0%. 

Het is ook zeker uniek, omdat ze als solo-artiest slechts 1x eerder in Nederland is geweest, en dat was eind jaren 80. En dat terwijl ze sinds 1981 tussen de Fleetwood Mac-albums door ook volop solo-albums heeft uitgebracht. Het ene nog mooier dan het andere. 

Toevallig had ik het vorige week nog over haar. Ik denk dat het weinige touren door Europa er zeker voor heeft gezorgd dat men haar in de kleindere landen vooral ziet als zangeres van Fleetwood Mac. 

Afgelopen jaar bracht ze ook een box uit met al haar 8 albums + een speciale demo CD. 

Stil gezeten heeft ze echter niet, touren deed ze volop, o.a met Billy Joel, echter alleen maar in Amerika. Groot was dan ook de verrassing dat ze na de hoofdact in Engeland ook een korte tour heeft gepland in Belgie en dus Nederland. En dat is best eervol.  

Ik kies bij deze twee solo-nummers. Bij de eerste speelt niemand minder dan Roy Bittan op de piano.

Tevens is ook het vermelden waard dat haar gitaristen en achtergrondzangeressen al die jaren hetzelfde zijn gebleven. Sharon Celani, Lori Nicks-Pery (schoonzus). Verder zijn er Wally Wachtar en Carlos Rios als gitaristen. De laatste jaren is ook Marilyn Martin achtergrondzangeres. Inderdaad, die van die éne hit..  

U mag het zeggen. 

Trailer: terug in de Jedi-geschiedenis met The Acolyte

Star Wars-fans die graag nog eens meer willen zien van wat er in het galaxy far, far away gebeurde vóórdat de Skywalkers ten tonele verschenen krijgen vanaf juni hun zin; voor de serie The Acolyte is deze week de eerste trailer verschenen.

De serie speelt zich af aan het einde van het tijdperk van de High Republic, ongeveer een eeuw voorafgaand aan de Star Wars-films. Een oud-padawan herenigt zich met haar oude Jedi Master om een reeks misdaden te onderzoeken, maar de krachten waar ze mee te maken krijgen blijken meer sinister dan ze hadden verwacht.

The Acolyte heeft rollen voor Lee Jung-jae, Manny Jacinto, Carrie-Anne Moss, Dafne Keen, Amandla Stenberg en anderen. De eerste twee afleveringen verschijnen op 4 juni op Disney+.

Nederland trekt ¤ 10 miljoen uit voor maritieme corridor naar Gaza

Nederland draagt € 10 miljoen bij aan het hernieuwde initiatief om hulp via de zee naar Gaza te krijgen. Dat maakte minister Van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in Cyprus bekend bij een bezoek aan de haven van Larnaca. De bijdrage is bedoeld voor een fonds dat moet worden opgericht door de Verenigde Naties, Cyprus, de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere internationale partners. Met het fonds kunnen benodigdheden worden aangekocht voor de hulpverlening aan Gaza over zee.

Minister Van Leeuwen: “De burgerbevolking van Gaza heeft snel en heel veel meer voedsel, water en medische hulp nodig. Nederland dringt bij alle partijen aan op uitbreiding van toegang over land: dat is de meest effectieve en efficiënte manier om grote hoeveelheden hulp Gaza in te krijgen. Zolang dat niet voldoet, blijven we alle mogelijkheden onderzoeken. We dragen al bij met luchtdroppings, en nu dus ook aan hulp via zee.”

De minister bezocht naast de haven ook de plek waar hulpgoederen kunnen worden geïnspecteerd voor ze met instemming van Israël worden ingeladen in schepen. Verder sprak hij met vertegenwoordigers van het centrum dat de hulpbijdragen van alle landen zal coördineren. “Heel belangrijk om hier van de Cypriotische autoriteiten en andere partners te horen hoe de oprichting van de corridor verloopt en tegen welke knelpunten zij in de praktijk aanlopen”, aldus de minister.

Het kabinet zegde sinds het begin van het conflict in Gaza € 56 miljoen extra toe voor humanitaire hulp aan Gaza. Die steun komt bovenop de jaarlijkse steun van € 51 miljoen die Nederland voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp aan de Palestijnen heeft uitgetrokken. Verder draagt Nederland via structurele bijdragen aan VN-organisaties en het Rode Kruis indirect bij aan hun inzet in Gaza.

