FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 maart 2024

Ricciardo krijgt ultimatum van Helmut Marko en krijgt nog twee races de kans

Helmut Marko, motorsportadviseur van Red Bull, heeft de Australiër Daniel Ricciardo een ultimatum gegeven. Hij krijgt nog twee races de tijd zich te laten zien in positieve zin, dat schrijft de krant New Zealand Herald. Ricciardo, rijder van het tweede team van Red Bull Racing, moet dus presteren tijdens de Grand Prix' van Japan en China. Presteert hij niet dan moet hij in Miami gaan wijken voor de Nieuw-Zeelander Liam Lawson.

Ricciardo beleeft dit seizoen een moeilijke start en zag zijn teamgenoot Yuki Tsunoda in Bahrein, Saudi-Arabië en Australië voor zich eindigen. Lawson verving Ricciardo vorig jaar al toen hij zich bezeerde tijdens de vrije training in Zandvoort. Hij brak toen een middenhandsbeentje en kon een paar races niet meer in actie komen. Lawson pakte zijn kans en liet zien wat hij in huis had.

Ricciardo: “Aangezien ik dit jaar een volledig voorseizoen heb gehad en met de ervaring van vorig seizoen, dacht ik eerlijk gezegd dat we dit jaar veel sterker zouden starten.”

“Ik begrijp dat niet alleen ik, maar ook een paar anderen mensen zich afvragen waarom. Het belangrijkste is dat ik op koers blijf en niet dat mijn hoofd vol onzin kom te zitten. Ik voel me eerlijk gezegd goed. Alleen de resultaten hebben me geen geweldig gevoel gegeven.”

Arbodiensten zien meer langdurig verzuim door stress

Meer mensen hebben zich het afgelopen jaar langdurig ziek gemeld om stressklachten. Het ging om een groei van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder, melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Bijna een kwart van al het verzuim was het gevolg van (over)spanning of een burn-out.

De gezondheidszorg is een van de sectoren waar dit het meeste voorkomt. Vooral mensen tussen de 25 en 45 jaar hebben last van stressklachten. Ook zijn het vaker vrouwen dan mannen. Bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers ligt het verzuim door stress een vijfde hoger dan bij kleinere ondernemingen. Lees verder bij Skipr.

30,6 duizend dakloze mensen in Nederland, ruim helft niet-Nederlandse afkomst

Op 1 januari 2023 waren er naar schatting 30,6 duizend dakloze mensen. Een jaar eerder waren dit er nog ongeveer 26,6 duizend. Dat betekent dat de eerdere afname van het aantal dakloze mensen is gestopt. Het aantal dakloze mensen met een Europese herkomst is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In dit onderzoek worden verschillende groepen gezien als dakloos. Dit zijn mensen die buiten slapen of in een auto, in kraakpanden en vakantiewoningen of mensen die de noodopvang bezoeken. Ook mensen zonder eigen onderdak die bij familie, vrienden of kennissen verblijven telt het CBS als dakloos. Mensen in tijdelijke opvang worden meegeteld als dakloos als het verblijf voor korte tijd is. Het onderzoek richt zich op dakloze mensen van 18 tot 65 jaar die zijn opgenomen in het bevolkingsregister van een Nederlandse gemeente. Deze groep valt binnen de zogeheten ETHOS-indeling.

Bijna 31 duizend dakloze mensen
Begin 2023 schatte het CBS het aantal dakloze mensen tussen 18 en 65 jaar op 30,6 duizend. Hiermee zijn er weer ongeveer evenveel dakloze mensen als in 2021. Op 1 januari 2022 waren er nog 26,6 duizend mensen dakloos. In 2009, toen het CBS met deze statistiek begon, waren er 17,8 duizend mensen dakloos.

Meer dakloze mensen in registraties
Begin 2023 waren er ongeveer 9 duizend dakloze mensen terug te vinden in registraties. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een postadres bij een opvang, met een bijstandsuitkering voor adresloze personen of dakloze mensen die in aanraking kwamen met de reclassering. Sinds 2020 schommelt het deel dakloze mensen dat is geregistreerd in registers rond de 30 procent van alle dakloze mensen. Van 2011 tot en met 2018 was dit gemiddeld 25 procent.

