FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 april 2024

Atalanta slaat slag met winst in Liverpool in kwartfinales Europa League

Ook in de Europa League zijn de heenwedstrijden gespeeld in de kwartfinales. Donderdagavond stonden ze alle vier op de planning, met één grote winnaar van de avond: Atalanta staat op het punt om Liverpool uit te schakelen. De returns worden volgende week donderdag gespeeld.

AC Milan - AS Roma
Na een paar kansen in de openingsfase was het na een ruim kwartier raak: Gianluca Mancini kopte vanuit een corner raak en zette Roma op voorsprong. AC Milan kreeg vervolgens wel een aantal kansen, waaronder meerdere voor Tijani Reijnders, maar die gingen er niet in: Olivier Giroud kwam het dichtst in de buurt, maar zag zijn poging in de slotfase op de lat belanden, waardoor Roma met 0-1 won.

Liverpool - Atalanta
Al na twee minuten had Mario Pasalic een megakans voor Atalanta, maar hij stuitte bij toeval op keeper Caoimhin Kelleher. Even later zag Harvey Elliott een mooie poging via de lat én de paal toch niet in het doel belanden namens Liverpool en dat werd kort voor rust afgestraft: Gianluca Scamacca rondde een aanval van Atalanta af. Kort daarna verzuimde Teun Koopmeiners om de score te verdubbelen, maar Scamacca deed dat een kwartier na rust wel door rustig binnen te tikken. Tien minuten voor het einde werd het zelfs nog 0-3: Pasalic was trefzeker na gegrabbel van keeper Kelleher.

Bayer Leverkusen - West Ham United
Na twintig minuten ontsnapte Paqueta: een ranzige trap op Amine Adli werd slechts 'bestraft' met een bijzonder genadige gele kaart. Na een dik uur ging Vladimir Coufal even gestrekt: de West Ham-speler kreeg een bal van dichtbij vól in zijn gezicht. Het antivoetbal van de Engelsen werd tien minuten voor tijd afgestraft: invaller Jonas Hofmann frommelde de 1-0 binnen. Een andere invaller sloeg in blessuretijd ook nog toe, Victor Boniface tekende voor de 2-0 eindstand.

Benfica - Olympique Marseille
Klungelig verdedigen van Marseille stelde Rafa Silva in staat de score te openen, kort na rust was het Angel di Maria die een prima aanval afrondde voor 2-0. Een kwartier later was er hoop voor Marseille: een verdedigende fout stelde Pierre-Emerick Aubameyang in staat te scoren, maar het bleef wel bij 2-1 voor de Portugese thuisploeg.

Poseidon, de mysterieuze autonome nucleaire torpedo van Rusland

Rusland is bezig met een autonome nucleaire torpedo, de Poseidon genaamd, die volgens de Russische president Vladimir Poetin alle bestaande verdedigingswerken kan ontwijken. Experts zeggen dat als het werkt zoals wordt gesuggereerd het Moskou een nieuwe manier geeft om NAVO-landen en militaire bases aan te vallen.

De torpedo zal worden geplaatst op onderzeeërs, maar er wordt gedebatteerd over wat er gebeurt nadat hij is gelanceerd. WSJ legt uit waarom er mysterieus wordt gedaan over de Poseidon, hoe de nucleaire torpedo zou kunnen werken en waarom Rusland deze torpedo wil.

Hoofdstukken:

 0:00 De nieuwe nucleaire torpedo van Rusland

 0:31 Uitleg Poseidon

 1:38 Kernkop

 3:05 Hoe Poseidon kan worden ingezet

 4:40 Mogelijke problemen 

Nederland verhoogt de hulp aan Oekraïne tot drie miljard euro

Nederland verhoogt de hulp aan Oekraïne dit jaar van twee naar drie miljard euro. “Oekraïne heeft meer nodig om zichzelf te beschermen”, zei demissionair premier Mark Rutte, onder verwijzing naar de aanhoudende Russische aanvallen op de energievoorziening en steden in Oekraïne.

Daarom beloofde de demissionaire regering vrijdag in een videogesprek met de Oekraïense president Zelenskyy een verhoging van de Nederlandse steun. Ook werd besloten om Oekraïne het jaar daarop drie miljard euro aan militaire hulp te verlenen. Nederland doet er, volgens Rutte, alles aan om samen met internationale partners sneller meer munitie en meer luchtverdediging aan Oekraïne te leveren. Nederland werkt hiervoor nauw samen met onder meer Denemarken en Tsjechië.

Biden verwacht binnen 48 uur Iraanse aanval op Israël

De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu Iran op zeer korte termijn een aanval op Israël uit wil voeren. Dat melden de persbureaus DPA en AFP, onder verwijzing naar regeringskringen. Het is nog onduidelijk om welke inzet het precies gaat. 

Eerder herhaalde John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, dat de VS aan de ene kant Israëliërs steunen in de verdediging van hun land en aan de andere kant ervoor zorgt dat hun eigen strijdkrachten in de regio “goed voorbereid” zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden bevestigde dat hij binnenkort een Iraanse aanval op Israël verwacht. Hij wil geen vertrouwelijke informatie vrijgeven, “maar het zal op zeer korte termijn plaatsvinden", vertelde hij verslaggevers. Gevraagd naar een boodschap voor Iran antwoordde de Democraat: “Doe het niet.” De VS “zullen Israël steunen, wij zullen Israël helpen hun land te verdedigen en Iran zal niet slagen in zijn opzet”, vervolgde hij.

Handbalsters na ruime zege op Tsjechië nagenoeg zeker van Olympische Spelen

De Nederlandse handbalsters zijn nagenoeg zeker van de Olympische Spelen in Parijs. Oranje won met duidelijke cijfers van Tsjechië met 32-18 en hebben nu twee wedstrijden gewonnen op het OKT in het Spaanse Torrevieja.

