FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 maart 2024

"Britse soldaten ‘op de grond’ in Oekraïne"

Gelekte Duitse gespreksopnamen impliceren dat de Britten het Oekraïense leger ondersteunen met het lanceren van langeafstandsraketten. Niet alleen met advies en materieel, maar ook met militairen in Oekraïne.

De vrijdag door het hoofd van RT gepubliceerde audio-opname betreft geheime gesprekken van de Luftwaffe. In een discussie over hoe de Duitse Taurus raketten ingezet zouden kunnen worden verhaalt Luitenant-generaal Ingo Gerhartz, hoofd van de Luftwaffe, over de aanpak van de Britten. De onderneuning van de Britten gaat verder dan het verschaffen van informatie en materieel; er zouden zelfs Britse militairen in Oekraïne helpen. De Fransen doen dat niet voegt Gerhartz daar nog aan toe.

Gerhartz en drie andere Duitse officieren bespreken in de opname de weigering van bondskanselier Scholz om Taurus raketten te leveren, en hoe deze mogelijk kan worden omzeild. Dit vond plaats net voordat de chef van de luchtmacht een ontmoeting had met de minister van Defensie. Ook worden potentiële doelwitten voor de raketten besproken, waarbij onder andere de strategisch belangrijke Ketchup brug wordt beschreven.

Dimitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zegt dat dit wederom aantoont dat het Westen weldegelijk rechtstreeks betrokken is bij het conflict in Oekraïne. Duitsland heeft de authenticiteit van de opname bevestigd. De Britten noemen het lek gênant voor Berlijn, maar bevestigen tevens dat er een "klein aantal" Britse soldaten actief is in Oekraïne.

Xbox Partner Preview-show aangekondigd en wordt op 6 maart gehouden

6 maart wordt er weer een partner-preview gehouden door Xbox. De uitzending moet zo een 30 minuten gaan duren.

Bij deze partner-preview is aangekondigd dat er nieuwe games van onder andere: Capcom, Nexon, EA en nog vele andere getoond gaan worden. Er is bevestigd dat er combat en reis systeem van Tales of Kenzera: Zau wordt uitgezonden. Er wordt nieuwe gameplay van Kunitsu-Gami: Path of the Goddess getoond en ook krijgen we een kijkje bij The First Berserker: Khazan. Verder zullen er nog vele andere games getoond worden die dit jaar nog op Xbox en Gamepass verschijnen. Het evenement begint om 19:00 uur lokale tijd en is te zien via deze link.

Gerucht: Dragon Age Dreadwolf komt dit jaar nog uit

Dragon Age: Dreadwolf komt misschien dit jaar nog uit. Volgens een insider mikt EA er op om het spel dit jaar nog uit te brengen. Dragon Age: Dreadwolf wordt ontwilkkeld door BioWare.

Jeff Grubb (een schrijver die o.a. heeft meegeholpen aan Starcraft, Warcraft en meerdere tabletop-rpg`s) verteld in deze podcast (vanaf 35:28) dat het niet duidelijk is wanneer EA meer van het spel laat zien maar, wel dat ze van plan zijn om het spel dit jaar nog uit te brengen. Begin dit jaar kregen we al een kleine teaser van Dragon Age: Dreadwolf te zien. De volledige onthulling van het spel komt hoogstwaarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar. De release is dan hoogstwaarschijnlijk in de winter.

Week van de Lentekriebels van start, thema 2024: Weerbaarheid

Expertisecentrum Rutgers en de GGD's zijn vandaag begonnen met de Week van de Lentekriebels, een voorlichtingsweek over relationele en seksuele vorming voor basisschoolkinderen. Net als voorgaande jaren is er nu ook weer ophef ontstaan na verspreiding van misinformatie over deze week via social media. 

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs georganiseerd door Rutgers in samenwerking met de regionale GGD’en. Scholen die meedoen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.

Rutgers en de GGD’en ondersteunen scholen bij het lesgeven over relaties en seksualiteit. Op een structurele manier, oftewel: gedurende het hele jaar en elk jaar opnieuw, zodat scholen met hun informatie aansluiten bij de leeftijd en ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Het thema van de Week van de Lentekriebels in 2024 is 'Weerbaar online'. Kinderen leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en social media. In de bovenbouw leren ze ook hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen het onbedoeld tegenkomen van naaktbeelden.

Bitcoin stijgt tot boven de $66.000

De bitcoin heeft zijn opmars maandag voortgezet. 's Werelds bekendste cryptomunt schoot eerder op de dag al door de 64.000 dollar heen en steeg kort daarna door tot boven de 66.000 dollar.

1000 jaar oud astrolabium toont islamitisch-joodse-christelijke samenwerking

Door een nieuwe studie heeft een onderzoeker verrassende inzichten verkregen in een astrolabium dat ongeveer 1000 jaar oud is. Het astronomische apparaat lijkt een levendige uitwisseling te laten zien tussen moslim-, joodse en christelijke gebruikers.

Het astrolabium heeft gravures in het Arabische en Hebreeuwse schrift, evenals uitgesneden cijfers die het gebruik van het Latijnse schrift aangeven. Historicus Federica Gigante van de Britse Universiteit van Cambridge, die het apparaat onderzocht, spreekt over een indrukwekkend getuigenis van wetenschappelijke samenwerking tussen Arabieren, Joden en Christenen gedurende honderden jaren.