Niet alle dakloze mensen zijn terug te vinden in die registraties, omdat ze niet altijd gebruikmaken van voorzieningen of in aanraking komen met instanties. Van deze minder zichtbare dakloze mensen, zoals degenen die bij vrienden of familie verblijven, maakt het CBS een schatting. Dit bijgeschatte aantal dakloze mensen is relatief wat afgenomen over de jaren. De schattingsmethode is ontwikkeld om (deels) verborgen groepen in kaart te brengen en is alleen toepasbaar op mensen die in administratieve bronnen zouden kúnnen voorkomen. Dit betekent dat bijvoorbeeld mensen zonder geldige verblijfsvergunning of mensen die vanwege hun leeftijd geen bijstandsuitkering ontvangen (jonger dan 18 of ouder dan 65 jaar), niet worden meegerekend in het aantal dakloze mensen.

Meer dakloze mensen geboren in ander Europees land
De samenstelling van de populatie dakloze mensen is iets veranderd wat betreft herkomst. Begin 2023 was 8 procent van de dakloze mensen geboren in een ander Europees land dan Nederland. In 2022 was dat nog 5 procent. Binnen deze groep zijn het aantal vrouwen en het aantal jongeren (18- tot 27-jarigen) toegenomen. Deze groep kan ook arbeidsmigranten bevatten, maar het is niet mogelijk om dit in kaart te brengen.

De toename van de groep die geboren is in een ander Europees land is de enige verandering die begin 2023 te zien is bij samenstelling van de populatie dakloze mensen. Deze samenstelling is, op enkele schommelingen na, door de jaren heen nauwelijks veranderd. Het overgrote deel van de dakloze mensen was in 2023 man; ruim 80 procent. 20 procent van de dakloze mensen was tussen de 18 en 27 jaar, 61 procent tussen de 27 en 50 jaar en 19 procent tussen de 50 en 65 jaar.

Merendeel van de dakloze mensen in grote stad heeft niet-Nederlandse herkomst
36 procent van de dakloze mensen staat ingeschreven in een van vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Utrecht). In de vier grote steden (G4) heeft 80 procent van de dakloze mensen een niet-Nederlandse herkomst. In de rest van Nederland is dat 55 procent. Binnen de G4 zijn er relatief veel dakloze mensen die zelf buiten Europa geboren zijn (42 procent), of van wie minstens één ouder buiten Europa is geboren (28 procent). Buiten de G4 is dit 29 en 16 procent.

Britse rechtbank houdt uitlevering Assange aan VS voorlopig tegen

Wikileaks-oprichter Assange kan voorlopig niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het  Britse Hooggerechtshof heeft zijn uitlevering tegengehouden. Het hof verklaarde dat Assange kans maakt om met succes in beroep te gaan tegen zijn uitlevering.

De VS zouden garanties moeten geven over wat er met Assange gebeurt als hij wordt uitgeleverd. Dit omvat ook de vraag of hij de doodstraf zou kunnen krijgen. Als deze garanties niet op korte termijn worden gegeven, mag Assange in beroep gaan. De volgende hoorzitting vindt plaats op 20 mei.

Assange riskeert 175 jaar gevangenisstraf
De 52-jarige Assange wordt in de VS beschuldigd van het publiceren van ongeveer 700.000 vertrouwelijke documenten over Amerikaanse militaire en diplomatieke activiteiten vanaf 2010 - via zijn Wikileaks platform. De documenten bevatten informatie over oorlogen, met name in Irak en Afghanistan, waaronder over het doden van burgers en de mishandeling van gevangenen. Washington beschuldigt Assange ervan het leven van Amerikaanse informanten in gevaar te brengen. Hij kan tot 175 jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Assange's vrouw vreest voor zijn leven
Veel van zijn aanhangers zien Assange als een journalist die oorlogsmisdaden aan het licht heeft gebracht. Zijn vrouw Stella Assange vreest voor zijn leven vanwege de verwachte gevangenisomstandigheden in de VS en de instabiele psyche van haar man. Vanwege het risico op zelfmoord weigerde een rechter in eerste instantie uitlevering aan de VS. Deze beslissing werd later echter teruggedraaid.

