10:00u koffietijd: La Cuccumella

Jawel! Het is weer tijd voor een bakkie. De ouderwetsche filterkoffie kennen we allemaal wel. Natuurlijk zijn er interessantere manieren om koffie te zetten als je er even de tijd voor neemt.

Als je alleen maar je caffeïne honger wilt stillen, dan kun je natuurlijk snel naar oploskoffie, senseo, en automaten koffie grijpen. Als de smaak er ook toe doet kun je met de espressomachine goed uit de voeten. En dan heb je natuurlijk nog de Bialetti Moka Express of cafetière (ook bekend als de French press) die je een prima koffie leveren, vooral als je zelf even vers koffie maalt.

Zelf mag ik nog wel eens tussen zetmethoden variëren. Een leuke, smakelijke manier van koffie zetten is de Cuccumella, ook wel Napoletana genoemd. Op het eerste gezicht lijkt deze manier van zetten op de Moka Express, maar dan is deze gelfipt. Het water wordt ook in het potje gekookt, maar in plaats van dat het water door de koffie geperst wordt, draai je het geheel om zodra het water kookt.

Een beetje rommelig
Het systeem van zetten maakt dat het wel wat rommeliger is. Als het water kookt lekt het potje een beetje en dan weet je exact wanneer het tijd is voor de flip; handig, want bij de Moka Express is de timing minder duidelijk en dat kan het resultaat net even wat minder doen zijn. Wanneer je het geheel omdraait, dan loopt er ook even een straaltje water uit. Dan is het nog even wachten tot het geheel is doorgelopen. Schenk vervolgens voorzichtig de koffie uit en genieten maar!

Deze Italiaanse dame doet het even voor.

En nog beetje achtergrond bij de Cucumella.