De Nederlandse handbalsters hadden donderdag al gewonnen van Argentinië met 34-22. Waar Oranje tegen Argentijnse handbalsters nog slecht van start gingen (0-5 achterstand) was de ploeg van bondscoach Per Johansson ditmaal wel scherp vanaf het begin. Na tien minuten stond Oranje met 7-0 voor en zouden in de eerste helft alleen maar verder uitlopen en halverwege de wedstrijd stond het 18-6 in het voordeel van Nederland.

Na rust was het allemaal wat minder scherp bij de Nederlandse handbalsters, maar de zege kwam nooit in gevaar en ze wonnen uiteindelijk met 32-18 van Tsjechië.

Door de zege lijken Nederlandse handbalsters zeker van de Olympische Spelen. Alleen bij een verrassende overwinning van Argentinië op Spanje moet Oranje nog wachten op zondag om helemaal zeker te zijn van de Olympische Spelen in Parijs.

F1 maakt kalender 2025 officieel: Australië terug als seizoensopener

De FIA en de Formule 1 hebben de officiële kalender voor volgend jaar bekendgemaakt. Volgend seizoen telt net als dit seizoen 24 Grand Prix' en de Formule 1 doet dezelfde locaties aan als dit jaar. Het seizoen gaat geopend worden in Australië en niet meer in Bahrein. Sinds 2020 had het land in het Midden-Oosten de eer, maar de Formule 1 wijkt nu uit naar Australië om meer rekening te houden met de Ramadan. Bahrein staat voor 2025 als vierde race gepland en Saoedi-Arabië het weekend daarna.

De Nederlandse Grand Prix staat gepland voor het weekend van 31 augustus. Ook hebben wij te maken met drie triple-headers, drie weken waarin er achter elkaar geracet gaat worden. Las Vegas zal net als in 2023 én 2024 plaatsvinden op een zaterdag. Het is nog niet bekend welke landen een sprintrace gaan organiseren.

Allergische reactie bij jongen (8) blijkt overdosis Fentanyl

Een achtjarige jongen werd erg ziek na het eten van aardbeien tijdens een schoolevenement in Kentucky. Zijn gezondheid ging razendsnel achteruit en de jongen sterft een dag later. Zijn ouders vermoeden een allergische reactie. Maar de politie vindt fentanyl in zijn bloed.

In tegenstelling tot de eerste speculaties heeft de dood van de achtjarige jongen niets te maken met aardbeien. In plaats daarvan is het kind overleden aan een overdosis van de opioïde fentanyl. De politie van Madisonville heeft een aanklacht wegens doodslag ingediend tegen een 33-jarige man die in hetzelfde huis woonde als de jongen. Volgens het politierapport overleed de achtjarige op 15 maart aan "fentanyl vergiftiging" en had de verdachte fentanyl in huis. Er werden geen details gegeven over de relatie tussen de twee.

De familie van de jongen had de politie verteld dat ze geloofden dat de jongen een allergische reactie had gehad. Ze hadden hem in eerste instantie het antihistaminicum Benadryl gegeven vanwege uitslag en hem in bad gedaan. Later brachten de familieleden hem naar de eerste hulp, maar een paar uur later keerden ze terug uit het ziekenhuis. Het kind overleed de volgende ochtend thuis.

In eerste instantie werd gedacht aan de aardbeien die werden verkocht bij een inzamelingsactie voor scholen. Het incident leidde ertoe dat de gezondheidsdienst van Hopkins County adviseerde om alle aardbeien weg te gooien. Op dinsdag kondigde de gezondheidsdienst echter aan dat de Food and Drug Administration monsters van de aardbeien had getest en ze veilig voor consumptie had bevonden.

De VS kampt al jaren met een ernstige opioïdencrisis. Elk jaar sterven ongeveer 100.000 mensen aan een overdosis, waarbij het verdovingsmiddel fentanyl de meest voorkomende doodsoorzaak is. In de strijd tegen de drug heeft de Amerikaanse regering draconische straffen opgelegd voor bezit en handel.

China wil geen buitenlandse chips meer in eigen telecomnetwerk

Volgens de Wall Street Journal wil China processors van buitenlandse makelij verbannen uit zijn telecommunicatienetwerk. Begin dit jaar instrueerden de autoriteiten de grootste binnenlandse providers om niet-Chinese processors die van essentieel belang zijn voor hun netwerken tegen 2027 geleidelijk te gaan verwijderen.

Deze stap zou onder meer gevolgen hebben voor de Amerikaanse chipgiganten Intel en AMD. Gezien de toenemende spanningen tussen de VS en China probeert Peking steeds vaker westerse technologieën te vervangen door eigen alternatieven.

Profvoetballer met zweep geslagen door ontevreden supporter

Volgens videobeelden sloeg een supporter een voetbalspeler met een zweep tijdens de finale van de Saudi-Arabische Super Cup. Het incident vond plaats na de duidelijke nederlaag van Ittihad FC tegen Al Hilal. Uit de op X gepubliceerde beelden is te zien dat Ittihad-aanvaller Abderrazak Hamdallah met een waterfles naar de tribunes liep. Hij riep iets en spatte vervolgens wat water uit zijn fles op een van de mannen op de tribune.

Die haalde op zijn beurt een zweep tevoorschijn en sloeg de Marokkaanse profvoetballer er twee keer mee. Verschillende mensen moesten ingrijpen om te voorkomen dat de situatie verder escaleerde. Ittihad had de wedstrijd eerder met 1:4 verloren. Het is nog onduidelijk waarom het incident precies plaatsvond. Hamdallah had de 1:1 gelijkmaker gescoord voor het team onder leiding van de Franse sterspeler Karim Benzema met een vervolgschot na een penalty.