Assange zit al bijna vijf jaar in de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen. Voor zijn arrestatie in april 2019 verbleef hij meerdere jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waardoor hij uit handen van justitie kon blijven.

'Truth Social' naar de beurs, forse winst op eerste dag

Het online netwerk van de voormalige Amerikaanse president Trump, Truth Social, heeft hoge winsten geboekt bij zijn beursintroductie. Na twee uur was het aandeel zo'n 70 dollar waard, ongeveer 40 procent meer dan de openingsprijs. 

Truth Social is vandaag op een wat ongebruikelijke manier naar de beurs gegaan. Het bedrijf achter Truth Social, Trump Media & Technology Group (TMTG), fuseert met een beursgenoteerd bedrijf dat eigenlijk geen beursactiviteiten heeft. Een lege beurshuls: Digital World Acquisition Corp. (DWAC).

Het bedrijf werd nu gewaardeerd op tien miljard dollar. Volgens berichten in de media bezit Trump ongeveer 60 procent van de aandelen. Hij mag dit meerderheidsaandeel echter gedurende zes maanden niet verkopen of belenen. Trump heeft momenteel vanwege diverse rechtzaken hoge juridische kosten en moet nog diverse hoge boetes betalen.

Trump richtte ‘Truth Social’ op nadat Twitter en Facebook hem van hun platform gooiden vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers.


Staat er straks Fries op alle Nederlandse identiteitskaarten?

De provincie Fryslân onderzoekt de mogelijkheden om de Friese taal op identiteitskaarten te krijgen.

Gedeputeerde Eke Folkerts overlegt met de regering om dit op te nemen in de nieuwe wet voor identiteitskaarten die er over een paar jaar komt. Bij voorkeur zou de provincie Frysk ook op paspoorten en rijbewijzen zien, maar dat is wettelijk gezien nu niet mogelijk, aldus Folkerts in antwoord op vragen van de Fryske Nasjonale Partij (FNP).

Een haakje zoeken
"In de nieuwe wet voor paspoorten wordt alles gewoon een-op-een overgezet, daar is nu niets mogelijk. Maar bij de identiteitskaarten is die ruimte er misschien wel." Folkerts zegt nu "naar een haakje te zoeken" om het Fries erin te krijgen. De provincie en de regering onderhandelen momenteel ook over een nieuwe Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer. "Daar zijn wel zaken hierover opgenomen, maar we zijn er nog niet helemaal uit, dus dat horen jullie later", zei Folkerts tegen Provinciale Staten. "Dit is wel hét moment om het weer op de kaart te zetten", zegt FNP-Statenlid Dinie Visser. "Eigenlijk is het beschamend. Nederland is tweetalig, maar er moet heel hard aan worden getrokken. Wij zijn hier al sinds 2019 druk mee bezig."

Naam, namme, name
De Nederlandse identificatiebewijzen zijn nu in het Nederlands, Engels en Frans. "Wij willen dat het standaard model verandert. Het Frans wordt dan vervangen door het Fries", zegt Visser. "En de volgorde verandert dan ook: Nederlands, Fries en dan pas Engels." In 2021 kwam er voor het laatst een nieuw model identiteitskaarten. In 2027-2028 gebeurt dat weer. "Op verschillende bestuurlijke niveaus zijn er uitspraken gedaan dat het Fries als tweede rijkstaal gelijkwaardig moet worden behandeld. Dus er zou geen enkele reden moeten zijn waarom dit niet kan", aldus Visser.

Duitse acteur Fritz Wepper (82) overleden

De Duitse acteur Fritz Wepper is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de advocaat van zijn familie bekend gemaakt. Wepper was vooral bekend van de serie 'Derrick', waarin hij de assistent van de gelijknamige hoofdinspecteur speelde.

De familie van Wepper laat weten dat de acteur vredig in zijn slaap is gestorven. Er was kanker vastgesteld bij hem en hij moest eerder al een hartoperatie ondergaan. In december vorig jaar werd hij opgenomen in een ziekenhuis in München met een bloedvergiftiging. Daarna ging het even beter met hem, aldus zijn advocaat.