Groot onderzoek naar verstrekken plantaardige maaltijden in ziekenhuizen

Amsterdam UMC gaat in een meerjarige studie onderzoeken of patiënten bij een puur plantaardig dieet alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.

Mensen die worden opgenomen met een ernstige urineweginfectie, een bloedvergiftiging, of mensen die een uitgebreide operatie hebben gehad, krijgen in het kader van het onderzoek volledig plantaardige maaltijden. Vervolgens wordt bekeken of deze mensen voldoende energie en eiwitten binnenkrijgen en hoe het gaat met het herstel. De studie gaat enkele jaren duren, maar dat is volgens het ziekenhuis nodig om duidelijke data te krijgen. Meer hierover bij Skipr

Geen verplichte vaccinaties, wel maatregelen voor hogere vaccinatiegraad

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, CU) voelt niets voor een vaccinatieplicht voor kinderen. Ook wil hij kinderdagverblijven niet verplichten om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

Een deel van de Kamer had om deze concrete maatregelen gevraagd. Wel vindt hij het belangrijk dat de vaccinatiegraad omhoog gaat, zei hij tijdens het wekelijks vragenuurtje van de Tweede Kamer. Daartoe zal desinformatie moeten worden tegengegaan. 

De GGD Brabant-Zuidoost heeft sinds eind vorige week zes nieuwe meldingen ontvangen over besmettingen met mazelen. Daarmee staat het totale aantal meldingen nu op 21.

Dat aantal ligt “in de lijn der verwachting”, laat de GGD weten. “Op dit moment zijn geen patiënten ernstig ziek”, voegt de gezondheidsdienst toe. De GGD doet naar iedere besmetting bron- en contactonderzoek, om vervolgens mensen in de omgeving van iemand die besmet is te waarschuwen. Lees verder bij Skipr

'Nieuwe wet seksuele misdrijven: waken voor te hoge verwachtingen'

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet seksuele misdrijven. In plaats van ‘dwang’ staat in de nieuwe wet het ontbreken van instemming, oftewel consent, centraal. Iemand is straks strafbaar voor het plegen van seksueel geweld als deze wist of kon vermoeden dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Het is niet meer noodzakelijk om te bewijzen dat er sprake was van dwang, geweld of bedreiging. Toch moeten we waken voor te hoge verwachtingen.

De vernieuwde wet is een belangrijke stap voorwaarts voor zedenslachtoffers, omdat deze beter tegemoet komt aan de ernst van het misdrijf. We weten namelijk dat ruim 70% van de verkrachtingsslachtoffers een ‘freeze-reactie’ ervaart. Dit zorgt ervoor dat verkrachtingszaken lastig te bewijzen zijn en de aangiftebereidheid laag is.

Fonds Slachtofferhulp bracht, gedurende de consultatie van de wet, advies uit. Het belangrijkste advies was de introductie van verschillende gradaties in de strafbaarstelling van aanranding en verkrachting. Ook is gepleit voor het opnemen van online seksueel misbruik in de wet. Zo worden onder meer shame-sexting, sextortion en grooming niet als een schending van privacy of computervredebreuk gezien, maar erkend als zedenmisdrijf en aantasting van de seksuele autonomie en integriteit van het slachtoffer.

Toename aantal aangiftes
Nu de wet is aangenomen, is het zaak dat politie, OM en rechtbanken goed zijn voorbereid op een mogelijke toename van het aantal aangiftes. Verwachtingsmanagement speelt daarbij een belangrijke rol. Niet alleen omdat het de vraag is of de politie die toename wel spoedig kan wegwerken, maar ook omdat het onzeker is of alle aangiftes daadwerkelijk zullen leiden tot een passende straf. Hoewel volgens de nieuwe wet het ‘ontbreken van toestemming’ bewezen moet worden in plaats van ‘dwang’, blijft (steun)bewijs essentieel om iemand te kunnen veroordelen. 

Men moet er voor waken dat er te hoge verwachtingen worden gecreëerd. Dit werkt secundaire victimisatie (hernieuwd slachtofferschap) in de hand en dat moet worden voorkomen. 