Astrolabium is keer op keer aangepast
Aan de hand van de gravures kon de onderzoeker de herkomst en het gebruik van het apparaat in Spanje, Noord-Afrika en Italië traceren. Het astrolabium onderging veel veranderingen, toevoegingen en aanpassingen toen het van eigenaar veranderde, zei Gigante. Er waren minimaal drie verschillende gebruikers nodig om vertalingen en correcties aan het object aan te brengen, twee in het Hebreeuws en één in een westerse taal.

Omdat de zichtbare sterposities in de loop van de eeuwen enigszins veranderen, kon de historicus de vervaardiging van het apparaat in de 11e eeuw dateren. Bovendien vertoont het grote overeenkomsten met astrolabia die de wiskundige Ibrahim Ibn Saîd al-Sahlì in de 11e eeuw maakte in Toledo in al-Andalus, het destijds door moslims gedomineerde gebied van Spanje. 

Een foto op internet was de aanleiding voor het onderzoek
Het astrolabium dat in het onderzoek wordt beschreven, behoort tot het bezit van de Fondazione Museo Miniscalchi-Erizzo in Verona, Italië. Nadat het museum een nieuwe foto van het apparaat online had geplaatst, ontdekte historicus Gigante het en ging het nader bekijken.

Een astrolabium (historisch ook astrolabe, astrolaab) is een instrument waarmee hoeken gemeten kunnen worden, voor landmeetkunde of zeevaart of sterrenkunde. Voor de zeevaart en sterrenkunde gaat het dan om het meten van de hoogte (elevatie) van een hemellichaam (Zon, ster) boven de horizon. Zulke astrolabia zijn in verschillende vormen gemaakt, zowel bolvormig als plat.

Ruim veertig landen willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Navalny

Na de dood van Kremlin-tegenstander Navalny in een Russisch gevangenkamp hebben ruim veertig landen opgeroepen tot een onafhankelijk internationaal onderzoek. Rusland moet een dergelijk onderzoek naar de plotselinge dood van Navalny toestaan, aldus EU-ambassadeur Knudsen namens 43 landen in de VN-Mensenrechtenraad.

De 47-jarige Navalny stierf op 16 februari in een Russisch gevangenkamp in het Noordpoolgebied, waar hij een lange gevangenisstraf uitzat. De politicus zou tijdens een wandeling over het gevangenisterrein zijn ingestort en ondanks pogingen om hem te reanimeren, zijn overleden. De exacte omstandigheden van zijn dood blijven onduidelijk. Zijn aanhangers en talrijke westerse politici geven de Russische leiders en president Poetin de schuld van de dood van de oppositieleider. Moskou wijst de beschuldigingen van de hand.

Na de dood van Navalny weigerden de autoriteiten acht dagen lang het lichaam aan zijn familieleden over te dragen. De familie vermoedt dat dit een poging was om de betrokkenheid van de autoriteiten bij zijn dood te verdoezelen. Navalny werd vrijdag begraven in Moskou. Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten kwamen veel van zijn aanhangers naar de ceremonie.

Hooggerechtshof: Trump mag deelnemen aan voorverkiezingen Colorado

In de VS heeft het Hooggerechtshof de uitsluiting van de Republikeinse presidentskandidaat Trump van de voorverkiezingen onwettig verklaard.

De kwestie ging over Colorado, daar had een rechter besloten dat Trump niet mocht mee doen aan de voorverkiezingen vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool in januari 2021. Het Hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat staten niet het recht hebben om kandidaten voor een ambt op federaal niveau uit te sluiten. Dit geldt vooral voor het presidentschap. Dit betekent dat het verwijderen van Trump van de stembiljetten in andere Staten ook moet worden teruggedraaid. 

De beslissing van het Hooggerechtshof werd door politieke waarnemers verwacht. Tijdens een hoorzitting begin februari werd al gesuggereerd dat de negen rechters in het voordeel van Trump zouden beslissen. 

De beslissing is vlak voor de zogenaamde “Super Tuesday” genomen. Dinsdag zullen de Republikeinen en Democraten partijvoorverkiezingen houden in meer dan een dozijn staten, waaronder Colorado. 

Het klimaat verandert, Nederland verandert mee

Er zijn allerlei manieren om Nederland ook in de verre toekomst veilig te houden voor de stijgende zeespiegel. Verhoogd of drijvend bouwen, een extra ringdijk om de Randstad, rivierarmen afsluiten, een kustmeer aanleggen om rivierwater te bergen...

Vandaag gepubliceerd onderzoek brengt alle grote ruimtelijke mogelijkheden in kaart die voor de lange termijn noodzakelijk kunnen zijn om met zeespiegelstijging om te gaan. Het is belangrijk dat we die mogelijkheden nu al in beeld brengen, want de uitwerking, besluitvorming en uitvoering hiervan kost veel geld, ruimte en tijd.

Dit onderzoek maakt deel uit van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Het is gedaan in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris, in samenwerking met de Topsector Water.

In november bleek al dat het technisch mogelijk is om Nederland te beschermen tegen een zeespiegelstijging tot 3 meter met de bestaande aanpak van dijkversterkingen, stormvloedkeringen, zandsuppleties en pompen. In een van de klimaatscenario’s van het KNMI wordt die stijging iets na 2100 bereikt. In een ander scenario zitten we in 2300 nog niet op 3 meter. In het nieuwe onderzoek zijn denkrichtingen uitgewerkt voor 2 meter en 5 meter.