Wepper was decennialang op de Duitse televisieschermen te zien. Zo is hij vooral bekend van zijn rol in de Duitse krimiserie 'Derrick', waarin hij assistent Harry Klein vertolkte. Als rechterhand hielp dat personage hoofdinspecteur Stephan Derrick bij het oplossen van moordzaken.

Wepper brak als tiener door met de film 'Die Brücke', die in 1959 genomineerd was voor een Oscar. Verder kan je hem kennen als burgemeester Wolfgang Wöller in de serie 'Um Himmels Willen' en speelde hij naast Liza Minelli in de legendarische film 'Cabaret' uit 1972.

Brug in Baltimore ingestort na aanvaring, noodtoestand uitgeroepen

De Francis Scott Key Bridge in Baltimore is als een kaartenhuis in elkaar gestort nadat er een vrachtschip tegenaan voer. Er worden zeker zeven mensen vermist aldus de NOS.

De Francis Scott Key Bridge of Key Bridge is een boogbrug over de rivier de Patapsco in Baltimore, Maryland, en is een belangrijk onderdeel van de zuidelijke rondweg rondom Baltimore, tussen  Hawkins Point en Edgemere. De brug is vernoemd naar Francis Scott Key, de schrijver van het Amerikaanse volkslied.

De brug heeft een lengte van ongeveer 2,5 kilometer en werd in 1977 geopend. Het brugdek bestaat uit vier rijstroken. De drukke verkeersbrug maakt deel uit van de Interstate 695 (ringweg Baltimore).

Reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt volgens een woordvoerder, omdat het onveilig is op de brug, of wat er van over is. 

De bemanning van het schip zou volgens de NOS ongedeerd zijn. Het zou gaan om het vrachtschip de Dali, dat als bestemming Colombo (Sri Lanka) had. 

Update 12:18 uur
Er zijn twee mensen uit het water gehaald zo meldt de NOS. Een van hen is ernstig gewond. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog in het water liggen. Er zouden zeker zeven voertuigen te water zijn geraakt. De brandweer is met gespecialiseerde teams op zoek naar de vermisten, waaronder bouwvakkers die op de brug aan het werk waren. De gouverneur van de staat Maryland heeft de noodtoestand uitgeroepen zo meldt hij op X. 

Historische World Cup-zege Australische bobsleester Walker, seizoen eindigt met anticlimax door crash

Ook het laatste World Cup-seizoen in de wintersporten zit er alweer op: in het gelukkig nog altijd heerlijk winterse Lake Placid werden de World Cup-finales in het bobsleeën gehouden. Op het Amerikaanse ijs moesten een paar klassementen nog beslist worden en werd ook een mooi stukje geschiedenis geschreven.

Monobob vrouwen
Na de eerste run ging Breaana Walker al aan de leiding, maar de voorsprong op de Amerikaanse Elana Meyers Taylor (+0,03) en de Canadese Cynthia Appiah (+0,04) was uiterst klein. In run twee haalde Walker echter nog eens flink uit en sleepte ze een historische overwinning binnen, de eerste ooit voor Australië in de World Cup bobsleeën. Meyers Taylor werd op 0,24 seconden tweede, Appiah behield plek drie op 0,46 seconden. De Duitse Lisa Buckwitz werd zesde, ruimschoots voldoende om de eindzege in de World Cup veilig te stellen - Walker schoof in die stand nog op van de vierde naar de tweede plek.

Tweemansbob mannen
Francesco Friedrich had na seizoen 2013/2014 elk jaar minstens één keer gewonnen, maar deze winter nog niet. Daar kwam dan toch nog verandering in: met vaste remmer Alexander Schüller knalde hij er twee keer de snelste tijd uit, wat het duo de winst opleverde met 0,25 seconden voorsprong op landgenoten en concurrenten Johannes Lochner en Joshua Tasche. Op 0,90 seconden was de derde Duitse slee de 'best of the rest': Adam Ammour en Benedikt Hertel completeerden het podium. Lochner was dit seizoen beduidend sterker, maar had door een crash halverwege februari de voorlaatste World Cup in Altenberg gemist, waardoor Friedrich - die constant tweede of derde werd - de eindzege in het World Cup-klassement pakte.