Celstraf en rijontzegging geëist na ongeluk bij straatrace

In januari 2022 ging het ’s avonds op een industrieterrein in Beugen helemaal mis. Bij een straatrace tussen twee auto’s werd een andere auto met daarin een zwangere vrouw geraakt. De vrouw raakte zwaargewond. Het ongeboren kind bleef ongedeerd. Het Openbaar Ministerie eist tegen beide racers (22 en 23 jaar oud) een gevangenisstraf en een rijontzegging: "De risico’s die hun stoerdoenerij met zich meebracht voor andere weggebruikers heeft hen op geen enkele manier weerhouden."

De straatrace begon die avond in de Vuursteenstraat op het industrieterrein, waar de twee auto’s vol gas gaven richting de kruising met een voorrangsweg. Een van de twee auto’s kon bij die kruising een auto met daarin een zwangere vrouw niet meer ontwijken. Het kwam tot een harde botsing. Tijdens de botsing reed de veroorzaker daarvan tussen de 84 en 114 km/u, terwijl hij op dat moment al enkele seconden aan het remmen was. De maximumsnelheid op het industrieterrein is 30 km/u. De vrouw brak haar been en moest door de brandweer uit haar auto worden bevrijd. Het ongeboren kind van de vrouw bleef ondanks de klap ongedeerd. De bestuurder van de andere auto raakte ook gewond. Hij liep onder meer een hersenschudding op. De race en het ongeluk werden op video vastgelegd. Het filmpje ging viral op internet.

‘Stoerdoenerij’
Volgens het OM zijn beide bestuurders schuldig aan het ongeluk: "Ze voelden kennelijk de behoefte om ten opzichte van elkaar te bewijzen wie de snelste auto had en wie er de hoogste snelheid mee kon of durfde te behalen. Dit heeft geleid tot een straatrace waarbij levensgevaarlijke snelheden werden behaald. De risico’s die hun stoerdoenerij met zich meebracht voor andere weggebruikers heeft hen op geen enkele manier weerhouden." Gelet op de gedragingen van beide bestuurders, verwijt het OM de verdachten roekeloos rijgedrag, de zwaarste vorm van schuld.

Eerdere overtredingen
De officier ging in aanloop naar zijn strafeis ook in op eerder rijgedrag: "Minder dan een uur voor de aanrijding werd de verdachte die het ongeluk veroorzaakte, in Nijmegen staande gehouden door toezichthouders naar aanleiding van zijn rijgedrag en het kabaal van zijn uitlaat. Hij komt er vanaf met een waarschuwing." Het was voor hem al niet de eerste keer dat hij voor verkeersovertredingen met politie en justitie in aanraking is gekomen. Naar eigen zeggen had heeft hij al enkele verkeersboetes gekregen, en in 2020 is hem een geldboete van 900 euro opgelegd vanwege een forse snelheidsovertreding.

Gelet op die geschiedenis is de eis tegen de bestuurder van het botsende voertuig hoger. Tegen hem is een gevangenisstraf van 7 maanden geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 3 jaar. Tegen de andere verdachte eist de officier 6 maanden gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 3 jaar.

De rechter doet uitspaak op 27 maart.

Wilders wil Van Zwol (CDA) en Dijkgraaf (SGP) als nieuwe informateurs

Voormalig topambtenaar Richard van Zwol (CDA) en oud-SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf gaan de verdere onderhandelingen tussen de vier formerende partijen leiden waarin PVV, VVD, BBB en NSC het met elkaar eens moeten worden over een regeerakkoord.

Dat er nu is gekozen voor een SGP’er en CDA’er, lijkt niet toevallig. NSC-voorman Pieter Omtzigt heeft aangegeven te hopen dat deze twee partijen het nieuwe kabinet op onderdelen zullen steunen.

Staat houdt meer rekening met de luchtvaart dan met omwonenden Schiphol

Bij besluitvorming over het luchtverkeer van en naar Schiphol, maakt de Staat geen passende belangenafweging tussen omwonenden, de luchtvaart en de luchthaven. De Staat weegt de belangen van omwonenden stelselmatig niet op de juiste manier mee. Dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Daarnaast wordt geldende regelgeving onvoldoende gehandhaafd. De Staat handelt daarmee onrechtmatig. Dat volgt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag in een bodemprocedure tussen Stichting Recht op bescherming tegen vliegtuighinder (RBV) en de Nederlandse Staat. 