Drie denkrichtingen voor de verre toekomst
De opties om met de stijgende zee om te gaan, zijn onderzocht en opgeschreven door drie breed samengestelde onderzoeksgroepen, waarin overheden, kennisinstellingen en bedrijven de krachten hebben gebundeld.

Het eerste consortium hield zich bezig met de denkrichting ‘beschermen’, waarin wordt voortgebouwd op deels al bekende maatregelen zoals bescherming door keringen en zandsuppleties, rivierarmen afsluiten en overtollig water afvoeren met pompen.

De tweede groep focuste op de denkrichting ‘zeewaarts’, waarbij ruimte op zee wordt benut om toekomstige knelpunten op te lossen – zoals de opvang van piekafvoeren vanuit rivieren.

De derde denkrichting was ‘meebewegen’, waarbij landgebruik en bebouwing worden aangepast en water meer ruimte krijgt.

Nu al rekening houden met toekomstige aanpak
Uit deze drie denkrichtingen zijn allerlei opties gekomen om Nederland in de toekomst veilig te houden. Er zijn genoeg mogelijkheden om met zeespiegelstijging om te gaan, maar dit vergt op termijn grote ruimtelijke keuzes. En welke keuzes ook gemaakt worden, ze zullen geld, ruimte en tijd kosten.

Het reken- en tekenwerk wordt de komende jaren verder uitgewerkt. Zo gaan we kijken welke gevolgen de ruimtelijke keuzes hebben op andere terreinen dan waterveiligheid, zoals landbouw, waterkwaliteit, scheepvaart en natuur. Ook komt er vervolgonderzoek naar de ruimte die nu al moet worden gereserveerd om de deur voor toekomstige maatregelen open te houden.

Amsterdam: explosies in 2023 verdubbeld; jongste verdachte 12 jaar

Het aantal explosies in de stad Amsterdam is fors toegenomen. Uit cijfers blijkt dat er vorig jaar 197 explosies hebben plaatsgevonden. Een aanzienlijk deel daarvan zouden het gevolg zijn van conflicten in de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat laat de Amsterdamse driehoek - burgemeester, politie en justitie- vandaag weten. Uitvoerders zijn met name jonge daders uit kwetsbare wijken, die vaak worden geronseld via social media. De jongste verdachte in een explosiezaak is pas twaalf jaar oud.

"De problematiek als gevolg van de georganiseerde drugscriminaliteit nestelt zich dieper in de stad en vormt een van de grootste zorgen voor de driehoek", schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Aanleiding is het jaarlijks terugkerende persgesprek van de driehoek vanmiddag in de Stopera.

'Levensgevaarlijke situaties'
Volgens de driehoek raakt de georganiseerde misdaad het dagelijkse leven en de economie van de stad. Begin dit jaar schreef burgemeester Halsema in een column in de Engelse krant The Guardian dat "hun geld steeds meer de legale economie vervuilt, vooral in de vastgoedsector, de zakelijke dienstverlening en de horeca". Conflicten in het criminele circuit zorgen daarnaast ook voor heftig geweld op drukke straten en in woonwijken. Zo ging afgelopen jaar bijna tweehonderd keer ergens een explosief af in de stad. 

De verdachten die de explosieven voor deuren van woningen en bedrijven leggen zijn met name jonge daders uit kwetsbare wijken, zo stelt de driehoek. Het gaat in veel gevallen om beïnvloedbare jongens die voor een paar honderd euro bereid zijn om een explosief te planten. De opdracht komt vaak via een tussenpersoon of via sociale media, zoals Snapchat of Telegram. "Uitvoerders lijken geen enkele drempel te ervaren om een explosief tot ontploffing te brengen en daarmee een levensgevaarlijke situatie te creëren", aldus de burgemeester in de brief. 

Het Openbaar Ministerie heeft in de periode 2022-2023 ruim veertig mensen vervolgd voor het neerleggen en laten afgaan van explosies. De ruim veertig verdachten gaan over 32 explosies in de stad. In totaal waren er in de afgelopen twee jaar echter 296 explosies. Van de verdachten zijn er zeventien nog minderjarig en de jongste is slechts 12 jaar oud. In deze zaken is het tot nu toe pas tien keer tot een veroordeling gekomen, de hoogste straf die is opgelegd is zes jaar. 

De driehoek kaart aan dat de aanpak van de georganiseerde criminaliteit 'de doorlopende aandacht' vraagt. "De strafrechtelijke aanpak van de meest gewelddadige en ondermijnende criminele clusters is en blijft hierin van essentieel belang." Daarnaast bekijkt de gemeente in kwetsbare wijken in Zuidoost en Nieuw-West mogelijkheden om het onderwijs, de veiligheid, het werk, het wonen en de leefbaarheid te verbeteren. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan met Wijk Actie Teams en Wijkrechtspraak

Aantal steekincidenten toegenomen
Tegenover de verdubbeling van het aantal explosies, is het aantal schietincidenten in de stad sterk gedaald. Volgens de driehoek lijkt daarmee een verschuiving te hebben plaatsgevonden van schietincidenten naar het veroorzaken van een explosie met als doel het intimideren van het doelwit. Een zorgwekkende toename die de driehoek ziet, is het aantal steekincidenten: het aantal steeg van 95 incidenten in 2022, naar 143 vorig jaar. Een stijging van 51 procent. 