Tweemansbob vrouwen
Door twee keer met afstand de snelste run te noteren ging de overwinning met grote overmacht naar Kim Kalicki en Leonie Fiebig uit Duitsland. Dé sensatie van het weekeinde kwam echter op plek twee: de nog uiterst onervaren Britse Adele Nicoll stuurde haar slee met remster Kya Placide achterin naar de tweede plek op 0,81 seconden van Kalicki. Met Laura Nolte en Claudia Schüssler stond er op 0,85 seconden ook een Duitse slee op de derde plek, vlak voor Buckwitz en Lauryn Siebert. Voor Nolte was de derde plek ruim voldoende om de eindzege in de World Cup binnen te slepen, voor Kalicki en Buckwitz.

Viermansbob mannen
Voor Friedrich was finishen genoeg voor de eindzege in het klassement en met Thorsten Margis, Matthias Sommer en Felix Straub noteerde hij in run één de snelste tijd. Daar bleef het bij, want het seizoen kende een beetje een anticlimax: een crash van Emils Cipulis in run twee beschadigde het ijs dusdanig dat de tweede run met nog drie teams te gaan gestaakt werd. Uitgerekend voor Cipulis pakte dat goed uit: met zijn crash zou hij in het World Cup-klassement derde zijn geworden, achter Locher, maar nu behield hij zijn negende plek na de eerste run en eindigde de Let als tweede in het klassement. Lochner, Tasche, Florian Bauer en Georg Fleischhauer werden op 0,17 seconden tweede in de slotwedstrijd, wederom voor de derde Duitse slee met Ammour, Nick Stadelmann, Erik Leypold en Rupert Schenk.

Schansspringgrootheid Prevc zwaait af met zege voor thuispubliek

In het Sloveense Planica is een einde gekomen aan het World Cup-seizoen in het schansspringen. Op de grote Letalnica-vliegschans stonden nog twee individuele wedstrijden en een landenwedstrijd op het programma, waarbij één der groten afscheid nam: Peter Prevc, tweevoudig eindwinnaar in de World Cup, hield het voor gezien.

Individuele wedstrijd één
In een kolkend stadion sprong Prevc in de eerste ronde naar de tweede plek, achter de in supervorm verkerende Oostenrijker Daniel Huber. Dat draaide echter om in de finaleronde: Prevc vloog voorbij Huber en pakte uitgerekend in zijn laatste weekeinde als atleet voor het eerst in vier jaar weer eens een individuele overwinning, de 24e in zijn carrière. In het kolkende stadion in Planica pakte Huber de tweede plek, voor de Noor Johann André Forfang.

Landenwedstrijd
Oostenrijk tegen Slovenië, zoals wel te verwachten viel, en dit keer was het Oostenrijk dat zegevierde: Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Stefan Kraft en Huber waren na vier vluchten - de tweede ronde werd wegens te harde wind geannuleerd - nét te sterk voor Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc en Peter Prevc. Plek drie ging naar de Noren Robert Johansson, Benjamin Østvold, Marius Lindvik en Johann André Forfang.

Individuele wedstrijd twee
Op Huber stond dit keer écht geen enkele maat: de Oostenrijker sloot zijn fenomenale tweede seizoenshelft af met twee fantastische vluchten en een bijzonder ruime overwinning. Domen Prevc zorgde voor een Sloveens feestje op het podium door in de finaleronde van de derde naar de tweede plek te springen, het podium werd gecompleteerd door de lichtverrassende Pool Aleksander Zniszczol - Peter Prevc beëindigde zijn prachtige loopbaan, met onder meer ook vier olympische medailles, met een keurige zesde plek als afsluiter van zijn beste seizoen in jaren.

World Cup-finale alpineskiërs afgelast, Hütter stunt in laatste afdaling

De World Cup-finales in het alpineskiën is in mineur geëindigd: in het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm moest de afdaling bij de mannen afgelast worden, omdat wind en hevige sneeuwval het onmogelijk maakten de wedstrijd op een veilige manier door te laten gaan. Cyprien Sarrazin greep zo naast de kans om de eindzege in het World Cup-klassement op de afdaling nog te pakken, de Zwitser Marco Odermatt kreeg die bokaal.