De rechtbank oordeelt dat de Staat binnen twaalf maanden geldende wet- en regelgeving moet handhaven. Ook moet de Staat een vorm van praktische en effectieve rechtsbescherming bieden voor alle mensen die ernstige hinder of slaapverstoring ondervinden van het luchtverkeer van en naar Schiphol.

Achtergrond
Volgens de Staat blijkt uit cijfers van het Planbureau van de Leefomgeving uit 2018 dat gemiddeld ongeveer 173.000 personen last hebben van ernstige geluidshinder en 22.000 van slaapverstoring door luchtverkeer van en naar Schiphol. Het RIVM schat het aantal mensen dat in heel Nederland ernstige hinder ondervindt van luchtverkeer op gemiddeld ruim 259.000. Ernstige geluidshinder en slaapverstoring kunnen het welzijn en de gezondheid van personen aantasten en hen beletten om in hun eigen huis een ongestoord leven te kunnen leiden. In het EVRM wordt het belang van een ongestoord privéleven beschermd. 

Geschil
In deze zaak staat de vraag centraal of de Staat bij het opstellen en handhaven van de regelgeving de belangen van omwonenden van Schiphol heeft meegewogen volgens de daarvoor geldende regels. RBV vindt dat de Staat in wet- en regelgeving uitgaat van te hoge toelaatbare normen voor geluid. Ook vindt RBV dat de Staat burgers geen goede rechtsbescherming biedt. RBV wil dat de Staat een einde maakt aan deze situatie. Onder meer door het aantal vliegtuigbewegingen van en naar Schiphol te verminderen, strengere geluidsnormen aan de regelgeving ten grondslag te leggen naar richtlijnen van de World Health Organization en praktische en effectieve rechtsbescherming te bieden aan burgers.

De Staat meent daarentegen dat het niet aan de rechter, maar aan de wetgever is om een rechtvaardig evenwicht te zoeken tussen de belangen van bewoners, Schiphol, luchtvaartmaatschappijen, mensen die op of rond Schiphol werken en de Nederlandse maatschappij als geheel. Ook wijst de Staat erop dat er al veel maatregelen zijn genomen om het geluid te beheersen en er nieuwe maatregelen in de maak zijn. 

Taak van de rechter
De rechtbank stelt allereerst vast dat bij de totstandkoming van de wet- en regelgeving en het beleid ten aanzien van Schiphol meerdere, deels tegenstrijdige, belangen aan de orde zijn. Belangen van omwonenden, bedrijven en werknemers, het milieu en van een internationale luchthaven met goede verbindingen. De Staat heeft een ruime vrijheid om al die belangen af te wegen en daarin eigen politieke keuzes te maken. De taak van de civiele rechter beperkt zich dan ook tot de beoordeling of de Staat onrechtmatig handelt bij het opstellen van de wet- en regelgeving en de uitvoering daarvan. Daarvan kan sprake zijn als wet- en regelgeving strijdig is met hogere regelgeving zoals het EVRM. Of als de Staat in strijd handelt met door hemzelf uitgevaardigde wet- en regelgeving.

Oordeel
De rechtbank oordeelt in deze zaak dat de Staat onrechtmatig handelt. Het geldende wettelijke kader voor de geluidshinder rond Schiphol is sinds 2010 onvoldoende gehandhaafd. Het beleid dat sindsdien wel is gemaakt en uitgevoerd, is gebaseerd op meetpunten waarvan al sinds 2005 duidelijk is dat die geen volledig beeld geven van de spreiding en ernst van de geluidsoverlast. Het ontbreekt aan adequate en daadwerkelijk gehandhaafde normen van de geluidbelasting voor mensen die overlast ervaren door Schiphol. Sinds 2010 is gewerkt met tijdelijke regelingen en conceptregelingen die niet zijn aangenomen of in werking zijn getreden. Daardoor is voor burgers nog steeds niet duidelijk op basis van welke normen ze welke rechtsbescherming krijgen.