Eén op de tien overgestapt van zorgverzekeraar, vooral om hoogte zorgpremie

In 2024 geeft 9% van de verzekerden in Nederland aan te zijn gewisseld van zorgverzekeraar. Net als in voorgaande jaren is ontevredenheid over de hoogte van de totale premie de meest genoemde reden hiervoor. Zo’n veertig procent van de overstappers wisselt hierom van zorgverzekeraar. Ontevredenheid over de kwaliteit van zorg die de zorgverzekeraar regelt wordt daarentegen nauwelijks genoemd als reden om over te stappen. Dit blijkt uit onderzoek met het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

In Nederland hebben verzekerden jaarlijks de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar wanneer zij niet tevreden zijn over de prijs of kwaliteit van de huidige zorgverzekering, of wanneer een andere zorgverzekeraar een pakket aanbiedt dat beter bij hen past. Het idee hierachter is dat zorgverzekeraars gemotiveerd blijven kwalitatief goede zorg te bieden tegen een zo laag mogelijke prijs.

Keuze om te wisselen nog steeds vooral gebaseerd op prijs, niet op kwaliteit
Om het Nederlandse zorgstelsel goed te laten werken, is het van belang dat verzekerden hun zorgverzekering uitkiezen op basis van zowel prijs als kwaliteit. Al jaren is de hoogte van de totale premie de meest aangegeven reden onder overstappers om te wisselen van zorgverzekering. Dit jaar is het percentage overstappers dat ontevreden is over de hoogte van de premie een stukje lager dan vorige jaar: 39% in 2024 ten opzichte van 46% in 2023. Ontevredenheid over de hoogte van de premie van de basisverzekering was voor 20% reden om over te stappen. Daarnaast wisselt 12% omdat de oude zorgverzekeraar niet alle zorgaanbieders heeft gecontracteerd. Ontevredenheid over de kwaliteit van zorg is daarentegen over de jaren heen nauwelijks een reden om te wisselen.

Bekijk voor uitgesplitste informatie hier de Barometer Wisselen van zorgverzekeraar

Albert Heijn stopt met afknippen garnalenogen

Albert Heijn voert de komende weken een grote welzijnsverbetering door voor zijn kweekgarnalen. De grootgrutter stopt met een omstreden ingreep: het afknippen van een oog bij moedergarnalen zodat ze sneller eieren leggen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Heel goed dat Albert Heijn stopt met deze barbaarse praktijk. Laat dit een inspiratie zijn voor andere supermarkten!”

De diervriendelijker gekweekte garnalen stromen nu het versschap in; begin volgend jaar volgen de diepvries- en tapasproducten. Albert Heijn voert tegelijkertijd nog een welzijnsverbetering door: de garnalen worden verdoofd voor de slacht.

Alles voor het geld
Garnalen in de supermarkt hebben twee ogen. Het afknippen van ogen gebeurt namelijk alleen bij de moederdieren, terwijl hun nageslacht op een bord eindigt. Achter het oog van een garnaal ligt een klier die hormonen aanmaakt. Die beïnvloeden het moment waarop een garnaal eieren kan leggen. Zonder oog, en dus zonder die hormonen, is de garnaal daar eerder klaar voor. En dat scheelt geld.

Knippen of knijpen
Het oog van een garnaal staat op een steeltje. De garnalenkweker trekt eerst dit steeltje met een haakje opzij. Vervolgens “knipt” hij met een gloeiendheet pincet het steeltje door. Bij een andere methode wordt het oog ingesneden en de inhoud eruit geknepen.

Terugdeinzen
Garnalen voelen pijn. Onderzoek laat zien dat ze terugdeinzen tijdens de behandeling en achteraf van slag zijn. Waar ze normaal rustig op de bodem zitten, zwemmen ze na het knippen gedesoriënteerd rond en botsen ze regelmatig tegen de wand van het bassin.

Kweekindustrie
Garnalenkweek is in opkomst. Wereldwijd komt naar schatting meer dan de helft van de garnalen uit kweektanks en -vijvers. Ook in Nederlandse winkels is veel kweekgarnaal te vinden. Of er op het label nou ‘gamba’ of ‘cocktailgarnaal’ staat, het is meestal witpootgarnaal, waarbij deze oogknipingreep standaard is. Verscheept uit landen als Vietnam, Ecuador, Honduras, Indonesië en Venezuela.

Reactie Noord-Holland op demonstratie XR en Kappen met Kolen

Vandaag voeren Extinction Rebellion en Kappen met Kolen actie bij het provinciehuis van Noord-Holland. De actievoerders eisen de directe sluiting van de Kooksgasfabrieken van Tata Steel in de IJmond.

De provincie zet zich al langer in voor een gezondere en schonere leefomgeving in de IJmond. Waar mogelijk heeft de provincie maatregelen genomen om de uitstoot van stoffen te verminderen, vergunningen aangescherpt en Tata aangespoord tot het nemen van maatregelen. De ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek is daar een voorbeeld van. In overleg met het Rijk streeft de provicncie naar maatwerkafspraken en vergroening. Er wordt gekeken naar het nemen van maatregelen bij de Kooksgasfabrieken. Zomaar een fabriek op stel en sprong sluiten is niet mogelijk.

Maar iedereen heeft het recht om te demonstreren. Het is niet voor niets een fundamenteel mensenrecht. Extinction Rebellion en Kappen met Kolen hebben al vaker acties gevoerd bij het Provinciehuis. Steeds was de provincie bereid tot een gesprek. Ook deze week nog. Gedeputeerde Milieu en Gezonde leefomgeving Jeroen Olthof heeft vertegenwoordigers van Extinction Rebellion en Kappen met Kolen ontvangen. In een respectvol en prettig gesprek hebben ze hun inzet voor een gezondere en schonere leefomgeving in de IJmond toegelicht. Het is jammer dat Extinction Rebellion en Kappen met Kolen toch besloten hebben hun actie zo door te zetten dat inwoners en bezoekers van Haarlem er hinder van hebben.