Drie doden door verwarde personen
De driehoek signaleert dat de problemen bij de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ook afgelopen jaar heeft gezorgd voor meer incidenten rondom verwarde personen. Zo was dat te zien door het aantal meldingen van huiselijk geweld, seksueel geweld en uitbuiting van kwetsbare mensen. Daarnaast kwamen er in 2023 drie mensen om het leven waarbij een verward persoon betrokken was.

In maart werd de 47-jarige Karin in de Staatsliedenbuurt doodgeschoten door haar buurman, waar volgens omstanders ook een van haar kinderen bij was. De 57-jarige man werd kort daarna levenloos aangetroffen in een parkeergarage aan de De Wittenkade. Begin augustus stak een 36-jarige man twee van zijn buren neer in een woning aan de Robert Scottstraat in West. Een 25-jarige man overleefde de steekpartij niet, een 29-jarige man raakte zwaargewond. Eind oktober werd de 36-jarige Mustapha Zouini doodgestoken door zijn 63-jarige buurman in de Hazelaarstraat, na waarschijnlijk een ruzie over een pinpas.

Zorgen bij driehoek
Ook de overlast door personen met psychische problemen in de stad is toegenomen. De driehoek schrijft dat professionals in vrijwel alle stadsdelen signaleren dat de kwestie rond personen met psychische problematiek ernstiger en complexer wordt. Dat komt door onder andere de toename van het aantal daklozen, maar ook omdat er knelpunten zijn in de begeleiding van kwetsbare personen en wachtlijsten bij GGZ-instanties.

De gevolgen van de problemen bij de zorg uiten zich volgens de driehoek steeds meer als veiligheidsproblemen en leggen daardoor extra druk op de beperkte capaciteiten van de politie en handhaving. De gemeente probeert met verschillende maatregelen de kwetsbare groepen te ondersteunen, maar laat weten het niet alleen te redden. Er wordt daarom steun gevraagd aan het Rijk om meer daklozen te kunnen opvangen in de stad.  

Daarnaast is de gemeente in gesprek met GGZ-partners om de zorg te verbeteren. Zo zij er het afgelopen jaar voorbereidingen getroffen voor samenwerking tussen de politie, de GGD, de ambulancedienst en de GGZ om mensen te helpen die niet per se iets strafbaars hebben gedaan of acute zorg nodig, maar vanwege verward gedrag niet uit het zicht mogen verdwijnen, toch te helpen. In juni van dit jaar begint een pilot voor de samenwerking.

Ayuso klopt verrassend Ganna in openingstijdrit Tirreno-Adriatico

De Spanjaard Juan Ayuso heeft maandag de eerste etappe in de 59e editie van Tirreno-Adriatico, een korte individuele tijdrit over 10 kilometer in Lido di Camaiore, op zijn naam geschreven. In de korte tijdrit klopte hij voormalig wereldkampioen Filippo Ganna met één seconde.

De Tirreno-Adriatico begon vandaag met een tijdrit over tien kilometer. Op een vlak parcours over tien kilometer zette Jonas Vingegaard als eerste een richttijd neer. De Deense Tour de France-winnaar was als derde gestart en deed over zijn tijdrit elf minuten en 46 seconden. Al snel werd zijn tijd verbeterd door Kévin Vauquelin en later door Søren Wærenskjold, die zes seconden sneller was dan Vingegaard.

Halverwege de tijdrit klokte Juan Ayuso de snelste tijd. De Spanjaard was bij het eerste tussenpunt nog even snel als Wærenskjold, maar aan de finish was Ayuso maar liefst zestien seconden sneller zijn dan de Noorse tijdritkampioen. Filippo Ganna ging als een van de laatsten van start en de Italiaanse tijdritkampioen kwam één seconde te kort op Aysuo.

Results powered by FirstCycling.com

De Kleijn sprint naar eerste seizoenszege in Parijs-Nice

Arvid de Kleijn heeft zijn eerste seizoenszege te pakken. In de tweede etappe in Parijs-Nice was de Nederlandse sprinter de snelste, voor Laurence Pithie en Dylan Groenewegen. Olav Kooij, die de eerste rit wist te winnen verloor zijn leiderstrui aan de Nieuw-Zeelander Pithie.

De tweede etappe in Parijs-Nice was gemaakt voor de sprinters. Bijna 180 kilometer over vlakke wegen zonder gevaar op waaiers, dus mochten de snelle renners hun gang gaan. De aangekondigde massasprint zou er ook komen en daarin was Arvid de Kleijn de snelste. De snelle Nederlander werd perfect naar voren gebracht door zijn team Tudor Pro Cycling, waarna hij het eenvoudig afmaakte voor Laurence Pithie en Dylan Groenewegen.

In het algemeen klassement nam de Nieuw-Zeelander Pithie de leiderstrui over van Olav Kooij. Kooij kwam niet verder dan een zeventiende plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Apple krijgt EU-boete van ruim ¤1,8 miljard.

De EU legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het techbedrijf hindert diensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appstore voor iPhones en iPads, aldus het oordeel van de EC (Europese Commissie).