De rechtbank oordeelt verder dat de Staat de belangenafweging die het EVRM voorschrijft, niet op de juiste wijze heeft uitgevoerd. De lidstaten hebben bij een afweging van alle betrokken belangen een ruime marge aan beleidsvrijheid. Het beleidsvormingsproces moet wel eerlijk zijn en zodanig dat belangen van het individu op passende wijze worden gerespecteerd. De rechtbank oordeelt dat de Staat deze belangenafweging niet op de juiste wijze heeft uitgevoerd. De Staat heeft steeds de 'hubfunctie' en de groei van Schiphol vooropgesteld. Eerst is onderzocht wat nodig is om die functie te waarborgen. De uitkomst van die afweging heeft bepaald welke ruimte er voor andere belangen is. Op zich mag de Staat beleidsprioriteiten bepalen. De Staat moet echter ook kijken of er voldoende overblijft om de andere belangen te waarborgen die door het EVRM zijn beschermd. Dat is hier niet gebeurd.

Daar komt bij dat de Staat de belangen van een aanzienlijk aantal mensen die ernstige geluidshinder en slaapverstoring ondervinden, niet heeft meegenomen in onderzoeken waarop het beleid wordt afgestemd. Deze mensen bevinden zich buiten de geluidscontouren, een lijn op de landkaart rondom Schiphol die gebruikt wordt om geluidbelasting van luchtverkeer van en naar de luchthaven in beeld te brengen. Deze groep kan geen aanspraak maken op voorzieningen in de regelgeving. De Staat zegt dat genomen maatregelen die gunstig zijn voor de mensen binnen deze geluidscontouren, ook gunstig zijn voor de mensen daarbuiten. De rechtbank vindt dit echter niet aannemelijk. In het verleden is immers herhaaldelijk gebleken dat maatregelen om de situatie op de ene locatie te verbeteren, leidden tot verergering van de situatie elders. Bovendien blijkt uit onderzoek van onder meer de GGD en het RIVM dat de meeste mensen die geluidsoverlast van Schiphol ervaren buiten de geluidscontouren wonen. 

Beslissing
De rechtbank beveelt de Staat om binnen twaalf maanden de geldende wet- en regelgeving (nu: het Luchthavenverkeersbesluit 2008) toe te passen en te handhaven. Ook beveelt de rechtbank de Staat om een vorm van rechtsbescherming in het leven te roepen die toegankelijk is voor alle mensen die ernstige geluidshinder en/of slaapverstoring ondervinden dus ook voor hen die buiten de geluidscontouren wonen. De overige vorderingen van RBV, onder meer een bevel aan de Staat om het aantal vliegtuigbewegingen van en naar Schiphol te reduceren en om aan de regelgeving strengere geluidsnormen ten grondslag te leggen, wijst de rechtbank af. De rechtbank oordeelt dat het aan de wetgever is om, na een correcte weging van alle belangen die bij de luchtvaart betrokken zijn, concrete wet- en regelgeving op te stellen. Ook legt de rechtbank de Staat geen dwangsom op, omdat dit in een democratische rechtsstaat niet nodig is. De Staat wordt geacht veroordelingen na te komen en in de praktijk heeft de Staat dat tot op heden in de regel ook gedaan.

Nieuwe James Bond zo goed als zeker

Het is zo als zeker. Verschillende bronnen durven het al zeker te zeggen:  Aaron Taylor-Johnson heeft de rol van James Bond aangeboden gekregen en zal deze week nog zijn contract gaan tekenen. 

In 2022 kwam de naam van de 33-jarige acteur voor het eerst naar voren om de afzwaaiende Daniel Craig op te volgen, naast die van onder andere Cillian Murphy, Idris Elba, Henry Cavill, Richard Madden en James Norton.

Bekend van 'Kick-Ass', 'The Avengers' en 'Bullet Train'
Eerder deed hij al in het geheim auditie en toen hem vorige week werd gevraagd of hij in de schoenen van 007 wilde stappen, zei hij: "Ik vind het charmant en geweldig dat men mij als dat personage ziet. Ik beschouw het als een groot compliment". Nu is volgens insiders de kogel door de kerk en komt EON Productions binnenkort met een grootse aankondiging.

Tevens ligt de studio, die de spionagethrillers al decennia maakt, op koers om dit jaar nog met de opnames te beginnen van het zesentwintigste deel. Die waren uitgesteld vanwege de Hollywoodstakingen van vorig jaar.