Poetin: Russische luchtaanvallen op Oekraïne onderdeel van 'demilitarisering'

Volgens de Russische president Poetin is een van de doelen van de recente Russische luchtaanvallen op het energieinfrastructuur in Oekraïne het "demilitariseren" van het land. "We gaan ervan uit dat we op deze manier invloed uitoefenen op het militair-industriële complex in Oekraïne," zei Poetin tijdens een ontmoeting met zijn Wit-Russische ambtgenoot Alexander Loekasjenko in Moskou.

De aanvallen waren ook een reactie op de aanvallen van Kiev op de Russische energie-infrastructuur, waaronder met name raffinaderijen werden getroffen. "We hebben onlangs een reeks aanvallen op onze energiefaciliteiten waargenomen en moesten wel reageren," vervolgde Poetin. De Russische strijdkrachten hadden volgens hem deze winter geen Oekraïense energievoorzieningen aangevallen "vanwege humanitaire redenen". "We wilden sociale voorzieningen en ziekenhuizen niet afsluiten van de stroomvoorziening", zei Poetin.

Russische raketten en drones hebben donderdag een grote elektriciteitscentrale in de buurt van Kyiv vernietigd. Daarnaast troffen Russische raketten en drones ook elektriciteitscentrales in verschillende regio's in Oekraïne, waaronder in Kharkiv.

De netbeheerder Ukrenergo zei dat onderstations en energiecentrales beschadigd waren bij aanvallen op de regio's Odesa, Kharkiv, Zaporizhzhia, Lviv en Kyiv. De regio Kharkiv, die aan Rusland grenst en waar al lange, rollende black-outs van kracht zijn, moest de elektriciteit voor 200.000 mensen af sluiten, zei presidentieel assistent Oleksiy Kuleba.

In de winter van 2022/2023 voerde Rusland talrijke luchtaanvallen uit op het Oekraïense elektriciteitsnet. Miljoenen mensen kwamen hierdoor herhaaldelijk urenlang zonder elektriciteit en verwarming te zitten bij temperaturen onder nul graden Celsius. Deze winter waren er aanvankelijk minder aanvallen, maar sinds eind maart valt Moskou het Oekraïense energienetwerk bijna dagelijks aan.

Handbalsters starten OKT met ruime zege

De Nederlandse handbalsters zijn redelijk begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi in het Spaanse Torrevieja. De ploeg was in de eerste van drie groepswedstrijden te sterk voor Argentinië en zette zo een grote stap naar Parijs.

Vooraf mochten er eigenlijk niet echt problemen verwacht worden tegen Argentinië, maar toch begon het bepaald niet lekker: de Zuid-Amerikaanse ploeg schoot uit de startblokken en pakte al snel een 8-3 voorsprong. Pas aan het eind van de eerste helft kwam Nederland met 15-15 voor het eerst sinds 0-0 op gelijke hoogte, gevolgd door 19-16 bij rust.

Die kleine voorsprong bleef vroeg in de tweede helft even in stand, waarna Nederland de touwtjes toch echt in handen nam. Vanaf 21-19 ging het hard: via 24-19, 26-20 en 32-21 speelde Nederland zich naar een 34-22 overwinning.

In de andere wedstrijd in de groep won Spanje met 31-21 van Tsjechië, waar Nederland vrijdagavond om 18.30 uur tegen speelt. Zondagavond wacht om 18.00 uur de laatste wedstrijd, tegen Spanje. De top-2 van het toernooi plaatst zich voor de Spelen, daar zou Nederland normaliter zeker bij moeten horen.

In het OKT in Hongarije won de thuisploeg simpel met 49-11 van Groot-Brittannië, dat Kameroen vervangt. Zweden opende met een 35-28 zege op Japan en staat er zo ook prima voor. In Duitsland won de thuisploeg met 31-25 van Slovenië, terwijl Montenegro het met 30-25 nog iets moeilijker had dan verwacht tegen Paraguay.

'Krokodil is bang voor de tandarts'

Een poging om een tandheelkundige ingreep uit te voeren bij een grote zoutwaterkrokodil liep bijna verkeerd af toen het reptiel wild begon te spartelen en daarbij een dierenverzorger raakte. Een team van verzorgers in het Australian Reptile Park wilde bij Elvis, bijgenaamd 'de chagrijnigste krokodil van Australië', een ontstoken tand verwijderen, dit lukte later onder verdoving alsnog. 

'Kingdom Come: Deliverance II volgende week aangekondigd'

De Tsjechische ontwikkelaar Warhorse Studios, bekend van de indrukwekkende medieval RPG Kingdome Come: Deliverance, heeft aangekondigd hun nieuwe game te onthullen op 18 april. Uitgegaan wordt van een sequel, al is dat nog niet bekend.

Het enige wat we te zien krijgen is een afbeelding op Twitter van een persoon op een paard. Het doet enigszins middeleeuws aan, maar het blijft gissen. Een tweede deel van Kingdom Come: Deliverance ligt voor de hand gezien het succesvolle eerste deel.

De eerste game uit 2018 werd zeer goed ontvangen. Het spel zag er prachtig uit, bood een interessant en historisch accuraat verhaal, bevatte zeer uitgebreide quests en een bijzonder gevechtssysteem. Daarbij komt dat Kingdom Come zeer realistisch ingestoken is, dus geen magie of speciale krachten, wat voor veel gamers als positief en verfrissend werd gezien. Lees hier onze uitgebreide review.

Tong's voetbalverhalen # 230

Half lege plastic bierglazen en kleine wegwerpaanstekers op het veld, spelersvrouwen die zogenaamd in de prostitutie bijklussen, spelers die netjes, met twee woorden, om een gele kaart voor de tegenstanders vragen. Keurige hockey- en honkbal-ballen en volleybaltrainers die het voor het zeggen hebben bij de topclubs. Het loopt de spuigaten uit in de Nederlandse stadions. Wanneer stopt deze gekte ?

Zal de entertainmentindustrie binnenkort volledig virtueel worden?