Als Apple-gebruikers een abonnement nemen bij een muziekstreamingsdienst, betalen zij Apple een commissie tot 30 procent. Diensten als Spotify proberen klanten daarom te wijzen op goedkopere abonnementen buiten Apple om, maar Apple blokkeert dat al bijna 10 jaar. Daarmee overtreedt Apple volgens de commissie Europese regels die de vrije concurrentie moeten waarborgen.

Klanten en steamingsdiensten zijn daarvan de dupe, aldus EU Margrethe Vestager. “Apple heeft met zijn App Store een monopolie” en misbruikt die macht. Klanten hebben volgens Vestager meer betaald dan nodig, omdat voor hen werd achtergehouden dat er goedkoper alternatieven waren.

De boete is de eerste die de EU Apple oplegt voor het schenden van concurrentieregels. Brussel is al langer verwikkeld in een gevecht met vooral de grote Amerikaanse internetbedrijven over hun omgang met die regels. De sanctie is zo ontworpen dat die de leiding van het bedrijf tot inkeer moet brengen. “Afschrikking is nodig”, stelt Vestager. De hoogte van de boete drukt de ernst en lange duur van het vergrijp uit. Dat Apple de commissie tijdens haar onderzoek onjuiste informatie verstrekte, weegt ook mee.

De zaak loopt al sinds 2020, nadat Spotify zijn beklag had gedaan in Brussel. Het Zweedse bedrijf mijdt de App Store om de praktijken van Apple.

De boete valt beduidend hoger uit dan de 500.000 euro waarover zakenkrant Financial Times al eerder schreef op basis van ingewijden.

COA mag noodopvang bouwen in Schagen

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) mag een tijdelijke crisisnoodopvang bouwen aan de Priggeweg in Schagen.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland zegt dat de gemeente Schagen een omgevingsvergunning heeft kunnen verlenen voor deze opvanglocatie. 

Priggeweg
Bij besluit van 13 februari 2024 heeft de gemeente Schagen aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) een omgevingsvergunning verleend voor een tijdelijke crisisnoodopvang voor 250 personen met een gebruiksperiode van 1 jaar op een perceel aan de Priggeweg in Schagen. De gemeente Schagen vangt op dit moment nog asielzoekers op in de crisisnoodopvang in Petten, maar deze locatie sluit op 1 april 2024. Het COA moest daarom op zoek naar een andere locatie. In samenspraak met de gemeente en de provincie kwam de locatie aan de Priggeweg als meest geschikte locatie uit de bus. 

Bezwaar
Omwonenden hebben hiertegen bezwaar gemaakt en hebben de voorzieningenrechter ingeschakeld om te voorkomen dat de bouwwerkzaamheden gaan starten. Zij vinden onder meer dat de gemeente haar participatieverplichting onvoldoende is nagekomen, het open weidelandshap onherstelbaar zal worden beschadigd en ten onrechte geen onderzoek is gedaan naar andere alternatieve locaties. 

Het college vindt dat de belangen van omwonenden niet kunnen opwegen tegen het grote maatschappelijke belang dat het COA heeft bij deze nieuwe opvanglocatie. De nood is hoog en volgens het college heeft de locatie maar een beperkte impact op de omgeving omdat het om een tijdelijke vergunning gaat. De opvanglocatie moet na 1 jaar weer worden afgebroken en daarna moet de locatie in de oorspronkelijke staat worden hersteld. 

Oordeel van de rechtbank
De voorzieningenrechter wijst het verzoek af. De omwonenden worden niet in het gelijk gesteld. Dit betekent dat de omgevingsvergunning in stand blijft. Het COA kan doorgaan met de aanleg van de crisisnoodopvang. Een verdere motivering van deze uitspraak volgt over 2 weken. 

Kabinet wilde het woord Moeder verbannen, 'vergissing' teruggedraaid

De SGP is verontwaardigd over het kabinet omdat zij van plan waren om het woord 'moeder' te schrappen uit het bevolkingsregister. In plaats daarvan zou de term 'ouder uit wie het kind is geboren' worden gebruikt. Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) noemde dit vanmorgen op X een vergissing.

In hun advies aan Minister De Jonge schreven ambtenaren dat de wijziging waarschijnlijk niet tot veel discussie in de Kamer zou leiden. Voor de SGP is het echter een zeer gevoelige kwestie om de term 'moeder' aan te passen, volgens Kamerlid André Flach in een gesprek met het AD. Hij noemt het kwalijk dat deze aanpassing opgenomen is in een verzamelwet.

Het bevolkingsregister, bekend als de Basisregistratie Personen (BRP), bevat persoonsgegevens van alle mensen die in Nederland wonen, ongeacht hun nationaliteit. Het wordt onder andere gebruikt voor het verstrekken van paspoorten, identiteitsbewijzen, uitkeringen en subsidies.

Minister De Jonge beschreef het vanochtend als een 'onnodige vergissing' en benadrukte dat de term behouden blijft. "Het woord 'moeder' is prachtig en hoort thuis in onze wetgeving. Laten we nu weer aan de slag gaan!"

Een onnodige fout die spoedig wordt rechtgezet door een nota van wijziging aan de @2eKamertweets. Het woord ‘moeder‘ is prachtig en verdient een plek in onze wet. En nu weer aan het werk! https://t.co/QgNvhA2fg7

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) March 4, 2024

Obesitas afgelopen 40 jaar verdrievoudigd

In 2023 had 16 procent van de bevolking van 20 jaar of ouder obesitas. Dat is drie keer zoveel als begin jaren tachtig, toen 5 procent obesitas had. Ook het voorkomen van ernstigere vormen van obesitas nam toe, van 1 procent in 1981 naar 4 procent in 2023. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van 1981 tot en met 2023 van het CBS, in samenwerking met het RIVM.