Laatste film bracht $775 miljoen dollar op
Craig legde zijn Walther PPK neer na No Time To Die in 2021 die eindigde met de schokkende climax waarin Bond stierf. Het is dus even afwachten waar in de tijdlijn het nieuwe verhaal gaat instappen.

FOK! Wat een weer: regen in het noorden, elders zacht en droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het in de noordelijke helft bewolkt, in de zuidelijke helft is er weinig bewolking. Momenteel is het bijna overal droog, maar later vanochtend kan het in het noordwesten gaan regenen. In het zuidoosten komt eerst plaatselijk ook mist voor. Er is weinig wind, alleen in het noordelijk kustgebied staat een matige wind uit het zuidwesten.

Vanmiddag is het in de noordelijke helft bewolkt met in het uiterste noorden af en toe regen. In de zuidelijke helft schijnt de zon. De maxima liggen tussen 12°C op de Waddeneilanden en plaatselijk 19°C in het zuidoosten. Er is weinig wind, alleen in het noordelijk kustgebied staat een matige wind uit het zuidwesten.

Vanavond komen er flinke opklaringen voor, maar in het noorden trekt soms ook wat bewolking over en daar kan aan zee plaatselijk wat regen vallen. Er is weinig wind, alleen in het noordelijk kustgebied staat een matige wind uit het zuidwesten.

Komende nacht valt er in het noorden en oosten af en toe regen. Elders blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. Er steekt geleidelijk een matige noordwestelijke wind op, aan zee en op het IJsselmeer is de wind af en toe vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Lente op Schouwen (Foto: Scherpschutter)
Lente op Schouwen (Archief)(foto: Scherpschutter))

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

World Cup noordse combinatie afgesloten met zeges Hagen en Lamparter in Trondheim

In het Noorse Trondheim is het World Cup-seizoen op de noordse combinatie afgerond. De eindzeges waren al vergeven aan Ida Marie Hagen en Jarl Magnus Riiber, die in de slotwedstrijden afwezig was, maar dat maakte de wedstrijden uiteraard niet minder vermakelijk.

Gemengde landenwedstrijd
De Oostenrijkers waren bij het schansspringen het best, maar Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen maakte het gros van de achterstand op Stefan Rettenegger al goed. Vervolgens wist Lisa Hirner de aanval van Gyda Westvold Hansen af te slaan, maar bij de derde atleten sloeg Noorwegen toe: Ida Marie Hagen was véél te sterk voor Annalena Slamik en sloeg een groot gat, waarna Jørgen Gråbak het zonder grote problemen afmaakte. Johannes Lamparter liep Oostenrijk naar de tweede plek, ruim voor het Duitsland van Manuel Faisst, Nathalie Armbruster, Jenny Nowak en Johannes Rydzek, die als slotloper afrekende met de Japanse veteraan Akito Watabe.

Mannen, individueel
Het schansspringen werd gewonnen door Stefan Rettenegger, maar zijn Oostenrijkse landgenoot Johannes Lamparter gaf niet veel toe en mocht vijf seconden na Rettenegger beginnen met de tien kilometer langlaufen. Daarop vonden de twee elkaar al snel en tot een kilometer voor de finish werkten ze prima samen. Op dat moment slingerde Lamparter de turbo aan op de slotklim en dat bracht hem de overwinning op in de slotwedstrijd van de winter, voor Rettenegger. Het podium werd gecompleteerd door de van plek vier gekomen Est Kristjan Ilves, die de Duitser Johannes Rydzek in een fraaie sprint versloeg.

Vrouwen, individueel
Gyda Westvold Hansen mocht na haar zege bij het schansspringen het langlaufen openen, negen seconden later gevolgd door de Oostenrijkse Lisa Hirner. Het grote gevaar kwam echter van de Noorse World Cup-leidster Ida Marie Hagen, die na 32 seconden mocht vertrekken en al snel de aansluiting vond. Ruim voor het einde ging Hagen er vandoor en in rap tempo liep ze weg bij Hansen en Hirner, om haar fantastische seizoen op passende wijze af te sluiten met een dominante zege. Ruim achter Hagen was het Hirner die verrassend de tweede plek pakte door Hansen te verslaan.

Random Pics van de Dag #1222

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.