In de afgelopen decennia heeft de entertainmentindustrie een opmerkelijke transformatie ondergaan, gedreven door technologische vooruitgang en veranderende consumentenvoorkeuren. De manier waarop we amusement consumeren en ervaren, evolueert voortdurend, van de opkomst van streamingdiensten tot de integratie van virtual reality en augmented reality. Deze verschuivingen roepen een belangrijke en intrigerende vraag op: zal de entertainmentindustrie binnenkort volledig virtueel worden?

Huidige trends en technologieën

Laten we eens kijken naar de huidige trends en technologieën die de industrie vormgeven. Streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime en Disney+ hebben een ware revolutie teweeggebracht in de manier waarop we entertainment consumeren. Ze dagen niet alleen de traditionele televisiezenders en bioscopen uit, maar ze bieden bovendien een overvloed aan content die op eenvoudig verzoek beschikbaar is.  Dit geeft kijkers een ongekende controle over wat ze bekijken, wanneer ze dat willen, en waar ze dat doen. Met de opkomst van 5G-technologieën wordt de toegang tot deze streamingdiensten alleen maar makkelijker, waardoor de drempel om deel te nemen aan de virtuele entertainmentwereld nog verder wordt verlaagd.

Virtual reality en augmented reality

Naast streaming groeit ook de populariteit van virtual en augmented reality. VR-headsets worden steeds geavanceerder en betaalbaarder, terwijl AR-technologieën zoals Pokémon GO laten zien hoe digitale elementen kunnen worden geïntegreerd in de echte wereld. Deze technologieën hebben invloed op verschillende aspecten van de entertainmentindustrie, van gaming en filmmaken tot live-evenementen.

Een gebied waar VR en AR bijzonder veel potentieel laten zien, is in de live-entertainmentsector. Concerten, festivals en sportevenementen worden steeds vaker gestreamd in virtual reality, waardoor kijkers de ervaring krijgen alsof ze echt op het evenement aanwezig zijn. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden voor interactie en betrokkenheid, zoals een virtuele ontmoeting met je favoriete artiest of het beleven van een sportwedstrijd vanuit het perspectief van een speler.

Ook in de casino-industrie hebben AR en VR een aanzienlijke impact. Deze technologieën voegen een nieuwe dimensie toe aan de spelervaring. VR biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om volledig ondergedompeld te worden in een virtuele casinowereld, waar spelers kunnen genieten van casino no deposit bonus codes, blackjack, roulette en gokautomaten, zonder de noodzaak om fysiek aanwezig te zijn.

Een ander gebied waarin virtualiteit terrein wint, is in de filmindustrie. Filmmakers experimenteren met VR en 360-gradenvideo's. Hierdoor kunnen kijkers niet alleen de film bekijken, maar er ook daadwerkelijk in rondlopen en de scènes vanuit verschillende hoeken bekijken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor cinematografische expressie, en kan leiden tot een herdefiniëring van wat een filmervaring inhoudt.

Uitdagingen en beperkingen

Hoewel deze technologische ontwikkelingen veel mogelijkheden bieden, zijn er ook enkele uitdagingen die moeten worden overwonnen. Een daarvan is de toegankelijkheid. Hoewel VR-headsets steeds betaalbaarder worden, hangt er nog steeds een aanzienlijk prijskaartje aan vast en zijn ze niet voor iedereen toegankelijk. Bovendien kan het comfortniveau van deze headsets voor sommige mensen een belemmering vormen.

Daarnaast is er de kwestie van content creation. Het produceren van hoogwaardige VR- en AR-content vereist vaak specifieke vaardigheden en technologieën die niet altijd beschikbaar zijn voor filmmakers en content creators. Bovendien brengt het creëren van virtuele ervaringen ook nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van verhaalstructuur, regie en cinematografie, waarbij traditionele conventies moeten worden heroverwogen en aangepast moeten worden aan de mogelijkheden van de nieuwe media.

Een andere factor die de toekomst van virtuele entertainment beïnvloedt, is de acceptatie door het grote publiek. Hoewel er een groeiende belangstelling is voor VR en AR, zijn er nog steeds veel mensen die sceptisch staan tegenover deze technologieën of die er simpelweg geen interesse in hebben. Het is belangrijk voor de industrie om deze barrières te doorbreken en het brede publiek te overtuigen van de voordelen en mogelijkheden van virtuele entertainmentervaringen.

Wat brengt de toekomst?

Ondanks deze uitdagingen lijkt het er echter op dat de entertainmentindustrie langzaam maar zeker op weg is naar een virtuele revolutie. De opkomst van streamingdiensten, de groeiende populariteit van VR en AR in games, en de voortdurende innovatie op het gebied van inhoud wijzen op een toekomst waarin virtuele entertainmentervaringen steeds prominenter worden. Deze verschuiving naar virtualiteit opent de deur naar een geheel nieuwe wereld van mogelijkheden, waarin de grenzen tussen de echte en virtuele wereld vervagen en gebruikers worden ondergedompeld in meeslepende en boeiende entertainmentervaringen zoals nooit tevoren.

Of de entertainmentindustrie uiteindelijk volledig virtueel zal worden, blijft echter onduidelijk. Hoewel de technologieën en trends in die richting wijzen, zijn er nog steeds veel onzekerheden en variabelen die deze evolutie kunnen beïnvloeden. Factoren zoals de acceptatie van nieuwe technologieën door het grote publiek of de beschikbaarheid van betaalbare hardware spelen allemaal een rol in het bepalen van de uiteindelijke richting die de industrie zal inslaan. Wat wel zeker is, is dat de komende jaren spannend zullen zijn voor zowel de makers van entertainment als de consumenten. Samen zullen we de grenzen van de virtuele wereld verkennen en verleggen, waarbij nieuwe vormen van interactie, creativiteit en betrokkenheid ontstaan. Het wordt een tijd van ongekende mogelijkheden en ontdekkingen!