Sinds 1981 wordt elk jaar naar lengte en gewicht van de Nederlandse bevolking gevraagd in de Gezondheidsenquête. Met de Body Mass Index (BMI) kan berekend worden of iemand overgewicht heeft. Dit is het gewicht in kilogram, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Een volwassene heeft overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Een BMI van 25 tot 30 wordt matig overgewicht genoemd.

Bij een BMI van 30 of hoger heeft iemand ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Obesitas wordt onderverdeeld in drie klassen: BMI 30 tot 35 (klasse 1), BMI 35 tot 40 (klasse 2) en BMI 40 of hoger (klasse 3). Deze laatste wordt ook morbide obesitas genoemd.

Vaakst klasse 1 obesitas
Van de drie vormen van obesitas komt klasse 1 het vaakst voor. In 1981 had 4 procent van de 20-plussers klasse 1 obesitas, in 2023 was dit 12 procent. In 2023 had 3 procent van de 20-plussers obesitas klasse 2, en 1 procent had morbide obesitas (klasse 3).

Daarnaast heeft 35 procent van de 20-plussers matig overgewicht. In 1981 was dit 28 procent. In totaal had 51 procent van alle Nederlanders vanaf 20 jaar overgewicht, waar dit begin jaren tachtig 33 procent was. Het aandeel mensen met obesitas is sterker gestegen dan het aandeel mensen met matig overgewicht.
In Nederland minder obesitas dan in meeste EU-landen

Ruim de helft van de volwassenen in de Europese Unie (EU) had in 2019 overgewicht. Gemiddeld had 36 procent matig overgewicht, en 17 procent obesitas. In Nederland had in 2019 15 procent van de 18-plussers obesitas. Alleen in Roemenië, Italië en Bulgarije was het aandeel volwassenen met obesitas lager. In Malta, Hongarije en Kroatië was het aandeel mensen met obesitas het hoogst.

3 procent van volwassenen met obesitas vindt lichaamsgewicht goed
In het onderzoek Belevingen is gevraagd wat mensen van hun eigen lichaamsgewicht vinden. Hieruit blijkt dat van de 18-plussers met obesitas 27 procent zichzelf een beetje te zwaar vindt. 47 Procent vindt zichzelf te zwaar, en 23 procent vindt zichzelf veel te zwaar. 3 procent vindt hun lichaamsgewicht goed.

Van de 18-plussers met matig overgewicht vindt 22 procent hun eigen lichaamsgewicht goed, en van de volwassenen met een normaal gewicht vindt 65 procent hun gewicht goed.

Langlaufster Pärmakoski wint na 6 jaar voor thuispubliek, Klæbo pakt driedubbele zege

In het Finse Lahti is voor de langlaufers weer een fraai World Cup-weekeinde afgewerkt. Er stond een mooi gemengd programma klaar, met een teamsprint, individuele sprint en een individuele afstandswedstrijd, wat voor het thuispubliek genoeg reden tot juichen gaf.

Teamsprint klassieke stijl, vrouwen
Al vrij vroeg was het klaar voor het tweede Zweedse team: Maja Dahlqvist ging onderuit en werd geraakt door de Duitse Laura Gimmler, waarna haar ski aan gort was. Het eerste Zweedse team was ondertussen ongenaakbaar: Jonna Sundling en Linn Svahn waren een klasse apart en wonnen met grote overmacht.

Ruim achter het Zweedse team werd wel fel gestreden om de overige podiumplaatsen en tot groot genoegen van het thuispubliek was het Finland I dat met Krista Pärmakoski en Johanna Matintalo de sprint won. Plek drie ging zowaar naar Duitsland I, met Gimmler en teamgenote Katharina Hennig.

Teamsprint klassieke stijl, mannen
Johannes Høsflot Klæbo en teamgenoot Pål Golberg maakten hun favorietenrol volledig waar: Klæbo ging er in de slotronde vandoor en trok de overwinning binnen. De tweede plek was afgetekend voor het tweede Noorse team, met Håvard Solås Taugbøl en Even Northug. De derde plek ging na een ziedende sprint naar de Finnen Iivo Niskanen en Lauri Vuorinen, die nét te snel was voor de Fransman Richard Jouve - hij werd met landgenoot Jules Chappaz vierde.

20km klassiek, vrouwen
De Zweedse Jonna Sundling begon erg sterk, maar naarmate de kilometers weg begonnen te tikken kwam Victoria Carl verder naar voren, net als thuisfavoriete Krista Pärmakoski. De Duitse kon het nét niet bolwerken en kwam 1,9 seconden tekort op Pärmakoski, die na bijna zes jaar eindelijk haar zesde World Cup-overwinning pakte, uitgerekend in eigen land. Carl werd tweede, plek drie ging ook al naar Finland: Kerttu Niskanen op 9,9 seconden.