Bij de vrouwen kon de wedstrijd een dag eerder wel doorgang vinden en daar werd ook nog flink gestreden om de eindzege in het klassement. De Zwitserse Lara Gut-Behrami stond ruim aan de leiding in dat klassement, met Cornelia Hütter uit Oostenrijk als enige overgebleven concurrente, die een klein wonder nodig had om de eindzege nog naar zich toe te kunnen trekken.

De als tweede gestartte Christina Ager was voor eigen publiek snel en noteerde een tijd die lang op plek één bleef staan, mede door de vele onderbrekingen vanwege de wind. Na een tijdje werd het weer iets beter en kon de wedstrijd wat soepeler doorgang vinden, waarbij Hütter met 0,50 seconden onder de tijd van landgenote Ager door dook. Kort daarna was Gut-Behrami aan de beurt en de Zwitserse viel tegen: ze kwam maar liefst 1,89 seconden tekort en moest ineens vrezen voor de eindzege.

Hütter stond het feest al te vieren met haar teamgenotes, want Gut-Behrami zakte verder weg en virtueel stond de Oostenrijkse zo aan de leiding. Toch werd het nog even heel spannend: Nicol Delago uit Italië benaderde haar tot op 0,49 seconden, de Sloveense Ilka Stuhec zelfs tot op 0,17 seconden - Hütter moest wel in de top-2 eindigen, anders ging de eindwinst alsnog naar Gut-Behrami.

Nog heel even later kon ze echter opgelucht ademhalen: Hütter pakte de zege in Saalbach-Hinterglemm én de eindwinst in het klassement, Stuhec en Delago completeerden het laatste podium van de winter.

FOK! Wat een weer: overdag droog, in de avond pas wat neerslag

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend schijnt eerst nog de zon volop, maar van het zuiden uit trekken ook wat wolken over. Het blijft droog. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Vanmiddag is er naast bewolking ook ruimte voor de zon. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 12°C in het noorden en 16°C in het zuidoosten. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is zwak tot matig.

Vanavond is het overwegend bewolkt. In het westen is plaatselijk lichte regen mogelijk. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Komende nacht kan er plaatselijk wat (mot)regen vallen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind is zwak en komt uit een zuidoostelijke richting.

Tot morgen!

                   

een buitje nabij Wormerveer (Foto: DJMO)
een buitje nabij Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

AC

Meer dan helft van Europese kiezers vindt klimaatactie een prioriteit

Volgens een peiling van Euronews-Ipsos is meer dan de helft van de Europese kiezers van mening dat de strijd tegen de klimaatverandering een prioriteit is.

Nog eens 32 procent zegt dat het belangrijk is, maar geen prioriteit, en 16 procent is van mening dat de strijd tegen de klimaatverandering een secundaire kwestie is.

In het eerste pan-Europese onderzoek in zijn soort, vlak voor de Europese verkiezingen, werden 25.916 mensen uit 18 landen geïnterviewd over een reeks kwesties. Deze landen vertegenwoordigen samen 96 procent van de EU-bevolking.

In de 18 landen die in de enquête zijn meegenomen, gelooft 52 procent van de respondenten dat de strijd tegen klimaatverandering een prioriteit is. Het opsplitsen van de gegevens in individuele landen levert echter een ingewikkelder en gevarieerder beeld op.

Denemarken (69 procent), Portugal (67 procent) en Zweden (62 procent) waren de landen waar het hoogste percentage mensen klimaatverandering als een prioriteit ziet. Nog eens 23 procent in Denemarken, 28 procent in Portugal en 26 procent in Zweden vond het een belangrijk issue maar geen prioriteit.

Polen, Tsjechië en Finland hadden het laagste percentage respondenten dat geloofde dat klimaatverandering een prioriteit was voor de EU. Toch beschouwt iets meer dan een derde van de mensen (34 procent) in deze drie landen dit als een prioriteit.

Alleen in Polen was er een aanzienlijk aantal (35 procent) dat gelooft dat de strijd tegen de klimaatverandering een secundaire kwestie is. In alle andere landen was minder dan een kwart van de mensen deze mening toegedaan.