5 redenen waarom ledlampen onmisbaar zijn in een moderne woning

Heb je een moderne woning of ben je momenteel bezig met het moderniseren van je bestaande huis? Dan is het belangrijk om na te denken over wat er allemaal binnen een moderne woonstijl past. Dit gaat verder dan alleen hoogwaardig meubilair en accessoires. Ook ledlampen zijn namelijk onmisbaar in een moderne woning. Ben je benieuwd waarom? Hieronder zetten we vijf redenen voor je op een rij.

Ze zijn energiezuinig

Ledlampen passen perfect in een moderne woning omdat ze weinig energie verbruiken. Moderne huizen zijn vaak voorzien van energie-efficiënte maatregelen en ledverlichting past daar uitstekend bij. Het grootste voordeel van ledlampen is dat ze veel minder energie verbruiken dan traditionele gloei- en halogeenlampen. Dat betekent dat het een effectieve manier is om geld te besparen in huis. Daarnaast draag je met ledverlichting bij aan een duurzame levensstijl, wat goed past binnen een moderne woning.

Genoeg stijlvolle opties

Nog een reden waarom ledverlichting onmisbaar is in een moderne woning, is dat je veel stijlvolle opties hebt om uit te kiezen. Of je nu houdt van een warme sfeer of meer verlangt naar een strakke uitstraling, ledlampen zijn te koop in talloze designs en kleuropties. Dat betekent dat je de mogelijkheid hebt om te kiezen voor verlichting die past bij jouw moderne woonstijl en wensen. In een strak en modern interieur zijn bijvoorbeeld inbouwspots een uitstekende keuze. Voor een uitgebreid aanbod aan ledverlichting kun je een kijkje nemen bij de led lampen van Budgetlight.

Ideaal voor slimme verlichting

Slimme verlichting past perfect in moderne woningen. Een groot voordeel van ledlampen is dan ook dat deze makkelijk te integreren zijn met slimme verlichtingssystemen. Dat betekent dat je met bepaalde ledverlichting in staat bent om het licht te bedienen met bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Deze slimme technologie sluit perfect aan op een moderne woonstijl.  

Lange levensduur

In moderne huizen draait het niet alleen om stijl, maar ook om gemak. Een groot pluspunt van ledlampen is dan ook dat ze een lange levensduur hebben. Dat betekent dat je er maar weinig omkijken naar hebt en dat je ze pas na een lange tijd moet vervangen. Daarnaast zorgt de lange levensduur ervoor dat je met ledlampen in huis duurzamer bezig bent. 

Directe verlichting

Nog een reden waarom ledverlichting past in een hedendaagse woning, is dat het direct helder licht biedt. Dat houdt in dat je niet hoeft te wachten totdat het licht op volle sterkte is. Dit biedt veel gemak en zorgt ervoor dat je gelijk over genoeg licht in een ruimte beschikt. 

Kortom, genoeg redenen om ledlampen toe te voegen aan je moderne woonstijl. Je hebt er voor een lange tijd veel plezier van!

ledlampen

Meldpunt discriminatie doet aangifte tegen Johan Derksen

Het meldpunt voor discriminatie zal een klacht indienen tegen tv-commentator Johan Derksen vanwege zijn opmerkingen over het Friese Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. "De frequentie van dit soort uitspraken is zorgwekkend genoeg om een duidelijk signaal af te geven dat dit niet langer aanvaardbaar is."

Er kwamen honderden klachten binnen nadat Derksen in het televisieprogramma Vandaag Inside verklaarde dat De Hoop volgens hem geen Fries is. Hoewel de politicus in Ethiopië is geboren, groeide hij op in Friesland. De Hoop heeft zelf gereageerd op het incident met een video op X, waarna hij veel steun kreeg van andere politici. Het Kamerlid heeft voor zichzelf besloten geen aangifte te doen wegens racisme.

Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, prijst de voorgenomen aangifte van Discriminatie.nl. Hij benadrukt dat met 1,5 miljoen kijkers naar dit programma, verantwoord gedrag hand in hand moet gaan met populariteit. Hij zegt: "Mensen kunnen denken dat als Derksen iets kan zeggen en tafelgenoten ermee instemmen, zij het ook kunnen zeggen en niet hoeven in te grijpen als het gebeurt. Daarom luid ik zo krachtig de noodklok."

Baldewsingh bekritiseert ook Talpa, het bedrijf achter SBS6, dat Vandaag Inside uitzendt. Hij noemt het tonen van racisme op nationale televisie onacceptabel. Hij vindt dat Talpa de verantwoordelijkheid moet nemen en aantonen dat zij racisme niet tolereren en een inclusieve werkcultuur bevorderen.

680 klachten
Mirka Antolović, directeur van Tûmba, het kenniscentrum voor discriminatie en diversiteit in Friesland waar discriminatie.nl Fryslân onderdeel van uitmaakt, meldt dat het meldpunt discriminatie.nl 680 klachten heeft ontvangen over Derksen. "Daarvan komen er 220 uit Friesland," vertelt ze aan RTL Nieuws. "Vanaf het begin was het duidelijk dat dit te ver ging. Hij heeft voortdurend discriminerende uitspraken gedaan. Door de grote ophef hebben we nu besloten aangifte te doen. Mensen vinden dat het genoeg is geweest."

Zie ook: Organisatie dient klacht in tegen Johan Derksen: 'Blijf van onze Habtamu af'

Zaak tegen verdachte verpleegkundige inzake 20 sterfgevallen geseponeerd

Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland heeft onvoldoende bewijs om vast te kunnen stellen dat een voormalige verpleger in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen strafbare handelingen heeft gepleegd, waardoor patiënten in dat ziekenhuis ten tijde van de coronapandemie zijn overleden. Dat is de uitkomst van een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek.

De zaak wordt geseponeerd. Dit betekent dat het OM de zaak niet aan de rechtbank zal voorleggen en dat de verpleegkundige geen verdachte meer is.