20km klassiek, mannen
Specialist Iivo Niskanen begon bijzonder sterk aan zijn thuiswedstrijd, maar kon het niet helemaal doortrekken. Johannes Høsflot Klæbo was op gang en liep alsmaar verder weg naar een uiterst indrukwekkende zege, 24 seconden voor Niskanen. De derde plek ging op 58 seconden naar Klæbo's landgenoot Martin Løwstrøm Nyenget.

Sprint vrije stijl, vrouwen
Met Maja Dahlqvist, Jonna Sundling en Linn Svahn was Zweden weer hofleverancier in de finale, aangevuld met de Noorse Kristine Stavås Skistad, Coletta Rydzek uit Duitsland en thuisfavoriete Jasmi Jönsuu. Skistad pakte verrassend vroeg de leiding en sloeg in de laatste afdaling een groot gat, genoeg voor de winst. Rydzek sprintte verrassend naar de tweede plek en haar eerste World Cup-podium, terwijl Dahlqvist Zweden dan in elk geval nog één podiumplek bezorgde, voor Svahn, Sundlign en de moegestreden Jönsuu.

Sprint vrije stijl, mannen
Noorwegen had met Johannes Høsflot Klæbo en Even Northug twee mannen in de finale, tegen de Italiaan Federico Pellegrino, Lucas Chanavat uit Frankrijk, de Zwitser Valerio Grond en thuisfavoriet Joni Mäki. Chanavat deed wel een poging Klæbo aan te vallen, maar de Noor was simpelweg te sterk en pakte de winst, voor de Fransman. Grond sprintte naar de derde plaats en pakte zo na drie eerdere finales dit seizoen ook zijn eerste World Cup-podium.

FOK! Wat een weer: plaatselijk lichte regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er aanvankelijk vrij veel bewolking. In het noordoosten is er plaatselijk mist. In het zuidwesten zijn er zonnige perioden. Er is boven land weinig wind, aan de noordwestkust en op het IJsselmeer staat een matige noordwestenwind.

Vanmiddag is de kans op zon in het zuidwesten het grootst, in het noordoosten overheerst de bewolking, met later plaatselijk mogelijk wat lichte regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het noordoosten tot 12°C in zuiden. Er staat weinig wind, alleen aan de noordkust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noordwesten.

Vanavond komen er in het zuidwesten opklaringen voor. In het noordoosten is het overwegend bewolkt en kan er plaatselijk lichte regen vallen. Er is weinig wind.

Komende nacht kan er in het noordoosten plaatselijk lichte regen vallen. Elders is het droog en kan zich plaatselijk mist vormen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 6°C in het noordoosten tot plaatselijk rond het vriespunt in het zuidwesten. Er is weinig wind.

Tot morgen!

                   

Een fenomeen dat we al een tijdje niet meer hadden gezien; een zandpad. (Foto: Ouwesok)
Een fenomeen dat we al een tijdje niet meer hadden gezien; een zandpad. (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Legendarische Vasaloppet levert machtige zege op voor langlaufer Syrstad

In Zweden is zondag één van dé grote klassiekers in de sportwereld gehouden: de Vasaloppet, 90 kilometer langlaufen in de klassieke stijl van Sälen naar Mora, inmiddels al ruim honderd jaar geleden voor het eerst in wedstrijdverband gedaan.

Al na het eerste klimmetje, gelijk na de start, ontstond een kopgroepje van vier mannen: teamgenoten Torleif Syrstad uit Noorwegen en Alvar Myhlback uit Zweden samen met de Noren Johan Høl en Thomas Ødegaarden. Die bleven uitstekend samenwerken en bouwden een mooie voorsprong op, waarbij beetje bij beetje duidelijk werd dat de grote groep simpelweg niet meer in de buurt zou komen.

Een ruime twintig kilometer voor het einde, tussen de doorkomsten bij Oxberg en Hökberg, ging Syrstad er in zijn eentje vandoor en hij soleerde op magnifieke wijze naar de zege in 3:52.43 uur. Høl won de sprint om plek twee bijna vier minuten later van de pas 17-jarige Myhlback, die vorig jaar al debuteerde met een top-10-plaats nadat de regels aangepast waren om zijn deelname op die leeftijd mogelijk te maken.

De strijd bij de vrouwen was al snel gestreden: Emilie Fleten uit Noorwegen verdedigde haar titel met overmacht en won uiteindelijk met bijna drie minuten voorsprong op landgenote Magni Smedås en de Finse Kati Roivas.

Zoals altijd waren er ook veel Nederlanders van de partij, Rick Hoenderop was van hen ruimschoots de snelste en finishte in een keurige 4:46.52 uur, voor Björn Haring (5:10.10) en veteraan Machiel Ittmann (6:01.59). Tosca de Wit was wederom de snelste Nederlandse vrouw in 6:31.59 uur.

Nederlandse vrouwen wereldkampioen op 4x400m indoor, brons voor de mannen

In Glasgow staat zondagavond de derde en laatste avondsessie op het programma op het wereldkampioenschap indooratletiek. Daar staan onder meer de finales gepland op de 4x400 meter, waarbij Nederland vooraf in elk geval twee prima medaillekansen had.

4x400m mannen
Liemarvin Bonevacia opende prima voor Nederland, waarna Ramsey Angela, Terrence Agard en Tony van Diepen het brons overtuigend binnen wisten te halen. België en de VS waren een klasse apart en individueel wereldkampioen Alexander Doom hielp de Belgen als slotloper naar het goud in 3:02,54 minuten, met verder Jonathan Sacoor, Dylan Borlee en Christian Iguacel. De Amerikanen Jacory Patterson, Matthew Boling, Noah Lyles en Christopher Bailey pakten in 3:02,60 het zilver, voor het nieuwe Nederlandse record van 3:04,25 minuten.