Vrouwen zeiden met 55 procent iets vaker dat de strijd tegen klimaatverandering een prioriteit was, vergeleken met 49 procent van de mannen.

Uit de peiling bleek ook dat leeftijd geen significante indicator is voor het perspectief van mensen op klimaatactie.

Top Boeing stapt op wegens aanhoudende veiligheidsproblemen

Na maanden van technische storingen en ernstige veiligheidsproblemen heeft het hoofd van Boeing aangekondigd dat hij aftreedt. President en CEO van Boeing, Dave Calhoun, en andere senior bedrijfsleiders, kondigden  maandag aan dat ze zouden vertrekken bij de vliegtuigbouwer. 

Enkele van de problemen waarmee de lucht- en ruimtevaartgigant te maken heeft gehad: in januari schoot tijdens een vlucht een deurbout los, zijn er banden van vliegtuigen afgebroken en recent raakten bij een plotselinge daling van een vliegtuig tijdens een vlucht minstens 50 mensen gewond. Analisten zijn van mening dat het bedrijf een lange tijd winst boven veiligheid heeft gesteld.

Random Pics van de Dag #1228

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Deur uit het dramatische einde van 'Titanic' brengt $718.000 op

De overbekende deur uit de slotscene van de film Titanic is volgens Amerikaanse media maandag op een veiling verkocht voor 718.000 dollar. 

De deur, waarop de geliefden Jack en Rose in het ijskoude water op een dramatische wijze afscheid van elkaar namen, was een van de pronkstukken van een veiling in Dallas, Texas.

Politie maakt website met kinderporno ontoegankelijk, man (44) aangehouden

De politie heeft maandag een website met kinderpornografisch beeldmateriaal van minderjarige jongens ontoegankelijk gemaakt. Op ‘boywankers’ deelden gebruikers strafbare beelden van jongens tussen de 10 en 18 jaar.

Vorige week is door het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme (TBKK) van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) een 44-jarige man in Halderberge aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een van de beheerders van de website te zijn, waarop hij actief was onder meerdere gebruikersnamen. De man deelde ook zelf strafbaar beeldmateriaal via de website. Deze verdachte is vrijdag door de rechter-commissaris voor twee weken in bewaring gesteld.

Beslag
Vermoedelijk is er met de website de afgelopen jaren veel geld verdiend. Gebruikers konden tegen betaling met cryptovaluta toegang krijgen tot een afgeschermd gedeelte van boywankers. Daarom is ook beslag gelegd op cryptotegoeden, contant geld en de woning van de verdachte. Bij de doorzoeking van de woning zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen.

De website boywankers werd gehost vanuit Hongarije. De politie verkreeg tijdens het onderzoek volledig toegang tot de website. Daarbij zijn gegevens van gebruikers, zoals inlognamen en IP-adressen onderschept. Er is vastgesteld dat meer dan 2500 gebruikersaccounts actief zijn geweest. Het gaat om zowel Nederlandse als niet-Nederlandse gebruikers en slachtoffers.

Misleid
Sommige gebruikers van de website hebben vermoedelijk minderjarige jongens misleid tot het plegen van ontuchtige handelingen met zichzelf en andere jongens. Deze handelingen werden opgenomen met webcams en door de gebruikers van de website gedeeld. Er zijn geen aanwijzingen voor fysiek contact tussen de jongens en de gebruikers.

Het politieonderzoek richt zich op het identificeren van slachtoffers, gebruikers en beheerders van de website. In een geval is aangifte gedaan door de ouders van een 12-jarige jongen die slachtoffer was geworden van de misbruikers. Inmiddels is ook een tweede aangifte gedaan bij de politie.

Hulpverlening
Na het ontoegankelijk maken van de strafbare inhoud van de website krijgen bezoekers van boywankers een mededeling van politie en Openbaar Ministerie op hun beeldscherm. Daarin worden zij op de hoogte gebracht van het strafrechtelijk onderzoek. Ook worden zij gewezen op beschikbare hulpverlening door Stop it Now, dat met een telefonische hulplijn en een anonieme chat ondersteuning biedt aan mensen die zich zorgen maken over hun gevoel of gedrag naar minderjarigen. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.