Aangifte
Het onderzoek is in het voorjaar van 2023 gestart op basis van een aangifte van het ziekenhuis. Deze aangifte deed de Raad van Bestuur nadat zij een brief had gekregen van GGZ Drenthe. In die brief werd melding gemaakt van een aantal gesprekken dat de verpleegkundige had gevoerd met diverse hulpverleners, waarin hij aangaf het leven van een twintigtal in zijn ogen terminaal en ernstige lijdende patiënten voortijdig te hebben beëindigd. Dit zou hij hebben gedaan door middel van het uitzetten van beademingsapparaten dan wel het zonder instructie van een arts toedienen van hogere doseringen morfine.

De informatie was dusdanig ernstig en concreet dat een omvangrijk opsporingsonderzoek is gestart. Dit onderzoek was er op gericht te achterhalen of hetgeen waarover de verpleegkundige had gesproken, ook daadwerkelijk had plaatsgevonden.

Complex
Het onderzoek is complex gebleken. Hoewel hij vrij specifiek uitlatingen heeft gedaan over zijn handelen, en deze uitlatingen meerdere malen heeft herhaald, heeft de verpleegkundige geen concrete patiënten beschreven. Het betrof dus een onderzoek naar onbekende, mogelijke slachtoffers die bovendien al geruime tijd overleden waren.

Daarbij kwam dat het reguleren van zuurstof en het toedienen van morfine op zichzelf genomen normale medische handelingen zijn.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek zijn door de politie veel getuigen gehoord, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Ook zijn onder andere gegevensdragers onderzocht en is de verpleegkundige meermalen verhoord. In deze verhoren heeft hij de verdenkingen ontkend. Daarnaast is tot twee keer toe aan de rechtbank gevraagd om stukken in te zien die vallen onder het medisch beroepsgeheim. Dit verzoek is in beide gevallen afgewezen, omdat de rechtbank oordeelde dat het beroepsgeheim zwaarder moest wegen dan het concrete belang voor het onderzoek.

Medische dossiers
Parallel aan het politieonderzoek hebben twee deskundigen onderzoek gedaan in medische dossiers van patiënten die zijn overleden tijdens een dienst waarin verdachte werkzaam was, of kort daarna. Zij hebben gekeken naar opvallende zaken in de dossiers met betrekking tot de verzorging, het ingezette beleid en het klinische beloop.

Eigen uitlatingen
Tijdens het onderzoek zijn geen concrete feiten en omstandigheden naar voren gekomen die de uitlatingen van de verpleegkundige over zijn eigen handelen tijdens de coronapandemie bevestigen. Een veroordeling kan volgens de wet nooit enkel worden gebaseerd op iemands eigen uitlatingen.

Grote impact
Politie en OM beseffen dat het onderzoek een grote impact heeft gehad op de nabestaanden. Hoewel voor een deel van hen niet alle onzekerheid weg kan worden weggenomen, benadrukken de officieren van justitie dat in geen van de onderzochte overlijdens concrete aanwijzingen zijn verkregen voor strafbaar handelen van de verpleegkundige.

Medewerkers ziekenhuis
Daarnaast kunnen politie en OM zich voorstellen dat het onderzoek effect heeft gehad op de medewerkers van het WZA. Zij werden geconfronteerd met een strafrechtelijk onderzoek in een periode na de coronapandemie, waarin van het medisch personeel het uiterste werd gevraagd.

Met het afronden van het onderzoek is de verpleegkundige dus geen verdachte meer. Ook hij heeft langere tijd in onzekerheid verkeerd over deze beslissing.

Tot slot merken politie en OM op dat zij in het strafrechtelijk onderzoek alle medewerking hebben verkregen van het Asser ziekenhuis.

Europarlement wil abortus als mensenrecht erkennen

Een meerderheid van het Europarlement heeft ingestemd met een oproep om abortus als mensenrecht te erkennen en op te nemen in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Daarmee zou abortus in alle EU-landen een legale en toegankelijke praktijk moeten worden.

Als reden noemt het Europarlement de zichtbare verslechtering van de vrouwenrechten in de EU, onder meer door de opkomst van conservatieve en populistische partijen. De meerderheid van het Europarlement is bezorgd dat binnenkort het rijtje landen van Polen en Malta, waar abortus verboden is, en Slovakije en Hongarije, waar een zwangerschapsafbreking heel moeilijk is, nog langer wordt. Meer hierover bij Skipr.

Financiële buitenkans blijkt cryptomoeras

Een bekende Nederlander prijst op sociale media een financiële buitenkans in cryptovaluta aan. Maar achter zo’n nepbeleggingsadvertentie schuilt een cryptomoeras. Financieel rechercheur Jolien doet in Limburg al anderhalf jaar onderzoek naar deze zogeheten boilerroomfraude. "Alleen al in Limburg is het schadebedrag 7,4 miljoen euro."

Zoekend naar een mooi rendement voor je spaargeld vind je een professioneel ogend beleggingsplatform waar je ook zonder voorkennis in cryptovaluta kan investeren. Je laat je gegevens achter en je krijgt kort daarop een telefoontje. Een medewerker van een handelsplatform, ook wel broker genoemd, belooft je gouden bergen met beleggingen in crypto’s. Mits je snel instapt. Want, zo blijkt wel uit de drukte op de achtergrond van het ‘callcenter’, de animo voor deze investering is groot.

Cryptoplatform
Geen reden om klamme handen te krijgen, want je krijgt alle hulp bij je crypto-investering. Van een persoonlijke relatiebeheerder. "Op een gelikt ogend platform zie je dan allemaal mooie cijfers over je toekomstige investering", schetst Jolien. "Om daadwerkelijk geld te investeren maak je een account aan op een bestaand cryptoplatform. Daar wordt je geld omgezet in cryptovaluta, al dan niet met hulp van je relatiebeheerder."