4x400m vrouwen
Lieke Klaver bracht Nederland zoals verwacht naar de leiding, waarna Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte dat keurig vast konden houden. Het stokje kwam zo terecht bij Femke Bol, die 390 meter relatief rustig liep, maar toch even aan moest zetten om de Amerikaanse slotloopster Alexis Holmes van het lijf te houden. Goud voor Nederland in 3:25,07 minuten, voor de VS met Quanera Hayes, Talitha Diggs, Bailey Lear en Holmes (3:25,34) en de Britse ploeg met Laviai Nielsen, Lina Nielsen, Ama Pipi en Jessie Knight (3:26,36).

Verspringen vrouwen
Een Amerikaans feestje, met de wereldtitel voor Tara Davis-Woodhall en een indrukwekkende 7,07 meter. Landgenote Monae' Nichols pakte met 6,85 meter het zilver, voor de 6,78 meter van de Spaanse Fatima Diame.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was uiteraard de grote favoriet, hoewel de Zweed het op 5,85 meter even flink lastig had met twee foutsprongen. In poging twee ging hij over 5,95 meter, wat al goed bleek voor goud, waarna hij in drie pogingen ook de uiteindelijk winnende 6,05 meter haalde. Zilver ging met 5,90 meter naar de Amerikaan Sam Kendricks, voor de Griek Emmanouil Karalis (5,85m).

Hinkstapspringen vrouwen
Een historisch moment voor de internationale sportwereld: met 15,01 meter sprong Thea Lafond naar de beste wereldjaarprestatie en de wereldtitel, de eerste grote mondiale medaille ooit voor het kleine eilandje Dominica. Zilver ging met 14,90 meter naar de Cubaanse Leyanis Perez, voor de 14,75 meter van de Spaanse Ana Peleteiro.

Zevenkamp mannen
Na zes onderdelen kwam het aan op de afsluitende 1000 meter, tussen Sander Skotheim uit Noorwegen en de Zwitser Simon Ehammer. Dat werd een razendspannende strijd, waar Skotheim een dikke dertien seconden goed moest maken. Dat lukte nét niet: Skotheim won in 2:33,23 minuten, Ehammer finishte in 2:46,03 en dat was precies genoeg om met 6418 punten het goud te pakken, tegen de 6407 van Skotheim. Brons was met 6340 punten voor de Est Johannes Erm, Sven Jansons besloot zijn WK-debuut met plek zeven (6076).

Hoogspringen mannen
Het was een mooie finale, maar uiteindelijk was er toch overmacht van één man: de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr sprong als enige over 2,31 meter, en zelfs zonder foutsprong, en ging daarna ook nog eens over 2,36 meter. Zilver was met 2,28 meter voor de Amerikaan Shelby McEwen, dezelfde hoogte - maar met minder foutsprongen - als de bronzen titelverdediger Woo Sang-hyeok uit Zuid-Korea.

60m horden vrouwen
Devynne Charlton liep eerder dit jaar al een wereldrecord en de Bahamiaanse haalde daar nog eens wat af: met 7,65 seconden snelde ze naar de wereldtitel, nadat er twee jaar geleden al zilver was. Dat ging dit keer in 7,74 seconden naar de Française titelverdedigster Cyréna Samba-Mayela, voor de Poolse Pia Skrzyszowska (7,79).

800m mannen
In een mooie finale leek Eliott Crestan even op weg naar de wereldtitel, maar de Belg werd overklast en moest in 1:45,32 minuten genoegen nemen met eveneens fraai brons. Het goud ging in 1:44,92 naar de Amerikaan Bryce Hoppel, voor de geweldig finishende Zweed Andreas Kramer (1:45,27).

800m vrouwen
Het Schotse publiek zat klaar voor de zegetocht van Jemma Reekie, maar dat lukte niet: Tsige Duguma uit Ethiopië was in de slotronde oppermachtig en won in 2:01,90 minuten. Voor Reekie was er met 2:02,72 wel zilver, brons was in 2:03,15 voor Noélie Yarigo, die op 38-jarige leeftijd éindelijk de eerste mondiale medaille ooit voor Benin pakte, in welke sport dan ook.

1500m mannen
Het werd een zinderende finale, waarin diep in de slotronde nog zeker vijf mannen kans maakten op het goud. Dat ging toch wel verrassend naar de Nieuw-Zeelander Geordie Beamish, die vanaf de vijfde plek met een fenomenale eindsprint op kwam zetten en won in 3:36,54 minuten. Het zilver ging in 3:36,69 naar de Amerikaan Cole Hocker, vlak voor zijn landgenoot Hobbs Kessler (3:36,72).

1500m vrouwen
Freweyni Hailu pakte twee jaar geleden zilver op de 800 meter en maakte de stap naar de langere afstand, met succes: een indrukwekkende slotronde leverde de Ethiopische het goud op in 4:01,46 minuten. Het Amerikaanse duo Nikki Hiltz (4:02,32) en Emily Mackay (4:02,69) pakte achter haar het zilver, voor de Britse Georgia Bell.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.