Flink rendement
De cryptovaluta worden daarna overgeboekt naar een zogeheten crypto-wallet van je nieuwe investeringsplatform. Daar zie je al snel dat je investering rendement oplevert. Flink rendement. Vervolgens leg je nog wat meer in. Een paar honderd euro wordt duizend. Duizend euro wordt duizenden of tienduizenden euro’s. Tot je het geld eruit wil halen. "Want dat lukt niet", schetst Jolien. "Het geld zit "vast in de blockchain' of is red flagged (illegaal verklaard – red.) door een financiële autoriteit. Dan ontstaat paniek."

Erfenis kwijt
Je krijgt hulp van een helpdesk. Na betaling van een boete of een vergoeding kan je alsnog je geïnvesteerde geld terugkrijgen. Je maakt weer geld over. Daarna is toch weer iets mis en moet je opnieuw betalen. En opnieuw. Zo zink je steeds dieper weg in het cryptomoeras. Jolien: "Je denk: het komt wel terug. Maar je geld is allang weg. Meestal naar het buitenland, naar een land als Dubai of Nigeria. Dat is heftig. Sommige mensen raken al hun spaargeld, geld van een erfenis of de overwaarde van hun huis kwijt."

Tuinman of arts?
Jolien ziet dat in Eenheid Limburg alleen al dagelijks meldingen wegens oplichting rondom cryptobeleggingen binnenkomen. "Meestal gaat het om bedragen tussen de 15.000 en 60.000 euro, oplopend naar 100.000 euro. Laatst meldde iemand zich met een schadebedrag van 800.000 euro. Iedereen kan slachtoffer worden. Of je nu twintig of zeventig bent, tuinman of arts." Bij elkaar zijn de Limburgse aangevers in anderhalf jaar tijd voor dik zeven miljoen euro het schip in gegaan, rekende de financieel rechercheur uit. "Deze vorm van oplichting heeft grote impact. Slachtoffers hebben soms ook geld van familie en vrienden en uit hun pensioen ingelegd om hun investering terug te krijgen. Jaren hebben ze ervoor gewerkt en binnen een maand is alles weg. Dat is vreselijk."

Van Gerwen ontspoort Littlertrein in Premier League Darts

In de Utilita Arena in Birmingham is donderdagavond alweer de elfde avond van het Premier League Darts-jaar gespeeld. Na vijf opeenvolgende weken met een Luke als winnaar kwam er eindelijk eens een andere naam uit de bus, terwijl de strijd om de playofftickets vorm begint te krijgen.

Kwartfinales
Peter Wright begon de avond tegen Luke Humphries en begon prima: met onder meer een strakke 130-finish kwam hij op 4-1. De wereldkampioen verloor vanaf dat moment echter geen leg meer en met een 92-finish maakte Humphries de comeback compleet: 6-4.

Het was daarna aan Rob Cross en Luke Littler, waarbij Cross een 3-1 voorsprong pakte. Littler kwam terug tot 4-4, maar met een 85-finish kwam Cross op matchpoint. Littler haalde er een beslissende leg uit en daarin maakte hij het op matchdart drie af: 6-5.

Gerwyn Price en Michael Smith betraden het podium en het was Smith die uit de startblokken schoot: 3-0. Price begon een beetje op gang te komen met onder meer een 91-finish, maar het was niet genoeg om een nederlaag te voorkomen en met een 62-finish pakte Smith de 6-3 zege.

Michael van Gerwen en Nathan Aspinall sloten de kwartfinales af, waarbij de eerste vier legs netjes werden verdeeld. Ook de volgende vier legs werden keurig verdeeld, waarna Van Gerwen met een mooie 152-finish op matchpoint kwam om dat vervolgens af te maken: 6-4.

Halve finales
Humphries en Littler stonden weer eens tegenover elkaar in een inmiddels redelijk uitgemolken 'herhaling van de WK-finale', waarin Littler met onder meer een 108-finish - nadat een negendarter niet lukte - een 4-2 voorsprong pakte. Een snaarstrakke 94-finish bracht hem op 5-2, maar Humphries kwam helemaal terug tot 5-5. Littler herpakte zich nog één keer en trok met 6-5 toch de winst uit het vuur.

Smith en Van Gerwen speelden de andere halve finale, waarin de twee oud-wereldkampioenen de eerste zes legs netjes verdeelden. Van Gerwen gaf vervolgens wat extra gas en pakte twee legs op rij, om het twee legs later op zijn tweede matchdart af te maken: 6-4.

Finale
Van Gerwen mocht proberen de Littlertrein na twee opeenvolgende dagzeges te stoppen en ook in de finale zorgden de eerste zes legs niet voor een onderling verschil: 3-3. Van Gerwen drukte er nipt een 58-finish in voor 4-3, gooide een twaalfdarter voor 5-3 en maakte het af met een 95-finish voor 6-3 en zijn eerste dagzege sinds week drie.

Stand
Littler gaat nog altijd aan de leiding met 26 punten, gevolgd door de 24 punten van Humphries en de 22 van Van Gerwen. De spanning zit hem vooralsnog met name in de strijd om het vierde en laatste ticket: Aspinall staat op 18 punten, één meer dan Smith. Cross (11), Price (10) en vooral Wright (4) hebben weinig kansen meer.

FOK! Wat een weer: droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het overwegend bewolkt en kan er in het noorden nog wat motregen vallen. Van het zuidwesten uit breekt de zon af en toe door. De wind komt uit een zuidwestelijke richting en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk af en tot krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is het droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C op de Wadden tot plaatselijk 21°C in het zuiden. De wind is west tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanavond is er weinig bewolking en is het droog. De wind uit het zuidwesten is matig, langs de zuidwestkust vrij krachtig.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C in het noorden tot 15°C plaatselijk in het zuiden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Op de Westgaarde in Amsterdam scheen afgelopen week de zon (Foto: DJMO)
Op de Westgaarde in Amsterdam scheen afgelopen week de zon (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1245

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.